![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Merhaba, Safran soğanı dikimi, yetiştirilmesi ve toplanması hakkında bilgisi olan var mı? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Safran konusunda 'safranbolu'yu web de tarattığınızda aradığınız konuya ait bilgi bulabileceğinizi sanıyorum.... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Ayşe Melike Hanım, iyi akşamlar. Yakın zamanda Amaryllis soğanı aldım.Bu sitede ve internette yaptığım araştırmalarda eylül ekim gibi ekildiğini öğrendim.Ancak paketin üzerinde yaz soğanı yazıyor.Yaz soğanları ılıman iklimlerde mart gibi, soğuk iklimlerde haziran gibi ekiliyormuş. Bu durumda bende amaryllis'i ekebilirim sanırım. Yardımınız için teşekkür |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın dal Benim bildiğim çiçekler açık artırmayla fiyatlandırılıyor. Büyük soğanların çiçeklerinin büyük olması nedeniyle küçük soğanlılara göre paketlerde daha az ve daha pahalıdır. Bu nedenle küçük soğanlılar çoklu paketler halinde satılmaktadır. O zaman şöyle yapabilirsiniz. Büyük soğanlıları ana yere (örneğin ortaya) küçük soğanlıları da çevresine renklendirici olarak ekebilirsiniz. Elbette boyları uygunsa... Ama haklısınız, küçük soğanlı çiçekler bahçenizi daha çok şenlendirecektir.. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2007
|
Anemon toplarken bu bitkiye rastladım, leblebi kadar soğanı var, iki adet söküp bahçemde uygun ortamda korumaya aldım. Gerçekten çok güzel. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2007
|
Merhaba arkadaslar,dun esenler bauhasedeydim maalesef şakayıktan hıc kalmamış ilgilenenlere duyrulur. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-07-2007
|
Aşağıdaki linkte Lilium yetiştiriciliği hakkında bilgi içeren pdf kitapçık var umarım bilgilendiricidir. http://www.megep.meb.gov.tr/modulson...tiriciligi.zip |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Bim, bitki soğanları sattığı sırada ben de üzüm sümbülü soğanlarından almıştım. Laleler çıkmaya başladılar ama üzüm sümbüllerinden hiç bir ses yok. Acaba bunlar daha sonra mı çıkacaklar, daha önce yetiştiren oldu mu? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
|
![]() Fotografini gördügünüz üzüm sümbüllerimi dut agacimizin kök cevresine dikmistim. Yaklasik onbes yildir istisnasiz heryil cikiyorlar. Siz diktiginizde soganlariniz saglikli ise mutlaka cikacaktir dert etmeyin. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Sonja VarolFotografini gördügünüz üzüm sümbüllerimi dut agacimizin kök cevresine dikmistim. Yaklasik onbes yildir istisnasiz heryil cikiyorlar. QUOTE] Beklemedeyim. Demek gölgede de yetişebiliyor, ağacın dibinde olduğuna göre fazla güneş alma şansı yok. Benimkilerin de güneşi az görecek bir konumda durabileceklerine çok sevindim doğrusu ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Üzüm sümbülleri çok dayanıklıdır, mutlaka çıkarlar.Ben de beyaz çiçekli olanlarından almıştım, henüz bir hareket yok. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Sevgili Nevsune dert etme çıkar.Bende BİM den almıştım.Çıktı ve açmak üzereler. ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba,fritillaria imperialis(ters lale)Müjdan Hanım Güneydoğuanadoluda yetişen bitkiler başlığında resim ve bilgisini vermiş.Ben Hakkari'ye yaptığım bir ziyarette bu lalelerden almıştım,soğanlarını saklayıp daha sonra dikmeme rağmen verim alamadım.Hayran kaldığım bir lale türü aranızda yetiştiren varmı?Hakkariden tekrar soğan isteyeceğim ama tekrar hüsrana uğramak istemiyorum yetiştiren varsa bana yardımcı olabilirmi? |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Denizakvaryum'u sökülmesi yasakmıdır bende bilmiyorum ama Hakkari'de bu laleler büyük su dolu variller içerisinde soğanlarından sökülmüş vaziyette satılıyor.Bu tür yokolma tehlikesindeyse bu acı bir durum olur.burada bahaus yok yinede verdiğiniz bilgi için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Dal teşekkürler.Adıyaman laleside malesef ters laleler gibi hala tarlalarda sıradan ot muamelesi görüyor.Bende bu konuda geçen yıl Adıyaman'da birkaç çalışmayı takip etmiştim fakat sonucu ne oldu bilemiyorum |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl çiçekleri geçtikten sonra söküp, sakladığım Lilliyum'larımı bugün dikmek için çıkardım ancak beklediğim gibi değil şöyle kuru; parça parça soğanlar buldum. Bu arada bu yıl geçen yılkilerden farklı renklerini de aldığım için karşılaştırma fırsatı buldum. Birbirlerine benzemiyorlardı. Geçen yıldan kalanlar acaba öldüler mi? Doğrusu çok moralim bozuldu. Korunan lilyum soğanları nasıl oluyor? Yoksa yerlerinden sökmemem mi gerekiyordu? |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Soğanlı bitkilerin ölmesi öyle çokta kolay değildir hani. Şimdi; Eğer soğanlarınızı hala ekmedi iseniz akşamdan bir miktar suyun içine atıp ıslata bilirsiniz.Ertesi günde dikim işlemine geçersiniz. Şayet eğer ki lilliyumlarınızı ekti iseniz çok abatmamak koşulu ile sulamaya devam. Koruma hususuna gelince; Ben genelde bahçe koşullarında soğanlarımı kısmen yüksek yerlere dikmeye çalışıyorum.O zaman sökmeye pek gerek kalmıyor. Şayet topkak killi, ver eğimli vs... ve soğan sayısı az ise soğanları söküp dış ortamda bektetmek en ideali. Bu noktata soğanları koyduğunuz torbaya/poşete bir miktar nemli turuba ( ki piyasada torf diye satılır) eklemekte ve poşete de bir kaç delik açmakta yarar var.Tabi iğne ucuyla değil.Tabiyki bu tavsiyem yaz soğanları için. Soğan kıyasına gelince; Her soğan bir birinin tıpkısı olacak değil.Tabi en azından şeklen andırmalı ama... Piyasada sonuçta bir sürü hibrit tür var. ![]() Hımm... ![]() Benimkiler çok daha içini çekmiş durumda diyorsanız... Olabilir, sonuçta gerekli nemi ortamdan alamamış olabilir.Sonuçta siz gerekenleri yapında gerisini onlar düşünsün. ![]() Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sadece yumrulu ciceklerimi (Dahlien-Yildiz vb.) don olmadan topraktan cikararak muhafaza altina alirim. |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yaz soğanlarına gelince onların durumu da malum. |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Bir şansını dene istersen.Saksıya dik.Buzdobında en alt göze yerleştir.1 hafta -10 gün kalsın.Sonra güneşli bir yere çıkart .Ve bekle belki süpriz yapabilir.Devamlı yeni tomurcuk çıkaran bir tür.Açma şansı çok.Ve toprakta kalıyor. ![]() Dene istersen. Bir tür şaşırtma soğuk-karanlıktan gün ışığına ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
ters lale
Konuyu çok yakın takip edemedim ama ters lale ile ilgili soruların neredeyse tamamına arama motoruna 'fritillaria imperyalis' yazdığınızda başlıklardan ulaşabilirsiniz...Benim bahçemde yetiştirdiklerimin fotoları da var.... Ters lalenin imperyalis dışında en az beş türü daha Türkiye de endemik olarak yetişir, onların fotolarını 'türkiyenin en güzel yaban çiçekleri ' kitabında yörelerine kadar görebilirsiniz..... Bu arada hemen tamamı koruma altındadır... Van, Elazığ, Urfa üniversitelerinde bu konu ile ilgilenen öğretim üyeleri hatta yetiştirme denemeleri vardır. Yurt dışına da satış en iyi bildiğim Elazığ üniversitesi yüksek okullarından biri tarafından yapılmaktaydı 6 yıl önce oradan almıştım.... Vakit bulduğum bir ara tüm türlerini isimleri ile ayrıca yazamaya çalışırım ama söz vermiyorum.... ![]() Selamlarımla |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Ankara'da havaların ısınmasıyla soğanlar çoştu.İyi mi oldu kötü mü oldu bilmiyorum ama benim lale nergiz hollanda irislerim yapraklanmışlar.Bahçede baya güneşli ondan mı acaba?Birde nergislerin yeşil soğana benziyen yapraklarının ucları sarı sarı sizce çok erken mi çıktılar resimlerini çekip koymayı düşünüyorum.. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bende de ayni durum var!!! Yarına fotğraflarını ekleyeceğim. Laleler topraktan uç verdiler, dafodiller uçlarında sarı tomucuk açtılar, ferizia'lar da tomucuklandı. |
|
|
|
|
![]() |
|
|