![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-09-2006
|
Hayır, ayrı yazılmalı. Çünkü oradaki "de" "dahi" anlamında. Yani "cümleniz dahi doğru yazılmış" demek istemiştim. Yine de teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2006
|
Alıntı:
Oysa ben orada gizli özne var gibi algılamıştım, demek ki yanlış anlamışım. |
|
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Fidan dikilir-Tohum ekilir
Alıntı:
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/newreply.php?do=newreply&p=5140 - Sevgili cedrus libani ilk mesajında fidan için dikilir; tohum için de ekilir ifadelerini kullanıyor. -İknci mesajında da bu farkı vurguluyor. - Sanırım doğru kullanım böyledir. - Oysa forumda dikmek ve ekmek fiillerinin bir diğeri yerine kullanıldığına rastlıyoruz. Bu ayrıntıya dikkat edilmesi ifade güzelliği açısından doğru olur diye düşünüyorum. Bu düşüncemi sizlerle paylaşmak istedim. |
||
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- Türk Dil Kurumu'nun Güncel türkçe Sözlüğünde ekmek fiili için verilen karşılıklar ve kullanım örnekleri şöyle: 1 . Bir bitkiyi üretmek için toprağa tohum atmak veya gömmek: "Çıplak bir alan, çevre okulları öğrencilerinin eliyle ektiği bin çam fidanı ile şenleniverdi."- H. Taner. 2 . Toprağı ekip biçmek için kullanmak: "Ancak senede otuz dönüm ekebiliyor."- M. Ş. Esendal. 3 . (-e) Serpmek: "Yemeğe biber ekmek."- . 4 . mecaz Bir şeyin başlamasına yol açacak sebepleri hazırlamak: "Fesat tohumları ekenler..."- . 5 . argo Birini uydurma bir sebeple bırakıp gitmek, savuşmak, atlatmak: "Lale ile Günnur kendilerini ektiğim için müthiş içerlemişler."- H. Taner. 6 . argo Parayı boşuna harcamak, ziyan etmek. 7 . argo Yarışta geçmek. http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx...CFFAAF6AA84981 - Ekmek fiilinin burada tartıştığımız anlamı için verilen örnek cümle, Sayın H. Taner'e ait ve ekilen nesne de tohum değil fidan. - ne dersiniz? ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
T.C. ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU Türk Dil Kurumu Başkanlığı Sayı : B.02.1.KDT.5.02.10.00- Konu : Sayın Yücel ÖZLEM İlgi:17/12/2006 tarihli yazı. Kurumumuzun çıkardığı sözlüğün baskısı sonrasında, örneğin yanlış olduğu ilgili çalışma kollarımızca değerlendirilmiştir. Genel Ağ ortamında sitemize girdiğinizde, Güncel Türkçe Sözlük’ten bu örneğin atılmış olduğunu görebilmektesiniz. Dilimiz konusunda olan duyarlılığınızın kalıcı olmasını dilerim Bilgilerinizi rica ederim. Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN Türk Dil Kurumu Başkanı |
|
|
|
|
![]() |
|
|