Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiya
Oh, sonunda anlayan çıktı. Teşekkürler Tiryak.
|
Bir şey doğru anlatıldığı halde anlaşılmıyor ve sonunda bir anlayan çıkıyorsa bu ifade doğrudur ama siz başından bu yana yanlış ifade ediyorsunuz...
Yan cümlecik diye tanımladığınız şeyin anlaşılmadığı #
121 numaralı mesajdan bu yana söyleniyor.
Alıntı:
"Sanırım"a dönersek. Dikkat edin bu sözcüğü kullandığınızda yan cümleyi-cümleciği ortadan kaldırıyorsunuz. (Geniş zaman kipi ile, şimdiki hatta gelecek zaman kipleri de karışıyor.) Yan cümlecikler, içinde "yumuşak g" barındıran sözcüklerle başlar. Ardından gelen sözcükteki doğal "ğ"den söz etmiyorum.
Sanırım yağmur yağacak cümlesini ele alalım:
Doğrusu: Galiba yağmur yağacak? Soru ve emin olamama
Yağmur yağacağını sanıyorum. Yine kuşku belirtiyor.Yağmak sözcüğü "ğ" alarak kullanılıyor.
Sanırım yağmur yağacak. Yüklem gelecek zaman olmasına karşın "sanırım" sözcüğüyle emin olma durumu, hem de "şimdi" değil, "her zaman" emin olma durumunu gösterir.
|
Yan cümlecik diye anlatmaya çalışmak yerine, bir kelimenin aldığı takılar olarak anlatsanız bu sorunlar yaşanmayacaktı.
Sanırım yağmur yağacak
Yağmur yağaca
ğını sanıyorum
Sanırım beni seviyorsun
Beni sevdi
ğini sanıyorum
Sanırım bu iş beni sıkmaya başladı
Bu işin beni sıkmaya başladı
ğını sanıyorum
"yağmak, sevmek, başlamak" fiilleri, cümle "sanırım"la başladığı zaman "ğ" kullanımı gerektirmiyor. Oysa doğru cümle yapısında "ğ" harfini kullanıyoruz.
Bunun nedenleriyle ilgili söyledikleriniz yukarıda yazdıklarınızda yer alıyor.
Özetle, yanlış kelimelerle anlatırsanız anlaşılmazsınız.
Verdiğiniz örnek de bu konuda seçilecek en kötü örnek olmuş.
Ya
ğmur ya
ğaca
ğını sanıyorum
"ğ" harfi sorunu yaşarken, içinde sorun yaşadığımızdan başka "ğ" bulunmayan bir örnek seçmeniz gerekirdi