agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni747Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-04-2011, 17:47   #421
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efgalipdo Mesajı Göster
arkadaşlar ben de domates fidelerini dikeceğim toprağa yumurta kabuğu ve kurumuş muz kabuğu karıştırdım ,acaba faydası olurmu
Yumurta kabuğu ve muz kabuğu nerden aklınıza geldi veye neye istinaden toprağa kattınız anlamış değilim. Yumurta calsiyum ağırlıklı muz ise nişasta yoğunluğu bulunur. Şayet domates fidanlarınızı ekecek bir toprak soruyorsanız K.K.T.C Lefkoşede biraderimi ziyaret ettiğimde görmüştüm toprak domates yetiştirmeye gayet uygun bir toprak.Yanmış hayvan gübresi takviyesi yeterli bence.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 18:37   #422
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Kalsiyumun sulama suyunda yeterli miktarda olduğunu düşünüyorum. Eğer suda (CO3) fazlaysa kalsiyum ve CO3 bileşimi kireç demek. Bitkilerde kireçten hiç hoşlanmıyor. Çünkü; toprağı alkalileştiriyor. Eğer toprak kalsiyum açısından çok çok fakir değilse, bence müdahale etmeye gerek yok. Kısacası bence de yanmış hayvan gübresi tarzında dengeli gübreler yeterli.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 18:56   #423
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2010
Galeri: 1
Arkadaşlar, muzda potasyum oranı epey fazla diye biliyorum. Ancak muzda bulunan potasyumu bitkiler direk kullanabilir mi? sorusuna cevap veremiyorum.

h.ışık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 19:29   #424
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2011
Tavuk gubresi kullanmak fazla iyi degil o zaman. Calsium agirlikli diye biliyorum. Topragin ne agirlikli veya neye ihtiyaci oldugunu nerden bilecegiz

sebnem&mircan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 20:23   #425
Ağaçsever

TUĞCU's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2011
Yumurta ve muz kabuğunu bilmem ama ,Bursa da şu fırtına bir dinip havalar ısınsa da, çimlenen biberlerimi saksılara alabilsem.
Biberler,pet bardaklarda meyveye dönecek nerdeyse .

TUĞCU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 20:41   #426
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan Mesajı Göster
Tavuk gubresi kullanmak fazla iyi degil o zaman. Calsium agirlikli diye biliyorum. Topragin ne agirlikli veya neye ihtiyaci oldugunu nerden bilecegiz
Toprak tahlili yaptirirsaniz neye ihtiyac oldugu belli olur.

Lilinin bahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 21:01   #427
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Toprak tahlili nasıl yaptırılıyor. bunu sorarken bahcenin farklı 4-5 bölgesinden toprak alınıp götürülüyor. nerede yaptırılıyor. Ücreti nedir? Ücretsiz yaptırmak gibi bir yontem var mı? merak ediyorum.

Eski 16-04-2011, 22:04   #428
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-03-2011
Sevgili arkadaşlar;
Bu fideleri ne zamana kadar torf içinde tutacağız?
Sayın malbman bir yazısında torfta fazla besin maddesi olmadığını yazmıştı.
Fideler yavaş yavaş gerçek yapraklarını çıkarmaya başladırlar. Viyollerden alıp içinde elenmiş toprak ve yanmış gübre karışımı olan btiki yetiştirme kaplarına şaşırtsam olurmu? Viyollerin içine gübre veya başka bir besin maddesi koymamız gerkir mi ?
Sulamasını nasıl yapmalıyım? Her sabah 6-7 fıs fıs sıkıyorum. Sizce yeterlimidir?
Bu sorularım domates ve hıyar içinde geçerildir. Aynı soruları birde o forumlara yazıpta kalabalık etmeyeyim.

Kusura bakmayın çok soru sordum galiba.

Düzenleyen KaraGölge : 16-04-2011 saat 23:22
KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2011, 19:36   #429
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi Mesajı Göster
Toprak tahlili yaptirirsaniz neye ihtiyac oldugu belli olur.
Cok tesekkur ederim sayin Lilinin bahcesi ama nerde nasil yaparim bilmiyorum ki. Buralarin bu konularin yabancisiyim
Hazir evde yapabilecegim sekilde bir yontem alet varsa tavsiye edebileceginiz onu yapmaya calisayim.

Eski 17-04-2011, 20:01   #430
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Sayin TUGCU

Zeki bey'in sayfasinda sasirtma islemi hakkinda yazdiginiz yaziyi okudum. Yer degistirme ve sasirtma ayri seyler demissiniz. Sasirtma fidelerin en son yerine mi yapilir ? Yer degistirme ise mesela bir kapta uc bes domates tohumu ekiyorsun biraz buyuyunce baska yere aliyosun. Sasirtma yaparken kokte hic toprak torf kalmiyacak demissiniz ama sizin tarif ettiginiz sasirtmada topraktan ya da torftan temizlenmemis gibi geldi bana. Kafam karisti acikcasi birde burda yazarmisiniz su isin dogrusunu bende ogrenmek istiyorum. Ve dogru olan neyse onu yapmayi. Zeki bey cicek ekim dikim hakkinda bilgi veriyor siz ise sebze. Anladigim kadariyla ikiside farkli islemler
O sayfayida severek takip ediyorum cimlendirme hakkinda faydali ve guzel bilgiler var. Ama ilgi alanim sebze oldugu icin en dogrusunu ogrenmek istiyorum. Sanirim sayin Lilinin bahcesi'de ayni yontemi kullaniyor. Buda demek oluyorki dogru iz ustundeyim

Eski 17-04-2011, 20:48   #431
Ağaç Dostu

Sayin sebnem&mircan benim her zaman kullandigim ve TUGCU ile anladigim kadariyla mutabik oldugumuz sasirtma seklinde (domates, biber, patlican icin) sasirtma yapilacak fideyi torftan cikardiktan sonra silkeleyip kokleri temizliyorum. Akabinde ozellikle uzun olan kokleri makasla uclarindan kirpiyorum. Bu 1/3 veya yarisi kadar olabilir. Daha sonra tercihen gubreli suda bekletiyorum. Yarim veya bir gun sonra sasirtma yapacagim yere dikip gunes gormeyen bir yerde birkac gun bekletiyorum. Bu yontemi ilk toprakla ugrasmaya basladigim yillarda gostermislerdi ve suana kadar bir sakincasini gormedim. Teknige uygunmudur derseniz onu bilemem ama hic fide kaybi yasamiyorum.
Sasirtma ile ilgili sorunuzda ise sasirtma dikilecek yere alinmadan once yapilan yer degisikligidir. Eger direk topraga aktariyorsaniz bu sasirtma olmaz bence.

Eski 17-04-2011, 21:13   #432
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Cok iyi anladim sayin Lilinin bahcesi. Salataligi yazmadiginiza gore bu islem salatalikta uygulanmiyor. Salatalikta ne gibi bir uygulama soz konusu ?

Eski 17-04-2011, 21:19   #433
Ağaç Dostu

Alıntı:
Cok iyi anladim sayin Lilinin bahcesi. Salataligi yazmadiginiza gore bu islem salatalikta uygulanmiyor. Salatalikta ne gibi bir uygulama soz konusu ?
Salataliga sasirtma yapmiyorsunuz.

Eski 17-04-2011, 21:28   #434
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Ilk ektigimiz yerden, dogruca asil yerine dikiyoruz yani. Sora sora ogrenirken insallah sizleride bunaltmiyorumdur.

Eski 21-04-2011, 10:24   #435
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-04-2011
yardımm...

hazır fide olarak aldığım biberlerim evde cam kenarındaa güzelce büyürken sabah üzerlerinde yeşil böcekcikler olduğunu farkettim..bunlar zararlımı ve ne yapmam gerekli..birde yanyana saksılarda domates ve maydanozlar var onlarada geçermi..yardımınızı bekliyorum..[ATTACH]Name:  Görüntü0957.jpg
Views: 2404
Size:  25.9 KB[/ATTACH]

Eklenen Resimler

nuray222ay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 10:36   #436
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nuray222ay Mesajı Göster
hazır fide olarak aldığım biberlerim evde cam kenarındaa güzelce büyürken sabah üzerlerinde yeşil böcekcikler olduğunu farkettim..bunlar zararlımı ve ne yapmam gerekli..birde yanyana saksılarda domates ve maydanozlar var onlarada geçermi..yardımınızı bekliyorum..[ATTACH]Eklenti 204812[/ATTACH]
Yeşil böcek zararlıdır. Çevresine de yayılır. Bitkinin içerisindeki suyunu emerler. İlk olarak fiziksel mücadele edin. yani sayıca azlarsa tek tek ayırarak öldürün. yoksa forum sayfalarında ev yapımı ilaçlar başlığını okuyun.
Kolay gelsin.

Eski 21-04-2011, 12:20   #437
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-04-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık Mesajı Göster
Yeşil böcek zararlıdır. Çevresine de yayılır. Bitkinin içerisindeki suyunu emerler. İlk olarak fiziksel mücadele edin. yani sayıca azlarsa tek tek ayırarak öldürün. yoksa forum sayfalarında ev yapımı ilaçlar başlığını okuyun.
Kolay gelsin.
şimdi elimle ayırmaya çalıştım ama en yakın zamanda, okuduğum ve en çok önerilen arap sabunlu karışımı uygulayacağım..öneriniz için teşekkürler..ins. biberlerime zarar vermeden kurtulurum..

birde bu hazır fidelerin yanı sıra tohumdan acı biber ve tatlı kıl biber ekmiştim 10 gün oldu ama hala kıpırtı yok normalmidir..hemen hemen aynı zamanlarda ve koşullarda ektiğim domateslerin 3. yaprakları çıkınca artık çıkmayacaklarını düşünmeye başladım..

nuray222ay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 12:33   #438
Ağaçsever

TUĞCU's Avatar

Alıntı:
Sayin TUGCU

Zeki bey'in sayfasinda sasirtma islemi hakkinda yazdiginiz yaziyi okudum. Yer degistirme ve sasirtma ayri seyler demissiniz. Sasirtma fidelerin en son yerine mi yapilir ? Yer degistirme ise mesela bir kapta uc bes domates tohumu ekiyorsun biraz buyuyunce baska yere aliyosun. Sasirtma yaparken kokte hic toprak torf kalmiyacak demissiniz ama sizin tarif ettiginiz sasirtmada topraktan ya da torftan temizlenmemis gibi geldi bana. Kafam karisti acikcasi birde burda yazarmisiniz su isin dogrusunu bende ogrenmek istiyorum. Ve dogru olan neyse onu yapmayi. Zeki bey cicek ekim dikim hakkinda bilgi veriyor siz ise sebze. Anladigim kadariyla ikiside farkli islemler
O sayfayida severek takip ediyorum cimlendirme hakkinda faydali ve guzel bilgiler var. Ama ilgi alanim sebze oldugu icin en dogrusunu ogrenmek istiyorum. Sanirim sayin Lilinin bahcesi'de ayni yontemi kullaniyor. Buda demek oluyorki dogru iz ustundeyim
Sayın sebnem&mircan

Sayın Lilinin bahçesi ile yaptığımız şaşırtma temel olarak aynı.Şaşırtmadaki amaç bitkinin toprağa daha iyi kök salması için bitkiyi biraz zorlamak.Şaşırtma yaparken yani bitkinin yapraklarından tutup çekerken, bitkinin kazık köklerinde kopmalar meydana gelir.Daha doğrusu fidenin ilk çıkan kotiledon yapraklarının arasında 3. yaprak belirene kadar bitkinin saçak kökleri henüz oluşmaz.Bu esnada yapılan bir şaşırtmada bitkinin sadece kazık kökü vardır.Kazık kök bitkiyi ayakta tutmaya yarar ama esas bitkiyi besleyen saçak köklerdir.Biz şaşırtma yaparken kazık kökteki kopmalar bitkiyi saçak kök yapmaya zorlar bu da bizim istediğimiz durumdur.
Eğer biz şaşırtma yaparken toprağı ile birlikte yerinden söküp başka bir yere ekersek bu şaşırtma olmaz.Buna yer değiştirme denir.
İşin içine espiri katarsak ,bitkiyi yerinden sökerken vereceğimiz zararla ,bitki diyecekki ,toprağa iyi kök salmamışım bu nedenle yerimden yurdumdan oldum bir dahaki sefere daha iyi kök salayımda topraktan olmayayım

Siz şaşırtma yapmadan önce iyice bir fideleri sulayın.Daha sonra kotiledon yapraklarından tutarak çekin.Eğer toprağınız çok sert ise sivri uçlu bir malzeme ile toprağı biraz eşeleyin sonra tekrar deneyin.

Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın bu aralar işler yoğun anca cevap verebildim.

vorinace beğendi.
Eski 21-04-2011, 15:37   #439
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-02-2011
süper bir anlatim sayin tugcu cok tesekkür ederiz..

arimayam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 19:10   #440
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Sana katiliyorum Melek, sayin Tugcu cok guzel bir anlatim yapmis. Hem guldum, hem okudum. Cok tesekkurler Tugcu. Kendimide soyle demekten alikoyamadim , bak sen su toprak davasindaki kok'e

Eski 21-04-2011, 20:03   #441
Ağaçsever

TUĞCU's Avatar

Sayın sebnem&mircan ve arimayam rica ederim ne demek.Biraz faydam dokunduysa ne mutlu bana.
Birde sayın sebnem&mircan'ın bir sorusunu atlamışım.
Domates tohumlarını ektiniz ve fideler çıktı.Bu yan yana duran fideleri yerinden söküp tek tek ayrı kaplara almaya şaşırtma denir.Kökte toprak olmayacak.
Daha sonra bu ayrı kaplara aldığımız fideler ,esas ekim yerlerine ekilecek büyüklüğe geldiğinde yani 4-5 yaprak olduğunda.Köklerini topraktan ayırmadan saksıya ya da bahçeye ekmeyede yer değiştirme denir.
Ben bu iş için plastik çay pardaklarını kullanıyorum.Saksıya alacağım zaman bitkiyi suluyorum, burada amaç plastik bardağı kesince toprak dağılmasın.Daha sonra pet bardağın plastik kısmını keserek toprağı dağıtmadan saksıya alıyorum.
Bunada yer değiştirme deniyor.

Eski 21-04-2011, 21:46   #442
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Bunu da cok guzel,yani anlayabilecegim sekilde anlattiniz tesekkur ederim. 4 5yaprak derken gercek yapraklardan bahsediyorsunuz degil mi? Peki o zaman gercek yerlerine almassak gelisimleri yavaslar mi? 8 mart'ta ektigim salataliklar sanki birden bire dondu kaldi. Olduler desem degil, yasiyor desem hic buyumuyor. Ustunde bir suru tomurcuklar var ama onlarda nicedir ayni buyumuyor. Bu neden olabilir acaba?

Eski 21-04-2011, 21:52   #443
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Ayrica bu gune kadar hep yanlis sasirtma yapmisim, tevekkeli degil fideler o yuzden hic sasmadi yer degisikligine ) Fidelerin kokunde hep toprak biraktim. Ama bundan sonra hep sizin yontemle sasirtacagim.

Eski 21-04-2011, 21:56   #444
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sana katiliyorum Melek, sayin Tugcu cok guzel bir anlatim yapmis. Hem guldum, hem okudum. Cok tesekkurler Tugcu. Kendimide soyle demekten alikoyamadim , bak sen su toprak davasindaki kok'e
bende sasirttim zannediyordum ama sasmamis meger
sasiran bizmisiz.

Düzenleyen arimayam : 22-04-2011 saat 13:15
Eski 22-04-2011, 01:38   #445
ide
Ağaç Dostu

ide's Avatar

Giriş Tarihi: 22-10-2007
Sevgili Tuğcu, ne yazık ki ben de şaşırtma olayını yalnış yapıyormuşum, bilgilendirmeniz için çok teşekkürler...

ide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 02:13   #446
Ağaçsever

yesimucer's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2005
Galeri: 3
ben de şaşırtmayı yanlış yapıyormuşum, 8 çeşit domatesin yerini değiştirdim
ama artık öğrendim inşallah, bir şey sormak istiyorum, biberleri son yerine ekmeden yani tohumları çimlendi, plastik bardağa aldım, sonrasında daha büyük saksıya ya da yerine toprağa mı ekeceğim
yoksa başka bir saksıda daha büyümelerini mi beklemem lazım?

yesimucer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 12:15   #447
Ağaçsever

TUĞCU's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesimucer Mesajı Göster
ben de şaşırtmayı yanlış yapıyormuşum, 8 çeşit domatesin yerini değiştirdim
ama artık öğrendim inşallah, bir şey sormak istiyorum, biberleri son yerine ekmeden yani tohumları çimlendi, plastik bardağa aldım, sonrasında daha büyük saksıya ya da yerine toprağa mı ekeceğim
yoksa başka bir saksıda daha büyümelerini mi beklemem lazım?
Plastik bardakta geliştikten sonra ,6-7 yaprak olduklarında esas yerlerine dikebilirsiniz.Büyümeleri için ayrı bir saksıya ekmenize gerek yok.
Gerçi benim evdekiler pet bardaklarda 10-12 yaprak oldular.Havalar soğuk olduğundan dolayı hala balkondaki saksılara alamadım.

Birde biberden uç alma var onu yaparsanız daha fazla ürün alırsınız.Uç alma için fide 7-8 yaprak olduğunda en üstteki minik yaprakları elinizle koparıyorsunuz.Bitki bu sefer yanlardan yeni sürgünler çıkararak dal sayısı artıyor,ideal olan 3-4 ana daldır.Uç alma yapmazssanız biber tek dal üzerinde uzayıp gider.Çiçek ve meyve tutumu azalır.

Eski 22-04-2011, 13:15   #448
Ağaç Dostu

ee bizde sasira sasira ögrenecegiz,n`apalim

Eski 22-04-2011, 13:18   #449
Ağaç Dostu

sayin tugcu domatesi tek dal büyütüyorduk biberide dallandira budaklandira büyütecegiz yani...
o kadar cok sey varmis ki,ögren ögren sonu yok)
yeterki dogru yapalim,iyisini yapalimda.
iyiki sizler varsinizda bizde faydalaniyoruz burda,yoksa benim tohumum neden cimlenmedi neden fidanim öldü,neden soldu diye yillarca hayiflanip duracaktik.
en azindan sorunu bilince caresinide bulmak daha kolay oldu bizim icin..

emeginizden dolayi cok tesekkür ederiz.tüm agaclar dahil..

Eski 22-04-2011, 14:30   #450
Ağaç Dostu

artik havalar ilindi,gündüz sicakliklari önümzdeki 10 günlük hava raporunda 13-25 arasi en düsükte 5dereceye kadar..

sizce biber fidelerimi artik balkona alma vakti gelmismidir,evde artik yer kalmadi,hem daha günes alirlar.....ne dersiniz ?

Etiketler
biber fidesi, biber gelişimi, biberlere

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025