Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan
Sayin TUGCU
Zeki bey'in sayfasinda sasirtma islemi hakkinda yazdiginiz yaziyi okudum. Yer degistirme ve sasirtma ayri seyler demissiniz. Sasirtma fidelerin en son yerine mi yapilir ? Yer degistirme ise mesela bir kapta uc bes domates tohumu ekiyorsun biraz buyuyunce baska yere aliyosun. Sasirtma yaparken kokte hic toprak torf kalmiyacak demissiniz ama sizin tarif ettiginiz sasirtmada topraktan ya da torftan temizlenmemis gibi geldi bana. Kafam karisti acikcasi  birde burda yazarmisiniz su isin dogrusunu bende ogrenmek istiyorum. Ve dogru olan neyse onu yapmayi. Zeki bey cicek ekim dikim hakkinda bilgi veriyor siz ise sebze. Anladigim kadariyla ikiside farkli islemler
O sayfayida severek takip ediyorum cimlendirme hakkinda faydali ve guzel bilgiler var. Ama ilgi alanim sebze oldugu icin en dogrusunu ogrenmek istiyorum. Sanirim sayin Lilinin bahcesi'de ayni yontemi kullaniyor. Buda demek oluyorki dogru iz ustundeyim 
|
Sayın sebnem&mircan
Sayın Lilinin bahçesi ile yaptığımız şaşırtma temel olarak aynı.Şaşırtmadaki amaç bitkinin toprağa daha iyi kök salması için bitkiyi biraz zorlamak.Şaşırtma yaparken yani bitkinin yapraklarından tutup çekerken, bitkinin kazık köklerinde kopmalar meydana gelir.Daha doğrusu fidenin ilk çıkan kotiledon yapraklarının arasında 3. yaprak belirene kadar bitkinin saçak kökleri henüz oluşmaz.Bu esnada yapılan bir şaşırtmada bitkinin sadece kazık kökü vardır.Kazık kök bitkiyi ayakta tutmaya yarar ama esas bitkiyi besleyen saçak köklerdir.Biz şaşırtma yaparken kazık kökteki kopmalar bitkiyi saçak kök yapmaya zorlar bu da bizim istediğimiz durumdur.
Eğer biz şaşırtma yaparken toprağı ile birlikte yerinden söküp başka bir yere ekersek bu şaşırtma olmaz.Buna yer değiştirme denir.
İşin içine espiri katarsak ,bitkiyi yerinden sökerken vereceğimiz zararla ,bitki diyecekki ,toprağa iyi kök salmamışım bu nedenle yerimden yurdumdan oldum bir dahaki sefere daha iyi kök salayımda topraktan olmayayım
Siz şaşırtma yapmadan önce iyice bir fideleri sulayın.Daha sonra kotiledon yapraklarından tutarak çekin.Eğer toprağınız çok sert ise sivri uçlu bir malzeme ile toprağı biraz eşeleyin sonra tekrar deneyin.
Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın bu aralar işler yoğun anca cevap verebildim.