agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Biber (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=890)

malina 02-03-2006 10:55

Biber
 
Alıntı:

tohumlar %3 lük KNO3 içerisine ilave edilen 4 farklı dozda aspirin (9 g/L, 18 g/L, 90 g/L ve 180 g/L) içerisninde 25 ºC de 6 gün tutulmuşlar (Şekil 1) ve sonrasında 15 ºC de petri kaplarında çimlenmelerine (Şekil 2) ve toprakta çıkışlarına bakılmıştır.

Aspirin ile muamele edilmeyen kontrol tohumları %45 oranında çimlenme (Şekil 3) ve %40 (Şekil 4 ve 5) oranında toprak çıkış oranına sahip oldukları halde, 18g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumları 15 ºC de hem en yüksek çimlenme değerine (%91, Şekil 3) hem de en yüksek çıkış oranına (%85, Şekil 4 ve 6) sahip olmuşlardır. Bu sonuçlar, aspirin uygulamalarının biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu olarak etkilediği ve bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir.
Böyle bir yazıya rastladım.
http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...e_aspirin.html


18g/L aspirin ile muamele için ne yapmak gerek, yani ne demek bu? :)

arsakay 02-03-2006 10:59

Aspirin=Asetil Salisilik Asit

Bayer'in bildiğimiz aspirini 500 mg olduğuna göre 1 Lt suya 36 tane Aspirin atarasanız işlem tamam.

malina 02-03-2006 11:18

Teşekkür ederim :)

Sanırım 1 su bardağı su ve 8-10 aspirin bana uygun. Doğru mu? :)

arsakay 02-03-2006 12:34

Doğru :))
(bu yanıt mesaj göndermeye yetmediğinden parantez içinde bunları yazdım)

backyard 02-03-2006 12:42

malina nasıl ekeceksin?
ben de ekmek istiyorum

Baki Berk Kayalar 02-03-2006 12:50

Söğüt suyu aynı neticeyi verecektir. Aspirin söğüt kabuğundan üretiliyor bildiğiniz üzere.

aybala 02-03-2006 14:56

Alıntı:

Çevresel İstekleri

Biber tohumları 8°C'ın üzerindeki sıcaklıklarda çimlenebilirse de en iyi çimlenmeyi 21-28°C'lar arasında gösterir ve hatta 28°C'da 21°C'a kıyasla l hafta daha erken çimlenme söz konusu olur.

Fakat optimum çimlenme sıcaklığı, gece gündüz aynı olmak koşuluyla, 24°C'dır
www.gencbilim.com

Humeyra 02-03-2006 15:58

Çevresel İstekleri

Biber tohumları 8°C'ın üzerindeki sıcaklıklarda çimlenebilirse de en iyi çimlenmeyi 21-28°C'lar arasında gösterir ve hatta 28°C'da 21°C'a kıyasla l hafta daha erken çimlenme söz konusu olur.

Fakat optimum çimlenme sıcaklığı, gece gündüz aynı olmak koşuluyla, 24°C'dır


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aybala

Serinde çimlenme durumu biraz şüpheli. Denemek lazım tabii. Alıntıdaki bilgiler daha doğru geldi bana. Biber patlıcan tohumları en iyi yüksek ısıda çimleniyor.

Mine Pakkaner 05-03-2006 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BayMineral
Söğüt suyu aynı neticeyi verecektir. Aspirin söğüt kabuğundan üretiliyor bildiğiniz üzere.

Ne miktar söğüt suyunda hangi miktar salisilik asitin olduğunu bilmek gerek tabii.
1 kg söğüt kabuğundan 27 gr aspirin elde edilebilmekte.
yetişkin bir söğüt ağacından ölümüne neden olmaksızın 91kg kabuk elde edebiliyorsunuz.
Aspirinin içerisindeki asetilsalisilik asit. Söğüt kabuğundan elde ettiğiniz salisilik asiti, asetik anhidrit ile muamele etmek gerekiyor.Reaksiyon sonucu asetil salisilik asit ve asetik asit elde ediyorsunuz.Bizde 500 mg lık tabletler 20 adetlik kutular halinde satılıyor.Amerika'da günde 800 milyon tablet Aspirin tüketiliyormuş, orada satılan tabletler 325 mg etkili madde içeriyor.Varın siz hesaplayın kaç ağaç kesmek gerek. Kesmeyi bırakın bu kadar ağacı nerede yetiştiririz, şifalanma bize kaça mal olur? Bazen gerçekten de ilaçlar iyi ki sentetik yollardan elde ediliyorlar diyorum.Aspirin de sentetik yollardan elde ediliyor.

Salisilatlar bazı bitkilerde doğal olarak bulunuyor. Söğüt kadar olmasa diğerlerinde de var. Örneğin
1 kilogram kırmızı acı biberde 2030 miligram- 4 tablet aspirin kadar doğal salisilat varmış,
1 kilogram badem içinde 30 miligram- 1 tablet aspirinin onaltıda biri (1/16) kadar,
1 kilogram hıyar içinde 7,8 miligram -1 tablet aspirinin altmışdörtte biri (1/64),
1 kilogram ahududu içinde 51,4 miligram - 1 tablet aspirinin onda biri (1/10) kadar doğal salisilat var.

Köklendirmede kullanılabilen basit bir söğüt suyu tarifi ile bitireyim, söğütün en kalını kalem gibi olan dallarından toplayın, budama artıkları olabilir. Dalları ince ince doğrayın,ne kadar ince parçalarsanırsa o kadar iyi sonuç alırsınız,en büyük parça 1cm genişliginde olsun, Tencereye koyun, bir taşım kaynatın. Sonra ağzı çok sıkıca hava almayacak şekilde kapanan kaba aktarın (süzmeyin).Kapağı sımsıkı kapatın, soğuyunca karanlık serin bir yerde hatta mümkünse buz dolabında 1 ay bekletin. Süzün yine dolapta saklayın. Çelik aldığınız zaman çelikleri hazırlayınca ve bu solüsyona akşamdan batırın sabah alıp dikin.

bonsaisever 06-03-2006 20:14

Öğrendiğim kadarı ile köklendirme hormonlarında çeliğin 1 cm'sini 3-5 saniye hormonda tutuyorsun dışarıda bir süre kurumaları için bekletilip daha sonra mantar hastalıklarına karşı fungusit ile ilaçlayıp dikiyorsun.

Sizin vermiş olduğunuz solüsyon tarifinde akşamdan sabaha kadar suyun içinde mi duracak? Çeliğin kaç cm'sini suda tutacağız? Bir de şöyle sorayım bitkinin cinsine göre yukarıdaki sorulara verilecek cevaplar farklı mı olur? son olarak ;) Vermiş olduğunuz tarifte su ve dal miktarı ne olmalı?

Hazır sizin gibi bir uzmanı bulmuşken kaçırmayayım dedim.Verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.

Mine Pakkaner 06-03-2006 21:07

Bu tarifi salisilik asit söz konusu olduğu için verdim.Su ve bitki eşit miktar olacak. Her bitkinin köklendirme solusyonları ile muamele farklıdır. farklı derişiklikte ve farklı sürelerde köklenirler. daldırma derinliği genellikle çeliğin 1,5-3 cm lik dip kısmıdır. Köklendirmeyi etkilemek için çok başka şeyler kullanırsınız örneğin yosun preparatları, hümik asit ve başka diğer pek çok madde. Profesyonel yetiştiricilikte indol butirik asit, naftal asetik asit gibi köklendirme hormonlarından başka yosunu ve hümik asiti ben çok kullanıyorum. Çeliği ya da köklendirme ortamınızı fungusitle muamele etmeniz iyi olur.Ancak biz artık ilaçları yüksek dozda kullanmamak için aktivatörlerle destekliyoruz. Aktivatörler bitkinin direncini arttırıyor.Dezenfektan olanlar da var.

bonsaisever 06-03-2006 23:21

Benim ilgim olan Acer Palmatum'un İba ile üretimi Nisan-Haziran aylarında yumuşak odundan % 0.8’lik toz IBA %100 köklenme oluyormuş. İndol bütirik asit'i bir yerde buldum 5 gr 170 Ytl dediler haliyle şimdilik vaz geçtim. Botanik bahçem var sandılar her halde 7 bin çelik üretirsiniz demişlerdi :D Acer üretimi için özel bir solüsyonunuz varmı?

Mine Pakkaner 08-06-2006 22:10

Aspirinin Biber Tohumlarının Düşük Sıcaklıktaki Çimlenme ve
Toprak Çıkışları Üzerindeki Etkisi

Ahmet KORKMAZ
KSÜ, Zıraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş

Biber tohumları 25-30 ºC de 8 gün içersinde çimlenirken, 15 ºC de 25 gün içersinde çimlenebilmektedir. Özellikle tohumlar direk olarak tarlaya ekildiklerinde toprak ve hava sıcaklıkları çok büyük oranda dalgalanma göstermesinden dolayı çimlenme ve tarla çıkışı olumsuz etkilenmektedir.

Biber yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilimizde tarlaya tohum ekiminin yapıldığı zamanlarda toprak sıcaklıkları 10-20 arasında gidip gelmekte ve bu da tohumların çıkışını ve sağlıklı bir bitki örtüsü oluşturmasını engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki performanslarını arttırmaya yönelik olarak tohumlar belli dozlarda aspirin ile muamele edilmişler ve sonrasında çimlenme ve çıkışlarına bakılmıştır.

Çalışmada May tohum firmasına ait "Demre" biber tohumları kullanılmış ve tohumlar %3 lük KNO3 içerisine ilave edilen 4 farklı dozda aspirin (9 g/L, 18 g/L, 90 g/L ve 180 g/L) içerisninde 25 ºC de 6 gün tutulmuşlar (Şekil 1) ve sonrasında 15 ºC de petri kaplarında çimlenmelerine (Şekil 2) ve toprakta çıkışlarına bakılmıştır.

Aspirin ile muamele edilmeyen kontrol tohumları %45 oranında çimlenme (Şekil 3) ve %40 (Şekil 4 ve 5) oranında toprak çıkış oranına sahip oldukları halde, 18g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumları 15 ºC de hem en yüksek çimlenme değerine (%91, Şekil 3) hem de en yüksek çıkış oranına (%85, Şekil 4 ve 6) sahip olmuşlardır.

Bu sonuçlar, aspirin uygulamalarının biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu olarak etkilediği ve bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir.
http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...n/image001.jpg
Şekil 1. Biber tohumlarının aspirin ile mumelesi

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...n/image002.jpg
Şekil 2. Biber tohumlarının 15 ºC de petri kaplarında çimlendirilmesi

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...n/image003.gif
Şekil 3. Değişik aspirin uygulamalarının biber tohumlarının 15 ºC de çimlenmeleri üzerindeki etkileri

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...n/image004.gif
Şekil 4. Değişik aspirin uygulamalarının biber tohumlarının 15 ºC de toprak çıkışı üzerindeki etkileri
http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...n/image005.jpg
Şekil 5. Aspirin ile muamele edilmeyen biber tohumlarının 15 ºC de toprak çıkışı

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...n/image006.jpg
Şekil 6. 18 g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumlarının 15 ºC de toprak çıkışı

malina 08-06-2006 22:36

Fazla sigara dumanına maruz kalmış tohumlara aspirin bile fayda etmiyor :)

Mine Pakkaner 08-06-2006 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Fazla sigara dumanına maruz kalmış tohumlara aspirin bile fayda etmiyor :)

Çook doğru söylüyorsun malina, hatta bu konuda yapılmış bir araştırmayı da bu arada hatırlatalım :)

http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=59

kadirx 15-08-2006 15:38

yazın yediğimiz biberlerin tohumlarını kurutsam ekebilir miyim, yoksa dalında mı kuruması lazım. çok sevdiğim bir biber cinsi var var bahçemde yetiştirmek istiyorum fakat fide olarak aldıklarım aynı cins çıkmaz diye tohumdan ekmeyi düşünüyorum. ne tavsiye edersiniz?

Mine Pakkaner 15-08-2006 17:25

Yazın yediğiniz biberlerin üzerinden tohum alıp kendiniz fide yetiştirebilirsiniz. Dalında kurutun ki tohumlar olgunlaşsın.

Tohumdan yetiştirince istediğiniz çeşide ulaşmanız daha garantili. Ve haklısınız,çarşı-pazardan alacağınız fide istediğiniz gibi çıkmayabilir. Bizde henüz çeşitlere uygun fide bulmak zor.(Profesyonel yetiştiricilik bunun dışında tutulmalı).

cemada 22-08-2006 21:32

domates, biber, patlıcan tohumlarını ektikten sonra, fideler yaklaşık 2-3 cm olunca küçük bir şaşırtma yapıyorum bulundukları yerde. küçük bir çöpü köke doğru sokuyorum ve hafifçe kaldırıyorum fideyi, ama sökmeden. sonra yine hafifçe toprağı bastırıp suluyorum. feci şaşkınlaşıyorlar. akabinde daha çabuk ve pişkin büyümeye başlıyorlar.
bazen ikinci şaşırtmayı başka bir fide kabına alarak yapıyorum. üçüncüde zaten asıl büyüyeceği yere alınca, pişkinleşme had safhada oluyor, çiçeklenme ve meyve dökümü hem erken hem de bol oluyor.
ama bunları yaparken köklere zarar vermemek gerek.

sarı ibo 01-04-2007 20:41

Selam Ben de yeşil ince sivri ve sarı sivri Biber ektim birtane büyük damacanayı ikiye bölup birine yeşil diyerine sarı biber ekmek için Tohumları iki gün ıslattım, ormandan meşe ağaçlarının altından topladığım topraktan 15 cm koydum, yeterince tohum serpiştirdim üzerine 3cm daha toprak koydum nemlendirip üzerini şefaf bir poşet geçirip, radyotörlü pencereye koydum,sekiz gün sonra çimlendiler

biber2007 09-04-2007 11:50

selam arkadaşlar ben dün yani 08/04/2007 itibari ile aşağı yukarı 20cm ye 10 cm derinliği 7-8 cm olan şeffaf kapaklı bir kaba 3 sıra halinde toplam 65 adet demre sivri biber ektim kabın altına küçük parmak kalınlığında 2 delik kapaklarına da tükenmez kalem ucu ile 4 hava deliği açtım bu aşamaya kadar okuduklarımdan faydalandım ama aklımın karıştığı noktalar cevaplarsanız sevinirim 1-Kapaklar ne kadar süre kapalı kalacak? 2-Ne kadar sıklıkla sulamam lazım? 3-Şu an kapalı bir balkonda duruyorlar ne zaman ve ne şartlarda güneşe çıkaracağım? Yer önemli olabilir belirteyim aydında oturuyorum deniz kıyısı sayılırım hava şu aralar 20 C civarlarına ulaştı. Teşekkürler.

malina 09-04-2007 11:56

Mart ve nisan sayılarında istediğiniz bilgiler var... Göz attınız mı?

http://www.agaclar.net/dergi/dergiarsiv.html

biber2007 09-04-2007 12:14

Forumu yeni tanıyorum. Teşekkür ederim evet cevap yazmanızdan hemen sonra baktım ve oldukça faydalı bilgiler elde ettim fakat lütfen beni mazur görün kapaklar(veya örtü) konusunu anlayamadım çimlenene kadar devamlı kapalı mı olacak ve çimlenmeye başladıktan sonra da devamlı açıkmı olacak ???

Selahattin Yılmaz 09-04-2007 12:29

Çimlenme gerçekleştiğinde tohum üstündeki kapağı kaldırır ve yapraklarını dışarı çıkartır, bu tıpkı sabahleyin uykudan uyandığınızda yorganı üzerinizden kaldırıp atmak gibidir yeterki yorganı (tohumu) çok kalın ve ağır yapmayın yani siz 1 cm den daha derine tohumu dikmeyin...

malina 09-04-2007 13:01

Alıntı:

kapaklar(veya örtü) konusunu anlayamadım
Sürekli kapalı olmaması gerek. Her gün açıp biraz havalandırıp kapatın.
Bu arada, ben de biberler tohumlarımı çimlendirmekteyim :) Üstlerini hiç örtmedim. Bu da oluyor yani :)

habibe 09-04-2007 14:11

Biber2007 arkadaşın denediği kap ölçülerinde,
Şeffaf bir plastik kapta (koçtaş tan aldığım), dolma biber tohumlarımı çimlendirdim.

Plastik kabın kapak kısmında 2 hava deliği vardı. Bu yüzden açmadan pencere önünde kapalıyken, kısa sürede çimlendiler. Sulamasını 2 günde bir, az az yaptım. Tohumların yarısını aspirinle, diğer yarısını ise tülbentte ıslatmıştım. Aspirin ile ıslananlar daha geç çimlendi.

vyssera 26-12-2007 22:06

Biber
 
1 Eklenti(ler)
balkonumda aralık ayının sonunda olmamıza rağmen ilginç bazı gelişmeler oldu, paylaşayım istedim.

Eklenti 27006

Biberlerim soğuktan etkilenmeyip hala yaşıyor, belki de seneye büyümeye devam ederler.

malina 26-12-2007 22:31

Benim bir biberim 5. yılını tamamladı, bakalım seneye de yaşayacak mı?

vyssera 26-12-2007 22:36

Bu habere sevindim, biber yetiştirmek zevkliymiş, aylardır kıpkırmızı biberleri üzerinde. Sizinkine de uzun ömürler dilerim :)

TURKPRINC3SS 27-12-2007 11:06

Hastalık kapmazlarsa,çok dayanıklılar :rolleyes: Hele mini mini süs bibierleri,yemek bir ölüm tabi.

sister 03-01-2008 14:02

toprak nasıl olmalı peki bende dün tohum almıştım


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024