![]() |
|
![]() |
#931 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
![]() Kasteddiğim böyle bir şey. (1) nolu durum ilk dikim. Kök 15 santim derinde. Bitki biraz büyüdükten sonra (2) nolu durumda göründüğü üzere 5 santim daha toprak ekleyebilirsiniz. Bitki yatık büyümez. En fazla 3-4 gün sonra kökün hangi yönde olduğunu dahi anlayamazsınız (bu yüzden hep standart bir yönde dikin ki sonradan unutmayın). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#932 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
|
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#933 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2013
|
Alıntı:
rahmetli anneannemde aynı dikme şeklini uygulardı domateslerde. eskiler demekki bu işi çok iyi biliyormuş ama biz sanırım amerikayı yeniden keşfedeceğiz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
|
Fidenin yatik dikimi ile ilgili uygulama ornegi: Ayni videoyu domates yetistirmeye de koydum. Ama konu burada konusulmus. Buraya da koyayim. Planting Tomatoes - A Quick Tip - YouTube |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Ağaç Dostu
|
Bu dördüncü yazışım, umarım bu sefer gönderebilirim ![]() Bu sene mart başında ektiğim domates ve biberleri, martın son haftası şaşırtıp, dışarıda korunaklı bir yere çıkardım. Nisanın son haftasında adalara dikmeyi planlıyordum ama soğukların da etkisiyle, gelişimleri yavaş, mayısa sarkacak gibi gözüküyor. Geçen seneki hatalarımı paylaşayım: Adaların toprakları o kadar yumuşak ki, elle bile çukur açılabiliyor. Geçen sene, ilkbahardan kalan yemeklik otları sökmemek için sadece domates ve biberler için çukur açıp, içine biraz gübre takviyesiyle dikim yapmıştım. Gübreler iyice yanmamış olduğu için ilk dikilen fidelerden oldukça fazla fire verdim. Yazın aşırı sıcakların dışında başka keyifsiz durumları da vardı, erkenden kurudular. Sonbaharda sökerken ilk defa kök ur nemadotu ile karşılaştım. Bir kaynakta, nemadotlara önlem olarak, toprağın iyice kazılıp havalandırılması ve eksik elementlerin tamamlanması gerektiği yazıyordu. Bu sene sadece çukur açmadım, ilkbaharda adaların tamamını kazdım, havalandırıdım, koyun gübresi, kemik tozu ilavesi yaptım. Toprak ilavesi yapmam gerekecek, o arada kükürt de ilave edeceğim. En büyük hatam da, yerin azlığına rağmen çok dikmem istemem. Sonunda öğrendim ki, bu daha çok ürün almamı sağlamıyor, aksine az alıyorum. Domatesler sık olunca arkaya güneş gitmiyor, kafide ve fesleğenler yaşamıyor; yüksek duvarlar varken bir de sık ekimle hava akımı hiç olmuyor, önceki sene bu ortamı seven beyaz sineklerle başa çıkamamıştım. Bir karış domatesler iki metre olunca dallarıyla ara yolu kapatıyorlar,… Bu sene çiçekler hariç üç sıra sebze dikmekten vazgeçtim. Domatesleri biraz ortaya kaydırarak iki sıra sebze dikeceğim. Kadife çiçeklerini geçen sene çok miktarda dikmiştima ama sümüklüböceklerden sadece üç-dört tane sağlam kalmıştı, bu sene iyice gelişince dikeceğim ve sümüklüböceklerin biralarını tazelemeyi ihmal etmeyeceğim ![]() Küçük domatesleri ve bazı domatesleri saksılara dikeceğim, acı süsü biberlerini ise, tatlıları etkilemesin diye evin başka bir cephesinde saksılarda yetiştireceğim. Saksılara da kadife ve fesleğen dikeceğim elbette. Basitçe planım aşağıda. Sağ adada hodanlar ve mayer limon yer kapladığı için az sebze bol çiçek olacak, bu ada çok göz önünde olduğu için çiçekli olmasını özellikle istiyorum, bol petunya ve sardunya ile sarı domates ve hıyar olacak. Solda sebzelerim yazılı: Köy domatesi Pembe domates Sarı domates Tatlı biber Hıyar Kişniş, semizotu, fesleğen,...uygun yerlere Sağda çiçekler yazılı: Kadife Sardunya-petunya Sardunya ve petunyalar yararlı olmalarının dışında, adalarda, saksıda olduklarından çok daha güzel yetişiyorlar, tavsiye ederim. ![]() Kedilere önlemim aynı şekilde devam ediyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Ağaç Dostu
|
Ada olculerinizi ve guney yonunu de paylasir misiniz kiraz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#937 |
Ağaç Dostu
|
Bu kadife cicegiyle en cok sebzeciler ilgilendigine gore burada sorayim. Tohumlari ekecegim. Elimde turuncu - bordo renkli kurumus tac yapraklarinin arasinda ince siyah dikenimsi yapida bir seyler var. Siyahlar tohumsa onlari tek tek ayirmak zor gorunuyor. ben bunlari karisik vaziyette bir kaba cimlendirmeye alirsam daha sonra ayirmasi zor olacak mi? sasirtmasi kolay mi? Yoksa tek tek viyollere mi ekeyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#938 | |
Ağaç Dostu
|
![]() Alıntı:
3 nolu mesajdaki ilk fotograf kadifenin tohumudur. Tohumun yarisi acik sari, diger kismi siyah. Yani ayirmakla filan ugrasmayin, Yaratan oyle yaratmis. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Ağaç Dostu
|
Ayirmak derken turunculardan ayirmayi kastetmistim. Serpme sekilde ek cimlendir diyorsun degil mi? tek tek viyollere ekmekle ugrasmayayim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
Ağaç Dostu
|
Ada ölçülerim 2,44*1 m. Detayları burada. Yönler aşağıdaki gibi. Dört tarafı kapalı (üç taraf duvar- bir taraf leylandi ile). Kışın hiç güneş almıyor ama yazın saat 10.00-17.00 arası güneşli. ![]() Not: Ada yönleri 937 mesajda ters, doğru yönler yukarıdaki gibi. Düzenleyen Kiraz : 13-04-2013 saat 22:55 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Ağaç Dostu
|
Tek tek viyollere ekmeye gerek yok, salyangoz ulaşmayacak şekilde bir alana veya saksıya ekebilirsiniz. Çok sık olursa başka bir alana şaşırtırtabilirsiniz, yine tek tek viyol olması şart değil, 10'ar cm ara ile dikmek yeterli. İyice gelişince gerçek yerine alırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#942 |
Ağaç Dostu
|
Tesekkurler, bir kosu kadife ve feslegenleri ekip geldim ![]() Kiraz, bir suru sorum var size ![]() OSB'ler 2010'dan bu yana dayaniyor olamaz degil mi? Bu seyrek dikilmis hal mi ![]() Bol bereketli bir sezon dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Ağaç Dostu
|
OSB.ler bu sene de dayanır, hafif bel veren yeri var ama çatlak-kırık yok. Seneye malzemeyi de yerleşimi de değiştirmeyi düşünüyorum. Aslında beş adet diksem daha iyi de, kendimi bu kadar tutabiliyorum ![]() İlk sene 7,şer'den iki sıra domates, bir sıra da biber dikmiştim (çilek-çiçek sırası hariç), bin pişman oldum. Sizin adalarda 2 sıra sebze ve ayrıca çiçek rahat olur. Ben olsam, köşelerde size geçiş yeri bırakıyorsa 3 adet pembe domatesi bir sıraya dikerdim ama başkalarının da tecrübesini dikkate alın, ne kadar azaltayım desem de başıma gelmeden akıllanmıyorum (hatta başıma gelse de akıllanamıyorum:)) Sizin de bereketiniz bol olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Ağaç Dostu
|
![]() Merhaba arkadaslar, Aklima uzun suredir takilan bir soru vardi. Bahcede bolca salyangoz var ve onlardan daha cok rahmetli olmus olanlar var. Acaba salyangoz kabuklarini sebze adalarina yerlestirsem(parcalayarak daha mantikli herhalde), yumurta kabugu ya da kemik gibi faydasi olur mu? Biraz uçuk soru gibi duruyor ama en azindan en uçuk sorum degil ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
|
Gastropod shell - Wikipedia, the free encyclopedia Anladğım kadarıyla yumurta kabuğu gibi kalsiyum içeriyor. fırınlayıp toz haline getirebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#946 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Salyangoz (Orthogastropoda) " KABUK YAPISI Salyangoz kabuğu, mantonun yaptığı organik bir çıkıntının kireçleşmesiyle oluşmuştur.Kabuğun büyümesi aslında karmaşık bir süreçle oluşur.Salyangozun manto kenarının salgıladığı kabuk maddesi, ağız çevresinde birikir.Kabuğun uzaması, manto alanının genişlemesine bağlıdır.Kabuğun kalınlığı ise mantonun kabuk içine salgıladığı madde oranında artar.Kabuğun iç katı vardır.Periostrakum adı verilen en dıştaki kat genellikle ince, kahverengi ve organik yapılıdır.Periostrakumun altında, kristalleşmiş iki kat yer alır.Periostrakuma komşu olan dış kristal kat mantonun özelleşmiş bir bölümü tarafından salgılanır.Mantonun bir başka bölümü ise, iç kristal tabakayı salgılar.Bu iki tabakanın da yapısında bulunan kalsiyum karbonat, çeşitli kristal biçimlerinde (Kalsit, aragonit ya da vaterit) çökelmiştir.Kara salyangozları, hırpalanan kabuklarını onarabilirler.Deniz salyangozları ise yalnız kabuğun kenarındaki aşınmaları onarabilirler.Bütün salyangozlar, kabuklarından kalsiyum alırlar.Bu durum, kabukların bir çeşit kalsiyum deposu olarak kullanılmasına yol açar." |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2012
|
Salyangozla mücadele konusunda, sayın almanyalının gözlemine göre nane ve karanfil işe yarıyormuş. Ben de doğal mücadeleyi deneyeceğim için bu yıl sebze adacıklarını bu tarz bitkilerle çevireceğim. Yani benim önerim, zararlı mücadelesinde (eğer adacık sistemi yapıyorsanız) adacığın çevresinde uygun bitkileri kullanarak ilaçlamadan bitkilerinizi koruyabileceğiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#948 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2011
|
Ben geçen sene fideleri diktikten hemen sonra sarımsaklı sos yapmıştım. Fidelerde hiç fire vermedim. Ayda bir de tekrarladım. Şiddetle tavsiye ederim. 3-4 Baş sarımsağı ezip 3 litre kadar kaynar suyun içine atıyordunuz. Su tamamen soğuduktan sonra süzgeçle suyu süzüp fısfısla fidelerin üzerine sıkıyorsunuz. Kalan tortuyu da toprağa serpiyorsunuz. Salyangoz dışında tırtıllar da sarımsaklı sosu sevmiyor. Bira yöntemi açıkçası bana zahmetli geliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2013
|
herşey iyi hoş ta bu adaları ne ile doldurucaz ya hala kafam çok karışık,iz element,leonardit,klinoptilolit,ema,bunları nerden nasıl bulucaz,of of düşündükçe içim kararıyor valla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#950 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2012
|
Sayın HANIMELİ, biz bahçede bunların hiçbrini kullanmadık. Sadece bahçe kazıldıntan sonra, yol olacak kısımlardaki toprağı adacıklarda biriktirdik böylece yol çukurlaşırken adacık yükseliyor ve yeterli bir fark da oluşuyor. Tabii bunları kullanırsanız muhtemelen daha iyi olur ancak pratik ve kolay yolu bu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#951 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kompost yapmayı öğrenin, malçlamayı anlayın. Göreceksiniz ki etrafınızdaki herşey potansiyel organik gübre aslında. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2011
|
Ben mutfaktan çıkan meyve ve sebze atıklarını kullanıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
Ağaç Dostu
|
Ben elektrikli traş makinesinde biriken sakalları bile atmıyorum desem ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#954 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
Bunun için kullanılacak malzemelerde bazen bulunması kolay olmasa da farklı seçenekler olabiliyor. Organik malzeme sanırım en önemlisi. Normal bahçe toprağında %2'lik organik malzeme iyi sayılıyor. Fakat adalarda bu oran %5'in üzerinde olmalı ki küçük alanda çok ve kaliteli ürün alabilmek mümkün olsun. Organik malzeme için bol yanmış hayvan gübresi (tercihan keçi gübresi), iyice olgunlaşmış kompost, orman dibi çürütüsü (bulabilirseniz), coco-peat vb. ya da bunların tümü birden kullanılabilir. Adaların en büyük faydası da burada. Bahçeniz toprağının tümüne bu özellikleri ya kazandıramazsınız, ya da çok uzun zaman alır. Fakat 2 m2'lik bir adada kolayca yapılabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#955 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Ben en cok kompost konusunda dertleniyorum. Yabanci videolarda adamlar markete gidip alip geliyorlar ne guzel. Bizde satisi yok sanirim. Varsa da benim haberim yok. Kompost bulamayanlar kompost = yanmis hayvan gubresi olacak sekilde kullanima gidebilirler mi? Ya da denklemdeki esitligi olabildigince saglamanin yolu nedir? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#956 |
Ağaç Dostu
|
Sebze adası yapımı -1-
Sera içine yapmış olduğum sebze adacıklarının yapım aşamaları: Adaların yapımında çim bordürü olarak adlandırılan, bordür taşlarını tercih ettik. ![]() Taşların eni 8 cm, yüksekliği 25 cm, uzunluğu 100 cm ![]() Tanesi 550 kuruştan satılıyor. Biz kırılmış, hafif defolu olanlara pazarlık yapıp, metresini 250 kuruştan aldık. ![]() İp çektik, hizaladık, su terazisi kullanarak düzgün yapmaya çalıştık. ![]() İçlerindeki toprağı boşalttık. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#957 |
Ağaç Dostu
|
Sebze adası yapımı -2-
Tabanını iyice belleyip, yumuşattık. Tırmıkla düzledik. ![]() Taban malzemesi olarak pomza taşı kullandık. ![]() Eşit kalınlıkta yaymaya özen gösterdik. ![]() Pomza taşımız yaklaşık 6 cm yüksekliğinde ![]() İkinci kat olarak bims (bimis) kullandık. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
Ağaç Dostu
|
Sebze adası yapımı -3-
Bims' in yüksekliği de yaklaşık 3 cm ![]() Sıra geldi asıl kahramanlarımızdan oluşan kokteyl' e 5 ölçü iyi yanmış, elenmiş keçi gübresi 3 ölçü leonardit 3 ölçü coco-peat 2 ölçü klinoptilolit (zeolit) 2 ölçü bims 1 ölçü perlit 1 ölçü pomza taşı 17 ölçü elenmiş bahçe toprağı ![]() Tam kıvamındaki (tavlı) bahçe toprağımızı eledik. ![]() Ölçüleri oranında her malzemeyi, sırasıyla üst-üste dağıtarak, yığın yaptık. ![]() Yığını tekrar aktardık ki, malzememiz homojen bir şekilde iyice karışsın. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#960 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Alıntı:
Ne mutlu sizlere |
|
![]() |
![]() ![]() |