Bu dördüncü yazışım, umarım bu sefer gönderebilirim
Bu sene mart başında ektiğim domates ve biberleri, martın son haftası şaşırtıp, dışarıda korunaklı bir yere çıkardım. Nisanın son haftasında adalara dikmeyi planlıyordum ama soğukların da etkisiyle, gelişimleri yavaş, mayısa sarkacak gibi gözüküyor.
Geçen seneki hatalarımı paylaşayım:
Adaların toprakları o kadar yumuşak ki, elle bile çukur açılabiliyor. Geçen sene, ilkbahardan kalan yemeklik otları sökmemek için sadece domates ve biberler için çukur açıp, içine biraz gübre takviyesiyle dikim yapmıştım. Gübreler iyice yanmamış olduğu için ilk dikilen fidelerden oldukça fazla fire verdim. Yazın aşırı sıcakların dışında başka keyifsiz durumları da vardı, erkenden kurudular. Sonbaharda sökerken ilk defa
kök ur nemadotu ile karşılaştım. Bir kaynakta, nemadotlara önlem olarak, toprağın iyice kazılıp havalandırılması ve eksik elementlerin tamamlanması gerektiği yazıyordu. Bu sene sadece çukur açmadım, ilkbaharda adaların tamamını kazdım, havalandırıdım, koyun gübresi, kemik tozu ilavesi yaptım. Toprak ilavesi yapmam gerekecek, o arada kükürt de ilave edeceğim.
En büyük hatam da, yerin azlığına rağmen çok dikmem istemem. Sonunda öğrendim ki, bu daha çok ürün almamı sağlamıyor, aksine az alıyorum. Domatesler sık olunca arkaya güneş gitmiyor, kafide ve fesleğenler yaşamıyor; yüksek duvarlar varken bir de sık ekimle hava akımı hiç olmuyor, önceki sene bu ortamı seven beyaz sineklerle başa çıkamamıştım. Bir karış domatesler iki metre olunca dallarıyla ara yolu kapatıyorlar,…
Bu sene çiçekler hariç üç sıra sebze dikmekten vazgeçtim. Domatesleri biraz ortaya kaydırarak iki sıra sebze dikeceğim.
Kadife çiçeklerini geçen sene çok miktarda dikmiştima ama sümüklüböceklerden sadece üç-dört tane sağlam kalmıştı, bu sene iyice gelişince dikeceğim ve sümüklüböceklerin biralarını tazelemeyi ihmal etmeyeceğim

Küçük domatesleri ve bazı domatesleri saksılara dikeceğim, acı süsü biberlerini ise, tatlıları etkilemesin diye evin başka bir cephesinde saksılarda yetiştireceğim. Saksılara da kadife ve fesleğen dikeceğim elbette.
Basitçe planım aşağıda.
Sağ adada hodanlar ve mayer limon yer kapladığı için az sebze bol çiçek olacak, bu ada çok göz önünde olduğu için çiçekli olmasını özellikle istiyorum, bol petunya ve sardunya ile sarı domates ve hıyar olacak.
Solda sebzelerim yazılı:
Köy domatesi
Pembe domates
Sarı domates
Tatlı biber
Hıyar
Kişniş, semizotu, fesleğen,...uygun yerlere
Sağda çiçekler yazılı:
Kadife
Sardunya-petunya
Sardunya ve petunyalar yararlı olmalarının dışında, adalarda, saksıda olduklarından çok daha güzel yetişiyorlar, tavsiye ederim.
Kedilere önlemim aynı şekilde devam ediyor.