Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki
|
Sagolasin kaynak icin. Bende birkac turkce site buldum, sizinle paylasayim arkadaslar. Bu salyangozlar, marul ve cilekleri yemekle kalmiyor, topraktaki kalsiyumu somuruyorlar

. Artik eminim ki salyangoz kabuklari ise yarayacaktir. Bir usta aklima takilan baska soruya cevap verebilirse. Bu kabuklari un sekline getirmekle, buyuk parca halinde adalara karistirmak arasinda fark nedir? Un seklinde olunca daha cabuk mu cozunuyor kalsiyum? Ayrica cozunme su ile mi oluyor? Biz comez bahcevanlarin da aklima acayip sorular takiliyor kardesim.
Salyangoz (Orthogastropoda)
"
KABUK YAPISI
Salyangoz kabuğu, mantonun yaptığı organik bir çıkıntının kireçleşmesiyle oluşmuştur.Kabuğun büyümesi aslında karmaşık bir süreçle oluşur.Salyangozun manto kenarının salgıladığı kabuk maddesi, ağız çevresinde birikir.Kabuğun uzaması, manto alanının genişlemesine bağlıdır.Kabuğun kalınlığı ise mantonun kabuk içine salgıladığı madde oranında artar.Kabuğun iç katı vardır.Periostrakum adı verilen en dıştaki kat genellikle ince, kahverengi ve organik yapılıdır.Periostrakumun altında, kristalleşmiş iki kat yer alır.Periostrakuma komşu olan dış kristal kat mantonun özelleşmiş bir bölümü tarafından salgılanır.Mantonun bir başka bölümü ise, iç kristal tabakayı salgılar.Bu iki tabakanın da yapısında bulunan kalsiyum karbonat, çeşitli kristal biçimlerinde (Kalsit, aragonit ya da vaterit) çökelmiştir.Kara salyangozları, hırpalanan kabuklarını onarabilirler.Deniz salyangozları ise yalnız kabuğun kenarındaki aşınmaları onarabilirler.Bütün salyangozlar, kabuklarından kalsiyum alırlar.Bu durum, kabukların bir çeşit kalsiyum deposu olarak kullanılmasına yol açar."