agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

Benol Hazaroğlu 08-08-2012 16:53

Sayın Tura,
Çok sevindim.
Benim Justa bey hastalanmadı gayet sağlıklı hayatına devam ediyor.
Dipten budadığım 2 Clematisten biri gayet sağlıklı sürgün verdi, diğeri buruşuk 2 sürgün verdi.
Multi Blue budandı o seneye sürgün verir.

Montana dan ümidim yok. Dipten budadım. Kökünü kurcaladım biraz sarı odunlaşmış kökle karşılaştım. Kök çürüklüğü olabilir. Ekimde çıkarıp bakacağım.

Zayiat çok. Seneye baharda yapılabilecek ne varsa deneyeceğim.

kelebek çalısı 09-08-2012 03:11

1 Eklenti(ler)
Dün açmaya başlayan Clematis. Yaprağının formu dikkatimi çekti. 3 parçalı bu yaprak yapısı sadece bir yaprakta gözlemlenmekte. Bu yaprak neden diğerlerinden farklı?

Eklenti 324385

kelebek çalısı 09-08-2012 19:07

1 Eklenti(ler)
Bugün çiçeğin açılmış ve daha anlaşılır fotoğrafını ekliyorum.

Eklenti 324510

Mayıs ayında düzenlenen Karşıyaka Çiçek Festivali kapsamında Avrupa Çiçekçilik standından alınan Clematis ilk geldiğinde üzerinde bulunan çiçeği ile tüm avuç içimi kaplayan bir büyüklükteydi. Sanırım 15-20 cm kadardı, büyük çiçekli Clematis olduğu için sevinmiştim.

Şimdi ise hem çiçek çapı çok küçük (5-7 cm. kadar) hem de renk olarak çok farklı (daha koyu renkte). Bu durum normal midir?

Düşünceme göre henüz bahçeye dikildiğinden bu yana iki ay geçen bitkinin ortama gösterdiği reaksiyon yanıltıcı olabilir. Yanılıyorsam düzeltiniz lütfen.

Bu çiçeklenmeyi yanıltıcı mı bulmalıyım? Çünkü ilk geldiğindeki hali ile bu hali arasındaki fark nedeniyle bitki sanki iki farklı tür gibi.

acemifüsun 09-08-2012 19:48

Sevgili kelebek çalısı yaz başı açan ilk çiçekler büyük oluyor, yaz ortası açanlar genelde daha küçük oluyor, çok normal.

Adalet Yağcı 09-08-2012 21:41

Çok doğru söylüyorsunuz sevgili acemifüsun.
Bir kaç gün önce üç tane multi blue açtı bende, İlk baharda açan formuyla hiç ilgisi yoktu, 4-5 cm. çapında rengi açık bir kaç çiçek.
Fotoğrafını çekmek bile istemedim.

Clematisler yerlerini severler ve bakımı doğru yapılırsa 2. çiçeklenmeleri de ilk çiçeklenmeye yakın gösterişli oluyor, 3. çiçeklenme daha az ve küçük oluyor.
Havanın çok sıcak olması da clematisleri etkileyen faktörlerden.

Yani, üzülmeyin sevgili kelebek çalısı, seneye Baharda tüm görkemi ile açacaktır clematisiniz.

kelebek çalısı 10-08-2012 19:03

Yukarıda fotoğrafladığım 3 loblu yaprak oluşumu hakkında fikri olan var mı?

Benol Hazaroğlu 10-08-2012 19:12

Sevgili kelebek çalısı,

Dipten budadığım clematisim 10 gün içinde 3 sap olarak budadığım yerin yanından sürgün verdi. Ben ortadakini elle kopardım.( yabancı bir kaynakta okumuştum). Kalan 2 sürgünün en alt yaprağı minik yuvarlak diğer çıkan yapraklar aynı seninki gibi çıkıyor.

Nedenini hibrit oluşlarına bağlıyorum. Büyüdükçe bakacağız normal yaprak çıkaracak mı.

dünyam1 10-08-2012 21:55

clematislere ne gibi vitamin veriyoruz? ,açık renk yaprak çıkıyor nedense..

kelebek çalısı 11-08-2012 02:00

Çok dikkatli bakılırsa 3735 numaralı mesajdaki üç loblu yaprağın tam orta kısmında minik bir peygamber devesi böceği konuşlanmış. Kovmayı denedim ama yaprağın altına saklandı, sonra yeniden eski yerine döndü. Önce yaprağa veya bitkiye zararı olur gibisinden bir düşünce aklıma gelse de sonra hemen etçil bir canlı olduğunu hatırladım. Dolayısıyla Clematis üzerindeki potansiyel zararlılara karşı bir kalkan görevi göreceğine inanarak kendisine iyi mesailer diledim ve oradan uzaklaştım ;).

Benol Hazaroğlu 11-08-2012 10:08

1 Eklenti(ler)
Sevgili kelebek çalısı.

Ayni senin Clematis gibi.

kelebek çalısı 11-08-2012 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 1007994)
Sevgili kelebek çalısı.

Ayni senin Clematis gibi.

Teşekkür ediyorum çünkü yaprakların görünümünü çok merak ediyordum. Clematis ile ilgili yeni bir bilgi daha öğrenmiş olmaktan mutluyum.

Hem kendi bitkimin durumunu hem de sizin bitkinizin gidişatını ilgi ile izlemeye devam edeceğim. Sizin de belirttiğiniz üzere hibrid türlerin yaşadığı bir durum olmalı.

Sevgiler, saygılar.

drhegeli 11-08-2012 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1008018)
...Clematis ile ilgili yeni bir bilgi daha ...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 1007898)
clematislere ne gibi vitamin veriyoruz? ,açık renk yaprak çıkıyor nedense..

Yaprak anormallikleri ve gübreleme bu sayfalarda daha önce konuşulmuştu.:cool:

Forum formatının handikabı bu... Onlarca sayfayı okumaya üşeniyoruz. Okumuş olsak bile unutabiliyoruz. Sonuçta, aynı soruları sorup aynı cevapları alıyoruz. Dönüp duruyoruz, ilerleyemiyoruz...:cool:

Bir önerim olacak. Sitemizin, yayını kesintiye uğramış bir E-Dergi bölümü var. "Clematis Özel Sayısı" için yeterli bilgi, tecrübe ve materyal biriktiğini düşünüyorum. Yönetimimiz uygun görürse, teknik bir engel yoksa böyle bir çalışma organize edebiliriz.

jineop 11-08-2012 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 1007157)
http://i.imgur.com/snEy1.jpg
Sevgili jineop gönderdiğiniz çelikler iyi görünüyormu iyi bakmışmıyım ?kurur gider diye korkuyordum 3çelikden biri boy attı uzadı nasıl sevincik oldum:), diğer 2 çelik yapraklı olarak oldugu gibi duruyor ,yeşil renkleri normalmı,yaprak çıktıkça açık yeşil gibi görünüyorlar.

Harikasınız. Bu saksı küçük gelecek. :)

dünyam1 11-08-2012 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 1008042)
Harikasınız. Bu saksı küçük gelecek. :)

teşekkür ederim inan büyük bir iş başardım,;)
saksıyı şimdiden büyük saksıya geçireyimmi?yoksa ilkbahardamı yapayım:confused:;)

jineop 12-08-2012 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 1008094)
teşekkür ederim inan büyük bir iş başardım,;)
saksıyı şimdiden büyük saksıya geçireyimmi?yoksa ilkbahardamı yapayım:confused:;)

Hiç acele etmeyin. İlkbahar olabilir.;)

Hülya 13-08-2012 12:47

2 Eklenti(ler)
Bu mesajımda belirttiğim gibi
http://www.agaclar.net/forum/989518-post3492.htm

Kurtulan Multi blue clematisim, bahçe de toprakla buluştu. Çiçek bile açtı..:)
Eklenti 325130

Hastalığı yendik.:):)

Eklenti 325131

Avrupa çiçekçilikten aldıklarımı da ektim. Şu an durumları gayet iyi.

Benol Hazaroğlu 15-08-2012 09:01

1 Eklenti(ler)
Yine ben,
Sevgili Jineopun aldığı henüz saksısında olan yer beğenemediğim için son baharda dikmeyi düşündüğüm Piilum çok sıhhatliyken bu sabah Yaprakları cansızlaşmış. Renk değiştirmiş.

Havalar serinledi yerine budayarak geçirsem mi?

jineop 15-08-2012 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 1009222)
Yine ben,
Sevgili Jineopun aldığı henüz saksısında olan yer beğenemediğim için son baharda dikmeyi düşündüğüm Piilum çok sıhhatliyken bu sabah Yaprakları cansızlaşmış. Renk değiştirmiş.

Havalar serinledi yerine budayarak geçirsem mi?

Sevgili Benol, alt yapraklarda mantar var gibi görünüyor. Üst yaprakların merkezindeki düzenli koyulaşmayı çözemedim. Piluu budamaya geliyor. Tüm yapraklarını temizleyip, 20-25 cm den budayabilirsin diye düşünüyorum. Köklerini iyice suda beklettikten sonra kontrol etmen iyi olabilir. En azından kök sistemini sağlıklı görürsen için rahat eder. Baktığında kökte yumuşama ve küçülme varsa şans çok azalıyor. Benim Bodrum için aldığım piluu önce yaparakları uzun süre daha soluk kaldı. Sonra kurumaya başladı. Yapraklarının görüntüsünde lekeler yoktu. Köküne baktığımda kökler iyice yumuşamıştı. Yumuşayan kökleri temizleyince geriye sağlıklı kök bile kalmadı. Yine de ayrı bir saksıya çelik gibi ektim, ama işe yaramadı.
Köklerde hastalık varsa enfekte bitkiyi bahçeye sağlıklı bitkilerin yanına ekmek hastalığın yayılmasına yol açabilir. Bence yine başka temiz saksıya ve yeni toprağa ek derim.
Kolay gelsin canım.

Benol Hazaroğlu 15-08-2012 15:38

Kökler çok sağlıklı, saksı küçüktü altından bile çıkmışlardı.
Oksijenli su verdim.
Büyük saksıya alacağım. Çiçekleri çok güzelmiş gözümün önünde olsun.
Çok kış olursa üst balkona korunaklı yere alırım.

Benol Hazaroğlu 15-08-2012 15:38

Çiçek boyu zaten 50 cm sadece üstlerden budama yapabilirim.

Adalet Yağcı 15-08-2012 18:12

Benol hanım, clematisler kış soğuklarından korkmuyorlar, dahası, ne kadar iyi soğuklanırlarsa o kadar güzel çiçekleniyorlar.
Korunaklı balkona almanıza hiç gerek yok bence.

Hülya 17-08-2012 14:08

Taking Stem Cutting of Clematis - YouTube

La taille et l'entretien de la clématite - Jardineries Truffaut TV - YouTube

Hülya 17-08-2012 14:14

Comment planter une Clématite ? - YouTube

Hülya 17-08-2012 14:57

La plantation des clématites par Arnaud TRAVERS - YouTube

FatihBahce 17-08-2012 19:43

1 Eklenti(ler)
Geçen ay otları temizlerken yanlışlıkla benim Clematis Warszawska Nike''lardan bir tanesi toprağın 5 cm üzerinden budanmıştı. 1 yaprak bile kalmamıştı. Ancak bu hafta 35 cm boya ulaştı ve bol çiçek açtı. Demek ki zamanı geldiğinde budamaktan korkmamak gerekiyor.

Benol Hazaroğlu 21-08-2012 10:17

1 Eklenti(ler)
Sitenin dışındaki çalılıklarda açan Clematis.
Kokusu murraya yaseminine çok benziyor.

Adalet Yağcı 21-08-2012 21:01

Yabani türü herhalde, bulunduğum yörede her yerde rastlıyorum.
Bir ara ıhlamur ağacının altına dikip sardırmayı düşünmüştüm.

kılıç 22-08-2012 06:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1010744)
Yabani türü herhalde, bulunduğum yörede her yerde rastlıyorum.
Bir ara ıhlamur ağacının altına dikip sardırmayı düşünmüştüm.

Okadar çabuk sararki bir yılda ıhlamur göremezsiniz kocaman bir yaban asması ağacınız olur tercih sizin.

Tura 23-08-2012 23:43

2 Eklenti(ler)
Bu yıl yüzüm gülüp duruyor

Eklenti 326895

Eklenti 326896

Temmuzda kurudu, ağustosta şımardı durdu.

FatihBahce 27-08-2012 07:21

1 Eklenti(ler)
Tek çiçekli kalan Clematislerim . İyiki 12 adet oldu. Biri olmazsa diğeri açıyor.

Clematis Warszawska Nike

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025