agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

Yılmaz Yalçın 23-03-2011 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 772958)
Clematis Multi Blue de bu ayda sürgünü olan arkadaş var mı acaba?

Benim multi blue kaç aydır kuru görünüyordu hiç dokunmadım ve budamadım.3 haftadır sürgün vermeye başladı.Güçlü sürgünler veriyor şimdi.

Jezebel 24-03-2011 05:40

Yanılmışım , çok dallanan Clematis 'Doctor Ruppel' miş.
Clematis "Multi Blue" de üç yeni sürgün var, 5-6 cm. var yok.
İzmir olmasına rağmen sevgili Benol, cultivarmış kaprisli olurlar,sabırlı ol yeşerir bence.

Adalet Yağcı 24-03-2011 08:13

Alıntı:

Sevgili Benol, clematisler cinslerine göre farklı zamanlarda uyanıyorlar.
Bir çok arkadaşımızın, geçen sene kurudu zannettiği clematisleri sürpriz yaptı, biraz sabır, yakında sizi sevindireceklerdir.

Alıntı:

Diğer Clematislerde yeşermeler ve sürgünler başladı ama Multi Blue hala kıpırtısız ve kupkuru duruyor.
Sevgili Selenn, budama yapmışmıydınız, bana öyle geliyor ki, budanan clematisler daha erken uyanıyorlar, hem de daha güçlü sürgünler veriyorlar.

Bu sene Şubat başında budadığım clematisim geçen yıldan daha erken uyandı ve sürgünleri daha güçlü.

Benol Hazaroğlu 24-03-2011 08:44

Günaydın.
4 Clematis'imde sürgün var. Multi Blue geçensene çiçek açıp birden yaprak kuruması yaptı sitede arkadaşların önerisiyle hemen budadım. Erken açan cins biliyorum onun için meraktayım.
Sevgili Jezebel Ege,Karadeniz iklim farkı mutlaka olacak.

Yılmaz Yalçın 24-03-2011 08:52

Arkadaşlar,
Şimdi budama yapsam bazı clematislerimi geç mi kaldım ya da zararı var mı?

Benol Hazaroğlu 24-03-2011 11:09

Bitkilere bu mevsimde su yürüdü derler bence bir araştırın. Benim budamadığım Clematis hep sürgün verdi.

Jezebel 24-03-2011 11:44

Budama Gruplara göre yapılır-A,B,C.
Her ne grup olursa olsun, çiçeklenmeden hemen sonra yapılırmış.
Olağan dışı zamanlarda sadece kuru veya ince, zayıf dallar budanırmış.
Bu konuda tecrube sahibi olan sadece Adalet hanım;)
bizim bitkilerimiz makasla müdahale edilemiyecek kadar ufak:D

uzman16 24-03-2011 12:44

Bu masajı tekrar paylaşayım, belki işinize yarar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 685822)
Clematisle ilgili yabancı siteleri gezerken budama bilgilerinin olduğu bu sayfa ilgimi çekti.
Nazımın geçtiği bir akrabamdan çevirmesini rica ettim, sağolsun çevirdi.

Bu bilgileri paylaşıyorum. :cool:

Clematisler 3 gruba ayrılıyorlar.

CLEMATİS BUDAMA

1.Grup: Bu grup küçük çiçekli ve erken açan clematisleri kapsar. Bu grupta bir sene sonra dallarda çiçek çıkar. İlk sene budama yapılmaz. Bu dallar ve çiçekler kesilmemeli. İhtiyaç var ise sadece Nisan ayında çok az kesilir. Yani kurumuş olan ya da kışın hasar gören dallar kesilir. Kesme geç yapılırsa çiçekler çıkmayacaktır, bunun için zamanında yani sadece Nisan ayında kesilmeli.

Eklenti 166952

2.Grup : Büyük çiçekli ve erken çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematisler kış sonuna ya da Mart ayında budanmalıdır. Bu clematis türünde budama kendi yüksekliğin yarısına kadar kesilerek yapılır.

Eklenti 166953

3.Grup: Büyük çiçekli ve geç çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematis kışın sonuna doğru ya da Mart ayında budanır. Budama sonrası toprak üzerinde 30-40 cm kalır.

Eklenti 166954

Başka bir siteden de türlerin gruplamasını listeledim.
Bu liste geliştirilebilir.

Grup 1:
EARLY SENSATION
MACROPETALA
MACROPETALA WHITE SWAN
MONTANA ELIZABETH
MONTANA GRANDIFLORA
ARMANDİİ

GRUP 2:
BEES JUBILE
BLUE LIGHT
CARNABY
DR. RUPPEL
ELSA SPAETH
ETOIL DE MOLICORNE
FLORIDA ALBA PLENA
FLORIDA SIEBOLDİİ
GILLIAN BLADES
KIRI TE KANAWA
MADAME LE COULTRE
MATKA SIEDLİSKA
MIS BATEMAN
MONTANA SUNRISE
MOONLIGHT YELLOW QUENN
MRS. CHOLMONDELEY
MULTI BLUE
NIOBE
PIILU
THE PRESIDENT
VILLE DE LYON (Grup2-3)
VYVYAN PENNEL
WARZAWSKA NIKE
XERXES

GRUP 3:
BLUE ANGEL
COMTESSE DE BOUCHAUD
DOROTHY VALTON
ERNEST MARKHAM
HUGLEY HYBRID
INTEGRIFOLIA
JACKMANII
JOHN PAUL II
MADAME JULIA CORREVON
PINK FANTASY
PRINCESS DIANA
ROUGE CARDINAL
STAR OF INDIA
TANGUTICA
VIOLA
VITICELLA HYBR. POLISH SPIRIT
VITICELLA ETOILE VIOLETTE
VITICELLA MINUET
VITICELLA PURPUREA PLENA ELEGANS
VITICELLA RUBRA

snow-in-summer 25-03-2011 08:19

Montana "freda" 1 hafta oldu alalı ,şu anda oda sıcaklığında .Hergün bakıyorum bir sürgün geliyor mu diye ama yok.Star of india beni sevindirdi üç yerden sürgün verdi.Dilerim fredam da üzmez beni .

Benol Hazaroğlu 25-03-2011 08:45

Çok sevinçliyim Multi blue'm topraktan başını 4cm uzatmış, tek sürgün ama olsun ölmemiş ya.
Geçen sene solgun hastalığı kapmış ve ölmüş sanmıştım.
Glad Picardı 15 gün evvel saksıdan bahçeye aldım. Saksı büyük bir saksıydı ve bahçede toprağın üstünde duruyordu o saksıdan çıkan kökler toprakla öyle bir kaynaşmıştı ki saksıyı kesmek zorunda kaldım ve topraktan kökleri zor ayırdım bilgilerinize ışık tutsun diye yazıyorum kök yapısı çok fazla.

sakagun 25-03-2011 08:54

2 Eklenti(ler)
Ben de Bauhous'dan "Clematis mont. Elizabeth" ve "Clematis macropetala" aldım. Bahçede duruyorlar. Elizabeth yapraklanmaya başladı. Macropetala'da henüz bir hareketlenme yok.

nurguldk 25-03-2011 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 773004)
O cıplak kuru dallarda, sürgünler göründü:) Seninkiler nasıl:confused:

Bauhause dan yeni aldıklarımda çok minik ve seyrek çıkıntılar var. Yani hala tam bir şey söyleyemiyorum. Hala bahçeye de dikemedim. Ankarada havalar hala çok soğuk olduğundan bu süreç burada daha yavaş olabilir diye düşümek işime geliyor :)

Amaaaa perlitteki o köksüz çelikler varya..Fışkırıyor... :D Nasıl oluyor ben de bilmiyorum :p

Benol Hazaroğlu 25-03-2011 09:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 773817)
Ben de Bauhous'dan "Clematis mont. Elizabeth" ve "Clematis macropetala" aldım. Bahçede duruyorlar. Elizabeth yapraklanmaya başladı. Macropetala'da henüz bir hareketlenme yok.

Macropatalayı hangi bauhausdan aldınız acaba?

sakagun 25-03-2011 09:50

İstanbul Kozyatağı'ndan. Altlara gizlenmiş 2-3 tane vardı.

sakagun 25-03-2011 12:47

1 Eklenti(ler)
Elizabeth'in şu anki hali. Sabah kırağı vardı, etkilenmemiş.

Yılmaz Yalçın 25-03-2011 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 773916)
Elizabeth'in şu anki hali. Sabah kırağı vardı, etkilenmemiş.

Clematisler soğuğa en dayanıklı bitkilerdendir.-20 lerde bile hiçbirşey olmaz.Çekinmeden dışarıda yarı güneş alan bir yere koyabilirsiniz.

acemifüsun 25-03-2011 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi snow-in-summer (Mesaj 773799)
Montana "freda" 1 hafta oldu alalı ,şu anda oda sıcaklığında .Hergün bakıyorum bir sürgün geliyor mu diye ama yok.Star of india beni sevindirdi üç yerden sürgün verdi.Dilerim fredam da üzmez beni .

Montanaların tam açma zamanı. Bence hemen dışarıya alın, bahçeniz varsa toprağa geçirin:)

acemifüsun 25-03-2011 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurguldk (Mesaj 773818)
Bauhause dan yeni aldıklarımda çok minik ve seyrek çıkıntılar var. Yani hala tam bir şey söyleyemiyorum. Hala bahçeye de dikemedim. Ankarada havalar hala çok soğuk olduğundan bu süreç burada daha yavaş olabilir diye düşümek işime geliyor :)

Amaaaa perlitteki o köksüz çelikler varya..Fışkırıyor... :D Nasıl oluyor ben de bilmiyorum :p

Sevgili nurguldk clematisler soğuğa çok dayanıklılar. Yeni sürgünler uyanmadan bence hemen bahçeye dikin, geç kalırsanız güzel çiçeklenmezler:)

acemifüsun 25-03-2011 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 773227)
Arkadaşlar,
Şimdi budama yapsam bazı clematislerimi geç mi kaldım ya da zararı var mı?

Yılmazcığım bence artık budama. Ben hiç birini budamadım, iyi de yapmışım diyorum, çünkü çok kuru, ölü zannettiğim dallarda bile sürgünler var:)

nurguldk 26-03-2011 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 774054)
Sevgili nurguldk clematisler soğuğa çok dayanıklılar. Yeni sürgünler uyanmadan bence hemen bahçeye dikin, geç kalırsanız güzel çiçeklenmezler:)

Füsun Hanım mesajı aldım. Bahçe tam hazır olmadığı için bekliyordum. Yarın hemen bahçeye dikeceğim :)

Yılmaz Yalçın 26-03-2011 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 774055)
Yılmazcığım bence artık budama. Ben hiç birini budamadım, iyi de yapmışım diyorum, çünkü çok kuru, ölü zannettiğim dallarda bile sürgünler var:)

Ben de bugün baktım ve çok şaşırdım clematislerin hepsi sürgün vermiş ve sürünler 10 cm olmuş nerdeyse:)

cemo 26-03-2011 21:14

1 Eklenti(ler)
Gecen yaz kırılan clematisimi perlite daldırmıştım. Sonuç, 3 celikte 3 sürgün:) Kupkuru dal ama dipten sürgün.
Tohuma veda yani:)

acemifüsun 26-03-2011 21:15

3 Eklenti(ler)
Evet gerçekten insanı çok şaşırtıyorlar:) Şu dallara bakar mısınız? Hiç bu kuru dallardan böyle yeşil filizler çıkacağını düşünebilir miyiz?:)

Yılmaz Yalçın 26-03-2011 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 774798)
Evet gerçekten insanı çok şaşırtıyorlar:) Şu dallara bakar mısınız? Hiç bu kuru dallardan böyle yeşil filizler çıkacağını düşünebilir miyiz?:)

Abla,
Sende budamamışsın sanki olumlu etki yapmış sürgünler patlamış.Umarım bu yıl bol çiçek görürsün

snow-in-summer 28-03-2011 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 774051)
Montanaların tam açma zamanı. Bence hemen dışarıya alın, bahçeniz varsa toprağa geçirin:)

İşte şimdi tüm umutlarım sona erdi. Açma zamanı olan clematisimde bir tek sürgün bile yok .Demek ki yanlış seçim yapmışım.Ama önerinizle yine de dışarıya çıkaracağım.Teşekkür ederim sayın acemi füsun.

Vildan Sönmez 28-03-2011 10:19

1 Eklenti(ler)
Ben clematıslerimi içeriye almıştım 2 tanesi sürgün verdi Multi blue Şubat ayında tomurcuklandı, çiçek açtı ancak rengi ve formu biraz bozulmuş, şimdi terasa çıkardım.
Alıntı:

acemifüsun 28-03-2011 15:05

Sevgili Vildan hanım clematisler soğuğa dayanıklı, keşke hiç içeriye almasaydınız.

acemifüsun 28-03-2011 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi snow-in-summer (Mesaj 775506)
İşte şimdi tüm umutlarım sona erdi. Açma zamanı olan clematisimde bir tek sürgün bile yok .Demek ki yanlış seçim yapmışım.Ama önerinizle yine de dışarıya çıkaracağım.Teşekkür ederim sayın acemi füsun.

Clematisinizden bence umudunuzu kesmeyin:) Yabanca kaynaklarda çiçeklenme dönemi erken bahar, orta bahar diye geçiyor.

Vildan Sönmez 28-03-2011 15:32

Geçen yıl dışarıda bırakmıştım, hiçbiri yaşamadı. Ancak bu yıl kış daha az soğuk ve karlı geçti. Dediğiniz gibi içeri alınmayabilirmiş..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 775628)
Sevgili Vildan hanım clematisler soğuğa dayanıklı, keşke hiç içeriye almasaydınız.

günebakan 28-03-2011 16:09

1 Eklenti(ler)
Benim clematislerde de sürgünler başladı:)

Eklenti 199111

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025