agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

fizban 31-05-2010 21:44

Tecrübeli arkadaşlarımızın cevaplarını beklerken, boş durmak olmaz diyerek yabancı sitelerden edindiğim bilgileri paylaşmak isterim.

"Domates gubresi,gul besini veya 5-10-10 kabul edilir gubreleme cesitleridir.
Clematislerin cabuk buyumesini istiyorsak, iyi koklendirilmislerine dikkat edin.

Clematisler alkali toprağı severler.

Ev yapımı Clematis gübresi:

1 kutu bira
I cup ingiliz tuzu(magnesium sulfate)
1/2 cup ammoniac
2 cup su

cup:250 gr civarı su bardağı"
1galon: 3.80 litre
1/2 oz: 355 ml

1 galon suya 1/2 oz bu karışımı katıyorlar ve 2 haftada bir uyguluyorlarmış.

Açıkçası Clematislerimi yetiştirmeyi öğrendiğimde denemeyi düşünüyorum

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fizban (Mesaj 649926)
Tecrübeli arkadaşlarımızın cevaplarını beklerken, boş durmak olmaz diyerek yabancı sitelerden edindiğim bilgileri paylaşmak isterim.

"Domates gubresi,gul besini veya 5-10-10 kabul edilir gubreleme cesitleridir.
Clematislerin cabuk buyumesini istiyorsak, iyi koklendirilmislerine dikkat edin.

Clematisler alkali toprağı severler.

Ev yapımı Clematis gübresi:

1 kutu bira
I cup ingiliz tuzu(magnesium sulfate)
1/2 cup ammoniac
2 cup su

cup:250 gr civarı su bardağı"
1galon: 3.80 litre
1/2 oz: 355 ml

1 galon suya 1/2 oz bu karışımı katıyorlar ve 2 haftada bir uyguluyorlarmış.

Açıkçası Clematislerimi yetiştirmeyi öğrendiğimde denemeyi düşünüyorum

Sevgili İris41,
Fizban Arkadaşımız çok anlamlı tercüme yapmış clematisin sitesinden:)İsterseniz clematis için uygun olan ''5-10-10'' karışımı gübreyi kullanın..
Ama açıkcası ben geçen yıldan bu yana çeşitli gübreler kullanmama rağmen clematisimin aniden kuruyup gitmesine engel olamadım..6 aydır kullanıyorum düzenli olarak ve diğer gübrelerden farkını oldukça rahat gördüm..İlla alın demiyorum zaten birisinin alıp almamasından da bir çıkarım olamaz..Ama eğer yanlış bir sonuç almış olsaydım kimseden çekinmeden burada anlatırdım...Yukarıda siyah punto ile vurguladığım bölümdeki gibi B5A clematisin kök gelişimini sağlayarak mantar hastalığı ve susuzluğa karşı clematisin direncini arttırıyor ve ani kurumaların önüne geçiyor..Geçen yaz 3 kez clematislerin çeşitli gübreler kullanmama rağmen kurumuştu bu aylardaki sıcaklarda...Ama bu yıl bırakın kurumayı gövdeler kalın ve sağlıklı hatta yaprak boyutları bile çok büyük asma gibi yaprakları oldu clematislerimin:)Benim 6 aydır gözlemlediklerim bu...

hbayraktar 01-06-2010 22:31

Acaba clematis sadece sarılıcı mıdır?
Bu kadar uzayabilen bir bitkiyi, bir duvarın üzerinden çağıl çağıl akarken düşünmek hoşuma gitti, sizce sarkıcı olarak kullanılabilir mi?

Jezebel 02-06-2010 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 650623)
Acaba clematis sadece sarılıcı mıdır?
Bu kadar uzayabilen bir bitkiyi, bir duvarın üzerinden çağıl çağıl akarken düşünmek hoşuma gitti, sizce sarkıcı olarak kullanılabilir mi?

Neden olmasın ?
Bu gün gördüm - birileri duvardan biberiye bile sarkıtmış .
Clematis çiçekli bir şelale gibi olur .
Bence çok iyi fikir , hatta ben bu fikrinize telif istemiyorsanız , kullanmayı planlıyorum :p

hbayraktar 03-06-2010 02:11

Sarkıtmayı planladığım duvar yüksekliği 3,5-4 mt genişliği ise 3 mt, bu duvarı burada bulunmayan clematisle doldurana kadar-ki bulamadığım için tohumdan yetiştirmeye çalışacağım, durum ortada. Siz o vakte kadar muhtemelen resimlerinizle beni çıldırtmış olursunuz, böylece telif ortadan kalkar :D

Bu arada clematis tohumu sipariş eden oldumu hiç yurt dışından veya tohumdan yetiştirmeyi başarabilen, genelde tek cins tohum bulabiliyorum, çeşit yapmaya kalkınca anormal fiyatlara gelmeye başlıyor toplamlar :(

acemifüsun 03-06-2010 02:18

Sevgili Adalet hanım tohumdan çimlendirdi. En az 3 ay çimlenme için süre veriliyor, başarılar:)

Benol Hazaroğlu 03-06-2010 13:58

multi blue den ne zaman nasıl çelik alabilirim.bilen arkadaşın yorumlarını rica ediyorum.

Jezebel 03-06-2010 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 651102)
Sarkıtmayı planladığım duvar yüksekliği 3,5-4 mt genişliği ise 3 mt, bu duvarı burada bulunmayan clematisle doldurana kadar-ki bulamadığım için tohumdan yetiştirmeye çalışacağım, durum ortada. Siz o vakte kadar muhtemelen resimlerinizle beni çıldırtmış olursunuz, böylece telif ortadan kalkar :D

Bu arada clematis tohumu sipariş eden oldumu hiç yurt dışından veya tohumdan yetiştirmeyi başarabilen, genelde tek cins tohum bulabiliyorum, çeşit yapmaya kalkınca anormal fiyatlara gelmeye başlıyor toplamlar :(

Ben aldım , hem tohum , hem canlı bitki .
Tohum geldi , nemli toprağa alındı bekliyor . Canlısı henüz gelmedi .
Satıcıların dükkanlarını gezin , bazen bir iki çeşit oluyor .
Veya tohum paslaşması olabilir .
Duvar söz konusu olunca öncelikle hızlı uzayan bir tür seçin ,
diğer bitkileriniz uzayana kadar .
Ben asma diktim , baya ilk yıl kamufle etti . Bu sene asmayı kısacık budadım .
Şimdi yasemindi , Passifloraydı , böğürtlendi ,Clematis de aralarına katıldı ;)
2 çeşit clematis daha ekleniyorClematis Armandii 'Appleblossom' ve Clematis integrifolia bells de eklenecek , çikolata sarmaşığım da eklenirse duvar çit görüntüsünden eser kalmaz ;)

Adalet Yağcı 04-06-2010 10:19

4 Eklenti(ler)
Haklısınız Jezebel, clematisin taliplisi çok, ben bununla baş edebileceğimi sanmıyorum.
En iyisi, "Tohumdan clematis yetiştirme" başlığında tüm ayrıntıları takip ederek herkesin kendisinin yetiştirmesi.

Hepimiz deneyimlerimizi paylaşırız, değişik mevsimlerde ve rakım/iklimlerde deneriz, hangisinden daha iyi netice alabiliyorsak o şekilde devam ederiz.

Eklenti 149125
Eklenti 149126
Eklenti 149127
Eklenti 149128

Nihayet yükleyebildim :)
Buyrun, miniş clematislerim.

Jezebel 07-06-2010 20:12

Clematis

1 Eklenti(ler)
Bu kadar uzun yoldan sanırım Clematis için fazla , şu anda canlı ama bundan sonra bozulur mu bilmiyorum . Bir gecede bile durum değişebiliyor .

Eklenti 150738

Umarım bozulmaz . Etrafına 5 adet destek çubuğu koymuşlar korumak için .

k_donmez 10-06-2010 11:50

1 Eklenti(ler)
Yan yana diktiğim iki clematisten biri tomurcukta. 10 tane kadar tomurcuk var. En irileri fotoğraftaki. Bunlar Warszawska Nike ve Multi Blue türleriydi. Tomurcuk hangisinin bilmiyorum. Açınca göreceğiz.

Yılmaz Yalçın 10-06-2010 14:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 656022)
Yan yana diktiğim iki clematisten biri tomurcukta. 10 tane kadar tomurcuk var. En irileri fotoğraftaki. Bunlar Warszawska Nike ve Multi Blue türleriydi. Tomurcuk hangisinin bilmiyorum. Açınca göreceğiz.

Warszawska Nike olduğuna eminim büyük tomurcugun:)Çünkü en büyük çiçek çapına sahip clematislerden birine sahipsiniz çok şanslısınız:)

Hhatice 10-06-2010 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 651695)
Haklısınız Jezebel, clematisin taliplisi çok, ben bununla baş edebileceğimi sanmıyorum.
En iyisi, "Tohumdan clematis yetiştirme" başlığında tüm ayrıntıları takip ederek herkesin kendisinin yetiştirmesi.

Hepimiz deneyimlerimizi paylaşırız, değişik mevsimlerde ve rakım/iklimlerde deneriz, hangisinden daha iyi netice alabiliyorsak o şekilde devam ederiz.

Eklenti 149125
Eklenti 149126
Eklenti 149127
Eklenti 149128

Nihayet yükleyebildim :)
Buyrun, miniş clematislerim.

Tohum olarak ta istemiştim.Blue bird macropetala bunları hemen eksem mi?

Hhatice 10-06-2010 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 653828)
Clematis armandii ( Apple Blossom Clematis ) geldi . Sapasağlam .

Ben de saksısını değiştirsem mi yoksa alışsın mı ortama ne dersiniz?

Benim ki john paul II rengi çok hoşuma gitmişti.

Yılmaz Yalçın 10-06-2010 18:40

Fotoğraflarını heyecanla bekliyoruz:)Çelik takası için hazır olalım:)Bence saksısını değiştirin ki bitki sürgün versin...20 Litrelik saksı gerekir en az.Üzerine de çam kabuğu malçı ile kapatın..Çiçeklenmesi geçmiş mi yoksa tomurcuk varmı?

Eser İlhan 10-06-2010 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 656135)
Benim ki de az önce geldi .Süper yollamışlar en ufak bir zedelenme yok inanılmaz .
Kaç gece uykularım kaçtı Amerikadan gelene kadar ölür diyordum .Çok mutluyum :)

Merhaba Hatice Hanım, Clematisinizi güle güle büyütün. Amerikadan ne şekilde getirttiniz? ebay yoluyla mı? Ödemeyi PayPal ile mi yaptınız, paket doğrudan eve mi geldi, yoksa paket postanesinden mi aldınız? Biraz bilgi verebilir misiniz? Ben de denemek isterdim doğrusu :))

Hhatice 10-06-2010 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iel77 (Mesaj 656186)
Merhaba Hatice Hanım, Clematisinizi güle güle büyütün. Amerikadan ne şekilde getirttiniz? ebay yoluyla mı? Ödemeyi PayPal ile mi yaptınız, paket doğrudan eve mi geldi, yoksa paket postanesinden mi aldınız? Biraz bilgi verebilir misiniz? Ben de denemek isterdim doğrusu :))

Merhaba sevgili iel77 Amozon comdan geldi.Ödemeyi kredi kartıyla oğlum yaptı.Eve teslim .4 günde geldi.Ben akşama daha detaylı bilgi alıp tekrar yazarım Saksıyı 2 tarafından koli bantıyla sarmışlar .Bu şekilde hiç toprak dökülmemiş .Karton kutunun içi beyaz köpük kırpıntısıyla doluydu .Yan yatırmışlar kargonun içine ,şahane geldi .Çok şaşırdım .Hiç bu kadar mükemmel geleceğini tahmin etmiyordum .Bu hafta 2 tane daha isteyeceğim:))

Hhatice 10-06-2010 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 656159)
Fotoğraflarını heyecanla bekliyoruz:)Çelik takası için hazır olalım:)Bence saksısını değiştirin ki bitki sürgün versin...20 Litrelik saksı gerekir en az.Üzerine de çam kabuğu malçı ile kapatın..Çiçeklenmesi geçmiş mi yoksa tomurcuk varmı?

Yok bu bence daha taze bir fidan ,Boyu tam bir karış ,şu anda çelik alınacak dal yok ama 1 ay sonra kesin olur .İlk çelik senin :)

(Üzerine de çam kabuğu malçı ile kapatın.)Bunu nasıl yapacağım ?

Hhatice 10-06-2010 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iel77 (Mesaj 650939)
Hatice Hanım,merak edip internette aradım ama bulamadım.Sizde resmi var mı?

Joy Perfume Fragrant Himelayan diye bakın

Adalet Yağcı 10-06-2010 19:25

Sevgili Jezebel ve Hatice hanım, güle güle büyütün clematislerinizi.
O heyecanı bilirim, ne kadar mutlu olmuşsunuzdur.

Hatice hanım, saksıyı hemen değiştirmeyin, zaten bitkiniz yorulmuştur, çok uzak yollardan geldi.
Bir kaç gün bekleyin, kendine gelsin, sonra da büyük saksıya alırsınız, saksıya aldıktan sonra ben aspirinli su vermiştim, çok iyi geldiğini gözlemledim, ama siz bilirsiniz.

Sevgili clematisseverler, tohumlarınızı biriktirmeye başlayın, lütfen her bitkinin tohumunu ayrı biriktirin, üzerine adını yazmayı unutmayın.
Clematis tohum bankası başlığımız açıldı, sevgili Hatice hanıma tohumlarınızı gönderebilirsiniz, tabi iyice olgunlaştıktan sonra.

Yılmaz Yalçın 10-06-2010 19:39

İşte benim aşkım bu linkte:)Kesinlikle birgün benim olacak:)

http://www.amazon.com/1-Clematis-Swe...6180272&sr=1-8

Yılmaz Yalçın 10-06-2010 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 656223)
Çok güzelmiş Yılmaz bey, hemen girişimlere başlayın :)

Sonbaharda açıyor ve inanılmaz kokusu varmış..Üstelik en arsız bitkilerden çok hızlı gelişiyormuş:)Çiçek abla bu clematisi tohumdan üretelim:)

Adalet Yağcı 10-06-2010 20:38

Tamam üretelim de, ortada daha clematis yok ki tohumu olsun :)
Siz bitkiyi alın, çiçeklerini açtırın, tohumlarını olgunlaştırsın, bizler de üretime geçelim.

Bu arada, clematisleri daldırma yöntemi ile çoğaltan bir çok arkadaşımız var, böylesi çelik almaktan daha güvenli olabilir.

Jezebel 10-06-2010 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 656211)
İşte benim aşkım bu linkte:)Kesinlikle birgün benim olacak:)

http://www.amazon.com/1-Clematis-Swe...6180272&sr=1-8

15 tohum toplam 8 dolara geliyor . Bakın isterseniz .

Yılmaz Yalçın 11-06-2010 00:07

2 Eklenti(ler)
Jakmani vino ve madam la colture birlikte:)

fizban 11-06-2010 00:09

Bunu ben de çok okuyorum Yılmaz Bey: "Sweet Autumn "

Yurt dışından getirtebileceğim uygun fiyatlı bir yer bulamadım daha ne yazık ki.

Yılmaz Yalçın 11-06-2010 00:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fizban (Mesaj 656331)
Bunu ben de çok okuyorum Yılmaz Bey: "Sweet Autumn "

Yurt dışından getirtebileceğim uygun fiyatlı bir yer bulamadım daha ne yazık ki.

Tohumda epey fiyatlıymış bence fidan alabiliriz uygun fiyata:)

fizban 11-06-2010 01:20

Ben zaten tohumdan yapamam herhalde. Canlıyı bile zor ayakta tutuyorum biliyorsunuz.

Bu arada.. Yedi canlı imis. yasatacagım herhalde...:)

Jezebel 11-06-2010 01:45

Burada http://cgi.ebay.com/Clematis-ternifl...item2307ad0ae6

25 tohum 5 dolar , belki 2-3 tane çimlenir !?

nalan 11-06-2010 02:09

Yılmaz Bey,
Ne kadar güzel olmuşlar.Elinize sağlık. Oldukça uzunlar.Bunlar geçen sene kuruyanlar değil, değil mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025