agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

denizakvaryumu 23-09-2009 13:30

Clematislerde hiçbir zaman ümit kesilmez :) Kök yapıları çok güçlü, eğer kök hasta değilse bir şekilde canlanabilir.

Tavsiye ettiklerim;

Toz kükürt
Islanabilir kükürt
Topas 100 EC
labicuper
Bionem
Roa

Yılmaz Yalçın 23-09-2009 13:38

kuruyan clematisimin 1,5 metre gövdesi var ve budamadım onu clematis çelikleme videosunda tarif edildiği gibi gövdeyi yatay olarak yaprakları kestiğim yerden topraga 3,4 cm olarak gömdüm bir kaç yerden..yani clematisin gövdesini hiç kesmeden toprağa çelikledim.umarım anlatabildim:)Budamalı mıydım clematisimi?

nevsune 23-09-2009 17:29

Sn. kubat_izmirli, clematis için hiç umutsuzluğa kapılmayın. Çok tuhaf ama dayanıklı bir bitki.

Annemin kuruyan clematisi birden coşup yapraklandı. Bir çiçek açtı ve yine kurudu. Benimkiler de kurumuşlardı, şimdi bir tanesi tomurcuk verdi ama çok küçük henüz. Havalar böyle giderse belki bir çiçek görebilirim. Diğeri de birden yaprak çıkartmaya başladı. Onun çiçeğini hiç görmeden kurumuştu bakalım şimdi ne yapacak.

Bu yılı böyle geçirelim hele. Bahara birşey olmamış gibi yeşerecekler sanıyorum. Üzmeyin kendinizi:)

Yılmaz Yalçın 29-09-2009 12:47

Arkadaşlar,
Sayın Nevsune,
2 ay önce kuruyan ve budadığım clematisim yeniden filizlenmiş ve nerdeyse 2 metre uzadıktan sonra bir tane çiçek açmıştı çok sevinmiştim ama dün ne göreyim çiçek açalı 2 gün olmasına rağmen birden bire hem çiçekleri,hem de yaprakları soluverdi ve şuan gittikçe kuruyor:(bende hemen yine çelikledim toprağa yatırıp gömdüm..2.defa kuruyor clematisim ve ilginç bir sarmaşık:(Acaba yeniden filizlenir mi?Apron isimli mantar ilacı aldım Karaköyden ve uyguladım bakalım sonuç ne olacak?

lastmohikan 29-09-2009 12:59

benim sarmaşıklara yaptığım gibi fazla gübrelemiş olmayasınız sakın.

Yılmaz Yalçın 29-09-2009 14:00

Sayın Lastmohikan,
3 ay arayla koyun gübresi katıyorum ölçü olarak; bir avuç...Benim tahminim mantar hastalığı...Ama epey uzayıp çiçek açtıktan sonra bir günde aniden kuruması çok ilginç buna şaşırıyorum...Böyle ilginç ve gizemli bir sarmaşık clematis ama değer bu sarmaşığa bir çieçğini bile görmek yetiyor bana küssün açmasın:)

lastmohikan 02-10-2009 21:28

hocam benim begonvilin biriside duvar dibindeydi gölge kalıyordu yeri. arada boynunu büküyordu vitamin falan zor ayaklandırıyordum. bir kez daha aynı hareketi yapınca dibini kazdım meğerse duvar kenarına çimento şerbeti döktüğüm esnada nereden girdiyse köklerin yarısını kaplamış eyvah dedim ama köklerin bi kısmı gitti. hemen keçi gübresi karışımlı toprak bastım köklerin bir kısmını da budadım ölür diye bekliyodum 1 haftada kendini topladı.

umarım sizinkide toparlanır.

köstebek falan ya da başka bir çeşit toprak altı yaratığı olabilirmi?

yapraktan bi parça koparıp zirai ilaç satanlara gösterin derim.

Satı Uğurtan 03-10-2009 00:33

Arkadaşlar 10 -15 gün önce evimin yanındaki ormanda yabani clematis buldum. Birkaç çelik aldım bahçeye diktim. Umarım tutar rengi çok güzel bir mordu .Resmini çekmeyi geç akıl ettim gidip baktığımda çiçekleri kurumuştu.

Adalet Yağcı 05-10-2009 10:27

Satı hanım, sizin gördüğünüz clematis buna benziyormuydu?
Ben de yayla dağlarında gördüm bu güzelliği, her tarafı sarmıştı.

Öznur 05-10-2009 12:12

2 Eklenti(ler)
Sanırım Satı Hanım'ın bahsettiği clematis şu:

Satı Uğurtan 05-10-2009 15:08

Sevgili Adalet hanım sizin resmini gönderdiğinizden değil. Sayın sabahgüneşi gönderdiğiniz resmin ikincisinden.

Satı Uğurtan 05-10-2009 15:11

Sevgili Adalet hanım sizin resmini gönderdiğiniz sarmaşık İzmit ormanlarında dolu.Hatta bahçeme ondanda diktim tutarsa.

iris41 05-10-2009 19:11

Selam.
Klamatis sıcagı sevmiyor sanırım havalar istanbulda ne zaman kötüye gitse benim cicek sanki rahatlıyor.
cekecegim var bu cicekten :D.
karadeniz tarafları klamatisi tavsiye ederim.
ormangülü klamatis kamelya bu cicekler istanbulda zor gibi hava şartları hemen hemen aynı nemli toprak yakıcı olmayan güneş serin hava
3 cicekte benim vazgecemediklerimden

finduk52 09-10-2009 18:54

2 Eklenti(ler)
Benim beşi bir yerdeler . Kısa zamanda yerlerine dikilecekler .

Eklenti 107289

Eklenti 107290

iris41 10-10-2009 17:11

Selam.
klamatisimin kök kısmından genişleme oluyor filiz yaprak gelişimi yok dal kalınlaştıkca asma gibi yarılıp cizik cizik oluyor.
inanılmaz sürgün vermeden bu mümkünmü

maki01 27-11-2009 11:53

Merhaba,
Sevgili Yeşim Özgün'ün gönderdiği tohumlar, bugünlerde pek çok arkadaşımızın eline ulaştı. Adana'da kökü gölgede, dalları ise güneşte kuzeye bakan bir balkonda yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Birinci sayfadan başlayarak mesajları okumaya çalışıyorum ama tohumdan clematis yetiştirme ile ilgili derli toplu bir mesaja henüz gelemedim.

İlk aklıma gelen sorular:
1. Tohumlar buzdolabında bir süre bekletilmeli mi?
2. Tohumlar ekilmeden önce suda bekletilmeli mi?
3. Ne zaman nasıl bir toprak karışımında çimlendirilmeli?

Mesajlar edindiğim bilgiler 5 aydan uzun bir sürede çimlendiğini söylüyor. Bir kaç mesaj dışında tohumdan yetiştirilen fide bilgisine henüz rastlamadım. Deneyimli arkadaşlardan, yardım bekliyorum(z).

uzman16 28-11-2009 21:59

Sevgili Maki01,
Tohumunun fotoğrafını eklemen mümkün mü? Bendeki klematisin üzerinde uzantılar var tohum nasıl öğrenmek istiyorum.

maki01 29-11-2009 00:05

1 Eklenti(ler)
Eklenti 115646

Clematis tohumları :) İlk kez böyle tohum gördüm.

sevim4 29-11-2009 07:39

Evet sayın maki clematis tohumu.

uzman16 29-11-2009 09:36

2 Eklenti(ler)
Benimkiler bunlar.

Eklenti 115657

Demek tohummuş.

Eklenti 115658

iris41 30-11-2009 12:36

Selam.
Klamatisimin tamamen üzerindeki yapraklar kurudu bu normal bir durummu :(

Kiraz 30-11-2009 15:27

Sn. iris41, bendeki bir cinsin de yaprakları kurudu, geç çiçek açanlar ise henüz yeşil. Kışın kuru (hatta ölü) bir dal gibi kalacak, baharda tekrar yeşerecek. Tamamen susuz bırakıp kurutmadığınıza eminseniz endişe etmeyin.

günebakan 30-11-2009 18:26

1 Eklenti(ler)
Benim clematislerimde bu durum da ne yapmalıyım acaba budasam mı?

Eklenti 115787

drhegeli 01-12-2009 12:31

Tohumdan üretim

An Illustrated Encyclopedia of Clematis (Mary Toomey,Everett Leeds,British Clematis Society)'den alıntı :
"Germination may very well be erratic over several months or even years, or it may take only a couple of weeks."

Kabaca tercümesi :

Çimlenme birkaç ay hatta yıl(lar) sürebilir, veya sadece birkaç haftada görülebilir.:eek:

uzman16 01-12-2009 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 538949)
Benim clematislerimde bu durum da ne yapmalıyım acaba budasam mı?

Eklenti 115787

Sevgili Günebakan,
Jineop budanırsa seneye daha güçlü olur diyor. Tek dal yerine iki dal, ama boyu çok uzamayacak. Bilginize.
Benimki de sizinki gibi, yapraklar yeşil ama kötü bir görüntüde. Topraktan 10-15 cm. yukarıdan budayacağım.

drhegeli 03-12-2009 11:05

Budama

2 Eklenti(ler)
" Budama açısından clematisler üç gruba ayırılabilir :
Grup 1 (veya A):
-Erken açan türler : Alpina, Makropetala, Montana, Armandii vb...
Bu gruptakilerde çiçeklenme eski (yaşlı) gövde/sap üzerinden geliştiğinden budama gerekmez. Çiçeklenmenin bittiği Mayıs veya Haziran aylarında, sadece ölü ve zarar görmüş bölümlerini temizlemek ve bitkinin menzilini daraltmak için budama yapılır. Ağır bir budama, önünüzdeki sezonda çiçek kaybına neden olur.

Grup 2 (veya B):
-Erken açan, büyük çiçekli hibritler : Nelly Moser, The President, Silver
Moon, Asao, H.F.Young, Liberation, Mrs Cholmondeley, Moonlight, Will Goodwin, William Kennet vb...

Bunlar, ilkbaharda ve sonra sonbaharda tekrar açan büyük çiçekli melezlerdir. Önceki senenin olgunlaşmış filizlerinden ve bu senenin sürgünlerinden çiçeklenirler. Canlanmanın başladığı erken ilkbaharda(Şubat sonu - Mart), ölü ve zarar görmüş kısımlar temizlenir, kuvvetli tomurcukların görüldüğü yere kadar dallar kısaltılır.

Grup 3 (veya C):
-Geç açan büyük çiçekli melezler, geç açan türler, küçük çiçekli melezler : bütün Viticella'lar; bütün Texensis'ler; bütün otsu tipler; Jackmanii, Hagley Hybrid, Ernest Markham, Comtesse de Bouchaud, Perle d'Azure vb...
Bunlar, sadece bu senenin sürgünlerinden çiçeklenirler. Bu nedenle erken ilbaharda, canlanma başlamadan, ağır bir budamaya ihtiyaç gösterirler. Kuvvetli tomurcukların görüldüğü ilk yere kadar bitki kesilir (toprak seviyesinin 15-30cm üzerinden). Bu gruptakiler hızlı büyüyen türlerdir ve çiçeklenmeden önce önceki boylarına ulaşacaklardır."

Kaynaklar :
1) Gardeners' Encyclopedia of Plants & Flowers, RHS, New Edition 1996
2)International Clematis Society Web Page http://www.clematisinternational.com/questoc03.html
3)Home of Clematis Web Page http://www.homeofclematis.net/html/pr_01.htm

Not : Bu yazıyı, yukarıdaki kaynaklardan derledim. Henüz tecrübe etmedim. Umarım yararı olur. Eğer varsa, tercüme hataları, cümle düşüklükleri ve imla hataları için özür dilerim.

Aşağıdaki fotoğraflarda "Grup 3" budama yapılırken görülüyor.

drhegeli 03-12-2009 11:12

Budama

Clematis'inizi gruplandırabilmek için yararlı bir link :
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemalphasearch.cfm

iris41 05-12-2009 13:50

teşekkür ederim cevabınız icin sevgili Kiraz Klamatisimin topragı kurumadı nemli bende budayacagım yazılanlardan sonra seneye işalah daha gür cıkar sayın denizakvaryumunun dedigi kükürtü tam olarak neresine serpicez cicegin gövde ve yapraklarınamı topragınamı kuru toz olarakmı yoksa suyla karışıkmı uygulasak :rolleyes:

Vildan Sönmez 06-12-2009 20:49

2 Eklenti(ler)
Bu fotoğraftaki çiçekler clematis midir?
Kıyıköy'de ormandan üç dal aldım, suya koydum.

sevim4 07-12-2009 10:04

Evet sevgili vildan hanım resimdeki görünen cılematis tohuama dönüşmüş.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025