![]() |
Vildan hanım, bunlar yabani clematis, yaylada kıyamet gibi, her yerde rastlıyorum, çiçeklendiğinde çok güzeller, ama her yeri istila etmek gibi de bir eğilimleri var.
Şimdi tohumları kuş tüyü gibi üzerlerinde, rüzgarla her yere dağılıyor. |
Evet Adalet Hanım tohuma dönüşmüş halini çok görmüştüm, dediğiniz gibi her yeri kaplıyor. Ama çiçekleri çok hoşuma gitti, terasta kontrollü olarak deneyeceğim. Hep söylüyorum, terasım çok güneş aldığı için böyle bir sarmaşıkla biraz duvar ya da kenar demirlerini sardırabilirim belki.
Alıntı:
|
Arkadaşlar,
3 ay önce tamamen kuruyup yok olan marjuire türü büyük çiçekli clematisimin olduğu yere gül dikmek için geçen hafta gittiğimde süprizle karşılaştım ve 2 çatal şeklinde kuruyan gövdenin 10 cm uzaklıgında sürgün verdiğini görmüştüm,şimdi o sürgün gelişiyor 15 cm oldu:)Büyük süpriz oldu benim için,ilginç bir çiçek türü clematis kesinlikle... |
Ben clematislerimi Fidanistanbul dan almıştım, yolda gelirken öyle hırpalanmışlardı ki, saksılar bitkiler kırılmış her şey darmadağın bir vaziyetteydi, hemen o şekilde fotoğraflarını çekip firmaya bildirdim, bana aynılarından tekrar gönderdiler ücret almadan.
Yeni gelenlerin de akıbeti aynı idi, tekrar durumu bildirdiğimde, "siz onları hemen dikin, Clematislerin kök yapısı inanılmazdır, eğer baharda netice alamazsanız biz bunu telafi ederiz" dediler. Çok ümitsiz bir şekilde hepsini de diktim, ama gerçekten baharda çok güzel oldular, kök yapıları çok sağlam oluyor, yeter ki malçlama olsun, toprak kök kısmında ısınmaya karşı korunsun. Soğuklara karşı da son derece dayanıklılar, yerini severlerse kısa aralıklarla sürekli çiçekleniyorlar. |
Benim clematislerden biri de bu soğukta (Ankara soğukları başladı artık) ordan burdan sürgün patlatıyor. İlk yıl Ville de Lyon'dan bir çiçek dışında birşey görmemiştim, ardından kuruyuvermişti. Polish spirit deseniz bir iki dal çıkarıp tamamen kurumuştu, şimdi yeşil yapraklar içinde. Sonbaharın gelmesiyle coştular sanki. Kışın herhalde bu yapraklarını dökeceklerdir.
Benim anladığım, ilk yıl bir uyum sorunu yaşıyor, sonradan coşuyorlar (yani öyle umuyorum:)). |
"Clematis" lerini kuru incecik dal olarak görenler sakın sökmeye veya bitkiyi dipten budamaya kalkmasınlar. O kuru dallar bahara doğru hiç beklemediğiniz yerlerden yapraklar ve tomurcuklar çıkaracak. Ayrıca dipten de taze sürgünler verecektir. Şimdiden baharı iple çekmeye başladım. :)
|
Sayın Limon,
Size katılmamak elde değil:)4 ay önce kuruyan clematislerimden birisi kuruyan dalın 15 cm ilerisinde alakasız bi yerden sürgün verdi şimdiden 20 cm oldu yeni sürgün:)ama diğeri tamamen kurudu minicik daldı eşim kuru ot diye koparmış bilmiyorum sadece saçakdan da sürgün verir mi şimdiye kadar bir hareket yok 4 ay oldu kuruyalı sizce umut var mı? |
5 Eklenti(ler)
buyrun arkadaşlar benim gibi clematis sevenlere clematis formu
Eklenti 120114 Eklenti 120115 Eklenti 120116 Eklenti 120117 Eklenti 120118 |
4 Eklenti(ler)
|
Harika fotoğraflar. Teşekkürler.
Bizler birkaç taneye sahip olunca nasıl da seviniyoruz. Oysa o fotoğraflardakiler pek çok kökten oluşuyor. Özellikle 843 nolu mesajdaki 2. fotoğraf çok hoşuma gitti. Köklere bakınca pekçok kökten oluştuğunu düşündüm. En azından 8-10 kök var gibi .Yani o formu vermek pek de kolay değil galiba. |
5 Eklenti(ler)
arkadaşlar bunlarda devamı
Eklenti 120144 Eklenti 120145 Eklenti 120146 Eklenti 120147 Eklenti 120148 |
1 Eklenti(ler)
|
Evet sayın uzman, çok güzel forum vermişler ben yazın tohumunu almıştım sevgili güler hanimda göndermişti sevgili jineop göndermişti ama çimlendiremedim çimlenmesi çok uzun sürüyormuş.
|
Arkadaşlar,
Fotoğraflara baktıkça içimdeki clematis sevgisi coşuyor:)Bu fotoğraflara ve bir de benim clematislerime baktığımda şöyle bir yorum yapıuyorum; üç clematisimden iki tanesinin kuruduğunu birinin de 5 ay kuruyup yok olduktan sonra 15 cm.yeniden sürgün verdiğini düşündükçe acaba ben mi anlamıyorum clematisin ruhundan diye düşünmeden edemiyoroum:( |
Selam
İstanbulda saglıklı Klamatis yetiştiren varmı Sayın sevim4 hanım kırmızı klamatise bayıldım işalah sizinde olur her renginden tüylü tohumlarından bende ektim cıkmadı yinede umudunuzu yitirmeyin belki cıkar |
Sayın iris , tohumlarin çimlenmesi çok uzun sürüyormu 5ay 1yıl gibi ben yazın ekmiştim hala çıt yok beliyorum baharda istanbulda olan arkadaşlarda rica edeceyim müyük marketlerde var burdayok bana yardımcı olan olursa sevinirim.
|
Sevim Hanım, satış bölümünde geçtiğimiz bahar Snowman arkadaşımız değişk Clematis türlerini satışa sunmuştu. Yapı marketlerde satılanlar çok çelimsiz ve sağlıksız oluyorlar, arkadaşımızın sattıkları daha gelişmiş çiçek açmış ve sağlıklı şekilde evinize kadar kargoyla geliyor. Gelecek bahar yeniden satışa sunarsa kaçırmayın derim.
Alıntı:
|
sevgili limon cicegi bitkiyi aldıgımız ilk yıllar genelde güzel gidiyor 2 ci yılını cıkartıyorsa sorunsuz işte benim icin önemli olan bu .
sizin klamatislerin mutlu oldugunu biliyorum :p ilk baharı merakla bekliyorum |
2 Eklenti(ler)
Yazın yaprakları sıcaktan yana clematisimi budamıştım. Umudum yoktu yeşermesinden ama cılız gövdesinden beklenmeyecek kadar dirençli. İşte yeni çıkacak olan yapraklar:)
Eklenti 126071 Eklenti 126072 |
1 Eklenti(ler)
Benimki de baharı müjdeliyor gibi. -12 derece soğuk yaradı galiba.
Her yandan sürgün veriyor. Uzun olduğu için sadece üst kısmı çektim. Eklenti 126199 |
Maşallah ,
benim de çok sevdiğim bir dostumdan en sevdiğim renk olan mor bir Clematis'im var . Kurudu sanmıştım , ama değilmiş çok güzel filizleri olmuş . Beni neşelendirdi ... |
1 Eklenti(ler)
Erkenci bir clematis: Daniel Deronda
|
1 Eklenti(ler)
Bu da beyazı : Gladys Picard
|
Sn Güngör Salman,
bu güzelleri, Ebay aracılığla Aralık 2009 sonunda İngiltere'den getirttim. Sanırım iklim değişikliği nedeniyle şaşırıp erken açtılar. Bir de pembe renklisi var : "Josephin". O da açmak üzere. Açınca resmini yüklerim. |
Sn.drhegeli,
Ben Ebaydan clematis almak istediğimde İngiltere dışına satış yapmadıklarını gördüm. Siz nasıl getirttiniz? Özellikle istediğim birkaç tür var ebayda satılan. Yöntemini söylerseniz ben de getirtmek istiyorum. |
Sayın uzman16,
bildiğim kadarıyla ülke içine canlı bitki sokulmasında bazı kısıtlamalar var. Bitkilerin karantinaya alınması söz konusu olabiliyor. Masrafları da sanırım getirttene ödetiyorler. Sonuçta zaman ve para kaybı oluyor. Haliyle satıcıya geri dönüşler oluyor ve sorunlar çıkıyor. Bu nedenle çoğu yabancı firma ülkemizden gelen talepleri geri çeviriyor. Burada bir püf noktası var : Yılbaşı, bayram gibi posta gönderilerinin yoğunlaştığı günlerde gönderilerin içeriği pek incelenmiyor. Benim şansım, önce ülkemize sevkiyat yapan bir satıcı bulmak ve sonra siparişimi yıl başına denk getirtmekti. |
Ben hangi satıcı olduğunu öğrenirsem zamanlamayı takip ederim. Adını biliyor musunuz ya da dükkanını?
Bunu istiyorum. Benzeri de olur. Başka türler de var ama önemli olan satıcıyı bulmak. ;) Satıcıyı bulunca nasılsa beğenecek clematis çok olur. |
Sayın uzman16,
Ebay'daki dükkanın ismi : Preston Bissett Nurseries İnt (Aşağıdaki alıntı, bitkilerin elime geçmesinin şaşkınlığıyla "İnternet Üzerinden Yurtdışı Tohum, Bitki Siparişi" başlığına yazdığım yazıdır.) Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Sn.drhegeli,
Çok teşekkürler. ;) Ben de birkaç fotoğraf ekleyeyim. Sitemizde satış yapan arkadaşlar belki bunlardan da satarlar. ;) Viennetta Eklenti 127062 Avant Garde Eklenti 127063 Crystal Fountain Eklenti 127064 |
Sn. Snowman,
Ben de geçen sene İstanbul Bauhaus dan 2 tane aldım. Bahçeye diktim ancak bitkiler yerlerine alışırken kurumuş dallarını görünce eşim birini sökmüş. Diğerininbu bahar sürgün vereceğini umuyorum. Ancak her zaman İstanbula gidemediğim için fide bulmam çok zor olacak. Eğer satmaya karar verirseniz ben de almayı çok isterim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025