agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

Emine Akman 09-07-2014 16:57

Az önce Doğa Peyzaj'dan Ruhani Doğan ile görüştüm. Clematis için bir kaç gündür yazışıyorduk zaten. Ellerinde şu an 2 tane montana türü ve 1 tane Mrs. n. Thompson varmış ama ben warzavsy nike, John Paul2 Miss Batemann istediğimi söyledim. Kasım ayında yapacakları ithalata ekleyeceklerini, listeye yazdığını söyledi. İlgilenen varsa Doğa peyzaj ile iletişime geçebilirsiniz. Ulaşımı kolay veya kargoyla da gönderiyorlar.

Bir de David Austin gülleri konusunu dile getirdim, İngiltere ile bağlantıları olmadığını ama Fransa'ya gittiğinde, Fransa aracılığıyla belki alabileceğini söyledi....

Emine Akman 09-07-2014 16:59

Benim gibi hem almak isteyip hem de ulaşmakta sıkıntı çekenler için yararlı olacağına inanıyorum

sarigoz 22-07-2014 19:22

1 Eklenti(ler)
Merhaba CLEMATİS sever arkdaşlar..Benim 3.cü yılında olan bir Clemtisim ve 2 .ci yılında 3.cü yılında olan ve fotografı ekledğim türü pek bilmiyorum.Yardımcı olan arkdaşlar varsa mutlu olurum.Bu sene Maşallahı var ve 1 ay kadar çiçek verdi.Bu normalmidir.Diğer Clematisim JAN PAUL II oldugu yazıyor etiketinde ve sadece 1 çiçek verdi.Bir iki tomrucuk daha var..sanırım onlarda ilerde açar.Clematisler yıllandıkça mı çiçek verir acaba? Endişeliyim..O nu da fotografladım.Lakin daha sonra ekleyecem.zira makinedeki çipte daha..bilgisayara aktarmadım.

sarigoz 22-07-2014 19:37

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar..Diğer Clematisim.JAN PAUL II olan 2.cı yılında ve sadece 1 ad çiçek verdi.Bir iki tomurcuk daha var gibime geldi..Onu da bilgisayara yükledim biraz önce..

fatihkuzen 27-07-2014 21:19

clematis fidesi satan yerler hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilirmi acaba ? İnternette çok aradım bulamadım.

bağ bahçe 02-08-2014 22:51

Merhabalar,benim de henüz çiçek açmamış bir clematisim var,tam olarak hatırlayamıyorum ama sanırım c.montana.Geçen yıl ektim ve yazın sadece 50 cm.kadar büyüdü,kışın tamamen kayboldu ama bu yıl yeniden uzadı,sağlıklı olmasına rağmen çiçek açmaması neden olabilir?

Hülya 11-09-2014 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatihkuzen (Mesaj 1309449)
clematis fidesi satan yerler hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilirmi acaba ? İnternette çok aradım bulamadım.

AVRUPA ÇİÇEKÇİLİK
Panoramio - Untitled photo

Çok çeşit var.Gönül hanım gönderiyor.

Facebook adresi Gönül Basel.
clematis severler grup ta da paylaşıyor elinde olan clematisleri.

Clematislerin cinslerini de görebilirsiniz. :)

hasibe yılmaz 16-09-2014 08:38

aynı durum benim de başıma geldi maalesef:((

hasibe yılmaz 16-09-2014 08:42

ben mart-nisan gibi eyüp de belediyeye ait ağaç ve peyzajdan almıştım,ama renkler fotoğraflarındaki gibi çıkmıyor maalesef:((

Jezebel 16-09-2014 20:45

1 Eklenti(ler)
Sevgili jineop olsa şıp diye adını söylerdi

Eklenti 517792

Rengine bayıldım.

FatihBahce 17-09-2014 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1319649)
Sevgili jineop olsa şıp diye adını söylerdi

Eklenti 517792

Rengine bayıldım.

Clematisler ülkemizde en güzel çiçeklerini Mayıs -Haziran aylarında gösteriyor. Sıcakların etkisiyle Ağustos ve Eylülde ikinci veya üçüncü çiçeklenmeler aynı güzellikte olmayabiliyor. Bu nedenle kataloğa bakarak hangi cins olduğuna karar vermek bu örnekle çok zor. Genellikle bir kaç yıl geçtikten sonra yerlerine ve iklime alışıp öyle sağlıklı çiçek veriyorlar.

Jezebel 08-10-2014 20:04

1 Eklenti(ler)
Clematis Duchess of Edinburgh

Eklenti 520167

Bu sene üçüncüye açıyor.

Benol Hazaroğlu 13-11-2014 21:01

1 Eklenti(ler)
Taze açtık.

FatihBahce 14-11-2014 08:12

3 Eklenti(ler)
Bende de Clematis comtesse de bouchard ve fond memories çiçekli.

Eklenti 526204

Eklenti 526205

Eklenti 526206

cengizildas 12-12-2014 21:09

Bu sene temmuz ayında clematıs the presıdent ektim. Boyu 50cm kadar oldu. 2. çiçeğini açarken 1.nin yaprakları dökülüp önce göbeği kaldı, daha sonra da göbeği de düştü. Daha sonra 2. çiçek de aynı şekilde oldu. Bu sene başka çiçek de vermedi. Okuduğum arkadaşlarda böyle bir durum göremedim. Acaba bunun sebebi ne olabilir?

Benol Hazaroğlu 13-12-2014 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cengizildas (Mesaj 1340284)
Bu sene temmuz ayında clematıs the presıdent ektim. Boyu 50cm kadar oldu. 2. çiçeğini açarken 1.nin yaprakları dökülüp önce göbeği kaldı, daha sonra da göbeği de düştü. Daha sonra 2. çiçek de aynı şekilde oldu. Bu sene başka çiçek de vermedi. Okuduğum arkadaşlarda böyle bir durum göremedim. Acaba bunun sebebi ne olabilir?

Çiçeğiniz daha yeni toprağa geçmiş hemde Temmuz ayında. Biraz sabredin.
Bu sene Mart ayında tepeden 10cm budayın. O yeni sürgünlerini büyütecek, diptende sürgün verecek . Mart ayında biraz gübre verin. Her sene daha da güzelleşecek 3 sene sabır şart.

FatihBahce 13-12-2014 09:37

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cengizildas (Mesaj 1340284)

Çeşitli sebepleri olabilir ancak President gibi hibrit türlerde en sık görülen görülen hastalık wilt (Solgunluk) tur.
20 cm üzerini hemen budayın. Hemen fungusit veya sıvı bakır sıkın.

Toprağın alkali olması gerekir. Asidik ortamdan hoşlanmaz. Dikerken 40 cm'den az kazı yaptıysanız veya aşırı killi toprak varsa bitkiyi strese sokabilir. Ayrıca kökleri direk güneşten korumak gerekir. Bunun için malçlama veya yer örtücü bitkilerle koruma veya aşağıda resimde görüldüğü gibi 25-30 cm yüksekliğinde bir koruyucu kullanılabilir. Kökler güneşi görmeyecek ama çiçeklerinde günde en az 5 saat güneşi görmesi gerekir.

Eklenti 529368

Bunun dışında kökleri yiyen nematod veya başka bir zararlı da bu duruma sebep olabilir.

Özellikle Ege ve Akdeniz ilkimine en müsait ve hastalıklara en dayanıklı clematis türü viticella grubudur.

Benol Hazaroğlu 13-12-2014 11:20

Sadece çiçeği dökülmüş Fatih bey. Wilt olamaz. Çiçek dökülebilir endişe edecek bir şey yok.

Hülya 13-12-2014 17:11

Temmuz ayında dikilmiş, yaşadığı yere alışmış olan bitki zater sarsılıyor. Benol hanım ve Fatih beyin dediği gibi yerine alışması biraz zaman alacaktır.

Yurt dışın da gördüğüm bazı uygulamaları örnek alarak.
Ben köklerine gölge yapması için kısa boyku bitkiler diktim . Gayet mutlu yaşıyorlar.

FatihBahce 14-12-2014 07:05

Hangi gruptan olursa olsun clematisler ilk dikildiklerinde yerine alışması, daha güçlü gövde ve sağlıklı yapraklar için yerden 20-30 cm üzeri budanmalıdır.
Üzerinde çiçekler varsa kıyamayacağımızdan çiçekleri geçtikten sonra da budanabilir.

1- Bakınız sayfa 2: Pruning for shape in the first year of planting
Yazın yapraklarda kararma olursa karardığı yerden itibaren derhal budanmalıdır. Aynı sezon tekrar yeşerecektir.
Bu arada sümüklü böcek ve diğer zararlıların yeni sürgün ve yapraklarını yediğini fark ederseniz derhal mücadele edilmelidir.
Tomurcuklardan iyi çiçek açmadıysa gübrenin az verilmesinden olabilir. Potasyum ağırlıklı olan domates veya gül gübresi verilebilir.

Hülya 16-12-2014 00:12

[QUOTE=FatihBahce;1340554]Hangi gruptan olursa olsun clematisler ilk dikildiklerinde yerine alışması, daha güçlü gövde ve sağlıklı yapraklar için yerden 20-30 cm üzeri budanmalıdır.
Üzerinde çiçekler varsa kıyamayacağımızdan çiçekleri geçtikten sonra da budanabilir.

Fatih bey , budamayla ilgili yazdığınız bilgiyi bana clematisleri aldığım satıcı da söylemişti.
Hatırlattığınız için teşekkürler.

Yağmurcan 16-12-2014 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce (Mesaj 1340362)
Çeşitli sebepleri olabilir ancak President gibi hibrit türlerde en sık görülen görülen hastalık wilt (Solgunluk) tur.
20 cm üzerini hemen budayın. Hemen fungusit veya sıvı bakır sıkın.

Toprağın alkali olması gerekir. Asidik ortamdan hoşlanmaz. Dikerken 40 cm'den az kazı yaptıysanız veya aşırı killi toprak varsa bitkiyi strese sokabilir. Ayrıca kökleri direk güneşten korumak gerekir. Bunun için malçlama veya yer örtücü bitkilerle koruma veya aşağıda resimde görüldüğü gibi 25-30 cm yüksekliğinde bir koruyucu kullanılabilir. Kökler güneşi görmeyecek ama çiçeklerinde günde en az 5 saat güneşi görmesi gerekir.

Eklenti 529368

Bunun dışında kökleri yiyen nematod veya başka bir zararlı da bu duruma sebep olabilir.

Özellikle Ege ve Akdeniz ilkimine en müsait ve hastalıklara en dayanıklı clematis türü viticella grubudur.

Fatih Bey, ben de bu sene bahçeme mayıs ayında aldığım clematis diktim ama hiç budamadım, boyu aldığımda 30 cm kadardı. Bu sene çiçek açmadı. Şimdi budasam olur mu? bir de 20 cm üzeri demişsin, ben orayı anlayamadım, tepeden 20 cm mi? yoksa yerden 20 cm budanmalı?

FatihBahce 16-12-2014 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yağmurcan (Mesaj 1340914)
Fatih Bey, ben de bu sene bahçeme mayıs ayında aldığım clematis diktim ama hiç budamadım, boyu aldığımda 30 cm kadardı. Bu sene çiçek açmadı. Şimdi budasam olur mu? bir de 20 cm üzeri demişsin, ben orayı anlayamadım, tepeden 20 cm mi? yoksa yerden 20 cm budanmalı?

İlk alındığında ya dikildiği topraktan sonra 20-30 cm gövde kalacak şekilde budanmalı veya çok uzun ve sağlıklıysa bitkinin yarısı kadar (örneğin 1 mt ise 50 cm budama ) yapılabilir.

İkinci yıldan itibaren budama cinsine göre 3 grup vardır.
Örneğin armandii gibi Grup 1 türlerini ölü dallar dışında budamaya gerek yoktur. Viticella gibi Grup 3 türleri ise ilk yıl gibi 20-30 cm gövde kalacak şekilde budanır.

Budama zamanı için 2 ayrı görüş var. Ya sonbahar sonu ( Akdeniz ikliminde Aralık) ya da Şubat -Mart. Almanlar sonbahar sonu budamayı tavsiye ederken İngilizler Şubat-Mart ayını tercih etmektedir.

Benol Hazaroğlu 17-12-2014 08:04

Biz İngiltere iklimine daha yakınız. Almanya çok sert kış geçiriyor.
Ben Clematislerimi Mart sonuna doğru buduyorum.

hasibe yılmaz 10-03-2015 09:50

merhaba

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehbi (Mesaj 1277198)
İki senedir bauhaus'tan aldığım clematisler etiketlerinden farklı renkte çıkıyor,ikaz ediyorum hata akdoğa'dan kaynaklanıyor diyorlar artık çiçeğini ğörmeden almamaya karar verdim,İstanbul ağaç ve peyzaj dan aldığım clematisler.

benim de renkleri farklı çıktı...

hasibe yılmaz 10-03-2015 10:40

avrupa çiçekçili 40 tl dedi bugün,akdoğa da bauhauslara veriyor,15 tl ymiş fiyatları...

FatihBahce 11-03-2015 08:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasibe yılmaz (Mesaj 1362165)
avrupa çiçekçili 40 tl dedi bugün,akdoğa da bauhauslara veriyor,15 tl ymiş fiyatları...

Avrupa Çiçekçilik bu yıl katmerli ve çok özel türler getirtti.
Sanırım zarar etmemesi için fiyatları yükseltmiş.
Özel bir tür değilse rica ederseniz belki indirim alabilirsiniz.

Jezebel 27-03-2015 10:45

1 Eklenti(ler)
Madamme Le Coultre

Eklenti 543242

Saksıda.

Orhan Özbilgiç 27-03-2015 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasibe yılmaz (Mesaj 1362165)

Bugün itibarıyla, Bauhaus ta, Multi Blue, Piulu, Birkaç çeşit Montana 9,90 tl. 40 tl fiyat çok acımasız.:mad: Zira özellikle katmerli bir tür olan Multi Blue de 9.90.

KAPTANzst 27-03-2015 17:34

Bende 40 a almıştım geçen sene :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025