![]() |
Benim çeliklerden bir kaç tanesini kurcaladım köklenme olmuş...
|
Arkadaşalr tohumlarınızı, çeliklerinizi kurcalamayın, eşelemeyin kılcal köklerin kopmasına neden olur. Yeni sürgünler verince çeliklendiğini anlayacaksınız, tohum da çimlenince belli oluyor zaten. Biraz sabredin sadece.
|
memet kardeşim ve sayın üyeler.
Konuyu hiç üşenmeden en başından sonuna kadar okudum. Selluka macerasında memet kardeşimin harcadığı emeği heyecanla okudum. Selluka başlığı ve Selluka ile ilgili her türlü bilgide ve deneyimde memet'in emekleri çok değerli. Bence Selluka'nın Türkiye'deki şu andaki gelişimi ve kurtuluşunda memet kardeşimin büyük emeği geçmiştir. Kendisine çok teşekkür ediyorum. |
sellukalarımdan 1 tanesi toprak üzerine çıkmayı başardı:)
|
1 Eklenti(ler)
Geçen sene sayın ahmeterin gönderdiği sellukam bir türlü zararlılardan kurtulup da bana güzel çiçeklerini gösterememiş, yaz sonunda da artık iflas edip bütün yapraklarını dökmüştü. Bende çiçeğin öldüğünü düşünerek kışın içeri almamıştım. Kışın sakız sardunyalarımın donduğunu düşünürsek, zararlılardan olmasa bile soğuktan donmuş olması gerekiyordu ama donmamış. Bahar başında dipten budadım, gönlüm sökmeye elvermedi, biraz daha zaman bekleyip eğer canlanmazsa saksısını boşaltacaktım ki, 3 tane birden sürgün verdi. Şimdi sürgünlerini uzatıyor. Hemen dibine yanmış hayvan gübresi koydum.Umarım bu sene daha dayanıklı olacak :)
|
Bu sene kesinlikle daha dayanıklı olacaktır, ayrıca kışın dalları kuruduğu için öldü diyerek sökmeyin, gördüğünüz gibi toprak altında kalan gövdesi sağlam kaldığı için baharda tekrar filizleniyor.
Bu sene çiçeklerini koklayabilirisiniz. |
Umarım sayın kalambaklı, umarım koklayabilirim. Pek çok çeşit çiçek yetiştiren birisi olarak hiçbir çiçekte bu kadar zorlanıp ümitsizliğe kapılmamıştım. Gerçekten selluka yetiştirmek sabır istiyor :)
|
Saksınız çok küçük, çiçeklenmesini istiyorsanız yirmi litrelik bir saksıya aktarın. Ya da yere dikin.
|
Teşekkurler arkadaşlar, iyi dilekleriniz için.
Sayın Memet, şimdi mi değiştireyimsaksısını yoksa biraz daha büyüdükten sonra mı? Dışarıya dikme gibi bir şansım yok maalesef. |
Köklerini zedelemeden şimdi değiştirin, toprağıyla birlikte.
|
2 Eklenti(ler)
Çelikleme konusundaki tüm ısrarlarıma rağmen döndü dolaştı tesadüfen onlar beni buldu...6 tane diktim..
10. gün... :) |
1 Eklenti(ler)
[QUOTE=Orkun Kırcı;627395]Benim canavar şahlanmaya başladı:D
Benim canavarcık da yavaş yavaş büyüyor. |
benim selluka pencere önünde saat 14.00 e kadar güneş görüyor. henüz 2 yaprağı olduğu için dışarıya çıkarmadım,balkon rüzgarlı. güneş yakıcı olmaya da başladı. acaba zarar görür mü güneşten dolayı pencere önünde?
|
Sevgili Moso benim evim 9. katta ve balkonum güneye bakıyor. Rüzgar hiç eksik olmuyor, benim sellukam balkonda bir aydan beri kuytu bir köşede duruyor.
|
Sellukam
1 Eklenti(ler)
Bonsai yapacağım diye inat ettiğim selluka ...
|
Bu mu bonsai :) . Çok inatçı çook. Günde 30 cm uzayan bir çılgını nasıl bonsai yapabileceksiniz? Gerçekten sabrınızı takdir ediyorum. kolaylıklar.
|
:p
Alıntı:
Yok ben daha işe girişmedim , hocalar da sizinle hemfikir :p Kolay olanı herkes yapar ... Ben bu sene gövde biraz şişmanlasın diye suyunu gıdasını veriyorum . O da çubukta bir tur ileri iki tur geri sarılıp duruyor :p |
2 Eklenti(ler)
Sn. kalambaklı'nın yolladığı tohumlardan çıkan fideler 8 tohumdan 6'sı çimlendi güneşe çıkartamıyorum yanmasınlar diye biraz daha büyüsünler ondan sonra asıl yerlerine alacağım :)
|
Selluka
1 Eklenti(ler)
Uzaktan cılız duruyor ama yakın plan gövdesi baya kalınlaştı .
|
Jezebel sellukanı daha büyük saksıya almalısın.
|
memet alayım da , kökü zedelenirse bozulur mu diye korkuyorum .
Boyu da şimdiden 150 cm' yi geçti . Riske gireyim mi ? Gübresini , suyunu veriyorum da gövde kalınlaşana kadar daha geniş bir saksıda rahat eder ;) |
2 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim sellukamın bu günkü hali. Sanırım on güne kadar bahçeye taşımam gerekecek.
|
Sayın malbman, bahçeye dikmenizin zamanı çoktan gelmiş.
|
Benim selluka yollayacağımı söyleyip yollamadığım var mı, karıştı biraz trafik.
Jezebel, büyük saksıya almada sayısız yarar var ama, bitkiye zarar verme riskini de göze almak gerekir. Bu saksıda çiçek açması zor. Hızlı büyüme sağlaması da zor. Toprakta soğanları var onların gelişmesi gerekiyor, bitkiyi de büyütmesi için. Toprağı azar azar alarak bitkiyi büyük saksıya aktarmayı denemeli. |
Dün 10 litrelik saksıya almıştım , bu gün uçlar biraz solmuş gibi , ama toparlayacaktır ;)
Yani umarım ... |
Serin ve yarı gölge bir yerde tutun.
|
Bir kaç hüsrandan sonra nihayet ben de şimdilik belli bir seviyede fide sahibi oldum. Kalambaklıdan gelen fidem 1 mt lik zorlu tırmanma etabını başarıyla geçti, onu evde güney cephede büyütüp ağustosa kadar çiçek açmazsa günışığı ampulleriyle desteklemeyi planlıyorum.
Kafama takılan soruysa, şimdilik 3 lt'lik saksıda, (mümkün olduğunca minimum saksı hacmi tercih etmek zorundayım) bu şartlar altında bu sene gelişebilir mi? Zengarden'in gönderdiği tohumlar da çok hızlı geliştiler, yedekte dursun, çimlendiremem nasılsa derken 9 da 6 başarı sağladım. Evdekini açtıramazsam diye, her ihtimale karşı diğer resimdeki aynı saksıda 2 tane olanı 18 lt'lik saksıya diktim ve istanbul havasından emin olunca (5-6 gün var hala sanırım) terasa güneşin altına bırakmayı planlıyorum. 2 taneyi Gelibolu'da dayımın bahçeye ekilmek üzere bekletiyorum. Bir tane de yine 3 lt'lik saksıda ümidim yok gibi tek yarım yaprakla gözlerini açan tohumum şimdiden 40 cm lik çubuğu bitirdi. Burada bilgilerini paylaşam tüm arkadaşlara, ve fide gönderen kalambaklıya tekrar teşekkür edip 2 adet soruma geçeyim. Birincisi ev ortamında selluka çiçek açtırmak için ne gerekir/mümkün müdür? İkincisi optimum koşullar için en az kaç lt lik saksı gerekir? 12-14 lt'liklere zengin harçlarla diksek yine de yetersiz mi kalır? Bir de bonus sorusu, annem sürekli, oğlum bu ne böyle, fasulye olmadığına emin misin diyor, büyüyünce fasulyeye dönüşmezler değil mi?:D http://imgur.com/aHYs1.jpg http://imgur.com/hPX1g.jpg http://imgur.com/nH32K.jpg http://imgur.com/0S5nE.jpg |
İçerde çiçek açma olasılığı olacağını düşünmüyorum. Bol güneş isteyecek.
Yirmi litrelik saksılar en uygun boy. "Bu zaten fasulyenin nazlı kızkardeşi" diyebilirsiniz, Zaten akrabalar. Bana da bir kaçını salata yapsak, tadına baksak dediler geçen sene işyerinde. |
Sellukayı kırmızı örümcek çok seviyor. Yaprakları az kötü olunca hemen bakıyorum (hatta kötü olmadan da bakıyorum), kırmızı örümcek görüyorum. Kükürt işe yaramıştı, bu sefer neemazal denedim.
|
O kırmızı örümceklerin sevmediği birşey var mı acaba? Neem azal'ın sonucunu yazarsanız çok sevinirim Kiraz.
|
Geçen sene kırmızı örümcek ile resmen boğuştum, baharla birlikte mücadelem yine başladı, yine selluka fidelerime saldırdılar:(
|
Bunlarda benim canavarlar
3 Eklenti(ler)
sayın kalambaklıdan almış oldugum sellukalar hızla büyüyorlar
|
Benim sellukamda aldı başını gidiyor .Çok boylandı.Ne zaman çiçek açar ?
|
3 metre olunca ;)
|
Ağustos 15.Tekirdağ'da biraz daha geç olabilir.
|
Selluka İstanbul'da ama iklim farketmiyor . Ağustos'u bekleyeceğim demekki Birşey daha merak ediyorum .Çiçekleri bitince ölecek mi ? Seneye yine mi ekeceğim ?
|
Kışın kökünü soğuktan koruyacaksınız. Seneye kökünden tekrar canlanacak. Soğanı var toprakta, onu korursanız dondan, tekrar canlanacak bahara.
|
EM (Etkin Mikroorganizmalar) başlığında Halil Önen çok güzel bir malç uygulaması anlatmış.
Kışın, soğuk iklimdeki sellukalarda bunu uygulamanızı öneriyorum. Etkili olacağını düşünüyorum. |
selluka yaprakları hk.
Salonda saksıda tohumdan yetiştirip büyüttüğüm sellukamı dışarıya çıkarınca yaprakları sararmaya başladı. Sebebi ne olabilir.İkinci saksı salonda onda sararma yok.Bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirlermi?
|
Sayın Şevket Yaşar, selluka fidanlarınızı birden bire sıcak ortama çıkarırsanız elbette yaprakları haşlanıp sararacaktır, alıştıra alıştıra dışarıya çıkarın.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025