agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

Jezebel 28-05-2010 21:39

" Soğan " yerine " yumru " tanımını kullanmayı öneriyorum .
Sakıncası yoksa tabi ;)

Hhatice 28-05-2010 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 648100)
Sevgili Lerdemir,
Hayır kabul etmiyorum:)Bir kere kışı çıkarır dediniz,eğer sellukamız donarsa size maddi tazminat davası açarız:)Kanıt ise burda yazdıklarınız:)

Aa mailler delil oluyor mu ?:))

Yılmaz Yalçın 28-05-2010 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 648153)
Aa mailler delil oluyor mu ?:))

Delil başlangıcı olur ancak:)Umarım şaka olarak kalır ve gerçekten sellukalarımız yıllarca bahçelerimizi mis gibi kokutur:)

memet 29-05-2010 21:29

Geçen sene çelik aldığım sellukalar o sene çiçeklenmiş verdiğim arkadaşlardan birisinden öğrendim.

acemifüsun 29-05-2010 21:38

Sevgili memet son toplantıda çelikten üretilmiş olarak arkadaşımızın hediye ettiği fidem çok yavaş gelişiyor. Sizce ilerleyen günlerde gelişimi hızlanır mı, ne dersiniz?

berduray 29-05-2010 22:03

Sellucanın uç sürgünleri neden uzar uzar kurur?

Bu konuda tecrübeleriniz var ise paylaşır mısınız dostlar.

Kiraz 29-05-2010 22:15

Ben de sellukayı tanımaya çalışıyorum; sağlıklı olduğunda çok hızlı gelişiyor ( 5 günde yaklaşık 70 cm uzadı), hastalanınca da görünür belirtilerden sonra bir kaç günde tüm yapraklarını dökebiliyor, tedavi edilince hızla yeni sürgün ve yapraklar veriyor.

Bir de diğer bitkilerden daha çok besine ihtiyaç duyuyor, vitamin takviyesi yapılınca hızla sağlıklı yapraklar veriyor.

acemifüsun 29-05-2010 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 648650)
Sellucanın uç sürgünleri neden uzar uzar kurur?

Bu konuda tecrübeleriniz var ise paylaşır mısınız dostlar.

Sevgili berduray geçen yıl sellukama kırmızı örümcek istila etmişti, arkasından yeşil bit, uç sürgünleri kurumuştu.

memet 29-05-2010 22:53

Hızlanacak, sakin olun.

BenBen1967 30-05-2010 21:37

Kışın donan sellukam filiz verdi. Öldüğünü sanıyordum ama bir ihtimal diye saksıda bıraktım arada sulandı dün bir de baktım ki filizlenmiş bir karış boy atmış.;D

Yılmaz Yalçın 30-05-2010 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 649169)
Kışın donan sellukam filiz verdi. Öldüğünü sanıyordum ama bir ihtimal diye saksıda bıraktım arada sulandı dün bir de baktım ki filizlenmiş bir karış boy atmış.;D

Sellukanızı İstanbul'da hangi semtte ve saksıda mı bahçede mi muhafaza ettiniz?Saksıdaysa dışarıda mı kalmıştı?

moso 31-05-2010 08:15

Sellukanı saksıda mı, yoksa yerde mi Orkun Bey?

Günüm 31-05-2010 14:01

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649198)
Sellukanızı İstanbul'da hangi semtte ve saksıda mı bahçede mi muhafaza ettiniz?Saksıdaysa dışarıda mı kalmıştı?

Ben Bostancı'dayım. Benim sellukam da balkonu tamamen sardığı içi kışı dışarıda geçirmek zorunda kaldı. Yalnız kökünü balonlu torbalarla sardım. Malum bu kış çok soğuk oldu. Kar yağdı üzerine. Bahar başında budadım. Gölge bir yere aldım. Çok daha kuvvetli sürdü bu sene. Toprağın her yerinden dal çıktı. Bir haftada yarım metre oldular bile. Tek bir kök dikmiştim. Şimdi onlarca kökü var.
Resmini ekledim. Uzayan kısımları sarılmaya başladı desteğe. Kareye sığdıramadım. Geçen senenin kurumuş gövdesi de görülüyor.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 649610)
Ben Bostancı'dayım. Benim sellukam da balkonu tamamen sardığı içi kışı dışarıda geçirmek zorunda kaldı. Yalnız kökünü balonlu torbalarla sardım. Malum bu kış çok soğuk oldu. Kar yağdı üzerine. Bahar başında budadım. Gölge bir yere aldım. Çok daha kuvvetli sürdü bu sene. Toprağın her yerinden dal çıktı. Bir haftada yarım metre oldular bile. Tek bir kök dikmiştim. Şimdi onlarca kökü var.
Resmini ekledim. Uzayan kısımları sarılmaya başladı desteğe. Kareye sığdıramadım. Geçen senenin kurumuş gövdesi de görülüyor.

Sellukanızı kaç litrelik saksıya dikmiştiniz ve kaç yaşında sellukanız?

Hhatice 31-05-2010 14:14

Arkadaşlar bir şey soracağım selluka soğanlı mı?
demin saksıyı biraz kabartayım dedim .Bayağı büyük bir soğan var saksıda
Demek ki İstanbulda bahçede donmayacak en azından bunu öğrendik :)

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 649615)
Arkadaşlar bir şey soracağım selluka soğanlı mı?
demin saksıyı biraz kabartayım dedim .Bayağı büyük bir soğan var saksıda
Demek ki İstanbulda bahçede donmayacak en azından bunu öğrendik :)

Evet Abla soğanı varmış:)Senin verdiğin sellukayı bahçeye dikmiştim hemen boy atmaya başladı:)Demekki bahçede daha iyi büyüyor:)Kışın da soğanı sarıp sarmalarız donmasın diye:)

Günüm 31-05-2010 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649614)
Sellukanızı kaç litrelik saksıya dikmiştiniz ve kaç yaşında sellukanız?

Henüz bir yaşında. Saksısı 1,7 litrelikti geçen sene. O saksı içinde metrelerce sardı ve sayısız çiçek açtı.
Bu sene sürgünleri görünce büyük saksıya aldım.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 649624)
Henüz bir yaşında. Saksısı 1,7 litrelikti geçen sene. O saksı içinde metrelerce sardı ve sayısız çiçek açtı.
Bu sene sürgünleri görünce büyük saksıya aldım.

Peki İstanbul'da çiçeklenme dönemi hangi aylar arası oluyor?

Günüm 31-05-2010 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649630)
Peki İstanbul'da çiçeklenme dönemi hangi aylar arası oluyor?

Ağustos sonunda açmıştı çiçekleri. Temmuz içinde tomurcuklanmıştı. Uzun süre büyütüyor tomurcuklarını. Ekim ayında da hala çiçek açıyordu.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:54

Sevgili Günüm,
Benim bu yıl (Şubat ve Mart ayında) çimlendirilmiş 40 cm uzunluğunda fidelerim var.Sizce bu Ağustosta çiçeklenir mi ve kokusu etrafa yayılıyor mu melisa gibi?

Orkun Kırcı 31-05-2010 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moso (Mesaj 649386)
Sellukanı saksıda mı, yoksa yerde mi Orkun Bey?

Büyükçe beton bir saksıda.

Hhatice 31-05-2010 17:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649618)
Evet Abla soğanı varmış:)Senin verdiğin sellukayı bahçeye dikmiştim hemen boy atmaya başladı:)Demekki bahçede daha iyi büyüyor:)Kışın da soğanı sarıp sarmalarız donmasın diye:)

Biz tahminimce Temmuz ,Ağustos gibi çiçeklerini görürüz .Kışında dediğin gibi sarar sarmalarız :)

acemifüsun 31-05-2010 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 648136)
" Soğan " yerine " yumru " tanımını kullanmayı öneriyorum .
Sakıncası yoksa tabi ;)

Sevgili Yılmaz Jezebel'in dediği gibi ; en doğru tanımlama bitkinin ''yumru '' oluşturduğu şeklinde olmalı diyorum, yine de hocalarımız en doğrusunu belirtirler;)

Hhatice 31-05-2010 18:11

Silindirden genişe hayal edebileceğiniz her türlü kombinasyonda çok çeşitli şekilleri vardır. Bazıları grup halinde olur. Yine de, yer altı besin stoklama kapasitesi olan her türlü bitki çiçek soğanı anlamına gelir.Soğan ,Rizom ,Yumru

Selluka'ya soğan dediğimiz için bize kırılmışmıdır ?:)

acemifüsun 31-05-2010 18:14

Sevgili Hhatice yok canım ne kırılması, o kadar alıngan olacağını zannetmiyorum:))
Soğuk yerlerde bahçeye diken arkadaşlar kökü gübre ile iyice örtünce bir şey olmaz herhalde.

Günüm 31-05-2010 19:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649636)
Sevgili Günüm,
Benim bu yıl (Şubat ve Mart ayında) çimlendirilmiş 40 cm uzunluğunda fidelerim var.Sizce bu Ağustosta çiçeklenir mi ve kokusu etrafa yayılıyor mu melisa gibi?

Kesinlikle çiçeklenir. Bana Sayın Ahmeter vermişti. Verdiğinde 25 cm kadardı.
Kokusu da yasemin gibi sarıyor bulunduğu yeri.

nazlı06 31-05-2010 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 649758)
Büyükçe beton bir saksıda.

Benimkisi 20 lt. bir tenekede

karakemal 01-06-2010 21:07

Kışın kök kısmını at gübresi ile örterseniz bir sorun yaşamazsınız.;)

moso 03-06-2010 14:25

bahçeye dikmeye korktuğum için saksıya diktim. üzerine titriyorum. ama gözle görülür bir gelişme yok. yapraklarda dökülme veya erime de yok, görünüşte sağlıklı. tohumdan yetiştirmiştim. kompoze gübre de veriyorum. devasa bir saksıda 15 cm boyunda, 3-4 yapraklı bir selluka düşünün. saksıda koyun gübresi, bahçe toprağı ve orman toprağı karışımı var. önerisi olan varsa çok sevinirim.

merakli 03-06-2010 14:44

Sayın ahmeter geçen yıl selluka tohumu dağıtmıştı. Ancak hava sıcaklığının çok düşmesi nedeni ile tohum dağıtımını erken yapmış ve ben de dahil bazı üyelere tam olak olgunlaşmamış tohumlar gönderilmişti.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...elluka&page=14

Ama çıkmadık candan umut kesilmezmiş. Ben o tam olgunlaşmamış baklayı kurutup saklamıştım, mart ayında da gayet özensiz bir biçimde, nasıl olsa çıkmaz diyerek öylece ekmiştim. Ektiğim tohumlardan biri yeşerdi ve şu anda 50cm. kadar boylandı. Biraz cılızca yaprak sayısı az ama toparlar diye düşünüyorum.

Tohumları aldığımda üzülmüştüm, boşa heves diye ama şu anda bir sellukam var diye mutluyum. Paylaşım sayfasına o zaman sitemkar bir mesaj yazmıştım, hakkını teslim etmek gerekir diyerek bu gelişmeyi de bildirmek istedim.

Zühre Demir 03-06-2010 23:07

Ben nerede yanlış yapıyorum? Selluka suyu, güneşi sever. Balkonda, hatta üstü açık terasta akşam üzerine kadar güneş alan bir yerde duruyor, toprağını hiç kurutmuyorum. Ancak artık büyümüyorlar ve yaprakları sararmaya, büzülmeye, yani ölmeye başladı sellukalarım. İçeri aldım, suyunu azaltmayı, kurudukça vermeyi düşünüyorum. Tabi ne kadar işe yarayacak bilmiyorum. Önerisi olan var mı? Neden böyle oldu?

acemifüsun 03-06-2010 23:15

Sevgili Zühre Demir sellukanıza kırmızı örümcek dadanmış olabilir, yaprakların altlarını iyice bir kontrol edin.

Yılmaz Yalçın 04-06-2010 09:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zühre Demir (Mesaj 651595)
Ben nerede yanlış yapıyorum? Selluka suyu, güneşi sever. Balkonda, hatta üstü açık terasta akşam üzerine kadar güneş alan bir yerde duruyor, toprağını hiç kurutmuyorum. Ancak artık büyümüyorlar ve yaprakları sararmaya, büzülmeye, yani ölmeye başladı sellukalarım. İçeri aldım, suyunu azaltmayı, kurudukça vermeyi düşünüyorum. Tabi ne kadar işe yarayacak bilmiyorum. Önerisi olan var mı? Neden böyle oldu?

En büyük düşmanı olan kırmızı örümcek olabilir..Yaprak altlarını Füsun Ablanın da söylediği gibi kontrol edin..Diğer ihtimal ise fazla sulamadır..Selluka başlığını baştan sona kadar okudum ve suyunun toprağı iyice kuruyunca verilmesi gerektiğini anladım..Ayrıca yapraklarına ve gövdesine su değmesinden hoşlanmıyor..Saksının altına da tabak koymayın bence...Ben ilk aldığımdan bu yana(Füsun Abla ve Hatice Ablamın hediyesi olan sellukalar)B5A sıvı gübre uyguluyorum hem yapraktan hem kökten ve ilk uygulamadan itibaren sellukalarım yeni sürgünler verdi adeta sürgün patlaması oldu..Hatta bitki güçlü olunca kırmızı örümcek de yanaşamıyor..Bunu güllerimde de görüyorum ne bit ne başka parazitler güllerimde yok:)

BenBen1967 04-06-2010 12:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649198)

Bahçelievler'de saksıda ve bahçede apartmanın güney cephesinde doğu ve kuzey yanları bina tarafından kapalı. Kışın ciddi donmuştu ben yaşayacağından umutlu değildim aslında.

Hhatice 04-06-2010 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zühre Demir (Mesaj 651595)

Zühre'cim toprağını sevmemiş olabilir .Toprakta solcan gibi bir şey olabilir.
Bence sen onu saksıdan çıkar oksijenli su karışımına koy saksıyı deterjanla hatta çamaşır suyu ile dezanfekte et .sonra yumru iyi durumda ise güzel bir toprağa dik .Aspirinin suda erit bu suile kökünü sula kurtulur diye düşünüyorum .O kadar da nazlı gelmedi bana ,hatta çimlendirmek daha zor belki vakitsiz ektik o yüzden zorlandık .Şimdilerde ekilseydi daha kolay çimlenirdi .

süreyya 04-06-2010 12:30

Merhaba,
Güneye bakan pencere önüne selluka iyi gider mi? Saksısını terasta yarı gölgede bırakıp sürgünleri uzatsam diyorum. Yazın oldukça fazla güneş alan bir konum. Bu ilkbaharda sardunya koydum. Şimdilik bir sorun yok.
Tohum veya çelik konusunda yardımcı olacak bir arkadaşımız olabilir mi?

memet 04-06-2010 20:27

Sellukam güneşin altında. Sert rüzgar da var. Yapraklarına su da sıkıyorum. Sürekli toprağını ıslak tutuyorum. Bunun dışında yaptıklarım, gübrelemeyi ihmal etmiyorum, hümik asit yosun ve ema veriyorum. Son derece sağlıklı ve çiçeklendi. Küçük saksılarda on kadar fidan var onlara da aynı uygulamayı yapıyorum ama yarı gölgede tutuyorum. Onlar da sağlıklı gelişiyor. Kırmızı örümceğe karşı dikkatliyim hemen ilaçlıyorum. Solucan bitkiye zarar vermez. Çiçek için arı neyse, toprak için de solucan o dur.

Bunlardan hangisini eksik yaptığınızı değerlendirin.

Sarius, benden ya da Kalambaklıdan fidan bulabilirsiniz. Birimiz Güzelbahe'de birimiz Urla'da.

Hhatice 04-06-2010 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 652133)
Sellukam güneşin altında. Sert rüzgar da var. Yapraklarına su da sıkıyorum. Sürekli toprağını ıslak tutuyorum. Bunun dışında yaptıklarım, gübrelemeyi ihmal etmiyorum, hümik asit yosun ve ema veriyorum. Son derece sağlıklı ve çiçeklendi. Küçük saksılarda on kadar fidan var onlara da aynı uygulamayı yapıyorum ama yarı gölgede tutuyorum. Onlar da sağlıklı gelişiyor. Kırmızı örümceğe karşı dikkatliyim hemen ilaçlıyorum. Solucan bitkiye zarar vermez. Çiçek için arı neyse, toprak için de solucan o dur.

Bunlardan hangisini eksik yaptığınızı değerlendirin.

Sarius, benden ya da Kalambaklıdan fidan bulabilirsiniz. Birimiz Güzelbahe'de birimzi Urla'da.

Ben solcan derken ismini bilmediğim çiyana benzeyen küçük çok ayaklı böcekleri kastedmiştim

Zühre Demir 05-06-2010 01:14

Hepinize teşekkür ederim. Mesajlarınızı okuyunca hemen yaprakların altına baktım, ancak hiçbir şey yoktu. Sanıyorum fazla sulamadan oldu. Birini kaybettim zaten, diğerlerine artık yağmurlu havada bile su yok. :) Toprağı kurudukça vereceğim. Bakalım diğer ikisi canlanacak mı.

memet 05-06-2010 16:29

Kırmızı örümceği gözle göremezsiniz, yapraklardaki belirtilerden anlayabilirsiniz. Ya da ördükleri belirsiz ağlarından.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025