agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

TuruncuHis 22-07-2009 22:15

Selluka'm aldı başını gitti derken bugün bir baktım bir tane bile yaprağı kalmamış. Kırmızı örümcek belirtisi yok gibiydi. Gözümden kaçan bir körolası kırmızı örümcek ziyanı daha mı yoksa üç gündür esen sert rüzgardan mı bilemedim.
Yani çiçek yetiştirmek keyiften çıktı derde dönüştü resmen benim için:(

memet 22-07-2009 22:34

Fırtına zarar verse benimkilere verirdi. Başka bir sorun olmalı. Tırtıl gibi.

Orkun Kırcı 22-07-2009 22:35

Bence de birileri şu çelik alma işinin ayrıntılarını yazarsa memnun olacaz:) Benim çiçekte birkaç ayrı uçtan uzamaya devam ediyor, neden bir iki çelik almayayım ki dimi ama:)))

TuruncuHis 22-07-2009 22:43

Tırtıl olsa yapraklarda ısırık izi olmaz mı memet? Tüm yapraklar iki günde yaprağı gövdeye bağlayan yaprak sapından muntazam bir şekilde düşmüş. Zaten gündüzleri cansız duruyordu.
Dur bakalım iki gün sonra bir ürün gelecek. Tüm kırmızı örümcek ve diğer zararlılardan kurtulacağımı sanıyorum. Kurtulmazsam da çiçeğim kalmayacak bu gidişle. Her gün bir çiçeği ölmüş buluyorum...

memet 22-07-2009 22:54

Orkun kırcı.
Daha önce yazmıştım sanırım.
Çok taze olmayan sürgünlerden kesin. Bir budak köklenme için, bir budak yapraklanma için olacak biçimde.
Köklendirme hormonu kullanmak daha iyi.
Yarı gölge bir ortamda onbeş gün içinde kökleniyor.

Turuncu his sulamayı nasıl yapıyorsun?

TuruncuHis 22-07-2009 23:01

Hava durumuna göre; en geç iki günde bir suluyorum, saksının dışını da yıkayıp serinletiyorum. Zaten boyu 4 mt.ye yaklaştı. Hala da sürgün veriyor. Tek sorun iki günde tamamen yapraksız kalmış olması.

İlkin 23-07-2009 10:11

Acaba saksının içinde köklere zarar veren bir böcek zararlı türü birşey olmasın. Bir bakın isterseniz... Çok sinir bozucu bir durum.

acemifüsun 25-07-2009 00:20

Sevgili TuruncuHis Sellukana üzüldüm,umarım en kısa zamanda yeni yapraklarını verir,kendini toparlar.Bizler çiçeklerin gözünün içine baktıkça onlar da nazlanmaya devam ediyorlar.Benim Sellukam da son bir haftadır çok keyifsizdi,alttaki yaprakları sararmaya başladı,tüm yaprakları sanki pörsümüş gibi cansız ve kapalı duruyordu.Bugün saksısını kaldırıp incelerken kalın bir kökünün saksının altından çıktığını farkettim,hemen daha büyük bir saksıya kökleri zedelemeden geçirdim,yeni toprak ilavesi ve iyi bir sulama iyi gelecek sanırım,yapraklar dirilmeye başladı.Sanırım susuz da bırakmışım cancağızımı.Pek çok çiçeğimi fazla sulamadan çürüttüğüm için buna çok korkarak su veriyordum,sorunu buldum sanırım.
Mehmet bey Selukamdan çelik almayı düşünmüştüm,fakat son günlerde çok keyifsiz olduğu için cesaret edemedim,hele bir açsın da tohum alır,paylaşırız.Ben kim çelikle Selluka üretmek kim..

acemifüsun 25-07-2009 20:52

Dostlar ne yazık ki Sellukamın yapraklarının arkasında çok ufak siyah noktalar var ve bir yaprağın arkasında da yumurtalar buldum.Bir mi ,yoksa bir çok mu mahlukat var bilemiyorum,acilen ilaçlanması gerekiyor,hatırladığım geçmiş sayfalarda bir arkadaş,bionem diye bir ilaçtan bahsetmişti,onu bulmaya çalışacağım fakat nereden bilemiyorum
Koçtaş **** benzer yerlerde hiç gözüme çarpmadı.

memet 25-07-2009 21:14

Pazartesi Kemeraltından alabilirsiniz ilaç. Doğa tarıma gidin onlarda yoksa, size bir yer tavsiye ederler.

TuruncuHis 25-07-2009 21:32

Doğa tarım ilaç satmıyor. 20 mt ilerisinde 4 mevsimde bulabilirsiniz ilaçları. Yapı marketler zaten satmıyor. Ama Bionem isterseniz (ki ekolojik denge adına doğaya zehir salınmasına karşıyım) onu ancak üreticisinden temin edebilirsiniz. Bionem başlığında temin noktasını bulabilirsiniz.
Ben de bu kadar büyüyeceğini düşünmediğimden küçük saksıya almıştım. Şimdi 4 mt. lik bitkiyi sarıldığı telden nasıl ayırıp saksı değiştireceğimi kara kara düşünüyorum.

ahmeter 25-07-2009 21:47

Selluka

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 468714)
Dostlar ne yazık ki Sellukamın yapraklarının arkasında çok ufak siyah noktalar var ve bir yaprağın arkasında da yumurtalar buldum.Bir mi ,yoksa bir çok mu mahlukat var bilemiyorum,acilen ilaçlanması gerekiyor,hatırladığım geçmiş sayfalarda bir arkadaş,bionem diye bir ilaçtan bahsetmişti,onu bulmaya çalışacağım fakat nereden bilemiyorum
Koçtaş **** benzer yerlerde hiç gözüme çarpmadı.

Sayın Acemifüsun
Kullanacağınız ilaçı yazıyorum PRİMITE 20 WP akarisit insektisit kırmızı örümçek ve böçek ilaci üzerinde aynen böyle yazıyor ruhsat sahibi safa tarım fiatı 5 lira
Üzerinde her türlü izahat var Selamlar fiat konusunda yanılabilirim

TuruncuHis 25-07-2009 23:21

Sayın ahmeter,
Sanıyorum ıslanabilir kükürt bu adını verdiğiniz ürün. Kükürtün uygulaması zor ve riskli. Karıştırdığınız suyun PH'ı uygun olacak, ilk beş dk içinde yarılandığı için çok hızla uygulamanız gerekiyor, sonraki 2,5 dk da bir daha yarılanıyor vs vs...
Kükürtü hassasiyetle uyguladığım tüm çiçeklerim yaprak döktü. Öldüğünü sanıp, buna rağmen atamadıklarım haftalar sonra kuru dallardan yaprak vermeye başladı. Kükürtten kesinlikle vazgeçtim. Doğa dostu uygulama diye seçmiştim ama bana çok çiçek kaybettirdi. Sizin gönderdiğiniz fideye de uygulamıştım kırmızı örümcekten kurtarmak için, ölümden son anda döndü. Hatta neredeyse öldü ve inatla bakım yapmam sonucu kurtardım fideyi. Şimdi boyu 4 mt.

acemifüsun 26-07-2009 00:06

Sevgili TuruncuHis,ahmeter,Mehmet bey teşekkürler,sevgiler.Bionemin başlığını buldum,sayfaları okuyorum.Ben de Sellukamı duvarlara,balkon demirlerine sardırmak istedim fakat;TuruncuHis sizin gibi sorunla karşılaşabilirim diye;zavallı cancağızım uzun bir sopanın etrafında turlayıp duruyor.

halil33 26-07-2009 21:32

Herkese tavsiyem bitki gelişim düzenleyicisi kullanmak. Böylece hastalıklara karşı %60 lara varan koruma sağlıyor ve bunun yanında daha güzel yaprak çiçek yapmasına yardımcı oluyor..;)

TuruncuHis 26-07-2009 23:47

Bugün gayet akrobatik bir şekilde saksısını değiştirdim.
Herşeyi doğru yaparak birşey kazanmadım, bundan sonra böyle. Canım istediğinde saksı değiştireceğim, istediğim saatte sulayacağım, istediğim yerde tutacağım. Nane molla olacaklarına pişkin olsunlar. Olmayacaklarsa da olmasınlar. Cansızlarla uğraşmaktan diğerlerini ihmal edebiliyorum hatta zayıflar durmadan hastalandığı için diğerlerine de bulaştırıyor.
Ultimatomu verdim bugün bir kez daha:D

sercan1969 28-07-2009 15:15

selluka

İlkbaharda tohumdan ekilip yeşeren bir selluka fidesi sonbahara kadar mutlaka çiçeklenir mi?

ahmeter 28-07-2009 15:23

Selluka

Sayın Sercan
Tohum ektikten sonra 7 ay bir zaman geçinçe çiçeğe geliyor Ancak ilk 4 ay 15 derece üstü sonraki ayların 20 nin üstü olması şart selamlar

selis 31-07-2009 15:31

Zamansız olduğunu biliyorum ama, şu sıralar dikilen bir tohumun şansı nedir merak ettim.. :(
Çimlendi ve yaprağı çıkmak üzere..

ahmeter 31-07-2009 17:31

selluka

Sayın Selis
Bitkiniz ekim ayına kadar büyümeye devam edecek kışı 20 dereceden yukarı aydınlık bir yerde geçirirse seneye bu zamanlar çiceklenecek İyi günler

Passion 02-08-2009 20:54

5 Eklenti(ler)
Benim internetten bulduğum tomurcuk resimleri şöyle:
Eklenti 96227

Eklenti 96228

Eklenti 96229

Eklenti 96230

Eklenti 96231

sercan1969 03-08-2009 19:06

Selluka

Halil bey tohum ekim tarihiniz nedir?

Arzu Kasapoğlu 03-08-2009 19:14

Benim sellukamın bütün tomurcukları daha minicikken büyüyemeden kuruyup dökülüyor.
Toprağı kuruduğu için her gün suluyorum. Sabah güneş doğarken ve akşam üstü güneş alıyor.

Neyi yanlış yapıyorum acaba?

sercan1969 03-08-2009 19:32

Selluka

Arzu hanım fotoğraflarını görme şansımız var mı acaba?

İklimsiz 04-08-2009 14:35

1 Eklenti(ler)
Bu oluşum çiçek taslağı olsa gerek.

Yaprak diyeni vururum:D

Eklenti 96523

Adalet Yağcı 04-08-2009 15:05

Yaşasın, tohumlar geliyor...

Sevgili İklimsiz, gözlerimiz aydın, benim selluka önce bir atağa geçti, sürgün yaptı, ben sağına sarılması için bir herek koymuştum, sanırım kökünü incittim, şimdi küstü :( öylece bekliyor.

halil33 04-08-2009 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 473776)
Halil bey tohum ekim tarihiniz nedir?

Sn sercan1969 tohum daha hiç dikmedim. Bu sene fidan olarak aldım.Ama buralarda sanırsam şubat ayında sera altında dikiliyor..;)

sercan1969 04-08-2009 19:05

Selluka

Arzu hanım saksıda selluka yetiştirmek hiç kolay bir şey değil selluka biraz nazik bir süs bitkisi.Hastalık ve zararlılara karşı duyarlı ,birde saksıda aşırı sulanma **** susuz kalma gibi problem yaşıyorsa çiçek tomurcuklarını dökecektir.Ha unutmadan söyliyeyim bu probleme besin maddesi noksanlığı,tuzluluk ve uygun olmayan asitlik ortamıda neden olmuş olabilir.
Gördüğünüz gibi en zor mesleklerden biri ziraat o kadar çok faktör verim ve kaliteyi etkiliyor ki.

Volare 04-08-2009 19:27

Merhaba ,
Üç adet Sellukam var ikisi 2 metreye yaklaştı , hala açma teşebbüsü yok .
Kışın eve almam gerekecek sanırım , sarıldığı kabak bitkisinden sökmem lazım ,
resmen sarmaş dolaş olmuş .Kopacak olursa çelik olarak dikerim .

Arzu Kasapoğlu 04-08-2009 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 474484)
Arzu hanım saksıda selluka yetiştirmek hiç kolay bir şey değil selluka biraz nazik bir süs bitkisi.Hastalık ve zararlılara karşı duyarlı ,birde saksıda aşırı sulanma **** susuz kalma gibi problem yaşıyorsa çiçek tomurcuklarını dökecektir.Ha unutmadan söyliyeyim bu probleme besin maddesi noksanlığı,tuzluluk ve uygun olmayan asitlik ortamıda neden olmuş olabilir.
Gördüğünüz gibi en zor mesleklerden biri ziraat o kadar çok faktör verim ve kaliteyi etkiliyor ki.

Saydıklarınızdan acaba hangisi tomurcukların dökülmesinde etkili oldu. Bitki besini veriyorum ama çok düzenli günü gününe uyguladım diyemem. Küçük bir saksıda iki kök yaşıyor. Belki sorunların çoğu bundan kaynaklanmakta.

Sellukam yaklaşık bir ay önce tomurcuk vermeye başladı. Dökülmeseler çoktan açmıştı:(

Teşekkürler sayın sercan1969...

Volare 04-08-2009 20:40

Sevgili Günüm ,
maşallah , ben demiştim ama , sizde bir hikmet var !
Benim sarmaşıklar can çekişirken Hızır gibi yetişmiştiniz .
Taa o zaman anlamıştım ;)
Sellukayı yaygınlaştırmak bir yerde hepimiz için görev .
Benim dördüncü bir Sellükam var ,7-8 gün susuz kalınca biraz bozulmuş .
Bu aralar tam onu canlandırma çabası içindeyim , belediye 4 günlük su kesintisi başlattı:(

Volare 04-08-2009 20:48

Sn . Arzu Kasapoğlu ,
burda can alıcı nokta '' Küçük bir saksıda iki kök yaşıyor''
Memet bey İzmir grubuna bu bitkiyi anlatırken Büyük saksı konusunu özellikle vurgulamıştı .

İklimsiz 04-08-2009 21:13

3 kök sellukadan birini bahçeye yolladığım için gelişimi hakkında şimdilik bir şey diyemeyeceğim.

İkinci selluka büyükçe bir saksıda.

Üçüncü ve en hareketli, bol sürgün verip, yaprakları en sağlıklısı kocaman bir zeytin tenekesine diktiğim selluka. Gelişimin çiçek taslağı olduğu artık tescillenen, üzerinde bol miktarda bulunan selluka.

Arasıra Potasyum ağırlıklı gübre verip, toprağı kurudukça suladım. Tüm gün de güneş altında.

Bahçede bulunanı ise ancak hafta sonu ziyeret edip durumunu buradan aktarabilirim.

Nariel 06-08-2009 17:05

1 Eklenti(ler)
Zamansız saksısını değiştirip balkona aktardığım sellukam şaşırtıcı hızla uzuyor. Yaprak koltuklarından yeni sürgünler de patlamış. Bu çiçeklere bebek gibi bakınca olmuyor, attım balkona ve ara sıra suluyorum. Maşallah diyeyim, kırmızı örümcek bile dadanmadı-ki diğer bitkilerimi mahvetmişlerdi.

halil33 06-08-2009 17:47

Arada bir suyla yapraklarını yıkarsanız kırmızı örümcekten korkmanıza gerek kalmaz;)

TuruncuHis 06-08-2009 20:59

Benim dalyan gibi 4 mt. boy yapan dallı budaklı Selluka'm kuru gövdeden ibaret kaldı:(
Hangi ara sardı bu örümcek ve 2 günde bu hale geldi anlamadım.
Sulamaya ve bakım yapmaya devam ediyorum ama acaba budamalı mıyım bir miktar? Ya da umutsuzca umut ederek beklemeli miyim?

acemifüsun 06-08-2009 21:35

Benim Sellukanın da yaprakları sararıyor ve dökülüyor, ayrıca küçük filiz yapraklarda kıvrılma, büzüşme ve gelişim bozukluğu var. Bu gün büyüteç ile baktım filizleri örümcek ağları kaplamış, iki defa Bionem uyguladım, ümitle iyileşmesini bekliyorum.

sercan1969 09-08-2009 12:42

Selluka

3 Eklenti(ler)
Mart sonu **** nisan başı tohumunu ektiğim selluka çiçeğimin son hali.

memet 09-08-2009 19:16

Çelik almada yaşadıklarım ;
Temmuz başında aldıklarım hemen köklendi hızla büyüdü. Temmuz ortasında aldığım çelikler de köklendi ama büyümeleri yavaş.
Ayın sonunda aldıklarımın çoğu çürüdü. Kalanlarsa ne öldü ne canlandı.

hulyas 10-08-2009 10:41

Merhaba, Ben de çimlendirmeyi başardım. Bir kaç yaprak çıkardı ve şimdi uzamaya başladı..Çok yavaş büyüyor ancak bir karış kadar oldu.Mine Hanım çok haklı .Malesef iki tohum meraktan telef oldu.bu yıl sanırım açmaz. ancak gelecek yıla kadar koruyabilirsem gelecek yıl daha kuvvetleneceği için umarım açar ve tohum baglar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025