![]() |
Sayın jezebel işte benim bahsettiğim konu bu. Çok güzel görünüyorlar. Umarım her aşamada çok sağlıklı olurlar.
|
Sevgili Nail, böyle bir şey olamaz, tohumlar olgunlaşmadan yani basitçe dış kabukları kurumadan toplanırsa çimlenme ihtimali olmaz ya da oldukça düşük olur.
Örnek olarak pazardan taze fasulye aldık tohumlarını ektik gibi bir şey. Kısacası tohumlar olgunlaşmadan çimlenmezler!.. Ben olgunlaşmalarını tamamlamış 85 adet tohumu bir viyole ektim ve tamamı çimlendi. |
Sayın Kalambaklı neden olmasın. Arkadaşımız tohumlar henüz yeşilken ekimini yaptı hepside sapasağlam çimlendi. Kendi fasulyelerimi de yeşilken topladım.
|
Oluyor. Siz denediniz mi sayın kalambaklı? Ben denedim ve fire vermedim.
Denemediğim bir konu hakkında buradan sallama mesaj yazmaya ihtiyacım yok. Sadece kimsenin bilmediği denemediği çok değerli bir bilgiyi buradan sizlerle paylaştım. Lütfen yeni bilgilere karşı biraz daha açık olalım ki kendimizi geliştirelim. |
Sevgili dostlar, ben babadan kalma yöntemleri deniyorum.
Sağlıcakla kalın, |
Ben yeşil toplamaya mecbur kaldım , subattaki soğuklardan sonra acaba kurtarırmıyım umuduyla ...
Aylardır bekliyordum kurumalarını , bir türlü kurumadılar . Kaybedecek bir şey yoktu , denedim ve oldu . Domates doğrarken defalarca gördüm , hepimiz gördük , daha domatesin içindeyken çimlen tohumlar oluyor . Tüm ev hanımlarının bildiği bir olay , pazardan taze barbunya alır ertesi gün ayıklarsanız tanelerin bir kısmı çimlenmiş oluyor . Gerçek , gerçektir ve yoruma yer yok bence ... |
Sn ahmeter in yolladığı tohumları yeşilken ektim ve hepide cıktı.:))
Bol selluka kokulu bir yaz diliyorum hepinize |
Alıntı:
Biraz büyüsünler fotoğraflarını ve taktiklerini paylaşacağım. Zaten bilmediğiniz birşey değil; sadece bol nemli bir ortamda pamuk, perlit ve torf kullandım. |
Bu arada daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ama ilginç bir bilgiye rastladım:
"...Çiçekler oldukça kokuludur ve tozlanmayı genellikle karıncalar sağlar. Eğer ektiğiniz yerde karıncalar yoksa bitkinizde tohum keseleri oluşmaz, dolayısıyla tohum alamazsınız." kaynak: http://www.rarexoticseeds.com/exotic...ine-seeds.html |
Bunu epey tartışmıştık.
Karıncalar yaprak bitlerini mi taşıyor, döllenmeyi mi sağlıyor. Kimisi döllenmeyi arıların, özellikle bombus arısının yaptığını söylemişti. |
1 Eklenti(ler)
Abartmış mıyım bilmiyorum ama işte benim tohumlarım böyle çimlendi:
Küçük bir kaba pamuk yığıp suyla doldurdum. Pamuğun ortasında bir boşluk açıp şu minik torf saksılardan koydum. Köklenirse olduğu gibi alıp dikerim, böylece kök zedelenmesi olmaz diye düşünmüştüm. Torfun içine perlit doldurup, tohumu yarıya kadar içine gömdüm. (Tohumu önceden suda bekletişimi vs yukarda yazmıştım) Hiç sulamadım ama onu saran ıslak pamuk sayesinde hep nemli kaldı. Bu arada cam bir akvaryum içinde, içerde bol bol nem var (ona özel değil, etobur bitkilerin bulunduğu teraryum) Biraz meşakkatli görünüyor ama işe yaradığı için seviniyorum kendi kendime :p İşte resim, NOT: Bu arada tohumlarını paylaşan syn. Kalambaklı'ya da tekrar teşekkür ediyorum burdan. |
1 Eklenti(ler)
sayın sakine hanım ve adaada bey'in yollamış olduğu tohumlardan elde ettiğim sellukalarım. sizleri mahçup etmedim inşallah .2 adet de yeni ektim
|
Sayın Athena-asena
Çok güzel gelişmişler, ellerinize sağlık. Akçakoca'nın havası da yaramış. Ben zaten bu bitkinin deniz kenarında yaşamayı daha çok sevdiğini düşünüyorum. Benimkileri de biraz gelişince su kenarı olarak havuz başına götürmeye niyetliyim. :p |
sayın k donmez
teşekkürler. sellukaları daha dışarı hiç çıkarmadım sadece resim çekmek için çıkarmıştım havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum yerlerine taşımak için . |
1 Eklenti(ler)
sellukalarım boy boy
|
1 Eklenti(ler)
sellukalarım boy boy
|
Benim iki tohumum da bir karış oldu .Çok neşeli çok sağlıklılar .
|
Dünkü eğitim toplantısına o kadar tohumdan tek çimlendirebildiğim selluka fideciğini de alıp götürdüm. Mine Hanıma ''selluka müsvettesini doktora getirdim, bir bakarmısınız dedim'' O da ''müsvette falan değil , bu adam olcak '' dedi. Ben de daha bir ümitli ve mutlu oldum:)
|
Alıntı:
Çok güzel görünüyorlar, ne zaman ekmiştiniz bunları hatırlıyor musunuz? |
2 Eklenti(ler)
4098 nolu mesajdakilerin gelişimi:) Bir kaç kayıp dışında herşey yolunda.
|
Alıntı:
sayın didem hanım ; pet bardak ta olanlar 18 gün önce diktim ama diğerlerini hatırlamıyorum onlar bayağı oldu galiba şubat sonu olabilir. |
Ayy hepsi çok güzel. Bende memet beyim göndereceği selluka tohumlarını beklerken bi yandanda arkadaşların yaptıklarını takip ediyorum. Aslında bukadar uraş ve çabadan sonra hüsrana uğreyen arkadaşları gördükçe moralim bozulmuştu. Sanırım bende başaramam diye düşünmüştüm malum iklim şartlarıda pek elverişli değil bölge olarak. Ama bugün sizin yeni çıkan bebişleri ve gelişen çelikleri görünce güne biraz daha umutlu başladım. :) Benimde tohumlar gelince gelişmeleri ve fotoları paylaşacağım. Çokk heyecanlıyım çokkk. :)
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Sn. Kalambaklı, sizden aldığım tohumları çimlendirmiş, küçük fidelere dönüştürmeyi başarmıştım. Şimdi benden fide bekleyen arkadaşlara vermek istiyorum ama bir türlü büyümüyorlar. O kadar yavaşlar ki. Artık dışarıya da aldım ama bu kadar yavaş büyümeleri normal mi? Ölmelerinden korkmaya başladım doğrusu.
|
Sellukalarım
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben Yavuz, Gebze'deki evimde değişik bitkileri tohumdan filizlendirmeye ve büyütmeye çalışıyorum. Gittigidiyor'dan aldığım 3 adet Selluka tohumunu 3 Nisan'da torf,bahçe toprağı karışımına diktim. Tohumları törpüledim ve suda beklettim fakat oksijenli su uygulaması yapmadım. Daha sonra bu tohumları plastik kola bardaklarına dikerek cam kenarına dizdim. Üzerlerini asetat denen saydam plastik ile kapatıp sera etkisi uyguladım, araya gazete kağıdı koymadım, fakat hergün bir miktar havalandırıp üzerlerindeki birikmiş damlacıkların bardağa damlamasını engelledim (asetatları her kaldırdığımda suları sildim). tohumlarımın üçüde çimlendi. :) İlk çimlenen tohum olan, 3. resimdeki selluka, 4. resimdeki şapşal canavar tarafından (babasının (yani benim) bir anlık dikkatsizliği fırsat bilinerek) yapraklarından tutulmak suretiyle toprağından çıkarıldı, bu hunhar eylem sırasında yapraklar da koptu. :( Bir kalem vasıtasıyla bardaktaki toprağa bir delik açtım ve tohumu kökleri ile beraber deliğe yerleştirip, toprağı kökler etrafında sıkılaştırıp üzerine su döktüm. Yaşaması için sarmaşık cinsinin arsızlığından başka umudum yok, eğer yaşarsa gelişimini fotoğraflayıp buraya koyarım. Herkese başarılar ve güzel günler... |
Didem, bir haftadır hava serin gitti. Büyümesindeki yavaşlama ondandır. Endişe edecek bir durum yok.
|
1 Eklenti(ler)
Benim sellukamın da büyümesi durdu diye telaşlanmıştım ama fotoğrafı çekeli fazla olmamış:o. Bir kaç gün güneş gördük dışarıya alışsın diye bir iki gün gündüz dışarı aldım akşam içerde yine. Galiba nisanı evde geçireceğiz. Şimdiki durumda zedelenen yaprakları temizledim. Yeni bir iki yaprak verdi o kadar. İlk tohum ektiğimde biraz cahil cesareti mi vardı bilemiyorum. Büyümeye başladıkça üzerine daha çok titrer oldum.
|
1 Eklenti(ler)
30 Ocak' ta tohumunu ektiğim sellukam;
|
Sellukamın içeride keyfi yerinde, çok hızlı uzuyor, sürgünler tülün altından girip, yukarı çıkıyor. dışarı çıkarmak için erken olduğunu düşünüyorum, biraz daha bekleyip alıştırarak çıkaracağım.
|
Part-time çıkarın bari , hava alsınlar , akşam eve alırsınız ;)
|
dün 3 adet tohum ektim. bugün dayanamayıp eşeledim:) tohumlar şişmiş ve gayet sağlıklı görünüyor.
|
Sayın Kalambaklı,
Çok memnun olurum. hem tanışmış oluruz. Buharkent, Nazilli-Denizli arasında biliyorsunuzdur. Adres ve telefonumu özelinize atıyorum. |
Sellukam
2 Eklenti(ler)
Merhaba sevgili kalambaklı, sizin gönderdiğiniz tohumlardan birini bu şekilde büyüttüm. Nasıl olmuş? Birde bunun saksısı küçük nasıl ve ne zaman değiştirmem gerekecek? Teşekkürler.
|
Darısı başıma Sayın Dudi:)
Selluka tohumlarımı ekeli 3 gün oldu. Eşeleyip baktım. ilerde köke dönüşecek olan saçak çıkmış:) önmüzdeki günlerde toprak yüzeyine ulaşcak inşallah:) |
Sevgili moso ne olur eşeleyip bakmayın, azcık sabır:)
|
Sevgili Dudi, sellukanız çok güzel bir şekilde büyüyor. Şu anki saksısıyla bol güneş gören bir yerde dursun ve benim saksımı değiştir diye sana işaret edecektir. ( örneğin saksının altından kökleri göründüğü zaman)
Sağlıcakla kalın, |
:)) sevgili acemifüsun, sabah işe gelince ilk yaptığım sellukalara bakmak. daha doğrusu eşelemek:) tohum iyice şişmiş. hatta kabuğu yarılmış ortadan:)) çok sağlıklı görünüyor. sabır mı? işte o bende hiç yok...
|
Tohumlarınızı karıştırmayın, ölümüne davetiye çıkarırsınız.
|
Çok mutluyum, acemi füsun arkadaşımın verdiği selluka tohumlarını, anlatıldığı
şekilde ektim.24 martta ektiğim tohumların hepsi çimlendi, ama aynı anda değil . Bir kaç gün arayla hepsi yaprak verdi, her sabah erken kalkıp hemen onların yanına koşuyorum, bana yaşam sevinci verdiler. Bu konuda bilgilerini paylaşan, bizleri özendiren bütün dostlara teşekkür ve minnet duyuyorum. Füsun arkadaşıma ayrıca çok teşekkürler. Göreceksiniz selluka şiirlerden çıkıp İzmir bahçelerine yerleşecek yeniden, koşar adım. |
sayın berdurayın göndermiş oldugu tohumların ön işlemini tamaladım zımpara ,oksijenli su ve suda bekletme işlemleri tamamlandı,
sayın querelle nin ekimi gibi bir ekim yaptım hadi hayırlısı artık heyacanla çimlenmelerini bekliyecegim... bu arada sayın kalambaklıdan almış oldugum fideler boy vermeye başladı yerlerini sevdiler nede olsa kimin fideleri:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025