agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya (Pelargonium sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1556.htm)

loveforlife 20-01-2014 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis (Mesaj 1242262)
imha etmezler onları seralara goturup gencleştirme budaması yapıp tekrar belediyeye verirler

Ben Bursa'da sökülen sardunyaların presli çöp arabalarına doldurulup nasıl imha edildiğine şahit oldum ne yazık ki! Aynı işlemi söktükleri lale ve sümbül soğanları için de yapıyorlar maalesef...:( Geçen yıl belediyenin işletmelerinden olan Sümbüllü Konak'a gittiğimizde sümbülleri söküyorlardı. Çöp torbalarına doldurup çöp kamyonlarına attılar. Kahvaltıya gittiğimiz arkadaşlar sorduğunda zaten atılacağını, istersek alabileceğimizi söylediler. Yanımızda poşet ya da benzeri bir şey olmadığı için, 5 tane almıştım kurtarabilmek adına. Kurtarabilmişim, şimdi çiçek tomurcukları görülüyor...

günebakan 20-01-2014 11:23

Evet sokulen lale ve sümbül soğanları ne yazikki loveforlifein dediğin gibi çöpe gidiyor

maki01 20-01-2014 15:28

Belediyelerin taşeron firmaları nasıl para kazanacak, nasıl yeni çiçek satacak...

Jezebel 20-01-2014 16:09

1 Eklenti(ler)
Sardunyanın dayanıklısı

Eklenti 465826

.

sardunyadervis 20-01-2014 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1242689)
Ben Bursa'da sökülen sardunyaların presli çöp arabalarına doldurulup nasıl imha edildiğine şahit oldum ne yazık ki! Aynı işlemi söktükleri lale ve sümbül soğanları için de yapıyorlar maalesef...:( Geçen yıl belediyenin işletmelerinden olan Sümbüllü Konak'a gittiğimizde sümbülleri söküyorlardı. Çöp torbalarına doldurup çöp kamyonlarına attılar. Kahvaltıya gittiğimiz arkadaşlar sorduğunda zaten atılacağını, istersek alabileceğimizi söylediler. Yanımızda poşet ya da benzeri bir şey olmadığı için, 5 tane almıştım kurtarabilmek adına. Kurtarabilmişim, şimdi çiçek tomurcukları görülüyor...

Sn maki nin dediği gibi belediyeler çiçek ihaleleri nasıl yapacak paralar nasıl kazanılacak maalesef üzücü

sardunyadervis 20-01-2014 17:47

1 Eklenti(ler)
Bakım ve temizlik sardunyalarımıza sararan yapraklar gecen çiçekler annemin eline sağlık

uzer 22-01-2014 08:21

Önceden lalelerin sümbüllerin soğanını ekerdik sonra her sene yeniden çıkardı .şimdiyse lale soğanları yeniden çıkmıyor çünkü kısırlaştırılıyormuş yani tekrar tekrar satmak için .Fakat sardunyaların imha edilmesi çok yazık.Gerçekten doğru belediyeler için para yeme vesilesi.10yıl önce duyduğumda çok şaşırmıştım sadece Adanadaki Atatürk parkının 7 trilyona ihaleye verildiğini duyunca o da kime dersiniz belediye başkanın kızının şirketine .Bütün ağaçlar sökülüp o büyüklükteki ağaçlar tekrar dikilse bile o kadar para gitmez...Neyse siyasi konuya sapmayalım.....

yağmur 23-01-2014 14:13

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim sardunyalarımın çiçekleri. Kışın enerjileri çiçeklere gitmesin diye solmadan kesiyorum böyle.

efeege 23-01-2014 19:44

1 Eklenti(ler)
bu sardunya fidelerini bu gün aldım.
bahçemde sardunyalarım çok ama, çiçekçi bunları bodur cins dedi
inşallah öyledir, bende sardunya türlerinde acemiyim.

yağmur 23-01-2014 22:27

Off bende böyle fidesini alabilmek, her rengine hatta ana renklerin ara tonlarına kadar sahip olmak istiyorum. Bir de gül sardunya artık Türkiye'de satılsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum?

sardunyadervis 29-01-2014 16:50

1 Eklenti(ler)
Fuşya olan sardunyam ne tür acaba?

sardunyadervis 30-01-2014 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1243893)
Off bende böyle fidesini alabilmek, her rengine hatta ana renklerin ara tonlarına kadar sahip olmak istiyorum. Bir de gül sardunya artık Türkiye'de satılsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum?

Satılıyor zaten Izmirde olsaydınız avrupacicekcilik var orada 150 den fazla sardunya türü var Avrupa Cicekcilik

Yok cok şey istemiyorsunuz bir çoğumuzda aynı hastalıktan var ( guzel hastalık)

hüzün 10-02-2014 14:23

kırmızı sardunyam

2 Eklenti(ler)
kırmızı sardunyam

Cymbelina 21-02-2014 02:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heloise (Mesaj 1187078)
sardunyalarim tomurcaklansa dahi artık çiçeğe dönmüyor, bunun nedeni tüm gün güneş altında olmaları olabilir mi? Bunu bir cicekciye sordugumda Sardunyalarin torftan hoslanmadigini direkt topraga ekmemi soyledi. Ben gun asiri NPK sivi grubresi ile suluyorum gec saatlerde, sizce yaptigim yanlis birsey mi var?

Tesekkurler

Not: Bunun yanisira ben celikten sardunya yasatamadim hic, aldigim yaprak celigi kimi zaman suya, kimi zaman gecirgen topraga verdiysem de basarili olamadim, bunun bir teknigi var midir?

Sayın heloise'in sorusuna geç bir yanıt olacak ama herhangi bir tekniği yok, kader kısmet tamamen:) Ancak sorunuzda yaprak çeliği ifadesi dikkatimi çekti, yaprak değil dal olmalı çeliğiniz, yaprak tutmaz. Sardunya çelikten üretim başlığı var, oraya göz atabilirsiniz.

Cymbelina 21-02-2014 02:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1243766)
Bunlarda benim sardunyalarımın çiçekleri. Kışın enerjileri çiçeklere gitmesin diye solmadan kesiyorum böyle.

Sevgili yağmur, ne hoş bir buket bu. Neden kesiyorsunuz ki hemen? Kışın çiçek vermesi hoşuma gidiyor benim şahsen. Sardunyayı çok sevmemin sebeplerinden biri bu, belki de başlıca sebebi. Mevsimlikler gibi veya diğer çoğu bitki gibi sadece bahar ve yaz değil kışın da çiçeğini görebiliyorum. Kışa rağmen, tek tük de olsa bir renk görmek, çiçek görmek beni mutlu ediyor.

O yüzden kışın çiçeğini görebiliyorsak şanslıyız. Çiçek açtığında böyle sizinki gibi çiçekleri tazeyken ellemiyorum ben, doya doya bakın onlara. Kuruyup hafif geçmesini bekliyorum, geçtiği anda o sapla beraber hemen koparıyorum ki dediğiniz enerji mevzusundan dolayı.

Ben asıl yapraklara hiç acımıyorum, her gün yaprak kontrolü, valla nazi subayı gibiyim tepelerinde:) Gariplerim benim. Bir yaprak şöyle hafif, daha ucundan sararmaya görsün veya renk değişimi başlangıcı - anında uçuruyorum o yaprağı. Bazen sararmasa da yeşil de olsa büyük ve kart yapraklar oluyor misal, çok zor tutuyorum kendimi onları koparmamak için - ve evet arada koparıyorum:)

Türkçe'de buna "vur deyince öldür" deniyor:)

Cymbelina 27-02-2014 18:59

Ey gözü sardunyadan başka bir şey görmeyen sardunyaseverler, yaklaşın hele:) Sorularım var:

Az önce bir başlığa göz atarken dikkatimi çekti. Sardunya saksı harci için şöyle denilmiş ilgili başlıkta:

Sardunya saksı harcı
1 ölçü tınlı toprak
1 ölçü torf
1 ölçü kompost

1) Tınlı toprak nedir? Elzem midir? Kullanmasak ne olur?

2) Benim saksı harcım tüm bitkilerimde fikstir, hepsine ayrı malzeme için uğraşamam ve bütçe de ayıramam açıkçası. Toprak, kum, torf - benim karışımım budur. Sardunyalarımda da bu var. Ne dersiniz, uygun mudur? (Bu zaten genel saksı harcı olarak tavsiye ediliyordu).

3) Ne zamandır soracağım, unutuyorum, demin de başka bir başlıkta konusu geçince sorayım dedim.

Sardunyaların ph'ı düşük, yani asidik toprak istedikleri doğru mudur? Yoksa bir şehir efsanesi mi?

4) Bu bilgi doğruysa sardunya saksılarıma kahve telvesi, çay posası veya limon tuzu eritilmiş su vereyim mi?

5) Pelargonium ve geranium aynı şey değil mi? Biri Latincesi, diğeri İngilizcesi değil mi?

Sorularıma cevap alabilirsem bilenlerden ve bu cevaplar da net ve kesin olursa şahane olur:) Numara bile verdim, net ve tane tane olsun diye.

Ayrıca 2 sardunyam senelerdir açmıyor ne yaptımsa. Nedendir diye sormayacağım. Sadece paylaşmak istedim, benim acımı sadece sizler anlarsınız....

Cymbelina 27-02-2014 19:05

Bir de unutmadan, balkon ve bahçe sayfası açıp da şakır şakır sardunya resimlerini koyan arkadaşlar buraya hiç uğrayıp bilgi vermiyorlar, onları da kınıyorum:dilli: (Sevgili maki01 ve diğer bazı dostlar, sözüm meclisten dışarı)

Hayır şindi haksız mıyım? İlk taşı günahsız olan atsın;) Tamam, tamam, hepsini demedim, sadece bağzıları:dilli:

yağmur 27-02-2014 21:38

Kesin cevap diyemem ama yıllardır sardunya yetiştiriyorum(öyle çok fazla yıl değil 7 yıldır :D ) deneyimlerime göre sorularınızı yanıtlayayım.

1- Tınlı topraktan benim anladığım; ıslandığında yapışıp kil kıvamı almayan, kuruduğunda ise taşlaşmayan bir toprak. Elzem midir? Sanmam. Sonuçta herkesin bu tarz toprak bulması çok zor. Elimizin altındaki en iyisidir bence :) Gariban sardunyalarım ağaçlar.net'ten önce sırf torf içinde yaşadılar. Yine de çiçek açıp büyüyorlardı.

2-Bende bitkilerimde bahçe toprağı, torf veya kompost,kum ve koyun gübresi karışımını kullanıyorum. Hepsine aynı karışımı yapsamda mesela kaktüslerimin toprağını hazırlarken biraz daha fazla kum ve daha az koyun gübresi katıyorum.

3-Bu konuda hiç bir bilgim yok. Yalnız sevgili annem enzimden süzdüğü suyu hiç seyreltmeden zavallıcık sardunyaların tepelerinden boca etmişti kasım ayında. Baştan tüm yapraklar gitti ölür gibi oldular, şimdi ise el büyüklüğünde yaprakları var.

4-Bence bu bulunduğunuz ilin suyunun kirecine de bağlı. Aşırı kireçli suyla suluyorsanız (benim gibi) bu saydıklarınızdan biraz vermenin ph'ı aşırı düşüreceğini sanmıyorum. Tabii vur deyince öldürmeyin :D

5-Geranium bildiğim kadarıyla bulundukları familyanın adı. Pelargonium ise türün adı. Umarım doğru aktarmışımdır.

Cymbelina 28-02-2014 01:48

Çok teşekkür ederim sevgili Yağmur, başka fikri olan varsa da onlar da paylaşsınlar lütfen. Sadece resim değil bilgi de paylaşmış olalım.

Tınlı toprağa "tınılı" toprak diyesim geliyor:) Bendeki toprak da aynen örneğini verdiğiniz gibi, kuruduğunda taşlaşıyor, hatta kaymak gibi kabuk bağlayıp çatlıyor, hiç iyi değil, mutlaka karıştırmam gerekiyor kumla filan.

Ayrıca gelin hepimiz sardunyanın hangi tür ph istediğini de tartışalım.

Bu arada, 5 numerolu soruma verdiğiniz cevap üzerine bir gugıl araştırması yaptım, kafam daha da karıştı, milyon tane şey okuyunca:)

Benim anladığı ikisi farklı şeylermiş, 1800lü yıllarda veya daha sonra işte iki tür bu iki isimle de anılır olmuş falan filan. Ancak ikisini ayırd etmek için çiçek yapraklarına bakın diyorlar. Bizim normal, klasik sardunya dediğimiz türde çiçeklerde 5 aynı büyüklükte yaprak var ya, heh işte o "geranium" olarak geçiyor. Öte yandan, üstteki 2 yaprak daha yukarı doğru kalan 3 yaprak da aşağı doğru olanlar var ya - örnek sakız sardunyanın çiçek yaprakları - o da "pelargonium" olarak adlandırılıyor. Ben de okuduklarımın yalancısıyım, buyrun inceleyin arkadaşlar, birinde çiçek resmi ile açıklamış:

Differences between Geraniums and Pelargoniums - GAPSWA

https://apps.rhs.org.uk/advicesearch...e.aspx?pid=338

Geranium - Wikipedia, the free encyclopedia

What is the difference between a Geranium and a Pelargonium? - Geranium

What Is the Difference Between Pelargoniums and Geraniums?

Ayrıca, tohumları da farklı oluyormuş, tohum yapılarından da ayırt edilebilirmiş.

Görsellere de baktım, mavi ve mor geranium gördüm, öldüm bittim ben, aşık oldum:)

Ayrıca biz niye Geranium&Pelargonium Society of Türkiye gibi bir dernek kurmuyoruz? Biz de kuralım ve sosyetik olalım;) Kuralım, sosyalleşelim, takastan takasa koşalım, herkes elindekini paylaşsın, bu dünya bize kalmaz, kefenin cebi yok dostlar:dilli:

Cymbelina 28-02-2014 01:57

1 Eklenti(ler)
Geranium'un İngilizcesi "cranesbills"miş, ve tohum kapsülü kısmı turnaya benzediğinden filan vermişler sanırım bu ismi, bir sürü şey okudum beynim döndü bu saatte, hatam varsa düzeltin:) Kaynak wikipedi arkadaşlar.

Bu da bilimsel sınıflandırması:

Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
Order: Geraniales
Family: Geraniaceae
Genus: Geranium

Yani pelargonium ve geranium zinhar aynı şey değilmiş.

Resimdeki de "Geranium pratense" denen türün tohum kısmı, ne kadar ilginç değil mi?

Sevgili maki01, bu resimi ilgili başka konu başlığı varsa oraya da taşıyabiliriz.

yağmur 28-02-2014 08:21

Alıntı:

Ayrıca biz niye Geranium&Pelargonium Society of Türkiye gibi bir dernek kurmuyoruz? Biz de kuralım ve sosyetik olalım Kuralım, sosyalleşelim, takastan takasa koşalım, herkes elindekini paylaşsın, bu dünya bize kalmaz, kefenin cebi yok dostlar
Kesinlikle :D

Jezebel 28-02-2014 10:51

Kurulabilir, ancak amatörlerle zor, istikrar yok.
Sardunyanın profesyonelleri bu olayın içinde olmalı :)
Birileri önayak olup onlarla görüşmeli...

Cymbelina 01-03-2014 01:39

Sardunyanın profesyonelleri nasıl oluyor bilmiyorum Sevgili Jezebel:)) Profesyonel yetiştirici, seracı mı demek istediniz bilmiyorum ama benim söz ettiğim şey profesyonel yetiştirici olsun olmasın sardunyaya ilgi duyan ve seven insanların bir araya gelmesi gibi bir şey. Ama hani bu İngilizlerdeki gibi "royal" adı ve zihniyeti taşıyan bir şey değil.

Profesyonelden kasıt çok uzun yıllardır sardunya yetiştiren insanlar ise o durumda da amatörlere haksızlık olur. Benim önerimdeki isim her ne kadar "Society" ise de, öyle "cemiyet" havalarında olacaksa ve herkesi kucaklayamayacak, bir kısım insanı dışlayacaksa, hiç olmasın daha iyi. "Iyy, sadece 1 tane sardunyası varmış şekerim, onu da yeni almış, bunun aramızda ne işi var?" diye düşünecek insanlar olacaksa hiç olmasın daha iyi:)))

Üstelik ülkemizdeki sardunyaseverleri düşünürsek çoğu "ev kullanıcısı";) Hatta Vita tenekesindeki sardunyasıyla mutlu olan insanlar. Yani buranın, kültürümüzün bir parçası. Ancak bilimsel araştırma, tarihi araştırma şudur budur kısmı da göz ardı edilmemeli elbette. Örneğin ben 18. yüzyılda elin batılısının sardunyayla ilgili ne yaptığını, hangi türü hangi ülkeye getirdiği bilgisine ulaşıyorum net üzerinden, oysa bizde kim, bırakın sardunyayı, herhangi bir başka bitkiyle ilgili ne zaman, ne yapmış bilemiyoruz. Zaten en büyük eksilerimizden biridir arşivciliğe ilgisizliğimiz.

Elbette benimki sadece bir parça sitem "niye bir dernek yok?" ve bir öneri "neden olmasın?". Üzerinde daha çok konuşulabilir. Yalnız halihazırda facebookta dernek kurmuşlar:)

Hatta aklıma ne geldi biliyor musunuz? Mevcut durumda var mı bilemiyorum ama bence menekşeci cenah da böyle bir şey yapmalı, kaktüs-sukulentçiler de ve mumçiçeği sevenler de:) Herkes bir fırka;) kursun:)

maki01 01-03-2014 02:46

Ne diyeceğimi bilemedim sevgili Cymbelina ancak dernek kurmak zor sanırım ancak sosyal medya da bu tür gruplar her gün artan sayıda kuruluyor. Bir ara bir sardunya grubuna da üye idim . Sosyal medyada da paylaşımlar fotoğraf ve övgülerin ötesine gidemiyor.

Güzel bir çalışma yapmışsın , paylaştığın için teşekkür ediyorum :)

Afrika menekşesi ve hoyalarla ilgili nette çok fazla kaynak bulmak mümkün ancak sardunyalarla ilgili itiraf etmem gerekirse bir araştırma yapmadım. Asidik toprağı sevdiğini bir yerlerde okumuştum. Bilinen bir markanın sardunyalar için özel olarak ürettiği toprağın pH'ı da düşük ( Yarın torba üzerinde yazan değeri eklerim).

Geranium ve pelargonium arasındaki fark ilginç geldi. Özellikle de "Ivy" olarak adlandırılarn katmerli sakız sardunyanın pelargonium olarak sınıflandırılması... Çiçek tarifinden yola çıkınca sanki bizim ıtır diye adlandırdığımız grup pelargonium olabilir diye düşünmüştüm. Çok hızlıca okudum verdiğiniz linkleri , yanlış anlamış da olabilirim :)

Cymbelina 01-03-2014 03:48

Maki01, siz nerelerdesiniz?:) Ben hani size bir arkadaşımdan bahsetmiştim ya, onunla işte sardunyadan bahsederken maillerde ben cümlelerimde bir geranium dedim, bir pelargonium dedim sardunya için - ikisi de aynı şey diye, o an aklıma gelen sözcüğü kullandım. Eski bir fotoğrafını göndermiştim hatta bir sardunyamın, o da cevaben senin geraniumun çok güzelmiş, ben de pelargonium var, geranium hiç düşünmemiştim gibisinden birşeyler yazınca şaşırdım. Burada baktım, bu ana başlık pelargonium olarak geçiyor, diğer alt tür başlıklarda bir geranium bir pelargonium, iyice kafam karışınca bu sayfada sorayım dedim.

Ben de dün çok hızlı bir göz attım linklerde yazılanlara, ancak dediğim gibi özellikle çiçek kısmının çizim hali olan sayfada gayet net ayırmış resimlerle. Bir de tohumlarda farklılık oluyormuş. Ve zaten son yıllarda hybrid, çaprazlama şudur budur farklı türler elde edilirken ikisi gitgide birbirine karışmış anlaşılan.

Differences between Geraniums and Pelargoniums - GAPSWA

Bu linkteki çizimler epey faydalı ayırt etmek için bu bu durumda. Sakızın çiçekleri ve dediğiniz gibi ıtırın çiçeklerine bakınca, ben bu resimlere göre pelargonium olduklarını düşündüm. Ama gül sardunya ve katmerli türlerde, hibritlerde filan bir şey söylemek zorlaşıyor.

Bu konu bu başlıkta daha önce tartışıldı mı bilmiyorum, sonuçta 50 küsur sayfa mesaj var ama ben son derece ilginç buldum, öğrendiğime de sevindim. Bilmiyorum belki Mine hanım'a veya bir ziraat mühendisi arkadaşımız varsa ona da sorabiliriz. Bunun ve şu asitli toprak konusunun takipçisi olalım derim ben:)

Sonra biz Yağmur'la vilayete gidip Dernekler Masası'na başvurumuzu yaparız, hadi hayırlı olsun:)))

maki01 01-03-2014 15:08

Sevgili Cymbelina,

Aralıklarla bakıyorum sardunya başlıklarına, nedeni ise koşlullarımın çok uygun olmamasına rağmen dayanamam yine mevsimlik çiçek gibi sardunya alır ve Temmuz- Ağustos aylarında kaybederim korkusu. Aşırı sıcaklarda dış mekanda koruma imkanım çok sınırlı.

Gönül Hanım'ın da beğendiği sardunya toprağının pH'ı 5-6.4 yani asidik.

Her yaz başlığımızda beyaz yaprak sorunu dile getirilir ki ben de aynı sorunu yaşıyorum. Önce güneş ve aşırı sıcağa bağlamıştım kendimce ancak geçen yaz ev içinde korumaya aldığım gül sardunyamda da aynı sorunu yaşadım ve kaybettim. Şu an sulama nedeniyle toprak pH'ının yükselmesi ve bitkinin besin, özellikle mineraller yoksunluğu çektiğini düşünüyorum.

Yine çelikten yetiştirdiğim sardunyaların bir kaç tanesini ev içinde yetiştirmeye devam edip, menekşelerde kullandığım limon tuzu ile pH'ını 6-6.5 a düşürdüğüm suyu kullanmayı planlıyorum :)

Cymbelina 01-03-2014 19:59

Evet, hatırlıyorum daha önce de söz etmiştiniz yaz sıcaklarından. Siz de sardunyayı çok seviyorsunuz biliyorum, o yüzden ben benimkilerden çelik alınabilecek uygun bir dalı uygun bir zamanda alıp sizin için köklendireceğim inşallah. Şimdi okuyunca karar verdim açıkçası. O sizin olsun, burada sıcaklık oradan daha düşük nispeten, ben bakarım, büyütürüm ama sizin olur:) Adını da Maki sardunyası;) koyuyorum şimdiden. İleride imkanım olursa resmini de çekerim olmazsa. İleride belki ne bileyim taşınırsınız filan veya istediğinizde size yollarım.

Ben internetten bu asitli toprak konusuyla ilgili birkaç siteye baktım. Bir iki site haricinde, çoğunlukla hafif asidik toprak ister deniyor.

ANCAK, buraya kocaman bir ancak lazımdı, tikat uyarıyorum herkesi, her sardunya türü için farklı ph derecesi öneriliyor. Şimdi burada yazılanları okuyup herkes birden sardunyasını aside boğmasın lütfen. Bazılarında ph 5.4, bazılarında 5.8, bazılarında 6 olarak geçiyor kaynaklarda.

Bir tablo bulmuştum, onu tekrar bulabilirsem eklerim bazı linklerle beraber.

Evimizdeki sardunya hangi alt türdür, literatürde ne olarak geçer bunu herkesin bilmesi imkansız. Dolayısıyla sizlere tavsiyem arkadaşlar, sardunyalarınız fazlaysa birini veya köklendirdiğiniz bir çeliği bunun için denemek maksatlı kobay olarak kullanabilirsiniz. Yoksa hemen tüm saksılara birden şaldır şuldur asit banyosu yaptırmayın.

Bunu içimizden birkaçımız deneyip sonucu burada belirtebiliriz de. Muhtemelen bu birkaçımızdan biri ben olacağım;)

Jezebel 01-03-2014 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 1255081)
Sardunyanın profesyonelleri nasıl oluyor bilmiyorum Sevgili Jezebel:)) Profesyonel yetiştirici, seracı mı demek istediniz bilmiyorum ama benim söz ettiğim şey profesyonel yetiştirici olsun olmasın sardunyaya ilgi duyan ve seven insanların bir araya gelmesi gibi bir şey.

Bir iş kolu gibi belki ama evet kastettiğim profesyonel yetiştiriciler, seleksyonerler.
Gönül vermek yeterli gelmiyor bana.
Ben de gönülden sardunyacıyım ama üreticileri de yanımıza almamız gerekiyor.
Avrupa çiçekçilikteki Gönül hanımla bazen her hafta, bazen ayda bir görüşüyorum,
kendisinden son derece güzel bilgiler alıyorum.
Amatör sardunya sevdalıları kulübü kurabiliriz ama;)
Hoyacıların kurduğu Hoya gönüllüleri gibi.
Yurtdışındaki gibi yarışmalı, ödüllü, madalyalı sarduşlarımız olsun.
Hep fikir, bunlarda bir dayatma durumu yok.
Zaten tek kişinin isteği doğrultusunda şekil alamaz değil mi:confused:
Çok fikir çıksın, ortak fikirler benimsensın.
Profesyonelleri niye istiyorum onu da söyleyeyim, farz edin ağır bir paket ( fiyat bazında) ithal edeceksiniz,
ama yetkiniz yok, kargo gümrükte kalacak, telef olacak...
Ama o kargo Gönül hanıma gelecek olursa, veya ithalat izni olan diğer üreticiye,
takılmadan zayiat olmadan gelecek.
Ben böyle düşünüyorum.

Cymbelina 01-03-2014 20:29

Evet, başlığı biraz gasp ettim gibi oldu ama olsun, ben size hepinize gelin iki lafın belini kıralım diyorum, gelmiyorsunuz, ben napiim?:dilli:

Bu arada ben 50 sayfa var sanıyordum, 85 sayfa olmuş. Bence daha çok yazıp menekşecileri geçelim;)

Neyse, evet latifeyi bırakalım. Bir tablo var demiştim, şöyle:

Fertility Management for Geraniums

Alın size cayır cayır bilgi:

What Are the Soil Requirements for Geraniums? | eHow

What Are the Soil Requirements for Geraniums? | eHow

Nutrient Requirements of Ivy Geraniums | Garden Guides

care, growing geraniums

Soil Conditions for Geraniums | Garden Guides

Buradan 2 paragrafı alıntılıyorum:

Geraniums generally prefer soil that is slightly to moderately acidic. The specific pH depends on what variety of geranium you intend to plant. Ivy geranium and regal geranium require soil with a pH between 5.5 and 6.0, while zonal geranium needs a pH between 5.8 and 6.3.

Test the pH level of your soil if you planted your geraniums in the ground or in pots. Geraniums grow best in soil with a pH level of 6.5 and will not produce healthy-looking flowers in a pH below 5.5.
(Kaynak: ehow.com)

Gördüğünüz gibi Ivy'si farklı, zonalı farklı, regalı farklı ph gerektiriyormuş.

Bu arada, gördüğünüz üzere, bunların hepsi "geranium" istekleri. Pelargonium olarak aratmadım.

Dolayısıyla, tekrar edeyim: sardunyanızın türünü kesin net bilmiyorsanız ve ph ölçer stripiniz filan yoksa, hemen harekete geçmeyin burada yazılanları okuyup.

Kaynaklarda vurgulanan mevzu hafifçe asidik olması. ph'ı 5.5 veya daha aşağı düşürürsek bu sefer istenmeye sonuçlar ortaya çıkıyor - türe bağlı olarak.

Şimdi iş kobay olarak bir sardunya seçip onda denemeler yapmaya kaldı. Bir de kahve telvesi mi, çay mı, limon tuzlu su mu adlı güzide sorumuz:) Artık, ya üçünü birden sırayla ya da sadece birini seçip belirli aralıklarla deneriz.

Cymbelina 01-03-2014 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1255229)
Yurtdışındaki gibi yarışmalı, ödüllü, madalyalı sarduşlarımız olsun.

Bakın bu hiç aklıma gelmemişti, çok teşekkürler:)

Profesyonel yetiştiriciler de gelsin amatörler de, herkes gelsin. Sadece burada şahsi olarak düşeceğim tek şerh ticari amaçla, potansiyel müşteri deposu gözüyle görecek üreticiler ve önceki mesajda söz ettiğim kanının mavi aktığını düşünen aristokratlar gelmesin. Bu dayatma gibi gelir mi bilmem:) Ya da belki de dediğiniz gibi sadece gönül verenlerden, amatör ruhla yaklaşanlardan da oluşabilir. Gönülden sardunyacıyım dediğiniz için listeye yazdım ben sizi:) Şimdi tek kişinin isteği doğrultusunda oldu demeyin, hayal kuruyoruz biraz da, ne güzel:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025