![]() |
Alıntı:
Sevgili Cymbelina; Şu cümlene ne çok güldüm anlatamam :D:p İşin özüne gelirsek; Geranium-Pelargonium farkını ben ebay'de sardunya tohumu ararken farketmiştim. Normal top çiçekli sardunları geranium diye satarlarken, ceylan gözü (hatta gül sardunyayı da) dediklerimizi pelargonium diye satıyorlar. Ben soyuna sopuna bakmıyorum. Konu sardunya olunca "gel ne olursan ol yine gel" diyorum ;) Not: Sardunya sevdalısı olarak bildiğim sayın hira ve alibaba' da var. |
Çok teşekkür ediyorum sevgili Cymbelina :)
Toprak pH'ını doğru ölçebilen cihazlar benim bütçeme göre çok pahalı, yanlış hatırlamıyorsam 500 lira civarında. Ölçümleri pH test kağıtları ile yaparak sulama suyunun pH'ını kontrol edebilmek mümkün ve kolay ulaşılabilir . Verdiğin linkleri yine hızlıca ( Notumu aldım, okumaya devam edeceğim ) incelediğimde 6 civarında pH tüm türleri kurtarıyor sanki. Menekşelerde pH düşürmek için oksalik ya da fosforik asit öneriliyor. Fosforik asit aldım ancak içeriğinde eser miktarda da olsa arsenik olduğunu okuyunca kullanamadım. Bu endişem bilgi eksikliğimden de kaynaklanıyor olabilir, eser miktarda arseniği kimbilir başka hangi malzeme ya da gıdalardan zaten alıyoruzdur :) Kahve telvesinin pH düşürmek amacıyla kullanıldığını hiç duymamıştım, düşürüyor mu? Sirkeyi biliyorum ama :) Not :Az önce içtiğim çaydan örnek alıp test striple baktım, pH nötr gibi 7 yani. |
en doğru asidik yapma yöntemi limon tuzu..
sulama suyunuza (2 lt.kadar mesela) bir mercimek kadar atarsanızyeterli olur sanırım.. sirkede farklı asitler de mevcut çünkü.. Alıntı:
|
Kaynak taramaya başlayınca hepten kafam karışmıştı." Bizde neler var?" diye bakınca herşey yerli yerine oturdu sanki :)
http://www.agaclar.org/arama.asp?st=5&ig=1&sk=P http://www.agaclar.org/agac.asp?id=856 http://www.agaclar.org/agac.asp?id=857 http://www.agaclar.org/agac.asp?id=859 |
Alıntı:
Hira ve alibaba da eklendi listeye o zaman, onları tanımıyorum ama sizin referansınızla kayıt kabul ediyoruz:) Ayrıca bu başlığa mesaj yazan herkesi de şu an itibariyle derneğimize üye yapmış bulunmaktayım:dilli:. Sardunyaseverler adına milli iradenin tecelli günü geldi sonunda:dilli: Esasında ben açıkçası sardunya türleri içinde nasıl tarif edeyim, hani bildiğimiz klasik normal sardunyayı daha çok seviyordum. Hani bıraksan ağaç gibi olacak:) işte o. Ama sonra buraya gele gide gele gide, kanıma girdiler. Başlarda mesela sakız sardunyaya filan mesafeliydim, çok ciddiyim. Çünkü sakız başlığına bakıyorum bakıyorum, herkes çok zor filan diyor, yazın mahvoldu yaprakları, renk değiştirdi, patladı;) filan yazılınca ben dedim herhalde çok zor bakımı normal sardunyaya göre. Dedim neme lazım, başına iş çıkarma. Tabi bu çok uzun sürmedi. Neyse şimdi burada sayıp döküp mal beyanında bulunmayayım. Bilahare bahsederim. |
Alıntı:
Ama bu iyi anlamda bir çılgınlık, feyz alıyorum. Ben bu ph konusunu Sayın Sakaki ve bir başka arkadaşla görüşmüştüm. Görüştüm derken, hiçbirşey bilmiyordum sağolsunlar epey bilgi verip aydınlatmışlardı beni. Evde strip var ama tarih vardı üzerinde, tarihi geçtiği için hiç kullanmadım, doğru sonucu vermez diye. Kahve telvesini, çayı, limon tuzunu hepsini forumdan okudum ben de, ancak hangi sayfada hatırlamıyorum şu an. Hepsi ph düşürür deniyordu. Farklı konularda farklı kişilerce bahsedilmiş, bu durumda güvenilir bilgi olarak değerlendirdim ben. Sirkeyi hiç denemedim, sanırım denemem de, ne bileyim, ne olur ne olmaz. Çay bu arada sanırım çay posası, yani demlikte kalan, döktüğümüz kısım. Kahveyi sadece 2 kez yılbaşı çiçeğimde denedim. Limontuzunu da limon fidelerime uygulamıştım birkaç kez. Bir de gene forumda asidik toprak seven bitkiler sayıldığında açelya filan gibi şeylerin yanında sardunya ismi de geçiyordu bir mesajda ama emin olamamıştım ben. Artık - kendi adıma konuşuyorum - eminim ve denemeyi düşünüyorum. Tercihimi de limon tuzu veya çay posasından yana kullanacağım çünkü kahve (ve bir miktar çayın demi) karıştırılmış su ile suladığım o çiçeğin toprağı biraz katılaştı sonradan, sonraki normal sulamalarda su hemen emilmedi, yüzeyde kaldı. Kahve sanıyorum ince bir tabaka oluşturdu kuruyunca. En güzeli sizin de belirttiğiniz gibi bu uygulamayı yapmadan önce ve sonrasında ph'ı ölçmek. Ancak ben bunu yapamayacağım için azar azar yapmak, temkinli gitmek en güzeli - her sulama suyunda değil de, arada bir yapmak gibi veya çay artığı ekleyeceksek az koymak gibi. Sevgili maki01 ve diğer arkadaşlar, sirkeyi veya diğerlerini sardunyanızda nasıl ve ne sıklıkta uyguladınız? Sardunyanızın türü neydi? |
1 Eklenti(ler)
Ben de ağırlıklı olarak "sokak" sardunyalarına döndüm :) Ceylanlar da sakızla kıyaslandığında sıcağa daha dayanıklı sanki.
Bu sezonun ilk çiçeği dün geçen baharda sokaktan aldığım çelikten yetiştirdiğim "sokak" sardunyamdan geldi. İlk kez kıyıp derin budama yapmıştım, çiçeği eskiye göre çok daha büyük :) Eklenti 473292 |
Adana'da kullandığım şebeke suyunun pH'ını stiple ölçtüğümde nötr gibi. Sardunyada düzenli olarak limon tuzu kullanmadım, sadece gübre verdiğim zaman ilave ettim ama yetersiz olduğunu düşünüyorum. Menekşelerde her sulama suyunda limon tuzlu su kullanıyorum ve sorun yaşamıyorum. Sardunyalarda şu sıklıkta diye bir öneride bulunamam ama bu yaz en az haftada bir kullanmayı düşünüyorum.
Verdiğin linklerdeki gübre ile ilgileri bilgileri okuduğumda sardunyaların gübre ihtiyacının fazla olduğu söyleniyor. Kısır döngü aslında, fazla gübre toprakta tuzlanmaya dolasıyla yine besin emilimin azalmasına neden oluyor. Okumaya devam :) |
4 Eklenti(ler)
Bahçeye dikili olan sardunyalarım saksıdakilerden mutlu görünüyor, o yüzden bu sene hepsini nakledeyim diye düşünüyorum. Sonbaharda saksıda olan tüm ceylanları toprağa geçirdim.
Bana cesaret veren işte bu sardunya kümeleri. Birinden Bursa toplantısı için 30 çelik aldım, hiç aldırdığı yok:rolleyes: Sardunyada su sorunsalı hep var, Gönül hanım da kuyu kazdırmadan önce çok sorun yaşadığını söyledi:) Eklenti 473293 Eklenti 473294 Eklenti 473295 Eklenti 473296 |
Ben sardunyalarıma her sulamada enzim kullandığım için (buranın suyu çok kireçli suyu kaynattığınızda resmen dipte bir tabaka birikiyor) limon tuzu-sirke-ph konusu hakkında pek fazla yorum yapamayacağım. Sirke kullandığım tek bitki ortancaydı, ona da odukça iyi gelmişti.
|
Bu gün aklımdayken ceylanları kontrol ettim hepsi hayatta ama diğerleri gibi çiçekli değiller.
Birinde tomurcuk var. Yeni aldığım kokuluyu da doğruca bahçeye diktim. Sonucu göreceğiz, seradan doğruca bahçeye şok yaratır mı :confused: |
Alıntı:
Arada elma sirkesi 1 Lt ye bir tatlı kaşığı kadar sirke Demir takviyesindede bulunurmuş yabancı sitelerde 1 galona 3 yemek kaşığı diyor Sardunyalarımın yaprakları canla canlı sirke kullanılınca mantarada iyi geliyormuş bunlar tavsiyeler tabi yabancı sitelerden Bu arada sardunya klübü fikri Süpermiş |
Alıntı:
|
Kontrol ettim, kokulu sardunya'm dipdiri, yağmuru yemiş;)
Keyfi yerinde. |
1 Eklenti(ler)
Sardunyalarımın hepsini yer darlığından ve saksı sayısını azaltmak istememden dolayı, bir araya topladım. Sakızda mevcut içlerinde. Bir tek yıldız yapraklıyı ayırdım. Zaten yıldız yapraklının birini çürüttüm. Diğeri de büyümemekte direniyor.
Eklenti 473957 |
1 Eklenti(ler)
Çiçekcoşturan kullandığım sardunyalarım
|
1 Eklenti(ler)
Açtıkça gelecek resimler. Bahar coşkusu sardunya ile başlar.
|
Sardunyaların istediği ph 5.8-6.5 arası hafif asitik toprağı severmiş
|
Alıntı:
Ama sizin dediğiniz gibi ceylangöz Nazlı, ciceklenme süresi kısa en güzeli normaller hele birde siz büyüterseniz daha dayanıklı oluyor ortama ayak uyduruyor :) Benim instagram ım http://instagram.com/peyniryiyen |
5 Eklenti(ler)
Bahçeden sardunyalar
Eklenti 478510 Eklenti 478511 Eklenti 478512 Eklenti 478513 Eklenti 478514 Toprakta çok daha mutlular, yapraklar da çiçekler de iri iri... |
1 Eklenti(ler)
Yeni sardişko :)
|
1 Eklenti(ler)
Merhabalar... İşte benim sardunyam. Hala içerde
|
2 Eklenti(ler)
Nazsız kızlarım:)
|
Merhaba ; uzun yıllardır sardunya yetiştiren bir sardunyasever olarak deneyimlerimi kısaca özetlersem;az su +az ilgi =size tüm güzelliklerini sunuyorlar.Galiba fazla zaman ayıramayan biri olarak bunlar işime de geliyor .Yaz -kış dışarıdalar.Toprak kumlu killi t.+hayvan gübresi+ bahçe t. karışımı.Bir de ağaçlar.net ten öğrendiğimden beri kahve telvesi(ara sıra).
|
Alıntı:
|
Kırmızı sarkan sardunya fidesi ithal Ville de Paris serisi
1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki mesajımı biraz erken yazmışım sanırım sonrasında sardunyalarım çok güzel oldu. Bu fotoğraf geçen yazdan. Bu bahane ile zenfide den özür dileyeyim. Ancak sipariş ettiğim gibi hepsinin kırmızı olmasını tercih ederdim.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Bana da susuzluktan çiçekleri tomurcukken kuruyor gibi geldi sevgili hira. 2-3 günlük İstanbul seyahatimden dönüşte benimkilerin çiçeği de kurumuştu.
Avrupa Çiçekçilik'in sahibi geçirgen toprakla birlikte susuz bırakılmamasını öneriyor. Toprak su tutuyorsa ayır tabii. Fazla su kök çürümesine neden olabiliyor. Eklenti 482705 Eklenti 482706 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Tomurcuk kurumasına da soğuk vurmuş bunlara dedi götürüp göstermiştim Sevgili maki |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025