![]() |
Sardunya (Pelargonium sp.)
Arkadaşlar, balkonda üç saksı sardunya var. Anlaşılan gelecek yıl daha da çoğaltacağım, çünkü hem alımlılar, hem de bayağı dirençli görünüyorlar. Bunların bakımı konusunda bilgi verebilir misiniz? Bir de, kışın ne yapmalıyım bunları? Malum, Konya kışları çok sert geçiyor.
Google'da aradım ama bu kadar yaygın bir çiçekle ilgili doyurucu bilgi bulamadım. --------------------------------------------------------------------- Bu sayfalarda yazan bilgiler, uzman16 tarafından derlendi. Yararlanmanız kolay olsun diye ilk mesaja ekledim. Teşekkürler uzman16 :) Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/dis-mek...lilar/1726.htm Tohumdan sardunya Çelikten sardunya üretimi |
bizim sardunyalar yaz kış dışarda ..ee orası izmir demezseniz.
geçen kış kar yağınca donanlar hariç. bence çok soğuklarda korunaklı bir yere almalı. aslında soğuda direnci fazla |
Alıntı:
Sardunyanın bonzaisini görmek de ilginç doğrusu. Kim bilir yaşatabilirsem belki gelecek yıldan itibaren ben de denerim. |
burda sardunyadan bol bir şey yok.benim yerim dar olduğu için fazla sardunya yok elimde .bir ara çeşitlerini otuza çıkarmaya niyetliydim de ...
etraftan biraz sardunya biriktireyim senin için. Norveçte bile yetiştirebildiklerine göre konyada da yetişir. ne renkler var elinde ona göre bakayım.. sakız sardunyası,canan varmı |
Alıntı:
Sakız sardunyası ve Canan'ın adlarına bu gün rastladım. Daha elimdekilerin türlerini dahi bilmiyorum. Memet Hocam, aslında bu yıl bitkileri ve balkonumun özelliklerini tanıma yılı benim için. Ağaçlar.net'ten aldığım ilhamla başladım bütün bunlara ve şu anda elime ne gelirse dikiyorum saksılara. Az önce ilk defa saydım, 55 tane saksı var irili ufaklı. :) Balkon biraz rüzgar alıyor ve karşı apartmanın kavakları yüzünden güneşi oldukça engelleniyor. Bu yıl denemeler yapıp, en uygun bitkileri gelecekte balkonumda yetiştirmeyi planlıyorum. Şu anda çok mütevazı bitkilerim. Bir kısmı saksının içinde zar zor farkediliyor. Toprak, gübreleme, ışık denemeleri yapıyorum. Sitedeki bilgileri okuyorum. Umarım gelecek yıl daha iyi olacak. |
önümüzdeki günlerde arkadaşım gelecek,fotoğraf makinasıyla sözettiğim cinsleri görüntüler eklerim.
sayfanın başındaki sardunyadan farklı olarak, sakız sardunyasının yaprakları parlak.gövdesi ince.çiçekleride değişik. canan **** cenan da deniyor.oda ince ve daha odunsu gövdesi var. onun çiçeklerinde renk çeşitliliği daha fazla. bu arada sardunyada aşırı dereceakdeniz bitkisi. balkonda yer kaldıysa ben toparlamaya başlayacağım sizin için sardunyalardan |
2 Eklenti(ler)
Benim baktığım sardunya - gerçekte rengi daha da koyu, koyu mor gibi...
Tüm yaz hep boyle çiçek dolu. Son çiçekleri artık pembeye bakıyor. Ve başka bir sevdiğim yeri - yüksek olmuyor, boyle çom gibi... Eklenti 3665 Eklenti 3666 |
Gonel'in sardunyası canan dediğimiz çeşitten sanırım.
|
İnternette araştırma yaptım ama
kaç çeşit sardunya var bulamadım. Bilen var mı? Bilen varsa yazarken kaynak göstermesini rica ediyorum. |
Sardunya türleriyle ilgili araştırmama devam ediyorum.
Burada belirttiğim TÜBİTAK'a ait linkte listede sadec 2 tür bulabildim. Birleşik devletlerde 14 tür tespit edilmiş. (diğer linkte) |
sardunya resimleri
Familya Geraniaceae,Botanik Adı Pelargonium zonale alın size resimler
http://www.kulturberichte.de/topfpfl...e_hybriden.htm |
evet sardunya deyince göyle olmalı işte..
Bunların arasında sakız sardunyası dediklerimiz yok. O daha farklı bir çeşit mi? |
5 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Gonel'in sardunyası.
|
1 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler.
Bir sardunya resmi de benim bahcemden. Buraya, guzel gordugum sardunyalarin resimlerini zaman zaman gonderecegim. Hosca kalin. Eklenti 3758 Sardunya |
Selluka arayışlarım sırasında 4 adet sardunya aldım. Böylece türlerim 7 oldu. Biri ceylan ikisi sakız.Ceylanın üzerinde çiçek yoktu ama satan kırmızı açıyor dedi. Birde daha önce görmediğim yaprakları karpuz yaprağına benzer bir cins buldum. Çİçekleri pembe. Resimlerini yakında koyacağım.
|
Alıntı:
ben sadece net'te buldum ... |
3 Eklenti(ler)
Geçen sera ziyaretlerim sırasında bazı sardunyalar aldım. Şu anda elimde olan bazı sardunyaların resimleri. cep telefonu olması dolayısı ile resimler biraz zayıf
karpuz yapraklı olan. daha önce bu yaprak yapısına sahip bir sardunya görmemiştim ben. Eklenti 3877 sakızlar Eklenti 3878 Eklenti 3879 ayrıca mercan veya ceylan (artık hangi isimle biliyorsanız) var bi tanede. Ama üstünde çiçeği olmadığı için resmininde pek bir espirisi yok:) |
Karpuza benzettiğin ıtır bence, yaprakları kokulu..Onun sardunya olup olmadığını hep merak ettim. Bilen arkadaşlardan biri cevaplar umarım...
|
Çıktım baktım kokusuna. sardunya gibi kokuyo. Daha bile hafif
|
Yapraklar ıtıra benziyor ama çiçek benzemiyor memet.
Bu arada ıtırda bir sardunya çeşidi. |
evet kırmızı olduğu için düşünmüştüm..ıtır değil mi acaba diye..
Itırın sardunya olmasına sevindim..büyük bir ıtır var balkonda |
Merhaba,
Sardunyalarla ilgili bir yazi yazmistim, iginizi cekerse bakin. http://bahcevan.com/?m=200306 kolaygelsin. MP |
Sardunya bakımında alternatifler
1 Eklenti(ler)
Yaprakları iki renkli değişik bir çeşit.
çiçekleri nasıl bilmiyorum. Belediye meydana dikmiş ordan aldım. Yakında sökerler sanırım kartlaşmış iyice dalları.. |
Çiçeklerinde diğer sardunya çeşitlerinden bir farklılık yok.
Yalnız bence belediyeler bu bitkiyi doğru kullanmıyor. Yoğun ve yalın kullanıldığında uzak mesafeden alacalı yapraklar sararmış, hastalıklı etkisi yapıyor. |
Benim ıtırımın yaprakları sanki daha ince, birde çiçek rengi lila gibi, bu biraz daha farklı geldi bana.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Iyi gunler.
Renk, renk toplu halde dikilmis bu guzel sardunyalarin goruntulerni sizlerle paylasmak istedim . Eklenti 4226 Sardunyalar. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Benim sadunyalarım hâlâ çiçek açıyorlar. Ekim ayı olsa da havalar çok ılık, 25 derecenin üstünde. Sanırım bundan. İşte bir fotoğrafı: |
5 Eklenti(ler)
|
son fırtınamsı şiddetli rüzgarda koca saksı 4. kattan aşağı uçtu içinde 12 kök sakız sardunyası vardı gerçi kökleri kurtardım ve yeniden başka saksıya ektim ama 5 yılıdır uzayan sakızlarım sadece dal kaldı(kesin komşuların nazarı değdi zira ne koyuyosunda bunlar kar yağarkende çiçekliler diyorlardı)bu arada hava durumu takibi yapıyorum don uyarısında çicekler hemen siyah poşetle sarılıyorlar hava delikleri açmayı unutmayın .şu ıtırlı sardunyaların kaç rengi var bende sadece pembesi var yaprakları sivri sivriler ıtır dı değil mi?
|
sardunyam
1 Eklenti(ler)
sardunyalarımın boyutu büyük geldiği için yollayamamıştım
|
1 Eklenti(ler)
güzellerimden bir daha açtı
Eklenti 4353 |
selvi boylum
1 Eklenti(ler)
buda bizim sırık
|
bendede 10 degisik renk sardunya vardi ama yer musait olmadigi icin kurudular.simdi tekrar cogaltmaya calisiyorum.simdilik kirmizi ,pembe ,beyaz ,var.burada gordugum sardunya cesitlerini daha once gormemistim.canan cinsi cok guzel.insallah bende bulur ekerim...
|
sardunya resimlerinizi çok beğendim bende 10 yıldır sakız sardunyası yetiştiriyorum üstüne kar değmediği müddetce kolay yetiştiriliyor özel bir bakım yapmıyorum çoğaltmak için ise uzayan dallarını kesip tekrar o şekilde dikerek arttırıyorum çok su vermemek gerekiyor zira fazla su köklerinin çürümesine neden oluyor
|
Sardunya muhabbetine katılmakta gecikmişim.
Bütün mesajlardan aklımda kalanlara sataşayım:p Sardunya gerçekten çok arsız bir çiçek.Çok kolay üretiliyor. Sıcağı seviyor, soğuğa dayanamıyor. Toprakta olursa, bol güneş de alırsa fışkırıyor. Saksıda, ne yaparsanız yapın kısıtlanmış oluyor. Ben, bahçedeki sardunyaları kışa girerken budayıp, üzerini toprakla örtüp, gömüyorum. Yüze yakın kısımları donsa da kök korunmuş oluyor ve baharda sürüyor. Sakız sardunyasının ise maalesef hiç şansı yok. Mutlaka koruma istiyor. Yani kışın içeri alacaksınız. Bu benim gözlemim tabii. Hiçbir ilmi değeri yok. |
Bir bitkim var Sarduya sanıyordum fakat yaprakları Sardunya gibi değil de Limon gibi kokuyor Itır mı acaba?
(Itır bitkisini tanımıyorum daha önce okumuştum Sardunya ya benzediğini ve hoş kokulu olduğunu biliyorum sadece) |
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025