25-04-2010, 22:06 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
hosseda gerçekten çok ilginç bir bileyleme aleti imal tarihi çok eskilere dayalı olmalı. |
26-04-2010, 21:45 | #32 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 134
|
Bu yazıyı bıçak yapmayı, özellikle kınını hobi olarak gören ve kendi yapan biri olarak yazıyorum. Bıçağı bilemek için (biz köstere deriz)bileği taşı kullanırız. Rengi sarımtırak beyaz olur ve geniş olmalı. Sayın hosseda, sizin taşınız biraz dar ve kalın gözenekli. Bu bileği, demirciler çapak almak için kullanır ama iş görür. Günümüzde insanlar elektrikli makinalarda biler bıçağını, ama bıçaktan kıvılcım çıkıyorsa bıçağınızın ağzı yanıyordur, çabuk körelir. Makbulu elle çevirilendir hatta çevirirken su dökmelisiniz ki bıçaktan çıkan toz ve taşın tozu aksın, bıçak da fazla ısınmasın diye. Bıçağınızı her zaman kıl kesecek kadar keskin yapabilirsiniz bu kolaydır ama önemli olan çabuk körelmemesidir. Bunun için bıçağınızın ucunu A harfindeki gibi bilemelisiniz, hafif dışa doğru kavis olabilir. İçe doğru kavis yaparsanız ağzı yamulur, çok şişirirseniz bıçak kullanırken tıkanır. Özellikle baltalarda bu önemlidir bilerken bıçağın ağzına bakın, parlıyorsa çapak kalıyordur kıl kesmez kolunuza sürdüğünüzde kızartır, bıçağa dik baktığınızda ağzının gözükmemesi lazım o hale gelene kadar bilemelisiniz.. En son işlem kılağu (cinsini bilmiyorum ama granite benzer genelde koyu gri renktedir )taşıyla bilemeniz lazım. Bu sefer yağ kullanmalısınız. Mermer gibi avuç büyüklüğünde bir taşdır. Bıçağı ağızdan sırta doğru (yan veya çarpraz değil)sürtmelisiniz. Yağ kullanıldığı ve çok ince gözeknekli olduğu için biraz bastırmalısınız ki bıçağı tutsun. Burda amaç (aslında ilk taşta iyi bilemişseniz zaten kıl keser )çok keskin mikro çizgiler kalacak hale getirmek. Sizdeki bileği taşında bu birkaç saat sürer ) Dik şekilde sürtmemizin sebebi, mikro çizgilerin kesim hızınızı kesmiyecek yolda olmasıdır. Benim çok sevdiğim bir uğraştır. Ne zaman kastamonuya gitsem ustalık ölmesin diye demircilerden bir tane alırım. Hatta bizim kasabanın demircisinde mutlaka bana ayrılmış bir tane olur |
26-04-2010, 21:53 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Çok güzel ve eski deminde bir yazı olmuş. Rahmetli saraç dedelerimin bıçak bilemelerine gittim bir an. Sevgili Codgervural emeğimize sağlık. |
26-04-2010, 22:18 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 134
|
ben hep bıçağı bir el aleti değilde ustanın hayat verdiği bir madde olarak düşünmüşümdür. düşününki hayatın temel maddesi karbonu demirle karıştırıp bir çocuk gibi terbiye ederek yetiştiriyorsunuz verdiğiniz terbiye (aslında meneviş)sayesinde bıçağın sertliği esnekliği belirleniyor.aynı bir çocuk gibi.bence bir erkeğin mücevheri iyi bir bıçaktır.artık kaybolan bir sanat ama herkese tavsiyem gördüğünüz sıcak demirciden bir bıçak veya balta alın. kaç para isterse istesin inanılmaz bir emek vardır o alette ve değer .ben işin kolayına kaçıp hazır çelikten yapıyorumo halde bile sapı kını bilemesi birkaç günümü alıyor Düzenleyen codgervural : 26-04-2010 saat 22:20 Neden: ilave |
28-04-2010, 18:06 | #35 |
Ağaç Dostu
|
Sayın codgervural, Yazdıklarınızı bir kaç defa okudum. Bıçağı A harfi gibi bilemekten ne kastettiğinizi tam anlayamadım. Bıçağı taşa tutuş açısımıdır A harfi gibi olması gereken. Veya şunu sorayım size, bıçak bu taşa ne şekilde tutulmalıki doğru bilemeyi bulabileyim. Bu biley aletinde kol taşı her iki yönede döndürebilmekte. Bunun sebebi olmalı ama bilinçsizce uğraşarak öğrenmeye çalışmaktansa sizin gibi meraklı ve bilenden yardım almak pek güzel olmakta. Teşekkürler. |
29-04-2010, 20:23 | #36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 134
|
doğru bileme için bıçağı ağzı yukarı gelecek şekilde tutmalısınız ters tutarsanız bıçağın ağzından dışa doğru uzantılar yani çapaklar çıkacaktır biley taşını kendinize doğru çevirmelisiniz bu şekilde bıçağı tutması çok zordur ama en azından çapaksız bir ağız elde edersiniz diğer turlü çevirdiğinizde kılağuda biraz daha fazla uğraşmanız gerekir bıçağı biedikten sonra başparmağınızı bıçağa yatay şekilde bastırmadan sürün bıçak parmağınızı tutuyorsa orası olmuştur |
12-08-2010, 08:10 | #37 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
|
Alıntı:
Bilgiler için teşekkürler. Kılağı taşıyla bu taşlardan mı kastediyorsunuz yoksa daha ince gözenekli mi? yoksa şöyle bir şey mi http://img.photobucket.com/albums/v2...s/IMG_7478.jpg Düzeltme: Daha da ilginç bir şey buldum. Bunu neye yormak lazım sizce? Kağıtta 'En İyi Seçme Türkiye Taşı' yazıyor. Logodaki firma 1893 yılı civarında faaliyet gösteriyormuş. Düzenleyen ferroburak : 13-08-2010 saat 07:07 |
|
21-08-2010, 11:30 | #38 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Belcika
Mesajlar: 43
|
Ben Belcikada yasiyorum. Su Coticule taslarini bir yakindan inceleyim. Eger Turkiyede yoksa bir sonraki Turkiye ziyaretimde isteyenlere getirebilirim belkide. |
23-08-2010, 20:39 | #40 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
|
Bu taş Girit adası taşı mı yoksa kaynağı Türkiye mi sizce: |
11-09-2010, 22:01 | #41 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-09-2010
Şehir: oberhausen almanya
Mesajlar: 5
|
mutfaklarin olmassa olmazi "BICAKLAR"
aslinda mutfakta her gün onlarca kez elimize alip kullandigimiz ama hic önemsemedigimiz en önmeli mutfak aletlerimiz bicaklarimiz.cesitleri onlarca kaliteleri cesit cesir kimisi meyva bicagi kimisi et kimisi peynir aslinda bicak ve bicakcilik ayri bir sanat ve kültür konusu ,tipki tesbihcilik gibi.ben bicak kolleksiyonu yapiyorum desem umarim yadirgamassiniz.mutfak amacli kullandigim en kaliteli bicaklar bursa isi bicaklardi özellikle "yesil yayla,pirge " markali bicaklardir.hem celigi cok saglam ,ince ve bilgilemeye cok yatkin.bilmem ilginizi cekermi bu sanat ve kültür eseri bicak ve bicakcilik... |
25-12-2010, 13:27 | #42 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-12-2010
Şehir: niğde
Mesajlar: 1
|
Sayın hosseda
Öncelikle herkeze selam Bileme konusunda çok meraklı ve bilgi taplamaya çalışan birisi olarak bütün yorumları okuduğumu belirtmek iseter ve profesyonel bileme tekniklerinden bahsettiklerinden kuşkum olmadığını ama size daha basit bir bileme usulüyle başlamanızı tavsiye ederim. Bileme konusuna gelince; Öncelikle şunu iyi bilmeliyiz bıçaklar ve kesici aletler tek yönde bilenir. Ve iki aşamadan oluşur. Birincisi bir bıçak eğesi, masat taşları **** çark makinesi yardımıyla bıçağın ağzının uygun kıvama ve inceliğe getirilmesidir. İkincisi ise genelde kasapların elinde gördüğümüz masatlar yardımıyla bilenmesidir. Birinci aşamayı özetleyecek olursak(bıçak eğesini tavsiye ederimben) eğeyi tekbir yönde bıçağın burnuna doğruhareket ettirerek bıçağın ağzını inceltin her iki tarafındanda. İkinci Aşamada ise masatımızı sol elimize alıyoruz sağ elimizede bıçağı alıp birnevi bıçak la masatı kesmeye çalışır bir üslupla bıçağın ele en yakın olan kısmından burnuna doğru(masatımızın burun kısmından başlayarak) aşşağı doğru çekiyoruz. Bu şekilde verimli bir bileme elde edebiliriz. Benim tavsiyem ikinci kısımı bir kasaptan görsel olarak görmenizdir. birde piyasadan alacağınız masatlara dikkat edin(30-200tl) aralığında çeşitleri vardır.30 tl lik orta kalite bir masat sizin işinizi hayli hayli görür.(masatımız bir nebze eğeyi andırmaktadır fakat üzerinde dikey bileme çizgileri bulunur kesinlikle eğe gibi paralel çizgiler yoktur. umarım açıklayıcı olmuştur. Ayrıca yabancı markalarda kaliteli bıçaklar aramaya gerek yok ülkemizde bulunan Trabzon Sürmene Bıçakları, Denizli Yatağan Bıçakları, Adana Osmaniye, Niğde Bor Bıçakları, Bursa Bıçakları gerçekten kalitelidir ve istediğiniz verimi alabilirsiniz. Yabancı markalardan bıçak aramaya gerek yok kısacası. Düzenleyen kadir55555 : 25-12-2010 saat 13:32 Neden: yazım yanlışı |
25-12-2010, 17:28 | #43 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
|
|
21-03-2011, 22:01 | #44 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
sayın the mç sizin taşınız girit taşıdır genellikle girit taşı dır kül rengi çatlak veüzrinde iyne deliğinebenzer delikler vardır sizin taşınız nadir bulunan renkli girit taşıdır Düzenleyen remzigemici : 22-03-2011 saat 21:08 Neden: üye isim ve resimlerini karıştırdığım için düzeltme yaptım |
21-03-2011, 22:04 | #45 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
sayın burak sizin taşınız bolu taşıdır taşın görünümü çok sert koyu ve çatlak izlenimleriyok Düzenleyen remzigemici : 22-03-2011 saat 20:35 Neden: üye ismlerini ve resimleri karştırdığım için düzeltme yaptım |
24-03-2011, 22:58 | #46 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
sayın akcan 67 benim işim bileme bileme malzemeleri ve kendi imalatım bileme makinalarıdır size yağtaşı kosunda yardımcı olabilirim her rengi siyah olan taş girit taşı degildir birdeyabancı marka bıcaklar yerine kendi memleketimizin bıçaklarını seçelim bir billeyci istersetenekeyi jilet gibi kestirir |
25-05-2011, 21:27 | #47 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Merhaba, bıçak bileme konusunda araştırma yaparken tesadüfen burada çok değerli bilgilere ulaştım. Bu arada taşlar ve özellikleri ile ilgili yaptığım araştırma esnasında aşağıda vereceğim bıçak bilemeyi anlatan bir şema buldum. Esasen siteye üye olmamın sebebi de bu şemayı sizinle paylaşmaktı. Hani bir çok bilgiye ulaştığım bu siteye bir anlamda teşekkür etmek bu paylaşımın amacı. Bir çok arkadaş bıçağın açısı, tutuş şekli ve biley hareketinin yönü ile ilgili sorular sormuş ve galiba bir çoğu da özellikle benim gibi acemi olanlar anlatılanları gözlerinde canlandıramamış olabilirler. Bu görsel ne kadar doğru bilgi veriyor tam bilmiyorum ancak anladığım kadarıyla bu ürünleri satan aşağıdaki web sitesinin hazırladığı bir şema. Umarım buradaki arkadaşların işine yarayacaktır. Saygılarımla. İncelediğim site ve bu sitede bulduğum görsel aşağıdadır. http://www.knifeart.com |
04-09-2011, 18:33 | #48 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-09-2011
Şehir: ist
Mesajlar: 3
|
aykanurbileme
selam arkadaşlar 18 senedir bileycilik mesleğiyle uraşıyorum eğer bıçağı yeni aldıysanız ilk yapacanız o bıçağı biletmektir bıçak üreticileri bıçağa ağız açmaz sadece bir çizgi çeker günü birlik keskinlik sağlar evinizdeki bıçak köreldiyse hiç bir taşa sürmeniz fayda etmez bir bileyciye verip o bıçağı önce inceltecek sonra bahsettiniz yağ taşında klavını yani bileme esnasında oluşan çapağı alır sonra kullanırsınız ayrıca bahsedilen o taşın adı grit taşıdır sadece yunanistanın grit adasında çıkar ve kilosu en az 65.70 tl civarı yani bir evde bıçanızı bilemek için almaya değmez alsanızda işinizi görmez onun amacı sadece bilenen bıçağın çapağını almaya yarar saygılar |
04-09-2011, 18:38 | #49 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-09-2011
Şehir: ist
Mesajlar: 3
|
bu arada bıçak alacaksanız güzel ülkemin en güzel bıçağı trabzon sürbisa bıçağıdır yabancı marka bıçaklara ilgi göstermeyin paramız ülkemizde kalsın |
04-09-2011, 18:40 | #50 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-09-2011
Şehir: ist
Mesajlar: 3
|
bıçak ve bilemeyle ilgili irtibat için sitemi ziyaret edebilirsiniz aykanurbileme |
22-10-2011, 23:30 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-10-2011
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 272
|
Bıçak, bıçak ama ne için bıçak. Bana göre alacağınız bıçağı nerede ? kullanacaksınız. Ev - işyeri mutfak, meyve, et, soyma, doğrama, aşı, av, çakı vb. Önce amacınızı belirleyiniz, sonra bıçağınızı arayınız. Bıçaklarda kullanılan ana malzeme çelik. Çeliğin sertlik derecesi. Halk dilinde suyu iyi verilmiş çelik. Evet katılıyorum. Yurt dışına para ödemeyelim. Zaten yurtdışından bıçak alanlar, para ödeyenler yanılıyorlar. Çünkü; dünyanın en iyi bıçakları ülkemiz de yapılıyor. Paylaşımda bulunan arkadaşların verdiği yöre ve isimler için de bu firmanın ismi yok. Çok az biliniyor. Bileme vb. sorununuz da olmuyor zaten. İsteseniz de üretici firma dışında hiçbir yerde yaptıramıyorsunuz. Alacağınız modellerin bazılarında kişiye göre üretim yapılıyor. Desen vb. seçenekleriniz var. Bu bıçaklar da geleneksel kakma sanatı ve ustalarımız devreye giriyor. Firma ağırlıklı av, savunma bıçakları ve uzak doğu sporların da kullanılan bazı metaryelleri üretiyor. TSK'nın ve bazı ülke orduları da Türk firmasının ürünlerini tercih ediyor. Bıçakların çelik sertliği 58-60 RHC ( Rochwell ). Seri üretimi yapılmayan en küçük boyu ( mini çakı)' na sahip olmak için neredeyse bir yıla yakın bir süre bekledim. Sonun da yaz başı edinebildim. Gönderdiğim e-postaların sayısını hatırlamıyorum. Özellikle belirtiyorum ki,bu bir reklam değildir. Bıçağı amatör dışı, yukarıda belirtilen amaçlar için kullanacak arkadaşlar özelden e-posta göndersinler. Ben sadece Ankara merkezli firmanın ismini kendilerine göndereceğim. İstekliler bu isim üzerinden firmanın sitesini bulacaklar. Gerisi onların sorunu. Bu bilgileri de dünya lideri bir üreticimiz varken, yurtdışı marka - firmalardan alışveriş yapan arkadaşların bilgilenmesi için verdim. Arkadaşlar bilgilerinize. Saygılar. |
23-10-2011, 12:08 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Merhabalar, Binlerce yıldır, tüm ulusların kılıç/bıçak ustaları, ''Girit Taşı'' kullandılar. En iyisi olduğunu bilerek tabii ki. Rengi siyah değildir. Çok yumuşak mermer cinsidir. Stratejik malzemeler arasında olduğundan, Tuz/demir/Yağ(petrol) gibi korunmuş. Elde etme şansı bulanlar da, bilemekten dolayı yıpranmasını engelleyip, kullanılabilirlik ömrünü uzatmak amacı ile 1 hafta kadar bitkisel yağ içinde (Zamanımızda mazot, yanık motoryağ..vs) bekletmişler. Renginin siyaha dönme nedeni budur. Hatta yuvarlak biley taşının yarısının içine gömüldüğü ve çevrilirken devamlı yağlanmasının ana gayesi, daha iyi bilemesine olan katkısından ziyade, taşın ömrünü uzatmaktır. Bu nedenle ''Yağ Taşı'' adını almıştır. Girit taşı için, Yatağan, Tire, Muğla, Denizli' ye gittim, Sürmene' de bile bulamadım(ya da sorduklarımda yoktu). Tesadüfen, Diyarbakır'da dükkanını tahliye eden 80 yaşında bir dededen, 150 yıllık bir tane buldum. Günümüzde satılanların en iyisi, girit taşı tozlarından/sanayi atıklarından, bilardo topu yapımı gibi, tutkallı,basınç ile yapılanlar. Bıçak kullanmak tecrübe işidir. Asla keseceğiniz cisme dikey/90 derece ile bastırmayın. Daima ilk hareket yumuşak olacak(Bıçak ağzının dönmesini engellemek için), devam eden hareket yana/aşağı yüklenerek devam edilmelidir. Atalarımız, ceplerinde taşıdıkları karaçoban/çoban çakıları, hep sertleştirilmiş yumuşak demirden/dövme demirden olanları tercih etmişlerdir. Dövme demir çakılar paslanır, iyi koruma gerektirir(kapamadan önce pantolana sürülür,kurutulur). Devamlı kullanan için paslanma sorun olmaz. Dediğim gibi kullanırsaniz, bıçağı onlar gibi ömrünüz boyunca bir kere bilemek yeter. Dal keserken, kestiğiniz dal aynı zamanda bıçağınızı da bileyler. Bıçaklarınıza değer veriyorsanız, sokaktan geçen bileycilerden uzak durun. Onlar esnaf için uygun(Dönerci. pideci..vs). Sabırlı olmanız sonunda, sokaktan bulabileceğiniz düz bir taş ile dahi yapabilirsiniz. Kayrak taşı, herhangi bir mermer parçası, deniz kenarlarındaki uygun şekilli taşlar vs. Taşın büyüklüğünden 2 'şer cm. daha büyük, 4 tarafı kapalı bir kutu yapıp, yakınızdaki marangozda, yatay olarak ikiye bölüp, uzun menteşe ile kapağını sabitleyin, alçı ile taşı sabitleyin, alın size bileme kutusu. Bıçak bile sevilebilecek bir unsur, yeterki sabır ile zevkine varma gayreti taşıyın. Bahsedildiği gibi, A harfinin sadece üst kısmı bileylenir. A' nın ayakları ne kadar açık ise, o kadar uzun zaman keskin kalır(Ağzı dönmez). Burda, bıçak et kalınlığını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Yarısı yatak altında olan, dövme demir çoban çakılarımdan bir kısmı(Aralarında tipi itibari ile hoşuma giden, plaka çelikten bir kaçı dahil). Et kıyma bıçakları, satırlar, zırhlar hariç. Kılıfların çoğunu özel yaptırttım. Saygılarımla. Düzenleyen mrduran : 23-10-2011 saat 12:10 Neden: ilave |
01-11-2011, 13:02 | #54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
- ILBADİ (eski resimlerde gördüğünüz Efe çakıları) - UZUNDERE (açıldığında içinden ekmek bıçağı çıkan), - ALİ (osmaniye) çakıları da yabana atılır değildir. Ilbadi, hepsini döver). Osmanlı farketmiş bunu. Cümleten iyi bayramlar, Saygılarımla lütfen. Düzenleyen mrduran : 01-11-2011 saat 13:05 Neden: osmanlı... |
11-12-2011, 10:59 | #55 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-06-2011
Şehir: Eskişehir ( Adana )
Mesajlar: 49
|
Herkese Merhabalar; Bileme taşı olarak "Arkansas Taşı" nı öneririm,bulunması biraz zordur ve pahalıdır ama kullanınca farkını anlarsınız ortalama kum değeri 8000 - 10000 civarındadır. |
01-01-2012, 17:05 | #56 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 2
|
öncelikle iyi seneler herkese. Forumda daha yeniyim. Daha doğrusu uzun süredir yazıları takip edip bilgi edinmeye çalışıyorum. benim bir sıkıntım var. elimdeki bıçaklar biraz dandik. bıçakçıda bileyletiyorum. bir süre sonra kullanmaktan haliyle köreliyor. sürekli götürmektense dandik bir bileme aleti aldım. http://i786.photobucket.com/albums/y...BIAK-BLEME.jpg linkte gösterilen. ancak bu aletle bilemeye çalıştığımda iyice köreliyor. acaba benmi yanlış yapıyorum yoksa aletmi sorunlu anlamadım. öğrenciyim çok para verip kaliteli bıçak ya da bileme taşı vs. de alamıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler |
01-01-2012, 22:59 | #57 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Hayırlı seneler, kolay gelsin. Saygılarımla lütfen. |
|
02-01-2012, 17:24 | #58 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 2
|
yardımınız için teşekkür ederim. ben bıçağı ileri geri yapıyordum o zaman olmuyordu. şimdi eskisine göre daha iyi. ama herhalde bıçaktan ya da çekişimden mi kaynaklıdır anlamadım ağzı yatık çıkıyor. masatlada düzelmiyor. diğer elimle de çektim aynısı oldu. ama yine de ciddi fark var teşekkür ederim. |
03-01-2012, 16:26 | #59 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Bastırarak ve dik olarak hızla çekin. Resimden anladığım, sanki tek yanında halkalar var, bizdeki; iki yanıda halkalı olan. Bir bu yanından, bir diğer yanından çekin. Saygılarımla lütfen. Kolay gelsin |
04-01-2012, 20:42 | #60 |
Bilgilendirilen Üye
Giriş Tarihi: 04-08-2011
Şehir: edirne
Mesajlar: 24
|
Elektirikli spiral kullaniyorum sonrada bir masat ile düzeltip traş bile oluyorum. |
|
|