View Single Post
Eski 23-10-2011, 12:08   #53
mrduran
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhabalar,

Binlerce yıldır, tüm ulusların kılıç/bıçak ustaları, ''Girit Taşı'' kullandılar. En iyisi olduğunu bilerek tabii ki. Rengi siyah değildir. Çok yumuşak mermer cinsidir. Stratejik malzemeler arasında olduğundan, Tuz/demir/Yağ(petrol) gibi korunmuş. Elde etme şansı bulanlar da, bilemekten dolayı yıpranmasını engelleyip, kullanılabilirlik ömrünü uzatmak amacı ile 1 hafta kadar bitkisel yağ içinde (Zamanımızda mazot, yanık motoryağ..vs) bekletmişler. Renginin siyaha dönme nedeni budur. Hatta yuvarlak biley taşının yarısının içine gömüldüğü ve çevrilirken devamlı yağlanmasının ana gayesi, daha iyi bilemesine olan katkısından ziyade, taşın ömrünü uzatmaktır. Bu nedenle ''Yağ Taşı'' adını almıştır. Girit taşı için, Yatağan, Tire, Muğla, Denizli' ye gittim, Sürmene' de bile bulamadım(ya da sorduklarımda yoktu). Tesadüfen, Diyarbakır'da dükkanını tahliye eden 80 yaşında bir dededen, 150 yıllık bir tane buldum. Günümüzde satılanların en iyisi, girit taşı tozlarından/sanayi atıklarından, bilardo topu yapımı gibi, tutkallı,basınç ile yapılanlar.

Bıçak kullanmak tecrübe işidir. Asla keseceğiniz cisme dikey/90 derece ile bastırmayın. Daima ilk hareket yumuşak olacak(Bıçak ağzının dönmesini engellemek için), devam eden hareket yana/aşağı yüklenerek devam edilmelidir.

Atalarımız, ceplerinde taşıdıkları karaçoban/çoban çakıları, hep sertleştirilmiş yumuşak demirden/dövme demirden olanları tercih etmişlerdir. Dövme demir çakılar paslanır, iyi koruma gerektirir(kapamadan önce pantolana sürülür,kurutulur). Devamlı kullanan için paslanma sorun olmaz. Dediğim gibi kullanırsaniz, bıçağı onlar gibi ömrünüz boyunca bir kere bilemek yeter. Dal keserken, kestiğiniz dal aynı zamanda bıçağınızı da bileyler. Bıçaklarınıza değer veriyorsanız, sokaktan geçen bileycilerden uzak durun. Onlar esnaf için uygun(Dönerci. pideci..vs). Sabırlı olmanız sonunda, sokaktan bulabileceğiniz düz bir taş ile dahi yapabilirsiniz. Kayrak taşı, herhangi bir mermer parçası, deniz kenarlarındaki uygun şekilli taşlar vs. Taşın büyüklüğünden 2 'şer cm. daha büyük, 4 tarafı kapalı bir kutu yapıp, yakınızdaki marangozda, yatay olarak ikiye bölüp, uzun menteşe ile kapağını sabitleyin, alçı ile taşı sabitleyin, alın size bileme kutusu. Bıçak bile sevilebilecek bir unsur, yeterki sabır ile zevkine varma gayreti taşıyın. Bahsedildiği gibi, A harfinin sadece üst kısmı bileylenir. A' nın ayakları ne kadar açık ise, o kadar uzun zaman keskin kalır(Ağzı dönmez). Burda, bıçak et kalınlığını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yarısı yatak altında olan, dövme demir çoban çakılarımdan bir kısmı(Aralarında tipi itibari ile hoşuma giden, plaka çelikten bir kaçı dahil). Et kıyma bıçakları, satırlar, zırhlar hariç. Kılıfların çoğunu özel yaptırttım.

Saygılarımla.

Name:  canvas.jpg
Views: 25614
Size:  37.1 KB


Düzenleyen mrduran : 23-10-2011 saat 12:10 Neden: ilave
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön