View Single Post
Eski 26-04-2010, 21:45   #32
codgervural
Ağaç Dostu
 
codgervural's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 134
Bu yazıyı bıçak yapmayı, özellikle kınını hobi olarak gören ve kendi yapan biri olarak yazıyorum.

Bıçağı bilemek için (biz köstere deriz)bileği taşı kullanırız.
Rengi sarımtırak beyaz olur ve geniş olmalı.

Sayın hosseda, sizin taşınız biraz dar ve kalın gözenekli. Bu bileği, demirciler çapak almak için kullanır ama iş görür.

Günümüzde insanlar elektrikli makinalarda biler bıçağını, ama bıçaktan kıvılcım çıkıyorsa bıçağınızın ağzı yanıyordur, çabuk körelir.
Makbulu elle çevirilendir hatta çevirirken su dökmelisiniz ki bıçaktan çıkan toz ve taşın tozu aksın, bıçak da fazla ısınmasın diye.

Bıçağınızı her zaman kıl kesecek kadar keskin yapabilirsiniz bu kolaydır ama önemli olan çabuk körelmemesidir.
Bunun için bıçağınızın ucunu A harfindeki gibi bilemelisiniz, hafif dışa doğru kavis olabilir. İçe doğru kavis yaparsanız ağzı yamulur, çok şişirirseniz bıçak kullanırken tıkanır.

Özellikle baltalarda bu önemlidir bilerken bıçağın ağzına bakın, parlıyorsa çapak kalıyordur kıl kesmez kolunuza sürdüğünüzde kızartır, bıçağa dik baktığınızda ağzının gözükmemesi lazım o hale gelene kadar bilemelisiniz..

En son işlem kılağu (cinsini bilmiyorum ama granite benzer genelde koyu gri renktedir )taşıyla bilemeniz lazım.
Bu sefer yağ kullanmalısınız. Mermer gibi avuç büyüklüğünde bir taşdır.
Bıçağı ağızdan sırta doğru (yan veya çarpraz değil)sürtmelisiniz.
Yağ kullanıldığı ve çok ince gözeknekli olduğu için biraz bastırmalısınız ki bıçağı tutsun.
Burda amaç (aslında ilk taşta iyi bilemişseniz zaten kıl keser )çok keskin mikro çizgiler kalacak hale getirmek.
Sizdeki bileği taşında bu birkaç saat sürer )
Dik şekilde sürtmemizin sebebi, mikro çizgilerin kesim hızınızı kesmiyecek yolda olmasıdır.

Benim çok sevdiğim bir uğraştır.
Ne zaman kastamonuya gitsem ustalık ölmesin diye demircilerden bir tane alırım. Hatta bizim kasabanın demircisinde mutlaka bana ayrılmış bir tane olur

codgervural Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön