![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 134
|
Bu yazıyı bıçak yapmayı, özellikle kınını hobi olarak gören ve kendi yapan biri olarak yazıyorum. Bıçağı bilemek için (biz köstere deriz)bileği taşı kullanırız. Rengi sarımtırak beyaz olur ve geniş olmalı. Sayın hosseda, sizin taşınız biraz dar ve kalın gözenekli. Bu bileği, demirciler çapak almak için kullanır ama iş görür. Günümüzde insanlar elektrikli makinalarda biler bıçağını, ama bıçaktan kıvılcım çıkıyorsa bıçağınızın ağzı yanıyordur, çabuk körelir. Makbulu elle çevirilendir hatta çevirirken su dökmelisiniz ki bıçaktan çıkan toz ve taşın tozu aksın, bıçak da fazla ısınmasın diye. Bıçağınızı her zaman kıl kesecek kadar keskin yapabilirsiniz bu kolaydır ama önemli olan çabuk körelmemesidir. Bunun için bıçağınızın ucunu A harfindeki gibi bilemelisiniz, hafif dışa doğru kavis olabilir. İçe doğru kavis yaparsanız ağzı yamulur, çok şişirirseniz bıçak kullanırken tıkanır. Özellikle baltalarda bu önemlidir bilerken bıçağın ağzına bakın, parlıyorsa çapak kalıyordur kıl kesmez kolunuza sürdüğünüzde kızartır, bıçağa dik baktığınızda ağzının gözükmemesi lazım o hale gelene kadar bilemelisiniz.. En son işlem kılağu (cinsini bilmiyorum ama granite benzer genelde koyu gri renktedir )taşıyla bilemeniz lazım. Bu sefer yağ kullanmalısınız. Mermer gibi avuç büyüklüğünde bir taşdır. Bıçağı ağızdan sırta doğru (yan veya çarpraz değil)sürtmelisiniz. Yağ kullanıldığı ve çok ince gözeknekli olduğu için biraz bastırmalısınız ki bıçağı tutsun. Burda amaç (aslında ilk taşta iyi bilemişseniz zaten kıl keser )çok keskin mikro çizgiler kalacak hale getirmek. Sizdeki bileği taşında bu birkaç saat sürer )Dik şekilde sürtmemizin sebebi, mikro çizgilerin kesim hızınızı kesmiyecek yolda olmasıdır. Benim çok sevdiğim bir uğraştır. Ne zaman kastamonuya gitsem ustalık ölmesin diye demircilerden bir tane alırım. Hatta bizim kasabanın demircisinde mutlaka bana ayrılmış bir tane olur ![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
|
Alıntı:
Bilgiler için teşekkürler. Kılağı taşıyla bu taşlardan mı kastediyorsunuz yoksa daha ince gözenekli mi? ![]() yoksa şöyle bir şey mi http://img.photobucket.com/albums/v2...s/IMG_7478.jpg Düzeltme: Daha da ilginç bir şey buldum. Bunu neye yormak lazım sizce? ![]() Kağıtta 'En İyi Seçme Türkiye Taşı' yazıyor. Logodaki firma 1893 yılı civarında faaliyet gösteriyormuş. Düzenleyen ferroburak : 13-08-2010 saat 08:07 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
sayın burak sizin taşınız bolu taşıdır taşın görünümü çok sert koyu ve çatlak izlenimleriyok Düzenleyen remzigemici : 22-03-2011 saat 21:35 Neden: üye ismlerini ve resimleri karştırdığım için düzeltme yaptım |
|
|
|
![]() |
|
|