06-06-2012, 23:15 | #661 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
07-06-2012, 10:33 | #662 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle "üzerine de gölge olsun diye örtü kapattım" derken nasıl örttünüz direk orkidenin üstünümü? (Orkideniz havasız kalmış olabilir) Benim size tavsiyem, orkidenizi balkona güneş vurmadığı anlarda çıkartmanızdır (Örneğin ben akşam 17.30 gibi evde oluyorum ve hemen orkidelerimi balkona çıkarıp gece 24.00' da yatana kadar balkonda kalıyor Saat 20.00 'ye kadarda aralıklarla nemli kalması için su püskürtüyorum). Zira güneş yapraklarını kavurup zarar verebilmektedir. Eğer balkon hiç güneşsiz kalmıyor ise akşam güneş batmaya yakın balkona çıkarıp gece yatarken içeri alabilirsiniz. Ya da balkonu, güneşe siper olacak şekilde bir tül veya örtü gibi bir şeyle gölgelemeniz ve sık sık gün içerisinde pulverize biçimde su püskürtmeniz çözüm olabilir. Kendini toparlayacaktır merak etmeyin. Unutmayın orkideler tahminlerinizden çok daha dayanıklıdır. Yeterki siz ona sırtınızı dönmeyin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. SAYGILAR. Düzenleyen SAGEN : 07-06-2012 saat 10:36 Neden: ek bilgi. |
|
07-06-2012, 10:50 | #663 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle merhaba ismim Yalçın. "Bitkiler hayata ilkbasladiklari yerde yasar, orada uremeye calisir, orada da ölürler" sözünüze katılmıyorum. Evlerde baktığımız orkidelerimiz hayata ilk evlerimizde başlamaz ve orada yaşamlarını sürdürmedikleri gibi ilk orada da üremezler. Zira bu cümlenize nacizane katılmıyorum. Bir ikincisi de evet bitkiler evcil hayvan değildir ama canlıdır bunu unutmayın lütfen. Örneğin sizi her gün bir odaya kapatsak ve ömrünüzün sonuna kadar o şartlarfda o ortamda ne yapardınız? Kaldıki orkideler rüzgarı ve açık havadar yerleri sever (Cereyanda kalmamak koşulu ile). Bu yüzden bir sakınca yoktur kontrollü olunduüu sürece . Aksine fayda sağlar ve gelişime katkısı olur. Diğer yazdıklarınıza bende aynen katılıyorum. Bu arada sevgili dostum muhalefet olmak ya da tartışmak için yazmadım. sadece nacizane fikirlerimi ve tecrübelerimi belirttim yanlış anlama lütfen. SAYGILARIMLA. Düzenleyen SAGEN : 07-06-2012 saat 10:51 Neden: yanlış yazım |
|
07-06-2012, 11:13 | #664 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle haftada 1 kere buz meselesini anlayamadım. Buz ne için vermektesiniz? Sevgi ve iyi bir bakımla tekrar çiçeklenir orasını merak etmeyin . Sırayla gidelim; öncelikle çürümeye başlayan dalı alttan üçüncü gözden keserek (yalnız dalı kesmek için kullandığımız bıçak, maket bıçağı veya jiletin siteril olmasına çok dikkat ediyoruz. Kaldıki aynı kesiciyi farklı çiçeklerde bile kullanırken mutlaka siteril etmek gerekiyor) kesmiş olduğumuz yere kömür tozu veya tarçın sürüyoruz (malum mikrop kapmasın). Güneş ışığının tül perde arkasından filitreli olarak gelmesini sağlayınız aksi halde yapraklara zarar verir. Son olarak en önemlisi baştada belirttiğim gibi BUZ ne alaka. Bu uygulamaya hemen son vermeniz orkidenizin sağlığı için çok önemli. Zira buzla sulama yapılmaz orkideniz şoka girer. Sulamanızı oda ısısında damacana su diye tabir ettiğimiz sularla ya da musluk suyunu en az 2 gün dinlendirerek yapmanız (Bu benim tercihim asla değildir ama). Orkidenizi boğaz kısmına kadar suya batırıp 5 dakika kadar beklettikten sonra tabağında su kalmayacak şekilde süzdükten sonra yerine alarak yapmanız doğru olur. Bu arada yaprak diplerinde su kalmamasına kalırsada peçete ile suları almanızı tavsiye ederim. SAYGILARIMLA. |
|
07-06-2012, 16:41 | #665 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Alıntı:
Orkidemi eşim hediye olarak almıştı bana ve aldığı yerde buz koyun demişler ben de anlamadım ne alakaysa sorgulamadım da, artık çiçekçi diye güvendim mi ne Derhal durduruyorum bu uygulamayı zaten güneş direk gelmiyor,perde var arada.İçme suyunu dondurup veriyorduk musluk suyu vermedik hiç.Boğaz kısmına kadar suya batırıp 5 dk bekletin demişsinizya şeffaf kabından çıkarıp mı daldıracağım suya?-Buna cesaret edebileceğimi sanmıyorum ama- Yoksa saksıyı suyla doldurup mu bekleteceğim?Bazı arkadaşlar yapraklarına su püskürtün demişler o püskürttüğüm su zarar vermez mi?Şimdilik bu kadar sorularım Sonra gene ağrıtırım başınızı Cevabınız için çok teşekkür ederim Saygılarımla... |
|
07-06-2012, 19:39 | #666 |
Ağaç Dostu
|
Sayın FESLEĞEN; Öncelikle bu buz mevzusunu artık unutalım ve kapatalım (Bu arada forum konularına da ilaveten biraz göz atarsanız çok faydası olur). Perde derken güneşliği kapamayın ışık alsın tül perdeyi çekip fazla güneşi filitre etmeniz yeterli. "İçme suyunu dondurup veriyorduk" Allah aşkına bu ne demek. Sadece içme suyu oda oda sıcaklığında olacak. Analadığım kadarıyla orkideniz kendi şeffaf saksısı haricinde başka bir saksı içerisinde duruyor. Hemen çıkartın ve şeffaf saksıyla durmasını sağlayın. Zira orkidenin kökleri ışık ister. o şeffaf saksıyla beraber örneğin bir yoğurt kabının içine oturtarak şeffaf saksının üst hizasına kadar içme suyuyla doldurup 5 dakika kadar bekleyip iyice süzün ve yerine kaldırın. Saksı tabağında su kalmasın aksi takdirde kökler çürüme yapar. Buna cesaret edin çünkü orkide bu şekilde sulanır. Bana güvenin hiç bir şey olmaz. Yapraklara su püskürtün doğrudur. Orkidelere nem sağlaması açısından çok faydalıdır. Ama dikkat kök boğazlarında su kalmasın fazla suyu peçete yardımı ile alın. Vitamin takviyesi gibi konulara girmiyorum bildiğinizi var sayarak. Başımı ağrımaz yardımcı olabiliyorsam ne mutlu. |
08-06-2012, 08:31 | #667 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saygılarımla... |
|
08-06-2012, 09:00 | #668 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merak etmeyin zamanla kendini toplayacaktır. Sinek konusuna gelince resim eklerseniz daha verimli yardımcı olmaya çalışırım. Ayrıca "Orkidelerde zararlılarla savaş (Bitler, kırmızı örümcek, pamukcuk vb.)" başlıklı konuyada göz atmanızı tavsiye ederim. Düzenleyen SAGEN : 08-06-2012 saat 09:03 Neden: ek bilgi. |
|
08-06-2012, 12:21 | #669 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2012
|
*** herkese. Benim orkidem tomurcuk vermeye yakın zamanda çiçeklikten düştü. (çocuklar saolsun) Düştükten sonrada küstü Soluyor sanırım, çiçek de vermiyor. Yaprakları yumuşacık oldu. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. |
08-06-2012, 19:46 | #670 |
Yeni Üye
|
[QUOTE=SAGEN;981480] Merhabalar Orkideyle ilk tanışmam yeni evliyim evime iki tane orkide aldım biri beyaz biri mor uzun gövdesi üzerinde bol çiçeklere sahipler ikisinide sizin tariflerinizdeki gibi güneş alan ancak direk üzerlerine güneşin deymiyeceği şekilde yerleştirdim,ancak orkide bakımıyla alakalı tek yaptğım şu ana kadar bir haftadır öğleden sonra sulama yöntemi şuan şeffaf saksılarda duruyorlar ama ben siyah bir vazo şeklinde uzun saksılara koydum dekoratif olarak içinde duruyorlar bu bir hatamı onu sormak istiyorum en başta? birde mor olan orkidemin yeşil yapraklarının altında bir gövdesinin daha oldugunu farkettım ancak bu kesilmiş ve ucu kurumuş bunun için acil olarak bir şey yapmak gerekir mi yoksa o daldan ümidimi kesmelimiyim ? bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim .... Bu vitaminler takviyeler nedir o konuda da bilgilendirirmisiniz şimdiden Teşekkür ederim.... |
08-06-2012, 20:00 | #671 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2012
|
merhaba orkideler göbek kısmından yaprak verir mi yoksa yaprak vermeye en attan mı başlar? |
09-06-2012, 12:19 | #672 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın EDA8580; Evet orkideler olumlu şartlar oluşturulduğunda ve yerini sevdiğinde göbek kısmından yaprak sürerler. Ayrıca çiçek açtığı daldan da yaprak sürebilir buna KEİKİ denir. |
|
09-06-2012, 13:08 | #673 | |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=wellseda;981835] Alıntı:
Öncelikle bir ömürboyu mutlulukar diler tebrik ederim. Öncelikle orkidenizi öğleden sonra sulamak yerine sabah saatlerinde sulamanızı öneririm. Zira öğleden sonra akşama kadar kurumaya vakti kalır. Aksi takdirde kök çürümesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Evet orkidelerinizi şeffaf saksılarında muhafaza etmenizi şiddetle öneririm (Zira karanlık ve güneş almamaları gerekseydi doğada toprak altında olurlardı. En azından ben öyle düşünüyorum ve de hiç bir eksi yanını görmedim). En dipten kesilmiş anladığım kadarıyla bahsettiğiniz dal. Sanırım eski kurumuş bir dal ve şu an için yapmanız gereken bir şey yok (resim eklerseniz daha net konuşulabilir). Orkide toprağının orkideleri beslemek üzere hiç bir etkisi ve faydası yoktur. Sadece kökleri nemli tutmak gibi bir görevi vardır. Buyüzden orkidelleri kışın ayda 1 yazında 2 haftada bir orkideler için satılan sıvı besinlerle sulama suyuna katmak sureti ile besleyebilirsiniz (Yalnız fazlası orkideler için zararlıdır, üzerindeki talimatlardan daha fazla seyrelterek vermenizi öneririm). Ayrıca yapraklarınada bu sudan pulvarize olarak verebilirsiniz. En önemlisi "ORKİDELERİN GENEL BAKIM BİLGİLERİ" başlığını en kısa sürede okumanızı tavsiye ederim çok faydasını görürsünüz. SAYGILARIMLA. |
|
09-06-2012, 13:18 | #674 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2011
|
Merhabalar... Yaklaşık 1.5 senedir elimde olan Orkidem ile ilgili birşey sormak istiyorum. Orkidem ikinci dalını vermekte. Sizce saksısını değiştirmeli miyim? bu arada ana dalında çiçekler açıyor şu anda. |
09-06-2012, 22:28 | #675 |
Ağaç Dostu
|
Sayın M.ÇELİK; Size tavsiyem "ORKİDEDE SAKSI DEĞİŞİMİ" adlı başlığı okumanızı şiddetle öneririm. Ondan sonra karar verebilirsinizsaksı değiştirmeye. Benim fikrimi sorarsanız yeni tomurcuklanmaya başlamış olduğu için ben pek tavsiye etmiyorum. SAYGILARIMLA. |
10-06-2012, 21:14 | #676 |
Yeni Üye
|
Benim orkidem tomurcuk vermeye yakın çocuklar düşürdü. Düştükten sonra da solmaya başladı. Yaprakları yumuşadı. Çiçek açmıyo. Varsa tavsiyeleriniz bekliyorum. |
11-06-2012, 11:22 | #677 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok emin olmamakla beraber sadece yazdılklarınıza istinaden; Orkidenizin dalı hasarlanmış veya kırılmış olabilir. Yapraklarının yumuşamasıda ayrıca kök boğazının da (gövde) hasarlanmış olabileceği fikrini aklıma getiriyor. Resim görmeden konuşmak ne kadar doğru olur onuda bilemiyorum. Benim tavsiyem ben olsam dalı iyice inceledikten sonra dalda kırık varsa uygun yerden kesip kesme çiçek olarak bir müdet saklardım. (bu konuda benim bir uygulamam vardı, PHALAENOPSİS isimli başlıkta 05.06.2012 tarih ve 2325 sayılı mesajda yazdığım ve resim koyduğum uygulamama bakabilirsiniz). Eğer gövdede sorun varsa çok büyük bir şey değilse kendisini zamanla toparlayacağı kanaatindeyim. SAYGILARIMLA. Düzenleyen SAGEN : 11-06-2012 saat 11:23 Neden: hatalı yazım. |
|
11-06-2012, 11:51 | #678 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2012
|
Benim orkidem gecen yil cicek verdi fakat bu yil yeni yaprak verdi cicek yok saksiyi degistirdim seffaf ama olmuyor neden acaba ? |
14-06-2012, 08:45 | #679 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu konuda yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Sadece birşeyi paylaşmak isterim ilave olarak. Ben bu güne kadar 4 sefer orkidelerim çiçekli iken saksı harcı değiştirdim (ya da değiştirmek zorunda kaldım). Hepside yeni çiçek açmış ve bol çiçekli idi. Bu konuda biraz tereddütlerim var açıkçası, yani sorun oluyormu, olmuyormu? Bence tecrübeyle sabit olarak, çiçekli dal ve dolayısıyla çiçekler ve kök fazla hırpalanmadan değişim olabilir kanısına vardım. Ama yinede belirtmek isterim bende gerekmedikçe çiçekli iken saksı harcı değiştirilmesi taraftarı değilim. Sizinde fikirlerinizi almak isterim bu konuda. SAYGILARIMLA. |
|
15-06-2012, 11:57 | #680 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2011
|
Sayın nrkrkmz Çok teşekkür ederim dediklerinizi uygulayacağım.. Sayın Sagen Belki değiştirilebilinir ama ben yazlığa giderken bile kara kara düşünüyorum yolda araba sallanmasından çiçekleri düşermi diye.Çok narinler çünkü |
15-06-2012, 12:21 | #681 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dediğim gibi, Sayın NRKRKMZ' ın dediklerine aynen katılıyorum. Hani büyüklerimiz derler ya; "DEDİĞİMİ YAP YAPTIĞIMI YAPMA". SAYGILARIMLA. |
|
22-06-2012, 11:03 | #682 |
Ağaç Dostu
|
Bu fotoğrafları koymaya cesaretim yoktu ama mecburum onu geri istiyorum nolur yardım edin ve beni kınamayın |
22-06-2012, 11:04 | #683 |
Ağaç Dostu
|
|
22-06-2012, 13:10 | #684 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2010
|
Saksıdan çıkartın, çürük kökleri kesin,çiçek saplarını kesin, çürük yaprak varsa kesin, temizleyin, kalan kısmı yeniden temiz bir orkide toprağına dikin, saksısı şeffaf olsun, doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı bir yere koyun, mümkünse çay demleme ya da yemek yapma sırasında çıkan su buharından faydalansın diye mutfak taraflarında bir yer olsun, haftada 1 sulu bir tasa daldırın 4-5 dakika bekletip çıkartın.15-20 günde birde özel orkide besinli suyla sulayın.Umarım işe yarar. |
27-06-2012, 00:06 | #685 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-06-2012
|
merhaba..*** Phalaenopsis cinsi oldugunu dusundugum bır orkıdem var.6 ay once almıstık.hersey cok guzel gıderken yaprakları teker teker sararıp curumege basladı ..son 15 gun ıcınde tuhaflastı cıcek..besın aldım.saksı kucuk gelıo dıye saksı ve toprak aldım fakat toprak bana geldıgı zamnkınden daha farklı topragın ustu sureklı kru oluor..cıcekcıge goturdum cokta anladıgını dusunmuyorum.hergun sulayın dedı.cıcegımın olmesını ıstemıorum ne yapmam gerekıyor..bır tane yapragı kldı oda gıdıcı..cok guzel cıcek verıyordu (( |
27-06-2012, 08:58 | #686 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O çiçekçilerin bir şeyden anladıkları yok onların lafına bakmayın.Bana da buz koyun demişlerdi, ben de burda buz koyuyorum dediğimde baya bi rezil olmuştum Benim de orkidem vardı ve yaşıyordu ama ben bilgilenene kadar baya geç oldu Bir an önce hatta şimdi hemen kalkın yerinizden resmini çekin ve forumda paylaşın.Kökünü,yaprağını,sapını,çiçeğini oldukça yakından fotoğraflayın lütfen. Saygıdeğer orkide uzmanları eminim size yardımcı olacaklardır. Benimle aynı kaderi paylaşmanızı istemem. Can çekişiyor benim orkidem SAYGILARIMLA... |
|
27-06-2012, 10:25 | #687 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
27-06-2012, 13:05 | #688 |
Yeni Üye
|