agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-04-2012, 09:58   #601
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Giriş Tarihi: 31-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aslihan.koc Mesajı Göster
merhabalar benim ilk defa bir orkidem oldu. orkideler hakkında hiçbir bilgim olmadığı içinde her çiçek almamdaki gibi beraberinde bir saksı alıp normal toprakla orkidemi yeni saksısına yerleştirdim. netten orkide yetiştirmeyi incelerken orkideler için özel toprak olduğunu öğrendim. hemen topraktan çıkarıp mevcut içindeki ağaç kobuklarıyla bıraktım şuan üzeri boş kaldı yeni saksı büyük olduğu için sabah ilk işim orkide toprağı almak olacak ancak çok endişeliyim orkidem sağlığına kavuşurmu? bu arada topraktan arındırmak için kökünü suya tuttum. bana lütfen cevap yaarmısınız büyük vicdan azabındayım işkence ettim resmen...
Sn Aslıhan,
hoş geldiniz öncelikle. sadece torfa dikmeniz iyi olmamış ama anlayıp çıkarmanız iyi olmuş. muhtemelen kendi saksısı onun için uygundu çünkü orkideler saksılarını kökleriyle iyice doldurmak isterler ki rahat büyüyebilsin ve rahat çiçek açabilsin. siz büyük saksıya alarak köklere enerji vermesine sebep olacaksınız ve bu yüzden bitki yapraklara ve çiçeklere az enerji harcayacak. orkidenizin öyle sağlığına kavuşacak mı denecek kadar büyük bir problemi yok. orkidelere özel substratına ve mümünse eski saksısına dikin ve normal sulamasına devam edin.
Saygılar..

fzthalil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2012, 20:27   #602
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-04-2012
ilginiz için çok teşekkür ederim hemen eski saksısına dikeceğim beni çok rahatlattınız:-)
sayfanızda başarılar diler iyi çalışmalar dilerim.

aslihan.koc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 00:18   #603
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aslihan.koc Mesajı Göster
ilginiz için çok teşekkür ederim hemen eski saksısına dikeceğim beni çok rahatlattınız:-)
sayfanızda başarılar diler iyi çalışmalar dilerim.
Teşekkür ederim Bu arada eğer saksınızda delik yoksa olmali ona çok dikkat edin...

Eski 04-04-2012, 12:16   #604
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-01-2012
Name:  IMG3332A.jpg
Views: 9645
Size:  27.6 KB
orkidem çiçeklerini dökdükten sonra kurumaya ve sağlığını kaybetmeye başlaı orkidemin bir dalı kurudu ve bende kuruyan dalı kestim zarar verir diye yapraklaarı solmaya başladı buruştu ve suan topragında yosunlaşma başladı ne yapabilirim
teşekkürler.

fulya_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 17:05   #605
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Sayın Fulya,
çiçeklerini dökmesi ile çiçek sapının bir müddet sonra kuruması doğal.. ama yapraklarının buruşması bir problem olduğunu gösterir. saksıda su drenajı olabiliyor mu kontrol edin. yosunlaşma da fazla suda kaldığını gösterebilir. haftada bir kere daldırma yöntemi ile sulamanızı tavsiye ederim.. köklerini kontrol edin çürüme var mı yok mu bir bakın. eğer çürüme varsa kök temizliği gerekecektir...
Saygılar..

Eski 05-04-2012, 14:29   #606
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil Mesajı Göster
Biraz geç yazabildim kusura bakmayın, gerçi işlemi yapmışsınızdır ama yine de yazayım..
madem öyle elemeyin, herhalde yeter gibi. bir miktar dip kısmına dökün tabi sonra kökleri yerleştirir doldurursunuz. sulamayı ise haftada bir daldırma yöntemi ile yapın ve mümkünse sabah saatlerinde ve güneş alabilsin.
Saygılar..
ben o karışımı ilk önce fırında kurytdum nemliydi çünkü.sonra eledimçok az.sonra orkideköklerini yıkadım.kömür tozu ve tarçın döktüm .saksının dibin mangal kömürü döktüm birazda karışımdansonra orkideyi yerleştiripkalan karışımla dikimi sonlandırdım.umarım dogrudur.

züboli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2012, 12:04   #607
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-04-2012
Öncelikle merhabalar, ben orkideleri çok severim. şimdiye kadar dört tanesine baktım. ilki uzun bir süre yaşadı ikincisi kısa yaşadı çünkü annem çok su verdi üçüncüsünün neden öldüğünü anlamadım ama en sonda bir tane kaldı o da birinci aldığımdı ve hiç kökü olmamasına rağmen keiki verdi. yaklaşık 5 ay keiki annenin dalında kaldı ama en sonda anne ölünce ayırmak zorunda kaldım ve durumunun nasıl olduğunu anlamış değilim. kökleri yok ama çıkıyor ayrı küçük bir saksıya aldım ve kökleri ışık görsün diye tam doldurmadım saksıyı. ne yapmalıyım köklerinin uzaması için? isterseniz fotoğrafları gönderebilirim ama siteye yeni olduğum için nerden göndereceğimi bilmiyorum lütfen yardım edin orkidemin güzelce büyümesini istiyorum teşşekkürler

Düzenleyen Emin97 : 06-04-2012 saat 12:05 Neden: daha fazla bilgi vermek
Emin97 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2012, 18:00   #608
Yeni Üye

Merhaba araniza yeni katildim ve orkide bolumunu vakit buldukca okumaya calışıyorum. Pazar günü Bauhaus'tan aldığım orkidemin tomurcugunun altında beyaz ufak kireç gibi bir leke gördüm. Okuduğum kadarıyla bunun bir haşere olabileceğinden şüpheleniyorum. Ama büyüteçim yok yakından bakamadım. Telefondan yazdığım için de resim ekleyebiliyor muyum emin değilim. Ne yapmam gerekiyor?

Orchid Lover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2012, 18:02   #609
Yeni Üye

Resim ekleyebildim

Eklenen Resimler

Eski 06-04-2012, 18:50   #610
Yeni Üye

Diger Miltonia da da yapraklarinda sorun var ne yapabilirim? Bir heves aldim 2 gun oldu hemen boyle oldu cok uzuldum

Eklenen Resimler

Eski 06-04-2012, 20:44   #611
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-10-2011
Galeri: 2
Miltoniopsis bende de var.Yaklaşık 4 aydır bakıyorum.

Direk güneş alan yere mi koydunuz?Bir de dipteki kasede birikmiş su yok değil mi?Fotoğraftan seçemedim.

2 günde yaprakları eğer sağlıklıyken bu hale gelmiş ise aklıma gelen direk güneş görmüş olabileceği.Miltonia yaprakları direk güneşe(özellikle sıcaklığı arttırıcı 11-15 saatleri arasındaki güneşe) oldukça hassas.Bir de nem önemli.

Yani hem direk güneş sıcaklığı+ az nem ise sorun ondan olabilir.

B.Unver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 11:17   #612
Yeni Üye

Cevabiniz icin cok tesekkurler, alttaki tabakta su yok, fakat saat 1 de aldim arabaya koydum ve eve gittigimde saat 3 tu. Yani 2 saat arabada guneste kaldi. Zaten eve getirdigimde cicekleri yumusacik olmustu. Yapabilecegim birsey biliyor musunuz? Ä°ngilizce klavye icin uzgunum telefondan yaziyorum.

Eski 07-04-2012, 23:09   #613
Ağaç Dostu

Öncelikle o yaprak için üzülmeyin.O yaprak sararıp düşse de sıkıntı olmaz.

Ancak bundan sonra yapacağınız;

-Miltonia nızı bol ışık alan bir yere koymak ama özellikle dik güneş ışınlarından korumak.Özellikle bu durumdayken..Örneğin Kuzey veya Kuzey Doğu cephe cam önü.

-Alttaki tabağı büyütün:Yaprakların alanını çevreleyecek kadar büyük bir tabak içine su ve çakıltaşları koymanız.Burda dikkat etmeniz gereken saksının altı çakıl taşlarının üstüne basacak ama suya değmeyecek.Burda nem orkidenizin çevresinde yoğunlaşır.

-Sabahları ve çok sıcaklarda sabah akşam yaprakları su fıs fıslamak.

-Sıcak günlere geldik.Küçük saksı olduğu için ve miltonia larda bulb olsa da yaprakların hasaslığından en aşağı hafta da bir sulama.Daha sıcaklarda 5 güne kadar indirin.

-Sulayacağınız su:Kesinlikle terkoz su(klor içeren) kullanmamanız.Erikli su tavsiye ederim Bana da tavsiye etmişlerdi iyi sudur orkideler için.

-Elbette 15 günde bir de orkide sıvı gübresi kullanın.

Bunlara dikkat ederseniz.O yaprak düşse de yeni yapraklar çıkacaktır.

Sağlıklı orkideler ve bol çiçekler dilerim

Not:Bir de şu konuyu da ekleyeyim.Hava akımı sağlayın ama bu kesinlikle cereyan veya soğuk hava akımı değil içeridek havanın sirkülasyonunu sağlayın.Yani vantilatör.Ama direk üstüne değil ve ortamı çok kurutacak kadar değil.

Kısacası küçük konular ama bütünü bir dengeyi sağlıyor

Düzenleyen B.Unver : 07-04-2012 saat 23:40
Eski 08-04-2012, 11:11   #614
Yeni Üye

Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler cok aciklayici olmus. Bunlari hemen uygulayacagim fakat son bir sorum var. Tek bir yaprak degil bircok yaprakta ayni sorun var. Ve cicekleri de soldu. Yaprak ve cicekleri oylece birakip dusmelerini mi bekleyeyim yoksa kesmek gerekir mi?

Eski 08-04-2012, 11:21   #615
Ağaç Dostu

Çiçekleri yapraklara zarar vermeden yakın yerden ve dipten kesin.Bakıma devam

Eski 08-04-2012, 16:26   #616
Ağaçsever

Alıntı:
ben de aynı şeyi yapardım
ben yeni bir orkide aldım ama çok küçük resimlerinde göreceksiniz ufak bi saksıda duruyor ve sanırım sadece yosunla kaplanmış.şimdi benim ne yapmam lazım öyle kalsınmı yoksa farklı bir saksıyamı geçireyim.yardımcı olurmusunuz.

Eklenen Resimler

Eski 08-04-2012, 20:19   #617
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi züboli Mesajı Göster
ben yeni bir orkide aldım ama çok küçük resimlerinde göreceksiniz ufak bi saksıda duruyor ve sanırım sadece yosunla kaplanmış.şimdi benim ne yapmam lazım öyle kalsınmı yoksa farklı bir saksıyamı geçireyim.yardımcı olurmusunuz.
muhtemelen yosun sphagnum yosunudur ve bu yosun kökler için ve köklenme için iyidir. fakat resimde tam seçemedim yosunlaşmalar(saksı kenarında yeşil) mı var? saksısı onun için ideal gibi gözüküyor zira kökler öyle taşma falan yapmamış.. yosunlaşma varsa bu fazla suda kaldığını gösterir. saksıyı değiştirmeden eğer yosunlar varsa yosunları temizleyip ve saksıyı bir kaç saat çok seyreltilmiş(1/100) çamaşır suyunda bekletip daha sonra iyice durulayıp tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz. hatta sphagnum'u da yeni alacağınız özel orkide substratına tahmini olarak söylüyorum 1/10 oranında karıştırıp kullanabilirsiniz.
Saygılar..

Eski 09-04-2012, 12:40   #618
Ağaçsever

Alıntı:
muhtemelen yosun sphagnum yosunudur ve bu yosun kökler için ve köklenme için iyidir. fakat resimde tam seçemedim yosunlaşmalar(saksı kenarında yeşil) mı var? saksısı onun için ideal gibi gözüküyor zira kökler öyle taşma falan yapmamış.. yosunlaşma varsa bu fazla suda kaldığını gösterir. saksıyı değiştirmeden eğer yosunlar varsa yosunları temizleyip ve saksıyı bir kaç saat çok seyreltilmiş(1/100) çamaşır suyunda bekletip daha sonra iyice durulayıp tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz. hatta sphagnum'u da yeni alacağınız özel orkide substratına tahmini olarak söylüyorum 1/10 oranında karıştırıp kullanabilirsiniz.
Saygılar..
ben migrostan aldım bu orkideyi hatta keikiyi sanırım çünkü çok küçük.saksısı küçük çay bardagı kadar o yüzden karışım hazırlasamda o saksıya sıgmaz.kökleri saglıklı sulamasını nasıl yapayım.daldırma yöntemiylemi.şimdi ne yapmalıyım.yardımlarınız için teşekkürler.

Eklenen Resimler

Eski 09-04-2012, 15:54   #619
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Alıntı:
ben migrostan aldım bu orkideyi hatta keikiyi sanırım çünkü çok küçük.saksısı küçük çay bardagı kadar o yüzden karışım hazırlasamda o saksıya sıgmaz.kökleri saglıklı sulamasını nasıl yapayım.daldırma yöntemiylemi.şimdi ne yapmalıyım.yardımlarınız için teşekkürler.
Sayın Züboli,
sanırım aldığınız orkide, o tür yerlerde minyatür orkide diye geçen minyatür pahalaenopsis türü onun büyümesi zaten çok fazla değil o yüzden çok da fazla büyük saksıya dikmeyin derim. yani keiki değil o sulaması normal phal'ler gibi. haftada bir daldırma yöntemini kullanabilirsiniz. saksı harcına gelince o saksıya uygun az miktarda, kabuk büyüklükleri daha küçük olan karışım kullanabilirsiniz..

Düzenleyen fzthalil : 09-04-2012 saat 21:03
Eski 09-04-2012, 19:14   #620
Yeni Üye

Orkidemin cicek dalinda cok kucuk recine tarzi damlalar var silmistim yine olustu. Eczaneden saf alkol aldim bunu nasil kullanacagimi anlatabilir misiniz? Sanirim yuzde 30 su ekleyecegim sonra daldirma yontemiyle mi sulayacagim ve dallara puskurtme yapmali miyim? Bir yerde orkideyi ilik suyla yikamam gerektigini okudum ama ciceklerinin dokulmesinden korkuyorum.

Eski 09-04-2012, 20:24   #621
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orchid Lover Mesajı Göster
Orkidemin cicek dalinda cok kucuk recine tarzi damlalar var silmistim yine olustu. Eczaneden saf alkol aldim bunu nasil kullanacagimi anlatabilir misiniz? Sanirim yuzde 30 su ekleyecegim sonra daldirma yontemiyle mi sulayacagim ve dallara puskurtme yapmali miyim? Bir yerde orkideyi ilik suyla yikamam gerektigini okudum ama ciceklerinin dokulmesinden korkuyorum.
Sayın Orchid Lover,
Sakın! bu soruyu ben de daha önce Praecox hocamıza sormuştum o da orkidenin normalden fazla terlemesi demişti ve sadece kuru bir bezle silmemi söylemişti... saf alkol uygulamasını hocalarımız mı söyledi bilmiyorum ama ben ilk defa duydum. bu uygulama bana çok riskli geldi. bunu hocalarımıza ismen sormanızı tavsiye ederim...

Eski 09-04-2012, 21:00   #622
Yeni Üye

Sayin fzthalil, cevabiniz icin tesekkurler. Bu uygulamayi bu forumda okumustum ama henuz yapmadim. Bilen bir hocamiz yorum yaparsa ona gore hareket edecegim.

Eski 11-04-2012, 18:04   #623
Yeni Üye

Bahsettigim kucuk damlaciklar cogaliyor lutfen bilen biri yardim etsin ne yapmaliyim?

Eski 28-04-2012, 23:55   #624
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-03-2012
yaapışlan damlacıklar

Sayın Orchid Lover,

aynı sorun benim orkidelerimde de mevcut, kiminin dallarında kimisinin de yapraklarında şeffaf recine benzeri damlacıklar oluşuyor, bu forumda ve baska kaynaklarda okuyarak kazandıgım bilgileri asagıdaki gibi özetleyebilirim, uzmanlardan biri beni dogrulayabilirse sevinirim.

- bu mevsimlerde gece ve gündüz sıcaklık farkı fazla oldugunda bu damlacıkar cicekli ve ciceksiz dallarda sıklıkla oluşuyor. dalda oldugu sürece sorun teşkil etmiyor.
- Ancak recine mantar oluşumu icin ortam hazırlıyor o yüzden ara sıra nemli bir mendille temizlemekte fayda var.
- bu recine damlacıkları yaprakların alt ve üst yüzlerinde yogunlukla görldügünde ise kabuklu bit ya da bir mantar hastalıgından süphlelenilebilir.

Ben yapraklardaki recineleri 30%sulandırılmış ve parmagımın ucuyla bebe şampuanı koydugum alkole batırdıgım mendil ile sildim. Sonrasında ise suyla ıslattıgım bir bezle üzerinden gectim. Elim degmişken kurumuş köklerini de temizleyip bol tarcınlayıp yeni substrata diktim. henüz birkac gü oldu ama simdilik sorun cözülmüş gibi görünüyor.

umarım size de yardımı olur.

nrkrkmz beğendi.
zeynepkavi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 00:00   #625
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-09-2011
Merhaba arakadaşlar benim orkidem şaşırdı sanırım aynı tomurcuktan hem tomurcuk hemde yaprak çıkartıyor (Resimdeki tomurcuk şu anda açmış durumda). Sizce ne yapmalıyım, olduğu gibi bırakmalaımıyım, dalımı keseyim, çiçekleri kesip keikiyimi bırakmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Eklenen Resimler

blacksword Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 00:19   #626
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-03-2012
merhaba benim orkidem tam çiçeklerini döktü budama zamanı geldi derken yeni bir dal uzattı acaba yinede budasam mı yoksa yeni daldaki tomurcukların açmasını mı beklesem.Yardımcı olan olursa çok sevinirim.

nazok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 10:44   #627
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-01-2012
merhabalar orkidemin saksı ve topragını değistirmek istiyorum uygun bir zaman mı bunu yapmak için ve besin aldım nasıl kullanmalıyım?
teşekkür ederim.

fulya_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 13:22   #628
Ağaçsever

Alıntı:
ben de aynı şeyi yapardım
çok teşekkür ediyorum size yardımlarınız için orkidem yaprak çıkartmaya başladı.sizde bir şey yapmama gerek var mı şuan sadece daldırma yöntemiyle haftada bir suluyorum.

Eski 03-05-2012, 17:46   #629
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Alıntı:
çok teşekkür ediyorum size yardımlarınız için orkidem yaprak çıkartmaya başladı.sizde bir şey yapmama gerek var mı şuan sadece daldırma yöntemiyle haftada bir suluyorum.
Rica ederim.. çok sevindim yaprak çıkartmaya başladığına ayda ya da onbeş günde bir de ''N''(azot) oranı yüksek sıvı besin verin. Vilmorin marka sıvı besin iyidir.. bir de fısfıs yapmayı unutmayın sabah akşam..

Eski 06-05-2012, 12:14   #630
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-05-2012
merhaba siteye yeni üye oldum.2 tane çok sevdiğim orkidem var ve durumları kötüleşince internette ne yapabilirim diye ararken buldum bu siteyi.yaklaşık2 aydır bakıyorum bu güzel canlılara..bbu hafta çiçeklerini dökmeye başladılar.ve kökleri çürüyor .ne yapabilirim bilmiyorum .direk ışık almıyorlar.haftada 1 kez suluyorum .

raya 1326 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024