yaapışlan damlacıklar
Sayın Orchid Lover,
aynı sorun benim orkidelerimde de mevcut, kiminin dallarında kimisinin de yapraklarında şeffaf recine benzeri damlacıklar oluşuyor, bu forumda ve baska kaynaklarda okuyarak kazandıgım bilgileri asagıdaki gibi özetleyebilirim, uzmanlardan biri beni dogrulayabilirse sevinirim.
- bu mevsimlerde gece ve gündüz sıcaklık farkı fazla oldugunda bu damlacıkar cicekli ve ciceksiz dallarda sıklıkla oluşuyor. dalda oldugu sürece sorun teşkil etmiyor.
- Ancak recine mantar oluşumu icin ortam hazırlıyor o yüzden ara sıra nemli bir mendille temizlemekte fayda var.
- bu recine damlacıkları yaprakların alt ve üst yüzlerinde yogunlukla görldügünde ise kabuklu bit ya da bir mantar hastalıgından süphlelenilebilir.
Ben yapraklardaki recineleri 30%sulandırılmış ve parmagımın ucuyla bebe şampuanı koydugum alkole batırdıgım mendil ile sildim. Sonrasında ise suyla ıslattıgım bir bezle üzerinden gectim. Elim degmişken kurumuş köklerini de temizleyip bol tarcınlayıp yeni substrata diktim. henüz birkac gü oldu ama simdilik sorun cözülmüş gibi görünüyor.
umarım size de yardımı olur.
|