agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

Bekir__ 02-04-2007 21:18

Benim de kardeş olmamı isteyenler yok mu aranızda :(

Bana da gönderin lütfen çeliklerden. ama birden fazla istiyorum :D Ne olur ne olmaz, çiçeğin ç sini bilmiyorum henüz, ama bu çiçeği çok seviyorum. Öğrenecem artık. Bu arada kargo ne kadar tutuyor :D

darla 03-04-2007 08:47

hoyaların efendisi de maaşallah amma gösterişli...

habibe 03-04-2007 08:53

Sevgili memet , of diim ben saaa
Bu ne! nasıl güzel birşey allahım ! Hemen bir mum edinmeliyim hemennnnn!!

BenBen1967 03-04-2007 12:07

Memet bey bunun çeliği felan var mı?Yoksa sadece resmi mi var ?En kısa zamanda sera yapacak bir yer edinmeliyim bu gidişle ev seraya dönecek;)

gilan 03-04-2007 22:15

Bir mum çiçeği kardeşi daha geldi aranıza kabul ederseniz :)
Annemin güzel bir mum çiçeği vardı ama bitlenmişti. Haftasonunda önce ilaçladık, ertesi gün de banyo yaptırıp, yanına da sarılması için yeni bir düzenek yapıp cam kenarına yerleştirdik. Baya büyük birşey ve çok tatlı oldu, inşallah bir sarsıntı yaşamaz.
Bu arada 2 de çelik aldım. Köklendiklerinde kendi mum çiçeğim de olacak :)

gilan 03-04-2007 22:21

Bu arada annemin ilettiği bir bakım önerisi:
Çiçek açması için yalnızca güneş alması yetmiyor, güneşte büyümesi gerekiyor. (Büyüme süreci boyunca güneş alan bir yerde durmalı.) Yoksa bitki 2metre olsa bile, ucunda çiçek açan o çıkıntılar oluşamıyormuş.
Bunlar amatör bilgilerimiz tabi, kesin doğru diyemem. Ama yine de denemişlik ve görmüşlük içeriyorlar :)

Bekir__ 04-04-2007 06:35

Çelik bekleyenlerin sırası nerden ???
Ben sonlardayım galiba :(

Bekir__ 04-04-2007 07:21

Bi de Bu çiçeğin hani balı oluyor ya, bu bal zehirlimiymiş?

arb73 04-04-2007 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bekir__ (Mesaj 91833)
Bi de Bu çiçeğin hani balı oluyor ya, bu bal zehirlimiymiş?

Ben hala hayattayım :D

darla 04-04-2007 12:05

Demek ki zehirli değil bazıları.
Yoksa hepsi mi zehirli değil?

memet 04-04-2007 12:33

Bence zehir konusunu, başkalarını çiçeklerinden uzakta tutmak isteyen biri çıkarmış olmalı.

Bekir__ 04-04-2007 19:42

aslında ben de hayatta olduğum için sorma imkanına sahip oldum . Ben de almıştım ağzıma. Ekşi sözlükte okudum sanırım, balı zehirlimişymiş falanmış diye. demek ki değilmiş, tecrübeyle sabit...

memet 04-04-2007 19:49

Ekşi sözlüğe baktım bilgiler çok fazla ciddiyet içeriyor gibi değil.
En fazla çok tüketildiğinde tansiyonu düşürüyor denebilir. her çiçekte bir damla olsa ne kadar çok tüketilebilir ki?
Uğursuzluk konusunu ise konuşmaya bile gerek görmüyorum.

Bekir__ 04-04-2007 20:49

eee, bana kim çelik gönderiyor birkaç tane (garanti maksatlı) :D

darla 05-04-2007 10:00

Evet katılıyorum.Bende sırada olanlardanım.
Hazır mum çiçeğinin zamanı gelmişken bildiğim kadarıyla bu zamanlarda çeliklerden çoğaltılabiliyordu...

hercai61 05-04-2007 21:25

Mum çiçeği isteyenler vardı sanırım,

Bekir__ 05-04-2007 21:55

evet,ben. Hem de TRABZONDAYIM. 61 nası çekiyor yav :D

lerdemir 05-04-2007 22:35

Talip arkadaşlar,

Konu başlığına en başından itibaren okuyabildiniz mi?

Sevgili memet'in, mum kardeşliine kabul için yazdığı bazı kriterler vardı da...

İklimsiz 05-04-2007 23:50

Herkese Merhaba
Uzun yıllar önce bizim evimizde de vardı mum çiçeği. İnsan yıllar geçtikçe eskinin ve güzelliklerinin kıymetini daha iyi anlıyor. Çevremde (Giresun'da ikamet ediyorum) o kadar aramama rağmen bulamadım mum çiçeğini. İstanbul'dan bir yakınıma sipariş verdim. Öyle bir tutku yani...
Hele bir gelsin, biraz büyüsün isteyen herkesle paylaşmaya hazırım.

Bekir__ 06-04-2007 04:56

kriterler neymiş yav, ben görmedimm

Bekir__ 06-04-2007 20:01

Bugün sınavlarım bitti ve şimdi baştan sonra bütün konuyu okuyup, gerekli bilgileri toplayacağım... Çiçeğime en iyi şekilde bakabilmek için...

Bekir__ 06-04-2007 22:22

Tüm konuyu baştan sona okudum. Aldığım notları sizlerle paylaşayım...

Alıntı:

Mum çiçeği yani hoya carnosa çok çok zarif bir sarılıcıdır.Eski salonların kraliçesiydi. Mis gibi de kokar. Artık iyice azaldı. Elinizde varsa kıymetini bilin.

Bu güzel bitki son derece de dayanıklıdır. Ev koşullarında başarıyla yetiştirilir. Çelikleri de kolay köklenir. Kanaatkardır. Çok ciddi bir bakım isteği yoktur.
Aydınlık ve güneşli yerlerde bulunmalıdır. Karanlık ortamda bulunursa çiçek açmaz.

Genç fideleri hemen çiçek açmaz. Hafif asidik, nötral toprakları sever. Kireçli su bir müddet sonra zarar görmesine sebep olur. Humuslu toprakları sever. Saksı harcına yanık hayvan gübresi veya biofarm humus gibi organik bir malzeme katın.
Pamuklu bite karşı hassastır. Hemen bitkiyi sarabilir dikkatli olun.

Aşırı sulamadan hoşlanmaz.İki sulama arası toprağının bir miktar kurumasına izin verin. Saksı tabağında su bırakmayın, çürümeye neden olur.

Tropik kökenli bir bitki olduğundan kışı sıcak geçen yerlerde yarı gölgede olmak şartıyla dışarıda yetişebilir. Tohumdan da yetişir. Yerini ve yetişme koşullarını seviyorsa tohum bağlar. Ancak üzerinden alınan tohumlar hemen ekilmelidir.İlkbahardan sonbahar sonuna kadar 15 günde bir suda eriyen bir hazır bitki besini ile gübreleyin.

Bu son derece güzel, nostaljik bitkiyi iyi ki sordunuz, hakkında konuşması bile güzel, kokusu burnuma geldi sanki

yetiştirme: hoya carnosa en iyi, günde en az 4 saat doğrudan güneş alacağı bir yerde tutularak yetiştirilir. ancak bunun yanında, perdeden süzülen dolaylı gün ışığında da büyüyebilir. en uygun sıcaklık; gece 15-18 derece, gündüz 21 ve üstüdür. çiçek açarken istediğiniz kadar sulayın. ama bitkilerin dinlenme döneminde, sulamaların arasında toprağın iyiyce kurumasına izin verin. bahar ve yazın, her iki ayda bir bitkinizi gübreleyin. yapraksız dalları ya da gövdeleri çıkartmayın/kesmeyin, çünkü bir sonraki yıl bu yapraksız kısımlar yeni çiçekler verecektir.

Mum çiçeğinin özellikleri

Mum çiçekleri mükemmel sarılıcı bitkilerdir. Su depo edebilen kalın balmumsu yapraklara sahiptirler. Bu bitkiler için en iyi sulama yöntemi, iki sulama arasında dibinin kuru olmasını sağlamaktır. Bitkinin az sulanması ya da suyunun fazla kaçırılması durumunda yapraklarda buruşukluk meydana gelecek, açık kahverengi lekeler oluşacak ve sararma baş gösterecektir.

Eğer bitkinin kuru asma çubuğu haline döndüğünü görürseniz, bu muhtemelen yetersiz sulamadan kaynaklanmaktadır. Bu durumda ya taze yeşil kısma kadar ya da kuru kısmın sonuna kadar kesin. Bir kez köke bağlandığında, bitki tekrar çiçek açmaya başlayacak ve gelişimine devam edecektir. Bitkinin tekrar gelişmeye başlaması bazı durumlarda iki yılı bulabilir.

Bitkinin zarif yıldız demeti şeklinde çiçekleri vardır. Çiçekler kuruyup öldükleri yerden açmaya devam edeceklerdir, bu yüzden bir sürü çiçeğiniz olsun istiyorsanız çiçeğin kuruduğu bölgeleri temizlemeyin. Bitki ilk sürgünleri verirken büyümesi aldatıcı olabilir çünkü ilk başlarda yapraksız bir asma çubuğunu andırır. Yapraklar çubuktan yavaş yavaş çıkar bu yüzden sabır gösterin.

Bu bitkileri çelikleme yoluyla çoğaltabilirsiniz, eğer hormonsuz köklendirmek istiyorsanız bunun için en uygun mevsim bahardır. 7.5 - 10 cm uzunluğunda çelikleri alıp güneş ışığına bırakın, köklenmesi aylar sürebilir. Mum çiçekleri büyürken, ayda bir kere gübrelemelisiniz.

mum çiçekleri sabır ve ilgi ister.Hergün su spreyi sıkılacak yeri değişmeyecek. toprak düzenli ve hafif nemli olacak şekilde sulanması gerekiyor. mum çiçeği için beklemeye değer.

Genç fideleri hemen çiçek açmaz. Hafif asidik, nötral toprakları sever. Kireçli su bir müddet sonra zarar görmesine sebep olur. Humuslu toprakları sever.

- Güneş ışığı, arada filtre bile olsa asla direk üzerine vurmuyor ama bol ışıklı bir yerde.
- Kalorifere yakın, daima sıcak ortamda.
- Yazın balkona çıkarmam, yerini hiç değiştirmem.
- 2-3 günde bir su veririm.
- Yazın 2 haftada bir spreyle yapraklarına su sıkarım.
- Yeni sürgünlerin ucunu asla ellemem.

*********Harç için kompost ve torfu karıştırın perlit veya pomza ilave edin. Karışımı 1 lt suya 0,25 çay kaşığı limon tuzu katarak sulayınız. Saksınızı bekletiniz. Harç suyu çekince ertesi gün dikim yapınız********

396. mesaj

Kuru fesleğen toprak üstüne ovalayınız....Kokudan sinekler yaklaşmıyor...
Toprak fazla ıslak olduğunda sinek yapıyor.Birde ortam sıçak olursa sineklerin tam istediği ortam.

Saksınızın kenarına mum çiçeğinizin tutunacağı bir cubuk koyar ve yumuşak bir şekilde bağlarsanız çiçeğiniz daha güvende ve sağlıklı olur.aramıza hoşgeldiniz.

mum çiçeginin çeliklerinden nisan ayında alın su dolu bir kabın içerisine koyun 15gün **** 20 gün içerisinde iyice kökleşeceklerdir daha sonra bir saksıya sitillersiniz ben geçen sene mayıs ayında kökleştirip 15saksıya birden sitilledim hepside tuttu şu an evde 6 saksıda mum çiçegi var diger 9saksı çiçegi akrabalara arkadaşlara verdim.. bütün mum çiçeklerimin diplerine biraz hayvan gübresi verdim daha sonra bir çay kaşıgı organik gübre verdim birazda demir tozu getirdim sanayiden demir kesen hızarın dibindeki biriken demirin tozundan bir çay kaşıgıda ondan verdim çiçeklere çok iyi geldi her çiçegin demirede ihtiyacı oluyor...yalnız şunu göz ardı etmemek gerekiyor benim siteye koymuş oldugum resimlerdeki 1nolu resimdeki ile 3nolu resimdeki mum çiçegide ikiside geçen sene mayıs ayında sitilledim çiçekler birinin boyu 2 metreyi geçti digerinin boyu ise resimdede gördügünüz gibi çok küçük bunun böyle olmasının tek bir sebebi var birisi devamlı oda sıcaklıgında 15-20 derece olan yerde durdu digeri ise soguk odada oldugu için gelişmedi her ne kadar soguk odada çiçek zarar görmesede gelişmiyor...bu çiçeklerin yerinide mümkün mrtebe deişmemek gerekiyor benim önceki senelerdeki mum çiçegimi tomurcuk halindeydi yerini deiştirdim bırak çiçek açmayı çiçek kurudu...

Bu yorumları paylaşan arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.

Bana da İnşallah pazartesi günü hercai61 arkadaşımız gönderecek çiçek. Sabırsızlıkla Bekliyorum. Ona da teşekkürümü tekrar etmek istiyorum.

Şimdilik herkese iyi geceler...

lerdemir 06-04-2007 22:59

Bekir ellerine sağlık,

Çok güzel oldu böyle hepsi derlenmiş toplanmış...

Elin değmiş ve de yeri gelmişken; bir de KRİTERLERİ alabilir miyiz topluca mümkünse?

Bekir__ 07-04-2007 07:42

Kriterler Şunlar sanırım.
Mum çiçeği kardeşi olabilmek, eğer çiçeğiniz yoksa çelik alabilmek için.... forumda aktif olmamız gerekiyor arkadaşlar. Üyelerin tanıştığı bir bölüm var, orda kendimizi tanıtmalıyız. Kısacası bu ailenin içinde ben de varım demeliyiz, öyle bir kenarda durup beklememeliyiz... Zaten ortam gayet güzel. Burda aktif olmak, mesaj yazmak falan bir eziyet değil bir zevk. İlk sayfalarda özellikle bayaa güldüğüm yerler vardı. (ters dikme olayı) Zaten bilgi bakımından üstteki mesaj kendini gösteriyor. NEyse sözü fazla uzattım. Kriterler bunlar sanırım. Olmasa da benim içimden gelenler bunlar :))
Herkese bol çiçekli günler...

Menekşe sevdalısı 07-04-2007 16:10

Mum çiçeği çeliğim 10 gündür bardakta suyun içinde aradabirde suyunu değiştiriyorum.Ama hala çillenmedi ne zaman çillenir hiç belirtide yok.Yardımı **** yorumu olan kardeşler arıyorum.

:confused: :confused: :confused:

:( **** me.

Ophrys 07-04-2007 16:42

Benim mum çiçeği celiğim 15-20 günde çillenmişti.

Fraise 07-04-2007 19:38

yazıldı mı bilmiyorum fakat bu çiçek birde mumsu bir sıvı damlatırmış ve çıkması zor olurmuş.Ben çok küçükken komşumuzun evinde görme şansına eriştim anneme bahsettim ve şu an çok sevindi mümkünse bizde çelik alabilir miyiz?

lerdemir 08-04-2007 01:05

Tam onikiden vurmuşsun Bekir,

Tekrar teşekkürler, ellerine sağlık...

Bir de, mümkünse, foruma yazarken, elimizden geldiğince Türkçemizi düzgün kullanmaya çalışıyoruz. :p

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bekir__ (Mesaj 92888)
Kriterler şunlar sanırım.
Mum çiçeği kardeşi olabilmek, eğer çiçeğiniz yoksa çelik alabilmek için.... forumda aktif olmamız gerekiyor arkadaşlar. Üyelerin tanıştığı bir bölüm var, orada kendimizi tanıtmalıyız. Kısacası bu ailenin içinde "ben de varım" demeliyiz, öyle bir kenarda durup beklememeliyiz... Zaten ortam gayet güzel. Burada aktif olmak, mesaj yazmak falan bir eziyet değil, bir zevk. İlk sayfalarda özellikle bayağı güldüğüm yerler vardı. (ters dikme olayı) Zaten bilgi bakımından üstteki mesaj kendini gösteriyor. Neyse sözü fazla uzattım. Kriterler bunlar sanırım. Olmasa da benim içimden gelenler bunlar :))
Herkese bol çiçekli günler...

Bekir__ 08-04-2007 07:03

İmla hataları için özür dilerim . Hızlı yazınca olabiliyor böyle şeyler :)

lerdemir 09-04-2007 20:01

Özür de ne demek öyle sevgili Bekir?

Sadece ufak bir hatırlatma, gündeme tekrar getirme olabilmesi için vesile olsun istedim...

:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025