![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2010
|
İç içe saksı yöntemi hakkında bilgi sahibi olup yöntemi denemek isteyenleri cesaretlendirmek için sıklıkla yaptığım ve yapmaya devam ettiğim uygulama hatalarını paylaşmak istiyorum. İç saksıyı çıkarmadan besin eriyiğini üstten dökmek; Bu yanlış uygulama benim gibi belirli düzeyde tecrübe edinmiş olanlar için bile büyük risk taşımaktadır.İçeride ne kadar sıvı olduğunu bilemeyeceğimiz için 2 kez üst üste fazla sıvı verilmesi çok büyük olasılıkla köklerin oksijen eksikliğinden çürümesi ve bitki kaybı ile sonuçlanır.Bu yöntemde daha önce de vurguladığım gibi dış kabın içinde hangi seviyede besin eriyiğinin olduğunun düzenli olarak gözlenmesi zorunludur Besin eriyiğinin eksilen kısmının tamamlanması;Bu yanlış uygulama bilgi eksikliği yoksa sadece insani zaaf ile bitki ile daha az ilgilenmek için yapılmaktadır.Benim de bu hatayı yaptığımı itiraf etmeliyim.Eğer daha önce belirlenmiş olan seviye geçilmiyorsa ve alışkanlık haline gelmedikçe ciddi problem yaratmadığını söyleyebilirim. Besin eriyiğinin yanlış oranlarda hazırlanması;Bu yanlış uygulamayı nerdeyse her gün yapmaktayım. Bu hatadan dolayı bir problem yaşadığımı gözlemlemedim.Hatta bunun bitki için iyi olabileceği konusunda gözlemlerim var. Özellikle Hoyalar için kireçsiz su önerilmekle birlikte tüm bitkilerim gibi Hoyalara da kireçli ve klorlu çeşme su veriyorum. Başta Hoyalar olmak üzere tüm ev bitkilerinin toprak kültürüne göre topraksız yetiştirme yöntemlerinde bakım hatalarından daha az etkilendiğini belirtmeliyim. Bu durum tüm temel gereksinimleri bu yöntemle yeterince ve sürekli olarak sağlanan bitkilerin geliştirdiği yüksek direnç ve yaşamı sürdürme gücü ile açıklanabilir. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Hydrosuccess, besleyici sıvı seviyesi 1-3 cm arası değişecekse , dış saksı şartmıdır , bunu sadece daha derince bir altlık kullanarak yapsak olmaz mı ? Ben saksı ebatına göre değişen kaseler kullanıyorum . Aklıma takılan bir şey daha , 4-5 tane küçük saksı ortak bir dış kabı paylaşsalar problem olur mu ? Tabi size göre yolun başında sayılırım . Tavsiyelerinize ihtiyacım var . Saygılar . |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Jezebel, Teorik olarak olabilir ancak pratikte problem yaratır.Besin eriyiği çok hızla buharlaşır, besin eriyiği ışık göreceği için birkaç gün içinde yoğun ve önlenemeyen alg (yosun) gelişimi olur,kökler dış ortamın tüm etkilerine daha fazla maruz kalır, 3 cm derinliği sağlayacak saksı altlığı bulunamaz,iç kabı şeffaf tercih etme olasılığı sıfırlanır.Ayrıca dışta ışığı geçirmeyen ve tercihen açık renkli kap olması bitkiyi yazın açıkta güneş altında aşırı ısınmadan korumaktadır.(İstanbul'da kişisel tecrübem) Ortak dış kap tek tek dış kaplara bir alternatif oluşturabilir ancak kaplar arasında yine büyük boşluk kalacağından daha önce bahsettiğim olumsuzluklar yine oluşabilir.Benim teorik olarak ürettiğim çözüm ışık geçirmeyen kapaklı bir dış kap seçip her iç kap için kapakta uygun delikler açmak.Ancak hoyalar gibi çok büyüyen bitkiler ile uğraşırken bu kapağı tüm bitkiler ile birlikte kaldırıp besin eriyiği ile ilgilenmek bile çok zor olur.Ben gerçekleştirmesi mümkün ancak pratik değil diye düşünüyorum.Bunun ötesinde eğer farklı türler aynı kapta yetiştirilecekse (akvaryum bitkileri ile ilginiz var mı bilmiyorum) öngörülemeyen gelişim sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. ''Allelopathy'' konusunu araştırmanızı öneririm... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Ortak altlığı kaktüslerim için düşünmüştüm , hepsi çok ufaçık saksılarda . Yeni gelen hoya çeliklerimi topraksız köklendirmeyi denemekteyim . Kalanchoe yaprağım başarıyla köklü yavrular oluşturdu . Şeffaf saksı bulmak bu arada hayli zor . Alakasız kapların altına delikler açmaktan başka çözüm göremedim . Bakalım hayırlısı . |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
İç kapların şeffaf olmasına gerek yok ancak kişisel bir tercih olabilir.Benimkilerin tama yakını bildiğimiz kahverengi/siyah saksılar.Ancak dış kap mutlaka ışık geçirmeyecek yapıda olmalı.Bu kap daha büyük (iç içe saksı yöntemi için öneriyorum) altında delik olmayan plastik veya porselen bir saksı ya da boyutları uygun herhangi bir şey olabilir.Metali zamanla besin eriyiğine salınım yapabileceği ya da çürüyebileceği için önermem. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|