Sayın Yeşillim,
İç içe saksı yönteminde daha önce belirttiğim gibi bitki toprakta/saksıda yetiştirmeye göre daha küçük kapta yaşayabilir ve bu bitki sağlığı için tercih edilir.Bitki (Kuşkusuz öncelikle sözkonusu olan Hoya, ama diğer bitkiler de ) baştan itibaren daimi olarak yaşayacağı büyüklükte kaba dikilebilir.Eğer tohumdan üretim veya çok küçük çelik köklendirme sözkonusu ise bir büyük kaba geçiş yapılabilir.(Sıklıkla gerekli olmayan bir durum)Bu geçiş her mevsimde kolaylıkla ve nerdeyse % 100 başarı ile gerçekleştirilebilir. Toprakta/saksı kültüründe olduğu gibi her yıl/iki yılda bir toprak değişimleri,saksı büyütme ihtiyacı sözkonusu değildir.
Saksı kültüründe kök budama ihtiyacı oluyor mu açıkçası ben bilmiyorum.İç içe saksı yönteminde bazı bitkilerin (Hoyaların çoğunun) kökleri iç saksının altından dış kabın içine hatta kenarlardan yukarı uzanmakta, zaman zaman kurumakta,kısmen ölüp kopmaktadır.Bu durum normal bir süreç olup sorun yaratmaz.Bitki koşullarına uyum sağlayıp süreç içinde kendisi köklerini ''budamaktadır''
Zamanla kullanılan katı ortam materyalinde azalma olmaz daha doğrusu olmamalıdır.Eğer azalma oluyorsa yanlış bir materyal seçilmiş ve sistem başından yanlış kurulmuştur.
Katı ortam materyalinin alt kaba birikip birikmediği sorusu pratikte yaşanabilecek sorunların tarafınızdan algılandığını gösteriyor.Tebrik ederim.Bu durum iç kabın altındaki delikler ve materyalin büyüklüğü arasındaki ilişkiye bağlı.Önce Hydroton için cevaplayayım.Hydroton pişmiş kil topçukları olduğu için üretim sürecinde ve nerdeyse elle bile kırılabilen bir materyal olduğundan sonrasında ufalanır ve paketten tozlu olarak çıkar.Bitki dikiminden önce veya dikim sonrası yıkanmalıdır.Türkiyede satılanlar genellikle iri taneli (1 cm çapında) olduğundan iç saksının standart alt deliklerinden düşmez ve doğrudan koyulabilir.Diatomit ise kolay ufalanan organik kökenli bir birikim kayasının parçalanmasından oluşmakta olup paketten tozlu olarak çıkar. Uygulama olarak öncesinde yıkamak zor olduğundan bitki dikildikten sonra yıkanmalıdır.Diatomit milimetreden santimetreye giden büyüklükte parçalardan oluştuğundan iç kabın altındaki standart deliklerden dış kabın içi ve dışarıya dökülebilir.İç kabın altına olabildiği kadar ince bir elyaf (Akvaryumcularda bulunanlar idealdir.) koyulmalıdır.
Bu arada diatomit tozunun aynen perlit tozu gibi solunmaması gerektiğini belirteyim.Her ikisi de yüksek silisyum içeriği nedeniyle silikozis gelişimine neden olur.Uygulama en iyisi açık havada yapılmalıdır.
Düzenleyen Hydrosuccess : 19-10-2010 saat 22:17
|