View Single Post
Eski 17-10-2010, 20:29   #45
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Türkiyenin de içinde bulunduğu subtropikal iklim kuşağında yaşayan bazı bitki türlerinde şaşırtma yani bitkinin bir kaptan daha büyük kaba ya da toprağa geçirilmesi uygulanan ve yarar sağlayan bir yöntem.Bu uygulamada kökler ortam değişimi yaşar ve taşıma sırasında kısmen hasarlanır.Oluşan stress bitkiyi uyarır ve daha güçlü/hızlı büyümeyi teşvik eder.
Hoyalar da dahil çoğu ev bitkisi tropikal iklim kuşağından gelmekte olup doğalarında bu tarz önemli değişimler yer almamaktadır.Bu bitkiler mevsimsellikle sadece daha az veya daha çok büyümekte/çiçeklenmekte ya da en kötü durumda koşullar düzelene kadar bir durgunluk haline ( sıklıkla yaşandığını gözlemlediğim bir durum.Hoyam 3-4 aydır bir yaprak bile çıkarmadan duruyor....vb.) girmektedir.Köklerin yer değişimi (yani bir çeşit şaşırtma) Hoyaların doğalarında pek olmayan bir durum.
Bu nedenle ben çelikten büyüttüğüm tüm hoyalarımı gelişimleri ilerlediğinde de yaşayacakları büyüklükte kaplara diktim.Bana köklü olarak (her ne kadar zayıf da olsa) gelen 5 adet Hoya ise yeni yaprak ve filiz gelişimlerini nerdeyse çelik köklenmesi kadar geç gerçekleştirdiler.Yani toprak kültüründen köklü bitkinin topraksız ortama geçişi gecikerek ancak tam başarı ile oldu.Sonuç olarak Hoyaların kap değişiminin (ölümcül olmamakla birlikte) kökler ve bitki için olumsuz anlamda strese neden olduğunu söyleyebilirim.1 yıl içinde Hoyalarımdan (bazıları çok fazla büyümekle birlikte) hiç birinin kaplarını büyütmedim.Bunun için bir gereklilik duymuyorum. Ancak bir kap değişimi yaparsam bunun bitkiyi ciddi strese sokacağına inanıyorum.Bunu en başta da öngördüğüm için (diğer bitkilerdeki geniş tecrübelerimin ışığında) tüm Hoyalarım başta büyük gibi görünen şimdi ideal büyüklükte kaplarda köklendirildi.En küçük türlerde iç kap 9 cm çapından başlıyor en büyük türlerde 15 cm çapa kadar ulaşıyor.Halen üzerinde çiçek öbekleri olan H. bilobata ve obscura sadece 10 cm çapında iç kaplarda ve sürekli büyüyorlar.H. carnosa nispeten büyük bir tür.12- 15 cm çapında iç kaplar yeterli olur.Daha büyük kaplar kullanılabilir ancak hem gereksiz, hata yapılırsa kök çürüme riski artar hem de çok büyük bitkiye (evde pek de istenmeyen bir durum) neden olabilir.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön