View Single Post
Eski 18-10-2010, 14:18   #47
Hydrosuccess
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2010
Sayın Yeşillim,şans bambusu ile ilgili yorumunuz doğru.Şans bambusu (Lucky Bamboo) aslında bambu değil Dracaena sanderiana bitkisinin dal çelikleridir.Köklerinin oksijen ihtiyacı nispeten az olduğundan durgun su kültürü benzeri bir ortamda uzun süre (ama sonunda çürüyerek) bakılıp köklendirilir.Aslında bu çelikleri iç içe kap yöntemi ile çok kolaylıkla sonsuza kadar bakmak ve büyütmek mümkündür.Bu açıdan (ilgilenmediğim için denemedim ama eminim) topraksız yetiştirmeye çok uygun ve kolay bir bitkidir.
Diğer sorunuz ilk başta benim de endişe ettiğim bir konuyla ilgili.Çoğunlukla iç kap olarak plastik saksı kullanıyorum.Bu saksıların altı düz olmuyor ve bazen 7-8 mm'ye ulaşan çıkıntılar nedeniyle alt deliklerden çıkan kökler için güvenli bir mesafe kalıyor.Ayrıca Hoya kökleri daha önce de gösterdiğim gibi iç kabın kenarından yandan yukarı doğru uzanıyorlar.(Doğada da kökleri ağaç kovukları, çatlaklardan dışarı gövde boyunca uzanımlar gösteriyor.)Sonuç olarak kökler bize problem çıkarmadan, kendi kendilerine kap içinde uygun konumlarını buluyorlar.Kaza ile oluşan kök kopmalarının sağlıklı bitkide bir problem çıkardığını görmedim.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön