Sayın Yeşillim, topraksız yöntem ile bitki yetiştirmek toprakta yetiştirmekten çok daha kolay ve zevkli.Açıkçası bitkilerim saksılarda/toprakta çürümeye başlayınca bu yöntemi kullanmaya başladım.
Siz ve eğer varsa bu yöntemi uygulamak isteyen diğer hoyaseverlere ilk tavsiyem gelişmiş/köklü bitkiler değil çelik ile başlamaları.Sanırım artık herkesde bulunan carnosadan alınacak uygun bir çelik (açıkçası carnosa suda bile kökleniyor) acemilik aşamasında kolaylık sağlar.Köklü bitkinin topraksız ortama transferi çıkabilecek sorunlar açısından tekniğin uygulanmasını zorlaştırır. Bununla birlikte yıllar önce bu yönteme transfer ile başladığımı da belirtmeliyim.
Çeliğinizin altta kalan bölümünü yapraklar da kısmen materyal içinde kalacak şekilde dikin.Ben prensip olarak yaprak azaltması yapmıyorum.(Bu forumda önerilenin aksine) Bitkinin fotosentez yapmak için yaprağa ihtiyacı bulunmakta.Bitkinin dikildiği iç kabı doğrudan çeşme altında hafif su akışı ile tozlar kaybolana kadar yıkayın.Dış kabın içine daha önce önerdiğim seviyenin maksimumu kadar (3-4 cm) su (sadece su) koyun.Carnosa için yüksek nemli ortam oluşturmanıza gerek yok.Doğrudan güneş görmeyen aydınlık bir yer uygun olur.Bu suyu birkaç günde bir daha önce belirttiğim teknik ile yenileyin.İlk filiz gelişmeye başlayınca önce 1/4 doz ile başlayarak su yerine besin eriyiği verin.Bitkinizi artık daha aydınlık bir yere aktarabilirsiniz. Besin eriyiği sulandırma oranını da giderek sıvı gübre lehine arttırabilirsiniz.Sıvı gübre olarak başlangıçta herhangi iyi bir markanın azottan zengin/yeşil yapraklı bitkiler için olanından tercih etmeniz uygun olur.
Bu tarz bir denemede tek kaybınız bir carnosa çeliği olur.Bununla birlikte başarı ihtimalinin % 100'e çok yakın olduğunu başarısızlık için epey çaba göstermek gerektiğini belirtmeliyim...
Çalışmalarınıza ait görselleri bu konu başlığında bizimle paylaşırsanız memnun olurum.Başarılar dilerim.
Düzenleyen Hydrosuccess : 20-10-2010 saat 07:05
|