31-10-2010, 23:50 | #331 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Bu doğru, hepsi sabunluk. Sinek vuruğu olanları ayırır ve dip zeytinleri toplar, karıştırır ayrı yağını çıkartır, eski yağıda içine attınızmı; zeytin yağlı sabun yapmış olursunuz. Hem de ( doğal) organik... |
10-11-2010, 00:28 | #333 |
Ağaç Dostu
|
İstanbul'daki çok büyük bir alışveriş merkezindeki Migros'a da zeytin gelmiş ve bunlar da sabunluk dediklerinizden. Koskoca firma bunu nasıl satar? Etiketinde "dökme zeytin" yazıyordu, acaba yemelik değil de sabun yapımı için satılıyor olabilir mi? (Taktım ben bu kurtlu zeytin işine.) |
10-11-2010, 00:33 | #334 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada 10 gün önce kurduğum siyah sele zeytinlerimle ilgili birşey sormak istiyorum. Suyu oldukça çok çıktı ve içlerinden kimisi yumuşayıp dağılmaya, cıvıklaşmaya başladı. Tatlanmış gibiler, biraz acılık var. Yalnız etleri çok tuzsuz; tuz sadece yüzeyde kalmış. Önceki sayfalarda sele zeytinlerinin doğrudan sofraya getirilip zeytinyağı-limon ile servis edildiğinden başka ayrıntıya rastlayamadım. Şimdi ben bunları poşetten çıkardıktan donra yıkayacak mıyım yoksa tuzlarını silkeleyip soslayıp hemen yiyecek miyim? Ya da birkaç gün tuzlu-limon tuzlu suda bekletme gibi bir durum olacak mı? Etleri de tuzlu olsun istiyorum, ne yapabilirim? |
10-11-2010, 10:56 | #335 |
Ağaç Dostu
|
Kaya tuzu mu kullandın? Bir de selelik zeytin için aralık ayının beklenmesi gerekir diye okumuştum. http://www.akkentkasabasi.com/zeyve/...atid=12&id=109 |
10-11-2010, 11:43 | #336 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-11-2010, 18:55 | #337 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Verdiğiniz linkte bahsedilen gibi eti bol; çekirdeği küçük zeytinler. Hatta o kadar güzeller ki işlemeden yiyesi geliyor insanın |
|
10-11-2010, 18:57 | #338 |
Ağaç Dostu
|
Kurtlu elmaları "organik" diye yutturmaya çalıştıklarını çok görmüştüm ama bu kadarına da pes. |
10-11-2010, 21:46 | #339 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Zeytin yaparken çeşit ve olgunluk derecesi son derece önemli. Her çeşitten sofralık olmaz. Her olgunluk derecesi aynı şekilde işlenmez. Fotoğrafta görünen zeytinlerin zaten yarıdan fazlası kurtlu. Olsa olsa kalitesiz yağ olur. Mükemmel durumdaki zeytinde bile çeşitin ne olduğunu bilmek gerekir. Dokusu, tadı, aroması, acılığın çıkma süresi yapım metodunu da belirler. |
11-11-2010, 21:28 | #340 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Bunlar bizim bahçeden samanlı zeytinleri. Karamürsel pazarında aşağı yukarı bu görüntüde trilye de satılıyor. Kilosunu 6,5 liradan veriyorlarmış. Salamura veya sele yapmak için idealdir. |
11-11-2010, 23:03 | #341 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben artık kime güveneceğimi bilmiyorum o nedenle hep biraz şüpheciyimdir. |
|
11-11-2010, 23:13 | #342 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
14-11-2010, 19:34 | #343 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Aydın
Mesajlar: 6
|
yaptığım hatayı buldum , daha çok okumak gerekiyor anlaşılan, şöyle;ilk 3-4 gün her gün suyu değiştirilerek acısının alınması gerekiyormuş ben yapmadığım için zeytinler olmuştu ama tadları acıydı , 2 haftadan sonra kapalı tutmaya devam edincede zeytinler çürüdü ve tadları yenemeyecek hale geldi... demek ki sele zeytin yapımında kuru olduğu için çok dikkat etmek gerekiyor aksi halde zeytinler yanabiliyor anladığım kadarı ile... eğer bir daha toplarsam yine deneyimleri burada paylaşırım bu seferlik yemek kısmet olmadı... |
21-12-2010, 12:00 | #344 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Aydın
Mesajlar: 6
|
ta taaaaam evet arkadaşlar tam olarak süper zeytin yaptım sonunda , o kadarda zor değilmiş ; bu sele tipi olduğu için ben plastik kavonazda yaptım ama siz çuval dada yapabilirsiniz , gelelim nasıl yaptığıma, önce 4 gün boyunca her gün suyunu değiştirmek üzere zeytinleri suyun içinde tuttum ki acıları gitsin, daha sonra ilk sıra tuz sonraki sıra zeytin olacak şekilde kavanozun içine dizdim, sıra kalınlığı 1,5 parmak kadar zeytinleri örtecek şekilde,daha sonra 2 hafta boyunca kavanozu hiç açmadım ve hergün alt üst olacak şekilde karıştırdım ama bunun illada gerekli olduğunu sanmıyorum çünkü zeytinler yeterince tuzla temas ediyorlar. 2 hafta bittiğinde zeytinlerin tadına bakabilirsiniz ama bana sorarsanız tuzun tadının tam olarak gtimesi için açtıktan sonra 1 gün daha su içinde tutulursa dahada enfes olur. hepsi bu kadar , afiyet olsun |
29-12-2010, 11:57 | #345 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-09-2009
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 5
|
Ben Mersin'de OTURUYORUM 10 DÖNÜM YERDE AYVALIK VE GEMLİK CİNSİ ZEYTİN YETİŞTİRMİŞTİM GEÇENLERDSE TARLAYANDI YENİDEN DİKİM YAPARSAM HANGİ CİNS ZEYTİN EKEYİM KARAR VEREMİYORUM? |
30-12-2010, 07:43 | #347 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Geç kaldınız |
04-01-2011, 11:59 | #348 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
|
merhaba iyi günler herkeze ben 20 yaşındayım yüksek tansiyon hastasıyım ve böbrek nakli oldum.innanın kahvaltılarda hiç bir şey yiyemiyorum tuzlu olduğu için herşey.burda epeydir yazdıklarınızı okuyorum.banada yardımcı olurmusunuz yapmak için veya satanlar varsada bu şekilde de olabilir kendimde yapmaya uğraşırım. |
04-01-2011, 12:39 | #349 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Kocaeli'nin neresindensiniz? |
04-01-2011, 12:40 | #350 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
|
gebzede otururorum. |
06-01-2011, 20:55 | #351 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
|
bir şarküterinden tuzsuz zeytin aldım fakat zeytinin üzerinde beyaz tabaka var ağızda tuhuf bir tat bırakıyor kaşığı sürdüğümüde üzerine yapışıyor acaba bu nedir neden kaynaklanır. |
06-01-2011, 21:14 | #352 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Küf |
07-01-2011, 10:17 | #353 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
|
eee ne olacak şimdi sabah baktığımda kalmamış ama halen daha tuhaf bir tat bırakıyor.... |
07-01-2011, 10:35 | #354 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Küf ya da başka bir kimyasal madde olduğu, en azından zeytin ile birlikte "zeytin"den başka bir maddeyi de tüketmekte olduğunuz belli. Paketin üzerinde detaylı bir izahat varsa ona göre davranın. Yoksa ve pakette bir iletişim bilgisi varsa telefon edip sormayı deneyebilirsiniz. Zeytinin yetiştirilmesi esnasında çok fazla pestisist kullanılıyor. Buna ilave bir de işleme esnasında pek çok kimyasal kullanılması söz konusudur. Bu katlamalı etki sebebiyle zeytin riskli bir besindir. |
07-01-2011, 10:57 | #355 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
|
anlıyorum zeytin açık olrak poşette geldi zeytinin tuzsuz olrak babam almış.yumuşak bir yapısı var beyaz bir katman var üzerinde sabah yedim biraz şimdi boğazlarımda bir yanma gibi bir tat var. |
07-01-2011, 16:50 | #356 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Sn ahmt Öncelikle geçmiş olsun, bu arada hastalığınız, size yaşamla ilgili çok değerli dünya görüşleri kazandırmıştır. Laktik asitle yapılan salamurada minimum tuz olduğu doğru fakat bu oran da sizin için yeterli olurmu bilmem. Bizim salamuradaki zeytinler olduğunda numune gönderirim, tamam derseniz devamı gelir. Yanlızca su ile yapılan, kısa sürede tadlanan fakat fazla dayanmayan zeytin işlemesi size daha uygun olabilir. Deep freez de bekletip kendiniz istediğiniz kadarını bittikçe tadlandırırsınız, sanırım bu yöntem size çok daha uygun. |
10-01-2011, 14:57 | #357 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
|
şimdi daha iyi anlıyorum.çünkü zeytinleri aldığım yere gittiğimde sirke ile fermantasyon yaptıklarını söylüyorlardı.sirkede de laktik asit mi vardı öylemi hatırlıyorum.size teşekkür ederim sadece bana yapmam gerektiğini söyleyin ben yaparım.karamürsele gelmeye çalışacağım ama işte araç bulmam lazım diğer tüm alternatifleri dene ye biliriz. |
10-01-2011, 17:02 | #358 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Sanırım Zeytinlibahçe'nin kargo ile gönderme imkanı var. Zeytinlibahçe zeytinlerinin de az tuzlu olduğunu sanıyorum. Sirke %5 yoğunlukta asetik asittir. Laktik asit ile bir ilgisi yok. Kaldı ki, zeytin salamurasında işi yapan laktik asit değil, laktik asit üreten bakterilerdir (lactobacillus). Zeytindeki şekeri parçalayıp tüketirler, yerine laktik asit üretirler. Bahsettiğiniz zeytinin sirke ile de alakası olduğunu sanmam. Kokusunu hemen alırdınız. Üstelik tuhaf tad ve beyazlık çok şüpheli bir durum. |
10-01-2011, 17:06 | #359 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Bu arada sıfır tuzlu ve uzun süre korunabilen bir zeytin tarifi vereyim. Dalından toplanmış olgun zeytini alıp yıkayın, güzelce kurulayın ve derin dondurucuya koyun. -18 derecede 1-2 hafta durdukran sonra, azar azar çıkarıp çözün, üstüne biraz zeytinyağı, biraz limon afiyetle yiyebilirsiniz Trilye zeytininin belki biraz daha beklemesi gerekir. Bizim samanlı zeytinine böyle 3-5 gün yetiyor. Düzenleyen MeyveliTepe : 10-01-2011 saat 22:11 |
|
|