agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2007, 18:03   #31
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Sevgili Sebahattin ve Zenfree teşekkürler.. Zeytinlerimde olan çürükler aslında çürük değilmiş, ben renkleri aynı kalacak sanıyordum ama aslında renkleri kahverengine yakın bir renk oluyormuş..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 18:28   #32
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili Penelophenin başına gelen renk kararmasıdır doğru tahmin etmişim . Zeytin hava ile temas edince oksitleme dediğimiz olay meydana geliyor, yani zeytinde kararma oluyor.

Yarın okulda ham zeytini işleyeceğiz, bu başlık altında işleme aşamlarını fotoğraflarını en kısa zamanda yayınlıyacağım.

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 19:50   #33
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bunu söyleyecektim ama yazmayı bir türlü denk getiremedim. Yeşil zeytine işlenen zeytinler eğer salamurasının üzerine çıkarsa ya da salamurası eksilirse hava ile temas eden kısımlar oksitleneceğinden kararırlar. Bu nedenle sık sık salamuranın suyunu kontrol etmek ve eksilen suyu tamamlamak gerekir. Salamura deyince yeşil zeytin su ile muhatap olmaya başladığı andan itibaren ki kullanılan tüm sular anlamındadır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 19:57   #34
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Aslında suyu hergün değiştiriyorum, öyle aşırı havalanmaya maruz kalmıyor. 5-10 sn. suzuz kalıyor sadece. Komşumun söylediğine göre zeytinler suda durdukça renkleri değişirmiş..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 18:13   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Selam arkadaşlar. Bugün okulda zeytin yaptık. Gerçekten zeytin yapımı çok zevkli bir iş. Okulda iki çeşit zeytin yaptık. Sele zytini ve kaliforniya usülü zeytin yaptık. Sebo kardeşimde bol bol resim çekti ve en kısa zamanda sizlere çektiği resimleri sunacaktır...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 21:35   #36
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bu 6 aylık süre içinde şişenin kapağını hiç açmıyor musunuz? Şişeyi nerede sakılıyorsunuz? Buzdolabında mı? Bir de topladığınız zeytinler yeşil mi? Siyah mı?

Sevigili Sercan, ben fotograf değil 1 kavanoz zeytin bekliyorum. Sebo'ya söyle lütfen.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 12:17   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Şişenin kapağını 15 günde bir, gevşeterek içindeki havayı biraz boşaltıyorum.
Şişeleri buzdolabında değil, kiler gibi bir yerde saklıyorum ve siyah zeytinden yapıyorum.
Gemlik çevresinde buna yağlı zeytin deniyor.

Utku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 17:55   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Yeterki siz zeytin isteyin sevgili Zenfree. Eğer yaptıklarımızı okuldan çıkartabilirsek size iletiriz. Çünkü yaptığımız fermante ürünleri okul yemekhanesine veriyoruz...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 18:54   #39
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sevgili Sercan şaka yapıyordum.

Zeytin bulmak için hemen her hafta pazara gidiyordum. Son 3 haftadır vaktim olmadığından gidememiştim. Bugün gittiğimde zeytinin zamanı geçti dediler.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 19:16   #40
Yeni Üye
 
nurcem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Galeri: 39
Merhabalar...Ben de bir tanıdığım sayesinde evde zeytin yapmaya çalıştım..fena olmadı...bir kavanoza göz kararı ile olgunlaştıktan sonra toplayıp yıkadığım zeytinleri koydum, üzerine yine göz kararı kaya tuzu ve biraz zeytinyağ ekledim..hergün kavanozu sallayarak altüst yaptım..bazen ters çevirdim...20-25 gün sonra yenecek duruma geldiler..
denemenizi tavsiye ederim..

nurcem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 19:53   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili Zenfree aslında zeytin için o kadarda geç değil. Biraz araştırma sonucu bulabilirsin diye tahmin ediyorum...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 20:21   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Sevgili zenfree
Mesajını görünce Armutluya telefon ettim, zeytinleri tek tük toplayan varmış, daha tam olgunlaşmadı dediler.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 23:39   #43
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bunu duyduğuma sevindim Ferda Hanım. Daha vaktim var demek ki. Teşekkürler.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2007, 12:41   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
http://www.gemlikzeytini.com/modules.php?name=ekoyeri
Bu sitede birçok zeytin yapımı tarif edilmiş.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 22:56   #45
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Bugün 14 gün oldu, hergün suyunu değiştirdiğim halde zeytinler zehir gibi acı..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 23:00   #46
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
en az 3 ay beklemeniz lazım acılığın gitmesi için. Ya da suyu ılık tutmak süreci biraz kısaltabilir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 23:13   #47
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
E hani 15 günde olacaktı benim zeytinler?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 09:01   #48
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Biz şöyle yaptık, kırdığımız zeytinleri 5 gün boyunca, günde bir kere suynu değiştirerek suda beklettik.Sonra 5lt. suya bir kahve fincanı limon tuzu koyarak zeytinleri ısladık, ağzını sıkıca kapattık.1 hafta sonra çok çok lezzetli yeşil zeytinimiz hazırdı.

Sonra ikinci partiyi yaparken ben ölçüsüz koydum limon tuzunu, biraz az kalmış demek ki ikinci parti o kadar iyi olmadı

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 10:06   #49
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sn MSaygın,
Acaba yeşil zeytini çizerek tarifinizi uygulasak nasıl olur?
Yani kırmadan üzerini çizsek 5 gün suyunu değiştirip bekletsek ve 5lt. suya bir kahve fincanı limon tuzu koyarak zeytinleri bekletsek .
Böyle bir deneyiminiz var mı ya da tatlanması farklı olur mu?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 10:57   #50
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Yeşil zeytini Kırma zeytin yapar suyunu hergün değiştirirseniz en geç 2 hafta içinde yemeğe hazır olur. Birazcık acılığı olabilir ama üzerine limon ,tuz ve zeytinyağı muhteşem olur.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 12:12   #51
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
uzman16, bu bizim de ilk yapışımızdı, fazla tecrübemiz yok ama yukarıdaki mesajlarda çizilen zeytinin acısının daha geç çıkacağı yazılı, muhtemelen 5 gün yeterli olmayacaktır çizilen zeytin için.
Mesajları tekrar okuyunca ben de anladım ki, ikinci uygulamamızın iyi olmayışının nedeni limon tuzu oranından ziyade az bekletmek.İlk sefer zeytinler daha küçüktü, o yüzden 5 gün yeterli oldu belki de ama ilk mesajda yazdığı gibi 10-15 gün bekletmek doğru olacak sanırım.
Bir yakınımız da çok bekletirseniz zeytinin yağı da azalır, lezzetsiz olur demişti, bunun doğruluğu nedir acaba?

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 18:53   #52
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Sn MSaygın,
Acaba yeşil zeytini çizerek tarifinizi uygulasak nasıl olur?
Yani kırmadan üzerini çizsek 5 gün suyunu değiştirip bekletsek ve 5lt. suya bir kahve fincanı limon tuzu koyarak zeytinleri bekletsek .
Böyle bir deneyiminiz var mı ya da tatlanması farklı olur mu?
Sayın uzman16, yukarıda yazdıklarınızı deneseniz, sonuçlarını yazsanız ne kadar iyi olur. Biz de tecrübelerinizden faydalanmış oluruz.

Mesela Penelophe'nin yöntemi hızlı sonuç vermedi. Öğrenmiş olduk.

Ben deneyeceğim ama zeytin bulamıyorum.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 22:38   #53
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Ben 15 gün önce 5 kg. yeşil 5 kg siyah zeytin siparişi verdim, hala bekliyorum.
Gelir gelmez birazını sele birazını da kaya tuzu-zeytin - sıvı yağı kavanoza koyarak yapacağım. Siyah zeytinle ilgili bilgi eksiği yok ama sıkıntı yeşil zeytinde . Zeytinlerim gelsin beni kimse tutamayacak. Ama şu an beklemedeyim.
Sn. MSaygın'ın yöntemini deneyeceğim.


Düzenleyen uzman16 : 29-11-2007 saat 15:27 Neden: yazım hatası
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 22:42   #54
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Ben daha çok bekleyeceğim gibi..Acaba şimdi limon tuzlu suya koyup bekletsem daha erken olur mu?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 22:45   #55
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sn. Zenfree zeytin bulamıyorsanız Bursa'dan bulup gönderelim.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2007, 09:29   #56
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nazlı06 Mesajı Göster
Yeşil zeytini Kırma zeytin yapar suyunu hergün değiştirirseniz en geç 2 hafta içinde yemeğe hazır olur. Birazcık acılığı olabilir ama üzerine limon ,tuz ve zeytinyağı muhteşem olur.


Arkadaşlar yukarıda yazdığım cümleler KIRMA ZEYTİN için geçerli. Çizik zeytin biraz daha geç oluyor.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2007, 23:41   #57
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Sn. Zenfree zeytin bulamıyorsanız Bursa'dan bulup gönderelim.
Teşekkür ederim. Bulurum.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2007, 19:18   #58
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Siyah zeytinlerim geldi.

Birazını sele yaptım. Kaya tuzu ile zeytini sıra sıra (bir sıra zeytin bir sıra tuz olarak) poşete koyup poşetin altını bıçağın ucu ile ara ara delip astım. 4-5 gün ellemeyeceğim, sonra torbayı her gün alt üst edeceğim. 10 gün içinde olacağını düşünüyorum.

Kalan zeytini de bir kapta (3 kilo zeytini 2 avuç kadar kaya tuzu ile) harmanladım, kavanoza koydum. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirdim ve kapağını kapattım. Her gün çevireceğim. Sanırım 3 ay kadar sonra olur.

Yeşil zeytin haftasonu gelecek . Onu da sonra yazarım.


Düzenleyen uzman16 : 06-12-2007 saat 20:13 Neden: düzeltme
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 22:59   #59
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Bugün de yeşil zeytinlerim geldi.

Zeytinleri çizdim ve suya koydum.
2 farklı yöntemle yapıyorum.

1- Birazına (2 kilosuna ) M.Saygın'ın usulünü uyguluyorum. Her gün suyunu değiştireceğim. Çok az limon tuzu attım içine.

Diğerini de arkadaşımın annesi tarif etti.

2-Tuzlu suya koydum 2 hafta suda bırakacağım. Haftada 1 defa suyunu değiştireceğim. Sonra limon tuzu ekleyeceğim.

Resimdeki zeytinler 1. yöntemle yani M.Saygın'ın tarifine göre.

Eklenen Resimler
  
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 23:15   #60
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Siyah zeytinlerimden sele olana henüz ellemedim.

Kavanoza koyduğum diğer kısmı ise her gün çeviriyorum. Zeytin suyunu salmaya başladı.

Name:  DSCN0357.jpg
Views: 14759
Size:  50.5 KB

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024