![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Ben de bu günlerde tarhana yapmayı düşünüyorum. Annem bu sene kızılcıktan yaptı. Ben sebzeli olan diğer tür tarhanayı sevdiğimden - üşenmezsem eğer- bir miktar yapmayı düşünüyorum. Annem kızılcık tarhanasını şöyle yapmış. Ölçüler göz kararı , yaklaşık miktarlar şöyle : 2 kg kadar kızılcık püresi ( Kızılcığı kaynatıp kevgirden geçiriyor . Kevgirden geçen ilk suyunu atıyor. Daha posalı olan kısmı alıyor. ) 1 kg yeşil mercimek ( bir gün önceden ıslatılıp , robottan parçalanıyor) 5-6 kaşık yoğurt Yarım demet dere otu 1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış bir avuç kadar hamur Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında) 8 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor. Annemin diğer sebzeli tarifi ise şöyle : 1/2 kg kırmızı etli biber ( kapya) 250 g yeşil biber 4 büyük baş soğan 5-6 adet iri domates 1/2 demet dere otu 1/4 demet nane 1/2 demet maydanoz Yeşillikler doğranıyor, sebzeler ise isteğe göre ya küçük küçük doğranıyor ya da robotta parçalanıyor. Bütün malzeme çiğ olarak karıştırılıyor. Bu karışıma 1 kg yoğurt ekleniyor. Bu karışım 3 gün bekletiliyor ve bekleme süresi boyunca her gün sıkça karıştırılıyor. 3. günün sonunda 1 kg nohut ( akşamdan ıslatılıp, hafif haşlanıp , robotta parçalanmış ) - Nohut eklemek zorunda değilsiniz, tercih meselesi. 1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış hamur Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında) 8-9 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor. Bekletme süresi isteğe bağlı. Eğer tadını ekşi seviyorsanız daha uzun süre, istemiyorsanız daha az bekletebilirsiniz. Eğer ilk kez yapıyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz. Tarhana fermentasyondayken 1-2 kaşık alıp pişirebilir ve tadına bakarak fermentasyon süresine karar verebilirsiniz. Fermentasyon süresi bitiminde temiz bir beze , parça parça serilerek kurutuluyor. Robottan geçirilip tekrar kurumaya bırakılıyor. Ayrıca benim gibi siz de yaş tarhana seviyorsanız ; tek pişirimlikler halinde buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Ben kurusundan daha çok seviyorum bunun tadını. Afiyet olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
|
|