agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni233Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-09-2008, 15:19   #11
Ağaç Dostu
 
Passion's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2007
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 513
Galeri: 21
Ben de bu günlerde tarhana yapmayı düşünüyorum. Annem bu sene kızılcıktan yaptı. Ben sebzeli olan diğer tür tarhanayı sevdiğimden - üşenmezsem eğer- bir miktar yapmayı düşünüyorum.

Annem kızılcık tarhanasını şöyle yapmış. Ölçüler göz kararı , yaklaşık miktarlar şöyle :

2 kg kadar kızılcık püresi ( Kızılcığı kaynatıp kevgirden geçiriyor . Kevgirden geçen ilk suyunu atıyor. Daha posalı olan kısmı alıyor. )
1 kg yeşil mercimek ( bir gün önceden ıslatılıp , robottan parçalanıyor)
5-6 kaşık yoğurt
Yarım demet dere otu
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış bir avuç kadar hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.


Annemin diğer sebzeli tarifi ise şöyle :
1/2 kg kırmızı etli biber ( kapya)
250 g yeşil biber
4 büyük baş soğan
5-6 adet iri domates
1/2 demet dere otu
1/4 demet nane
1/2 demet maydanoz
Yeşillikler doğranıyor, sebzeler ise isteğe göre ya küçük küçük doğranıyor ya da robotta parçalanıyor.

Bütün malzeme çiğ olarak karıştırılıyor. Bu karışıma
1 kg yoğurt ekleniyor.

Bu karışım 3 gün bekletiliyor ve bekleme süresi boyunca her gün sıkça karıştırılıyor.

3. günün sonunda
1 kg nohut ( akşamdan ıslatılıp, hafif haşlanıp , robotta parçalanmış ) - Nohut eklemek zorunda değilsiniz, tercih meselesi.
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8-9 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.

Bekletme süresi isteğe bağlı. Eğer tadını ekşi seviyorsanız daha uzun süre, istemiyorsanız daha az bekletebilirsiniz. Eğer ilk kez yapıyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz. Tarhana fermentasyondayken 1-2 kaşık alıp pişirebilir ve tadına bakarak fermentasyon süresine karar verebilirsiniz.

Fermentasyon süresi bitiminde temiz bir beze , parça parça serilerek kurutuluyor. Robottan geçirilip tekrar kurumaya bırakılıyor.

Ayrıca benim gibi siz de yaş tarhana seviyorsanız ; tek pişirimlikler halinde buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Ben kurusundan daha çok seviyorum bunun tadını.

Afiyet olsun .

mrduran beğendi.
Passion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025