Konu: Tarhana
View Single Post
Eski 09-09-2008, 18:14   #57
Sebahattin Sargın
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Uzun süredir bu bölüme yazılar yazamıyordum, kaynaklarımdan aktarım yapmaya başlayalım bakalım...

Öncelikle Sevgili Berduray bu güzel paylaşım için teşekkür ederiz, ellerine sağlık...

Derslerde gördüğümüz 2 çeşit tarhana yapımını yazayım dedim...

Yoğurt Tarhanası

Malzemeler:

1 kilogram yağlı yoğurt
Aldığı kadar,un tuz

Yapılışı:

Yoğurdu büyük bir kaba koyup, içine aldığı kadar un koyunuz. Yeterince un ilave edip, ekmek hamurundan biraz daha katı olacak şekilde hamurunu yoğurunuz. Üzerini kapatıp bir gece kendi haline bırakınız. Ertesi gün hamuru küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutunuz. Hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçiriniz ve toz haline getiriniz. Tekrar serin bir yere koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca serin bir yere koyup kışa saklayınız...

Domatesli Tarhana

Malzemeler:

1,5 kg yağlı yoğurt
2 kg domates
3-4 acı biber
3-4 adet soğan
Aldığı kadar un
Nane, maydanoz, tuz

Yapılışı:

Soğanları doğrayıp, geniş bir tencereye koyunuz. İçine doğranmış biber, domates, nane, maydanoz ve 1-2 bardak su ilave edip iyice kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp soğuyunca içine yoğurdu ve alabildiği kadar unu koyup hamur yapınız. Ağzını kapatıp 3-4 gün mayalanmaya bırakınız. Bu süre zarfında zaman zaman hamuru yoğurunuz. Sonra hamuru küçük parçalara ayırıp kurutunuz. Hafif nemli iken elek veya kalburdan geçiriniz. Tekrar bez üzerine koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca torbalara koyup saklayınız...

Belki aynı tarifler yayınlanmıştır ama ben de yazayım dedim...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön