23-12-2010, 18:23 | #451 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 8
|
Sayin Lilium, ilk sayfada ve ilk konuda bulunan MeyveliTepe'nin yazdigi ve denizakvaryumu'nun paylastigi yazıdaki bilgilerin aynısını uygularsan sonuca ulasırsın |
24-12-2010, 10:56 | #453 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
Olmadı kiviler biraz kurudular kuruyanlar ekşi oldu birde sinek çoktu hep hurmaya sinek gelmiyor nedense. kivinin yavaş yavaş değil hızlıca kuruması gerekiyor herhalde |
24-12-2010, 16:03 | #454 |
Ağaç Dostu
|
O sonucu denedik biliyoruz, çok güzel sonuçlar aldık, sizlerin başka bir yönteminiz varmı diye sormuştum, teşekkür ederim. |
26-12-2010, 09:44 | #457 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 8
|
Satılık cennet hurması;
İsteyenlere simdiden afiyet olsun |
27-12-2010, 14:47 | #458 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
Cumartesi akşamı trt1 de gezelim görelim programında rize çamlıhemşini tanıtıyordu. o sırada görüntülerin arasında yaşlı bir teyze soyduğu trabzon hurmaların ipe bağlamış asıyordu. çok kısa bir görüntü geçti. nuray hanım o hurmaların tadını bilseydi " sen napıyon teyze" diye sorardı herhalde. programa dahil edilmedi ama öyle bir kare geçti işte. |
04-01-2011, 08:10 | #461 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
Anlaşılan, amerikayı yeniden keşfettik biz bu forumda. |
04-01-2011, 11:00 | #462 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Hurma kurutmayı, bahçedeki ağacın 200 kilo meyvesini ne yapacağız diye düşünürken, günlerce süren tırmalama sonunda Japonlardan öğrendik. Maalesef Trabzondan veya Trabzonluılardan değil. Güzel ülkemin hiç bir yerinde, hiç bir kaynağında böyle bir bilgi yok. Bilgi fakiriyiz milletçe. Biliyorsak da saklarız, paylaşmayız. Onun için de bir arpa boyu yol gidemiyoruz. Bu belki ufak bir örnek, sadece bir sembol olabilir. Ama, maalesef durum bu. Hurma kurutmayı becerip, bir de fazladan bunu paylaşınca, Trabzondan bir okurumuz, o bölgede de kurutulduğunu yazmıştı da anlamıştık oralarda da kurutulduğunu. Ancak kurutma yöntemleri tamamen farklıydı. Soymadan dörde bölüyorlar ve öyle kurutuyorlarmış. Şimdilerde bizim usul (Japon usulu) kurutuluyorsa bunun buralardan öğrenilmiş olması kuvvetle muhtemel. Hele ki, bu sene bizim köyde hemen her balkonda hurma dizilerini gördükten sonra Düzenleyen MeyveliTepe : 04-01-2011 saat 11:43 |
04-01-2011, 11:31 | #463 |
Ağaç Dostu
|
Sn.MeyveliTepe Trabzon hurmasının kurutulmuşunun Türkiyede ekonomiğe kazandırılmasında ve tanıtılmasında , emekleriniz çok, sonsuz teşekkürler İlk denememde fazla kurutmuşum, biraz sert olmuşlardı. İkinci denemem kayısı kıvamında, belki biraz daha yumuşak oldu. Fakat bu kıvamdakilerin lezzeti bence olağanüstü idi, çok güzeldi İki tanesini pazarda hurma satan iki ayrı köylüye götürdüm, tanımalarını sağladım. Kuruyunca bu kadar güzel bir tada ulaşacağını asla daha önce düşünemediklerini, çok beğendiklerini söylediler. |
04-01-2011, 12:28 | #464 |
Ağaç Dostu
|
Bu yöntemi deneyen arkadaş var mı? |
04-01-2011, 14:40 | #465 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Sayın Denizakvaryumu, bizim oralarda (Rize ilçeleri) bu hurma kurutma işlemi yıllardır yapılır.Yani ben çocukluğumdan beri bilirim. Evet eskiden daha ziyade dörde bölünerek ipe aralıklı olacak şekilde dizilir ve öyle kurutulurdu. Aynen diğerinde olduğu gibi ancak dilimlenerek. Son yıllarda (en az 10 yıldır) burada anlatılan şekilde tüm olarak kurutma yaygınlaştı, diğerine hiç rastladığımı hatırlamıyorum.İyi de oldu, çünkü bana göre tüm halinde kurutulan çok daha lezzetli. Buradan da anlaşılacağı gibi, bütün olarak kurutma da yıllardır yapılıyor aslında.... |
04-01-2011, 15:03 | #466 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Bu sene 15 kilo hurma aldım, çoğunda siyah nokta(lar)a vardı, meyveyi çok iyi tanımadığım için siyah noktalarını soyarken temizledim görünürde bir şey kalmadı. İplere dizdim, sıcak su... derken tüm aşamalarını yaptım. Bir çamasır kurutma askısını olduğu gibi hurmalara tahsis ettim, bir kaç haftada da harika olacakları umuduyla, 5 günlüğüne tatile çıktım bayramda. Geldiğimde hurmalarımın özellkle siyah noktalıların kurtlandığını gördüm. Yerlere kurtları hatta kozaları dökülmüştü. Kurtlananların içi kararmış, hatta çürümüşlerdi. Nasıl temizlik yaptım anlatamam. Kurtlandıklarına mı yanayım, onca emek verdim, soyarken parmağımın çıktığına mı yanayım. Çok üzüldüm. Hangisi kurtlu hangisi sağlam ayırd edebilmek içi tek tek hepsini ikiye bölmek zorunda kaldım. Sağlamlar sadece 1/4üydü. Onları o şekilde yarım yarım kuruttum. dieğrlerini çöğe atmak zorunda kaldım. Aklınızda olsun diye yazıyorum. Siyah noktalılar kesin böcekleniyor demekki, ben dolu yarası sanmıştım ama değişmiş. Sağlam olanlar yarıya ayrılmış halde de çok güzel kurudular. Ksyısı kurusu gibi oldular, içi koyu renkli ve yumuşak. Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi? |
04-01-2011, 15:20 | #467 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Telefon açıyorum şu ceviz fidanı varmı, yok diyor, peki sizin orası fidancı bildiğin güvendiğin konu komşuda ya da bir arkadaşında yokmu diyorum, yok abi diyor, komşusuna telefon açıyorum var abi diyor. En ilgincide türkiyenin en tanınmış fidancısına gidiyorum yok diyor ancak 2011 ya da 2012 ye gün veriyor, kaporanı yatırsan. Daha sonra ise damadın da istemediğin kadar fidan bulabiliyorum. Anlamakta güçlük çekiyorum, yahu bu senin damadın sende yoksa damadınınkileri sat ya da şu kişi de var git bak konuş de. Nedir bu milletteki çekememezlik anlamış değilim. Herkez rabbena rabbena, nasıl bir müslüman ülkeyiz, komşusu aç olanın arkadaşı aç olanın müslümanım demeye hakkı varmı? Yaşlılardan aldığım bir örnek: İki dükkan yanyana biri sabah siftasını yaptımı ikinci gelen müşterisini diğer arkadaş siftah yapamadı istersen oradan alda o arkadaşta siftah yapsın diye yönlendirirdi. Şimdi ise bırakın konu komşuyu, adamın damadı ya, oraya seni yönlendirmiyor, nasıl bir insan olduk anlamakta güçlük çekiyorum. Allah gözümüzü doyuracak öyle bir doyuracak ki, felehimizi şaşıracağız. |
|
04-01-2011, 15:46 | #468 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 182
|
Alıntı:
|
|
04-01-2011, 17:38 | #469 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da bu yıl bizim kuruttuklarımız
Ben bunları kurutma işlemine alırken, içine bir tutam iri tuz atılmış sıcak suya batırıp çıkarıyorum,(Aydın'da kuru incirleri öyle bandırırlar,o tarzdan ilham aldım).Fotoğrafta gördüğünüz gibi cevizle tadı daha güzel oluyor ;ikram ettiğimiz arkadaşlarımız da bu tadı çok beğendiklerini söylüyorlar.Sanırım gelecek sezon daha çok kişi buralara cennet hurması kurutacak.Meyvelitepe'den öğrendiğimiz bu yöntemle cennet hurmaları kurutularak değerlendirildiğinde üretici para kazanmağa devam edecek. |
04-01-2011, 17:38 | #470 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Renkleri dönmüş ama kaiyyen yumuşamamış olanları alıyorsunuz. Eee biraz zorlanmasak, emek vermesek bu kadar tatlı olur mu? Eşim keskin bir bıcakla, bense patates soyucağı ile işe girişiyoruz. Güzelce soyduktan sonra saplarından ipe gerip, kaynamakta olan sıcak suya 15-20 saniye kadar batırıp hemen üstü kapalı ama çok havadar bir yere asıyoruz. |
|
04-01-2011, 17:45 | #471 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Önce elmanın sap kısmındaki çiçekten kalma yaprakları yolduktan sonra, bıçağın köşesini sap kısmına dayayarak tam bir yuvarlak biçiminde soyun. Daha sonra uç kısımdan sap kısıma veya saptan uca doğru, yarım bir daire biçiminde soyarsanız kuruma esnasında akordiyon gibi büzülüp kuruması daha rahat oluyor. Meyveleri soymadan önce yıkarsanız kararmasını önlemiş olursunuz. |
|
04-01-2011, 18:52 | #472 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Evet, aslında sadece Kocaeli'de kurutuyorum. Yalnız, bizim bahçe 300mt rakımda. Geçen yıl sahile yakın yerlerde kurutmaya çalışanlarda küflenme olmuştu. |
04-01-2011, 18:57 | #474 |
Moderatör
|
Ben ağaçtan topladığım gibi soymaya başladım, yani yıkamadım çünkü tertemizdiler. Ama arkadaşımızın yukarıda resimlediği renkte de olmadılar, bayağı kahverengi rengindeydiler. Yukarıdakiler acaba daha iyice kurumamış halleri mi? Suyuna da ne tuz ne de kasap94 arkadaşımızın ki gibi yabani kekik de koymadım. Sayın MeyveliTepe ne yazdıysa onu tatbik ettik. İnanın hala tadına doyamıyoruz. |
04-01-2011, 18:58 | #475 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
04-01-2011, 22:52 | #476 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Konu dışı bir not: cevizleri siz yetiştirdiyseniz, biraz güneş yanığına maruz kalmışlar. |
|
|
|