View Single Post
Eski 04-01-2011, 15:03   #466
tenar
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Bu sene 15 kilo hurma aldım, çoğunda siyah nokta(lar)a vardı, meyveyi çok iyi tanımadığım için siyah noktalarını soyarken temizledim görünürde bir şey kalmadı. İplere dizdim, sıcak su... derken tüm aşamalarını yaptım. Bir çamasır kurutma askısını olduğu gibi hurmalara tahsis ettim, bir kaç haftada da harika olacakları umuduyla, 5 günlüğüne tatile çıktım bayramda. Geldiğimde hurmalarımın özellkle siyah noktalıların kurtlandığını gördüm. Yerlere kurtları hatta kozaları dökülmüştü. Kurtlananların içi kararmış, hatta çürümüşlerdi. Nasıl temizlik yaptım anlatamam. Kurtlandıklarına mı yanayım, onca emek verdim, soyarken parmağımın çıktığına mı yanayım. Çok üzüldüm.

Hangisi kurtlu hangisi sağlam ayırd edebilmek içi tek tek hepsini ikiye bölmek zorunda kaldım. Sağlamlar sadece 1/4üydü. Onları o şekilde yarım yarım kuruttum. dieğrlerini çöğe atmak zorunda kaldım.

Aklınızda olsun diye yazıyorum. Siyah noktalılar kesin böcekleniyor demekki, ben dolu yarası sanmıştım ama değişmiş. Sağlam olanlar yarıya ayrılmış halde de çok güzel kurudular. Ksyısı kurusu gibi oldular, içi koyu renkli ve yumuşak.

Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi?

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön