![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Bu sene 15 kilo hurma aldım, çoğunda siyah nokta(lar)a vardı, meyveyi çok iyi tanımadığım için siyah noktalarını soyarken temizledim görünürde bir şey kalmadı. İplere dizdim, sıcak su... derken tüm aşamalarını yaptım. Bir çamasır kurutma askısını olduğu gibi hurmalara tahsis ettim, bir kaç haftada da harika olacakları umuduyla, 5 günlüğüne tatile çıktım bayramda. Geldiğimde hurmalarımın özellkle siyah noktalıların kurtlandığını gördüm. Yerlere kurtları hatta kozaları dökülmüştü. Kurtlananların içi kararmış, hatta çürümüşlerdi. Nasıl temizlik yaptım anlatamam. Kurtlandıklarına mı yanayım, onca emek verdim, soyarken parmağımın çıktığına mı yanayım. Çok üzüldüm. Hangisi kurtlu hangisi sağlam ayırd edebilmek içi tek tek hepsini ikiye bölmek zorunda kaldım. Sağlamlar sadece 1/4üydü. Onları o şekilde yarım yarım kuruttum. dieğrlerini çöğe atmak zorunda kaldım. Aklınızda olsun diye yazıyorum. Siyah noktalılar kesin böcekleniyor demekki, ben dolu yarası sanmıştım ama değişmiş. Sağlam olanlar yarıya ayrılmış halde de çok güzel kurudular. Ksyısı kurusu gibi oldular, içi koyu renkli ve yumuşak. Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderatör
|
Alıntı:
Renkleri dönmüş ama kaiyyen yumuşamamış olanları alıyorsunuz. Eee biraz zorlanmasak, emek vermesek bu kadar tatlı olur mu? Eşim keskin bir bıcakla, bense patates soyucağı ile işe girişiyoruz. Güzelce soyduktan sonra saplarından ipe gerip, kaynamakta olan sıcak suya 15-20 saniye kadar batırıp hemen üstü kapalı ama çok havadar bir yere asıyoruz. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Önce elmanın sap kısmındaki çiçekten kalma yaprakları yolduktan sonra, bıçağın köşesini sap kısmına dayayarak tam bir yuvarlak biçiminde soyun. Daha sonra uç kısımdan sap kısıma veya saptan uca doğru, yarım bir daire biçiminde soyarsanız kuruma esnasında akordiyon gibi büzülüp kuruması daha rahat oluyor. Meyveleri soymadan önce yıkarsanız kararmasını önlemiş olursunuz. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Alıntı:
)) Demek Yerdenizi bilenlerdensiniz; sevindim.Kurutabildiklerim çok çok güzel oldu, bitmesin diye yiyemiyorum bile, işte o kadar güzel oldu. Ancak herkese bilgi olsun diye özellikle yazdım, bu meyve de kurtlanıyor. Hatta öyle oluyor ki kurtlar meyvenin ekşimesine, hatta astığım saplarından çürüyerek düşmesine neden oluyordu. Kabuk soymanın kolayı konusunda yazanlara da teşekkür ederim. Ben de soyacaklar ve küçük büyük tüm bıçakları denedim ancak, bir oturuşta kilolarca yapmaya kalıkınca sanırım parmaklarımı fazla zorlamış olmalıyım. Ondan sonra en ufak zorlanmada parmağımda aynı ağrı oluyor. Bu da katlanmamız gereken ceremesi olmalı. Dikkat etmek lazım. Saygılar |
|
|
|
|
![]() |
|
|