14-12-2010, 09:01 | #421 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Onlar da buradan öğrenmiş olabilirler. Güzel bir girişimcilik örneği. |
14-12-2010, 11:00 | #422 | |
Ağaç Dostu
|
Korogaki fiatı
Alıntı:
Belirtilen linkte e posta ile kurutulmuş cennet hurması fiatını sordum. 40 TL olduğunu kargosu ödenmek koşulu ile gönderebileceklerini belirttiler. Ancak bu başlık altında yakın zamanda Trabzon'da kurutulmuş hurma satışı yapıldığı ve fiatının 10 TL olduğu yazılmıştı. Arada çok fark var. Trabzon'da gerçekten kurutulmuş hurma 10 TL ye satılıyorsa, oradaki arkadaşlardan adresime birkaç kg göndermelerini rica ediyorum. Hatta uygun bir kar payı bile verilebilir. 40 TL ye almaktan daha iyi olmaz mı? |
|
14-12-2010, 12:05 | #423 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
5 kilo taze hurmadan 1 kilo kuru hurma çıkar. Soyulması, bağlanması, tüketilen lpg, kurutulacak uygun yer, ambalajlanması, diğer fireler vs. de düşünüldüğünde maliyet 30 TL seviyelerine çıkar. 40 TL bedel biraz kar payı ile makul. 10TL'nin bir mantığı yok. |
14-12-2010, 13:16 | #424 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
Önce insanlara hurma kurusunun tadının nasıl birşey olduğunu öğretmek gerek. Türkiyede hurma kurusuna rakip olabilecek sadece incir ve kayısı kurusu var. onların tadıda hurmanın yanına bile yaklaşamaz. 70 milyon kişi içinde hurma kurusunu tanıyanı, tadına bakanı saysanız 100 kişiyi geçmez diye tahmin ediyorum. Üretimi oldukça zahmetli ve riskli. 15-20 tane hurmayı kurutmakla yüzlerce kilo hurmayı kurutma arasında büyük maliyet farkı olacaktır. 40 TL fiyat cok cazip gibi görünsede tanımayan kimse bu meyvenin kilosuna (yaklaşık 12-13 tane)40 TL veripte alıp yemez. İleride üretim arttıkça fiyatda çok düşecektir. Üretiminde ileride çok fazla artacağını tahmin ediyorum. Kahramanmaraş,Hatay,Mersin, Antalya,Manisa,Samsun,Trabzon,Ordu,Artvin,Rize Türkiyenin neredeyse tüm sahillerinde yetişebiliyor. İlk önce insanlara tanıtmak gerekiyor. Tanıtmak içinse çok uğraşmaya gerek yok. Bir tane yedinizmi bundan başka yokmu diyorsunuz zaten. |
14-12-2010, 13:35 | #425 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Rize Ardeşen ilçesi ve civar ilçelerinde yıllardan beri yapılmaktadır aslında Trabzon hurması kurutma işlemi.Ben 39 yaşındayım ve çocukluğumdan beri bilirim bu lezzeti.Böyle tanınmaya başlamasını da heyecanla karşılıyorum . Karadenizin neminde bu hurmayı nasıl ederler de kuruturlar hala hayret ederim ya o ayrı konu Yani sayın Vonalı 100 az aslında bu hurmayı tanıyan kişi sayısı için, bizim oralarda bilmeyen yoktur |
14-12-2010, 14:51 | #427 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
Sayın livadi insan hiç söylemezmi kimselere hurma kursu çok güzel oluyor diye. Siz çocukluğunuzdan beri biliyorsunuz biz yeni öğrendik daha. Rizede maşallah çok şey yetişiyor ama hiç tanıtımı yapılmıyor. Meşhur gümüldür mandalinası Rizeden gümüldüre götürülmüş. Bugün rizede mandalina yetiştirildiğini çok az bilen vardır. Rizede zeytin yetiştiğini çok az kişi biliyordur. |
14-12-2010, 14:53 | #428 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
14-12-2010, 14:59 | #429 |
Ağaç Dostu
|
UBYİ için güzel bir ürün, düşünülebilinir. |
14-12-2010, 15:00 | #430 |
Moderatör
|
Valla arkadaşlar bana 50.-TL. de verseniz ben benimkileri vermem. İnşallah seneye daha çok yaparım da ben de sayın MeyveliTepe gibi ambalajlarım. O zaman kıyabilirsem çok yakın dostlarıma çikolata veya çiçek yerine onu hediye götürürüm. |
14-12-2010, 15:56 | #432 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Kurutma konusunda deneyim git gide artıyor. Ortamdaki nemin çok düşük olması ve meyvelerin hızlı kuruması pozitif etki yapmıyor. Belirli bir nemin varlığı ve kurumanın yavaş olması daha iyi sonuç veriyor. Hızlı kurumada kalın bir kabuk oluşuyor, meyvenin içi boşalmış gibi oluyor. Bu yıl ilk parti askıya asılanlarda böyle bir durum oldu. Bir hafta kadar çok kuru ve sert rüzgarda kaldı. Bu yüzden 20-30 kilo kadar olan bunları ıskartaya ayırmak durumunda kaldım. Sonradan askıya çıkan büyük kısımda şükür ki böyle bir durum olmadı, normal seyrinde kuruyorlar, parti parti askıdan indiriyoruz. |
14-12-2010, 17:29 | #433 |
Ağaç Dostu
|
Sayın MeyveliTepe burada bu sonbaharda kayda değer bir fırtına veya hatta rüzgar dahi olmadı. Gözlemleriniz de haklısınız ancak ben buranın durumuna göre yazmıştım ama yine de bir deneme sonucunu öğrenmiş olduk. Teşekkür. |
14-12-2010, 18:10 | #434 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Ben de akılda kalsın diye yazdım zaten. Sonuçta, hızlı kurutmak kaliteyi olumsuz etkiliyor. |
15-12-2010, 11:05 | #435 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın meyvelitepe. Bende 10 liradan kilosunu gördüğümde ; emeğimin karşılığının bu olmadığını ve çdk ucuz olduğunu düşündüm. Gerçekten benimkiler biraz fazla kuruduğundan kilosu 50 dende fazla olmalı. Yaş iken 1 liradan satmak daha karlı olurdu. Ama imalat zevki bir başka. Tadı bir başka. |
|
15-12-2010, 20:51 | #436 |
Ağaç Dostu
|
Ben de, HaciSerif`ten 1 kg siparis verdim. Bakalim, Ayhan Kaptanin gemisinde Sn.MeyveliTepe ve Esinin ikrami olan Korogaki ile benzerlikleri ne ? Sizlerle paylasmaktan zevk duyarim; Madem, Guler Hanim ve Oguz Bey bizi es gecti Yaban ellere dustuk |
16-12-2010, 07:46 | #437 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
|
Hemşehrimden komisyon almaya gideyim gari |
16-12-2010, 08:43 | #438 |
Ağaç Dostu
|
Karogaki nin tanınmamasındaki en büyük sebep bence hurma adı.Hurma deyince bazıları yüzünü buruşturuyor ve istemem diyor.Önyargılı yani. Benimde başımdan bu olay geçti. Birine yedirmek istedim yok dedi. Benden uzak tut. Yüzünü buruşturmasını görmeliydiniz. Sonra yalvar yakar zorla bir tanesinin tadına baktırdım. Önce ucundan az aldı yüzünü buruşturarak yemeye çalıştı. Ben seyrediyorum.... Sonra az daha aldı.... Yüzündeki ifade giderek değişmeye başladı. Derken normal halini aldı ardından hayranlık ifadesi vs. Hurma bittiiii.. Nasıl yaptın , ne kadar var, derken sıra sonuca geldiiii. Bana biraz versene dedi ! İŞTE O ZAMAN BENİM YÜZÜM BURUŞTU Ve ardından kahkahalar. |
16-12-2010, 09:16 | #439 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Bir daha gelmediniz ki, buyrun gelin dedik. Ama esasında siz gelene kadar da valla hurma-murma kalmaz. İnşallah 5-10 tane Oğuz'dan saklarım. |
|
16-12-2010, 18:59 | #440 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sanıyorum 1940 lı yıllarda İstanbullu ilk kez baklavayla tanışmış. O zaman kimse baklava tadını bilmediğinden hiç ilgi göstermeyince, dükkanın olduğu sokak üzerinde ellerinde baklava tabakları gelen geçene dağıtılarak tanıtım yapılmış. (Tarih vs.. kesin doğru olmayabilir, bir yerlerde okuyup aklımda kalmış) Bize de Korogakiyi ilk tanıtan sn Meyvelitepe oldu, sevmediğim bir meyve olmasına rağmen bu başlıktaki paylaşımları hep keyifle okudum. Lezzetine varmamız ise Güler hanım sayesinde oldu. Hepiniz sağolun. Düzenleyen limon : 16-12-2010 saat 22:02 |
|
16-12-2010, 20:31 | #442 |
Ağaç Dostu
|
İlk parti kuruttuklarımdan 10 kişiye tattırdım, kurusunun bu kadar güzel olacağını düşünemediklerini, çok beğendiklerini söylediler Pazardan 4 kg daha aldım, bu hurmaların sapları asılacak kadar yeterli değildi, ben de onları zihnisinir projemle, balkonda, buzdolabının rafını iki sandalyeye sabitledim, ortada raf, üstünde hurmalar bu şekilde kurutmaya çalışıyorum |
16-12-2010, 22:05 | #443 |
Ağaç Dostu
|
Füsun hanım, şuradaki en alttaki fotoğraftaki yöntem nasıl? Tahta çöp şişler işi görür gibi. |
17-12-2010, 08:36 | #444 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
Aslında buna korogaki veya hurmakurusu demesekde sadece buna özgü Türkçe bir isim bulsak öyle tanınsa iyi olur.Nasıl computer bilgisayar olarak Türkçeleştiyse bunun gibi uygun bir isim. Çünkü bu forum üzerinden tanınacak Türkiyede gibi gözüküyor. Nasıl bir isim koyulursa öyle gider. Düzenleyen Vonalı : 17-12-2010 saat 08:38 Neden: kelime düzeltme |
17-12-2010, 15:36 | #445 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
18-12-2010, 17:13 | #448 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Evet, dışındaki beyazlık doğal şekere benzemiyor. Hiç bir zaman bu kadar beyaz olmaz. Yeterince kurutmadan askıdan indirmiş olabilirler. Tadı yine de güzel olur ama fazla kilo basar. Sn.Sındırgılı, gemiye getirdiklerim aşırı rüzgar sebebiyle hızlı kuruyan partidendi. O sıra kuruyan başka yoktu. Bu yüzden kabukları fazla kalın, içleri de fazla kurumuştu. O kadar olmaması gerekiyor. Kabuk ince, içi koyu kahverengi, adeta çikolata renginde ve kayısı kıvamında olması gerekiyor. Zaten bu yüzden o partiyi ıskartaya çıkardım. |
|
|