View Single Post
Eski 19-03-2009, 10:23   #1
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)

Sn.MeyveliTepe nin blogdaki bu yazısını buraya aktarmamak olmazdı.

Benim gibi unlu tatlı sevmeyenler için muhteşem bir tat şöleni.

Artık herkes korogaki yapabilir

Blogdaki fotoğraflar kopyalanamadığı için buraya aktaramadım.Sn.MeyveliTepe görsellik için foto eklemesi yapar sanırım

Teşekkürler MeyveliTepe

----------------------------------

Hurmayı kurutsakta mı saklasak...

Cevizler, kestaneler, zeytinler, inşaat işleri, bahçe bakımı ile ilgilenirken, hiç bir şey beklemeden sessizce meyvelerini sunan sevgili Hurma ağacımızı hakettiği şekilde onurlandırmanın zamanı geldi de geçiyor.

Trabzon Hurması, bazen Cennet Meyvesi adıyla tanınan, yaz sonuna doğru portakal rengi iri domates görünümünde meyveler veren bu ağacı biraz ihmal ettiğimizi kabul ediyorum. Hurmaya pek düşkün olmadığımızdan olsa gerek, yapraksız çıplak dallarıyla zeytinler arasında duran bu ağacın yanından bu da hurma deyip geçiyorduk. Taa ki hurma ağacımız çirkin bir ördek yavrusuyken yazla birlikte kuğuya dönüşünceye kadar. Önce açık yeşille başlayıp renkleri giderek koyulaşan parlak, yuvarlak hatlı yapraklar, sonra da aralarında yerini alan turuncu meyveleriyle adeta bir yılbaşı ağacına dönüşüverdi. Derken olağan üstü bir renk cümbüşüyle sarı ve kırmızının farklı tonlarıyla bezenince bakılası bir sonbahar armağanı oldu. Bütün bu güzellik yetmezmiş gibi tek bir ağaç yaklaşık iki yüz kilo meyve de verdi. Sanki zeytinlere gösterilen ihtimamdan o da biraz sebeplenmiş, bize cömertçe teşekkür ediyordu.

Hurmanın fazla meraklısı olmadığından, dağıtacak yer aramaktansa yardımcımız İsmail’e sen ne istersen yap bu meyveleri dedik. O da birazını bize, birazını kendine ayırdıktan sonra satmış, kilosu bir lira bile değilmiş. Lakin biraz araştırma, bu meyvenin Japonca’da “Kaki” ve Latince’de “Diosypyros Kaki” olan adının neden “meyvelerin hası” veya “tanrıların yemişi” anlamına geldiğini öğrenmemize yetti. Tarih öncesi devirlerden beri kuzey batı Çin’de yetişen (orada adı “shi zi”) ve çok eskiden Japonya’ya da getirilmiş olan Hurma’nın meziyetleri saymakla bitecek gibi değil.

Bir kaynağa göre, Kuzey Amerika yerlileri Hurmanın bizde halk dilindeki adıyla “o... hurması” diye bilinen yabani cinsiyle çok eski yıllardan beri tanışıyormuş. Kızılderililer meyveleri yaklaşık yeşil erik kadar olan yabani hurma ağacının kabuğunu kaynatarak elde ettikleri gargara suyunu pamukçuk diye bilinen ağız içi mantarlarını iyileştirmekte, C vitamininden zengin meyve ve yapraklarını iskorbüt hastalığından koruyucu, buruk meyvelerin kaynatılmış suyunu kanlı gaita, lapasını da siğillerin tedavisinde merhem olarak kullanıyorlarmış. Ayrıca kavurulan tohumlarının kahve yerine iç savaş sırasında Amerikan askerleri tarafından yaygın olarak kullanıldığı da söylenenler arasında.

Çin’de ise olgunlaşınca veya kurutularak yenen hurma, tanenli asidinden kurtulsun ve kurusun diye donda bırakılıyor. Japonya’da ise değeri çok daha fazla, özel ve geleneksel bir yöntemle kurutarak sakladıkları hurma yılbaşının olmazsa olmazlarından biriymiş. Japon usulü kurutulan ve “korogaki” adıyla bilinen kuru hurmalar aynı bizim kuru incirlere benzer biçimde pudra şekerine bulanmış gibi görünüyor. Bu pudramsı tabaka, kuruduğunda meyvenin yüzeyine çıkan şekerden dolayı kendiliğinden oluşuyormuş. Hurmanın kurutularak saklanması olasılığı bu konuda daha fazla bilgi edinmeye yöneltiyor bizi ve öğrendiklerimizi hem uygulamaya çalışıyor hem de köydeki dostlarımızla paylaşıyoruz haliyle. Kulağımıza gelenlere göre köy kahvesinde konu tartışılmış ve herkes hurmanın kurutulamayacığında hemfikir olmuş. Biz de bu meydan okumaya karşı koyamadık, Japon usulü hurma kurutma yöntemini araştırıp uygulamaya karar verdik. İki farklı yönteme göre hazırlanmış yaklaşık on adet hurmayı Japon usulüne göre, yılbaşı topları ya da ampuller misali iplerle bir çıtaya bağlı olarak balkonumuzda kurumaya bıraktık. Görüntüleri öyle güzel oldu ki kurumasalar bile en azından süs oldular. Ama bir de kururlarsa, işte o zaman kurumaz diyenlere köy kahvesinde kendi ellerimizle ikram etmeyi düşünüyoruz.

Amerika, Japonya ve bunun gibi hurma sever ülkelerde turta, kek, ekmek ve tatlılarda kullanılan meyvenin toz haline getirilen kabuklarından tatlandırıcı yapıldığını ve yapraklarının turp turşusuna lezzet vermek için kullanıldığını duyunca şaşırdım doğrusu. Bunun gibi ilginç ve pratik bilgi çok. Örneğin hurmalar bir torba veya kutuda muzlarla bir arada saklanırsa daha çabuk olgunlaşıyormuş. İştah açıcı özelliği olan hurmanın, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı söyleniyor. Genellikle öksürük kesici, kanamayı durdurucu, bağırsak gevşetici, besleyici ve mideye yararlı olan meyvenin özelliklerinin olgunluk derecesine göre değiştiği belirtiliyor. İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşetici olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi geliyor. Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktaymış. Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı oluyormuş. Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürüyor ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılıyormuş. Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtiliyor. Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılıyormuş, Tüm bu bilgileri çeşitli kaynaklardan toplayarak referansları vermeyi de ihmal etmeyen bu sitenin dışında bazı yerlerde içerdiği demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanıldığını söyleyenler de var. Ayrıca Çinlilerin binlerce yıllık deneyimleri bu meyveyi yalnızca ateş düşürücü ve akciğer temizleyici olarak kullanmakla sınırlı kalmamış, Çinli kadınlar taze dilimleri ciltlerini nemlendirmek ve güzelleştirmek için de kullanmışlar. Japonya’da hurma suyu balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte kullanılmaktaymış. Merak edenler için diğer bir çoğuna olduğu gibi bu ağaca ve yetiştirilmesine ilişkin pek çok bilgiye ağaçlar netten ulaşmak mümkün.

Bu kadar yararı ve pratik kullanımı olan hurmanın diğer kültürlerde neden baştacı edildiğini anladıktan sonra değerlendirmemek çok yazık olurdu. Biz de tanrıların yemişini, meyvelerin hasını sunan hurma ağacımızı meyvelitepenin sembolü olarak benimseyip sitemize baş tacı yaptık.

http://meyvelitepe.typepad.com/meyve...ami-sakla.html

------------------------------------

"Korogaki" yapımı .....

Hepimiz çakılarımızı biledik. Ağaçtan bir sele topluyoruz, sonra oturup hepsini soyuyoruz, iplere bağlıyoruz. Mutfakta, kaynamakta olan suya daldırıp ona kadar sayıyoruz. Çıkarıp, sundurmanın altında hazırladığımız askı çıtalarına bağlıyoruz

http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/hasat/

Name:  korogaki_002.jpg
Views: 34068
Size:  69.5 KB

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön