agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

torik55 17-04-2011 18:00

Merhabalar

Kefir le yoğurda müslüman - gavur ayrımı yapılacağı hiç aklıma gelmezdi :) ki iki üründe birbirinden değerli ve faydalı probiyotik, prebiyotikler ve kefirinde yüzyıllardır müslümanlar tarafından kullanıldığını biliyorum içinde alkol var ozaman kötüdür diyerek olaya biçimsel açıdan bakmak bana çok mantıklı bir bakış açısı gibi gelmiyor ki bu üründeki alkol miktarı ve etkisi bizleri sarhoş edecek kadar olamadığını sanırım herkez biliyordur. ben hiç kefirden ve benzeri ürünlerden sarhoş olup çevresine, kendisine ve ailesine zulüm yapan bir insan haberi duymadım burada bahsi geçen alkol miktarı bu idiadan dolayı kefir ürünü kullanmayan bir insanın başka birçok meyve,sebze v.b ürünlerden aldığını söyleyebiliriz

İnternetde daha önce okuduğum bir haberde : 16-17-18 /10/2006 tarihlerinde Bursa TÜBİTAK'ta yapılan analiz raporlarına göre günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği ethanol (etil alkol) miktarları belirtildi.

Patates 4,47 gr/l

Yoğurt 2,48 gr/l

Boza 2,26 gr/l

Portakal 2,13 gr/l

Hurma 1,90 gr/l

Sirke 1,69 gr/l

Gül suyu 1,53 gr/l

Ekmek Mayası 1,24 gr/l

Greyfurt 0,95 gr/l

Meyve suyu 0,48 gr/l

Kola 0,2 gr/l

Gazoz 0,2 gr/l

Portakallı Gazoz 0,2 gr/ ethanol (etil alkol) ölçülmüştür.


Kefirin ne çevremize ne kendimize zarar verdiğini kanıtlayan bir çalışma yok bu zamana kadar yapılan araştırmalar tam aksi yönde bence kefir Allahın çok güzel ve faydalı bir nimeti

Lilinin bahcesi 17-04-2011 21:15

Sayin TORIK,
Ben tarihsel gercekleri yazdim. Sovyet hakimiyeti altinda kalan musluman topluluklar haricinde diger musluman halklar icerdigi ve bekledikce artan alkol miktari sebebiyle bu urunden uzak durmuslardir dedim. Kefiri icip icip saga sola saldirma zaten olamaz cunku derecesi dusuk. Sonucta eger niyet keyif verici madde elde etmek olursa bunu yogunlastirilmis siyah caylada yapabilirsiniz.
Bazi mezheplerin sizin listenizdeki sirkeye de temkinli yaklastiklarini biliyorsunuzdur sanirim. Insanlar inanclarina gore istedikleri sekilde besin maddelerini tuketmekte serbesttirler.
Ayrica Gavur gibi yakisiksiz bir tabiri kullanmamanizi rica ederim.

musbet 01-10-2011 23:22

Selamlar
ben kefir mayası arıyorum açıkçası aktarlardaki kefire güvenmiyorum.Elinde kefir mayası bulunan arkadaşlar kargoyla karşı ödemeli olarak gönderirseniz çok sevinirim.

furkan yıldız 10-10-2011 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musbet (Mesaj 865423)
Selamlar
ben kefir mayası arıyorum açıkçası aktarlardaki kefire güvenmiyorum.Elinde kefir mayası bulunan arkadaşlar kargoyla karşı ödemeli olarak gönderirseniz çok sevinirim.

Aşağıdaki linkten bulabilirsiniz. Deneyenler ve ben gayet memnunum.
Kefir

darkfriairs 15-10-2011 14:48

Elimde kefir mayası vari mayalanma süresi uzun ya da kısa pek fark etmiyor, üzerinde hafif bir küf tabakası oluşuyor, bunu önlemek isçin bir şey yapabilir miyim? Yoksa bu mayalanma süresinde normalmidir?

musbet 05-11-2011 21:39

Selam arkadaşlar uzun uğraşlar sonucu kefir mayası buldum. Kocaelinden eldem teslim isteyenlere verebilirim.
Sayın darkfriairs bende kefir mayalıyorum ama üzerinde küf tabakası oluşmuyor.oluşmamasıda lazım bence tabi benden daha deneyimli olanlar daha iyi bilirler bu nacizane benim fikrim.

furkan yıldız 10-11-2011 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi darkfriairs (Mesaj 870083)
Elimde kefir mayası vari mayalanma süresi uzun ya da kısa pek fark etmiyor, üzerinde hafif bir küf tabakası oluşuyor, bunu önlemek isçin bir şey yapabilir miyim? Yoksa bu mayalanma süresinde normalmidir?

Elinizdeki mayada bir sorun yok ise mayanızın miktarına göre, örneğin ; 3 yemek kaşığına kadar mayayı 600-700 gram oda sıcaklığındaki süte koyup soğuk havalarda mayalanma ortamının sağlanabileceği bir ortamda (22-24 derece) 12-24 saat beklemeye bırakıyoruz. Mayada bir sorun yok ise sağlıklı bir şekilde mayalanacaktır.

Jezebel 01-12-2011 07:35

Mayanın önemini kavramış bulunuyorum.
2 yıl önce denediğim maya benim kefirden tiksinmeme neden oluyordu az kalsın.
Hazır satın aldıklarımdan çok farklıydı.
Bu sene bir arkadaşın verdiği maya ile tekrar denedim, tadı ve kokusu güzel jöle kıvamında bir kefir elde ettim.
Oda ısısında tek bardak yapıyorum, bazen 12 saat beklemek zorunda kalıyorum ama tadı hakikaten güzel.
Kullandığım süt cam şişede litrelik satılanlardan.
Pes etmeyip tekrar denediğime şükrediyorum.

memet 01-12-2011 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi darkfriairs (Mesaj 870083)
Elimde kefir mayası vari mayalanma süresi uzun ya da kısa pek fark etmiyor, üzerinde hafif bir küf tabakası oluşuyor, bunu önlemek isçin bir şey yapabilir miyim? Yoksa bu mayalanma süresinde normalmidir?

Üzerinde küf oluşuyorsa o mayayı artık kullanmayın.
Mayanıza küf bulaşmış.

denizakvaryumu 01-12-2011 08:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 884097)
Mayanın önemini kavramış bulunuyorum.
2 yıl önce denediğim maya benim kefirden tiksinmeme neden oluyordu az kalsın.
Hazır satın aldıklarımdan çok farklıydı.
Bu sene bir arkadaşın verdiği maya ile tekrar denedim, tadı ve kokusu güzel jöle kıvamında bir kefir elde ettim.
Oda ısısında tek bardak yapıyorum, bazen 12 saat beklemek zorunda kalıyorum ama tadı hakikaten güzel.
Kullandığım süt cam şişede litrelik satılanlardan.
Pes etmeyip tekrar denediğime şükrediyorum.



Ben de marketdeki kefirleri içemiyorum tadı hoşuma gitmiyor.

Engin Beyin mayasına alıştık onunla gidiyor :D bu mayayı kullananlar "bana köyümü hatırlatıyor" diyor.

Kimisi de market kefirini çok seviyor.

Buradan çıkan sonuç; zevkler ve renkler tartışılmaz, hoşumuza giden mayayı bulup onunla yola devam edeceğiz. :)

Jezebel 01-12-2011 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 884108)
Ben de marketdeki kefirleri içemiyorum tadı hoşuma gitmiyor.


Yanlış anlamışsınız , iğrençleşmemek için böyle bir kıyas yaptım, ama :pmadem icap etti, eski yaptığım kefir beyaz ve sümüksü kıvamda uzayan bir ne katı ne sıvı maddeydi. Markettekini de pek sevemedim.
Ama şu an mayaladığım kefir çok güzel:D

Ketir 01-12-2011 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 884129)
Yanlış anlamışsınız , iğrençleşmemek için böyle bir kıyas yaptım, ama :pmadem icap etti, eski yaptığım kefir beyaz ve sümüksü kıvamda uzayan bir ne katı ne sıvı maddeydi. Markettekini de pek sevemedim.
Ama şu an mayaladığım kefir çok güzel:D
Kendimlen ve mayamlan gurur duyuyorum.


Sizden de bu beklenirdi. ;) Başarılar dilerim... Bir gün bende başarırım, inşallah.

Kiraz 01-12-2011 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 884129)
Yanlış anlamışsınız , iğrençleşmemek için böyle bir kıyas yaptım, ama :pmadem icap etti, eski yaptığım kefir beyaz ve sümüksü kıvamda uzayan bir ne katı ne sıvı maddeydi. Markettekini de pek sevemedim.
Ama şu an mayaladığım kefir çok güzel:D

Benim kefirim de geçen günlerde tarif ettiğiniz gibi sümüksü yapı aldı, kokusunda kötüleşme yoktu, üzeri küflenmemişti. Sanırım buzdolabında sütün içinde tuttuğum süre biraz uzayınca böyle oldu. Bazen yoğurt mayalarken de başıma benzer durum geliyordu, nedenini bilmiyorum.

Kokusu güzel ve küf oluşumu olmadığı için kefir tanelerini süzgeçte iyice yıkadım, su dolu kavanoza koyarak bir kaç kere çalkalayıp boşalttım, uzayan yapı iyice kaybolunca az miktar süte koyup buzdolabına kaldırdım, iki günde bir sütü değiştirdim. Bir hafta boyunca oluşan kefiri kullanmadım, dışarıda son mayaladığım gayet normal oldu, bundan sonrakileri kullanacağım. En çok ekmek yapımında kullanıyorum.

Dansel 01-12-2011 19:18

Kefiri mayalamadığım zaman içme suyunun içinde (klorsuz suda) buzdolabında saklıyorum,sütte değil.Konuyu baştan okumadım ama ,arkadaşlar kefire asla metal deymeyecek.Süzgeciniz bile plastikten olmalı,dikkat edin tel olmasın.Oda sıcaklığında 24 saatte mayalanır.Kış ve yaza göre bu süre biraz değişebilir.Ben de ev yapımı kefiri tercih ediyorum,hazırları ilk denediğimde içemedim.Herkese kolay gelsin,afiyet olsun.

Jezebel 01-12-2011 21:10

Haklısınız, bunlara dikkat etmek lazım.
Kullandığım herşey porselen, süzgeç ve kaşık dahil.
Ancak artık dinlendirmiyorum, hergün mayaladığım için pek istirahat edemiyor.
Evde süt olmadığı zaman içme suyu içinde buzdolabında bekletiyorum.
Benim mayam çok ufak, minik karnıbahar çiçeği gibi;)

denizakvaryumu 02-12-2011 08:08

En çok yapılan hatalardan biri sütü yoğurt mayalamadaki süt ısısına çıkarıp kefir mayalamak.

Kefir mayası bu sıcaklığı sevmiyor ve maya sıcakta bozulup sümüksü kıvamda kefir oluşturuyor.
Ben soğuk sütle mayalıyorum 2.günün sonunda oda ısısında yoğurt gibi oluyor.

Eğer tüketemiyeceksem , üstünde küf olmaması için olduğu gibi buzdolabına bırakıyorum 3 hafta bile bozulmadan kalıyor, daha uzun süreleri de deneyeceğim.

Kiraz 02-12-2011 16:24

Ben de soğuk süt ile mayalıyorum, plastik süzgeç kullanıyorum. Sütte saklanabileceğini senelerdir kullanan birinden duymuştum ama belki daha çabuk bozulmasına neden oluyordur, emin değilim ya da buzdolabında çok yavaş da olsa mayalanma devam ediyordur, bir hafta boyunca bozulmadan kalabiliyor.

Sn. denizakvaryumu, "olduğu gibi buzdolabında bırakıyorum" derken, kefirin içinde mi bırakıyorsunuz?

kirazcı35 02-12-2011 18:24

kefir istegi
 
Bende kefir mayası istiyorum elinde fazla olan biri varsa kargosunu ben öderim.

gultar 02-12-2011 18:49

Adres gönderin kefir göndereyim.

memet 02-12-2011 18:58

EÜ ziraat fakültesinin kampüs içinde satış yeri var, orada kefir de, mayası da satılıyor.

kirazcı35 02-12-2011 19:39

kefir istegi
 
Sayın gultar,ilginize teşekkür ederim adresim:Muzaffer Öztabak Cumhuriyet mah.limoncuk mevki limoncuk sk no23 ören köyü Kemalpaşa İZMİR

denizakvaryumu 03-12-2011 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 884480)
Ben de soğuk süt ile mayalıyorum, plastik süzgeç kullanıyorum. Sütte saklanabileceğini senelerdir kullanan birinden duymuştum ama belki daha çabuk bozulmasına neden oluyordur, emin değilim ya da buzdolabında çok yavaş da olsa mayalanma devam ediyordur, bir hafta boyunca bozulmadan kalabiliyor.

Sn. denizakvaryumu, "olduğu gibi buzdolabında bırakıyorum" derken, kefirin içinde mi bırakıyorsunuz?

Evet kefirin içinde bırakıyorum...hiçbir bozulma olmadı.(3-4 hafta)

Su içinde de denedim , suda da bozulmadı.

Engin beyin mayası benim denediğim (amatör hobici)

nevsune 04-12-2011 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 884384)
Eğer tüketemiyeceksem , üstünde küf olmaması için olduğu gibi buzdolabına bırakıyorum 3 hafta bile bozulmadan kalıyor, daha uzun süreleri de deneyeceğim.

Bir zamanlar bir tanıdıkdan birilerine vermek için kefir mayası almıştım. Kefirin içinden çıkartıp vermişti ama sanırım uzun zaman yenilememişler ve bir koku vardı. Mayayı çok iyi yıkadım, bir kaç kez sütün içinde mayaladım ama koku bir türlü düzelmedi. Tadına da şöyle bir bakıp beğenmediğim için mayaları atmıştım. Kefirin içinde ne kadar bekletildiklerini bilemiyorum ama galiba bir süre sonra bozulabiliyorlar.

Birkaç yıl önce evden uzakta olduğum bir yaz, mayayı 3 aylığına su içinde buzdolabında saklamıştım. Döndüğümde biraz tembelleşmişti. Bir kaç gün küçük miktarlarda süt içinde mayalayıp uyanmasını sağlamıştım. Uyanıp, normal kıvamına dönene dek o kefirimsi sütü içmemiş, dökmüştüm. Hala o mayayı kulanıyorum.

Bir süredir (sanırım 2 ay gibi) yine kefir yapmaya ara vermiştim. Bu arada sütün içinde yine buzdolabında durdu. Sütü değiştirmeyi de unutmuşum. İki gün önce 200 ml. sütle mayalayıp 2 gün beklettim. Bunu da dökmeyi düşünüyordum ama 2 gün sonunda kokusundan dökmeye gerek kalmadığını gördüm. Kıvam biraz sulu kalmıştı ama tadı yerindeydi.

Sonuç: Süt (arada yenilense daha iyi olur herhalde) ve suda buzdolabında 2-3 ay kalabiliyorlar.

gultar 04-12-2011 11:29

Kefir mayasını oda ısısındaki sütle mayalarsanız daha çabuk oluşuyor. Tabii havanın ısısı da önemli. Uzun süre kullanmayacağınız durumlarda mayayı iyice yıkadıktan sonra içme suyuna koyup, buzlukta saklayınız donma, kefiri bozmuyor. 6 ay kadar böyle saklıyorum. Yazın çabuk oluşuyor, hatta ekşiyor. O tadı sevmediğim için kışın içmeyi seviyorum.Yaz süresince dondurup bekletiyorum.Kefir mayasının her işlemden sonra temiz su ile yıkanması gerekir. Çürüme, küflenme olmaması için.

gultar 05-12-2011 09:21

kefir
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kirazcı35 (Mesaj 884533)
Sayın gultar,ilginize teşekkür ederim adresim:Muzaffer Öztabak Cumhuriyet mah.limoncuk mevki limoncuk sk no23 ören köyü Kemalpaşa İZMİR


Kefirinizi bugün yurtiçi kargoya veriyorum. Takip edip alın köylere servisi olmayabilir. Afiyetle tüketiniz.

kirazcı35 05-12-2011 20:15

Sayın gultar bizim köye yurtiçi kargo geliyor,siz İzmirin neresindesiniz elime ulaştıgında sizi bilgilendiririm.

kirazcı35 07-12-2011 16:25

kefir istegi
 
sayın gultar bugün kefir mayası geldi çok teşekkür ederim. Hemen mayaladım inşallah yarın içeriz birde sormak istiyorum şişe sütü kullansam olurmu.

alimmiz 14-12-2011 08:10

KEFİR MAYASI,kefir içmek İÇİN alimmiz@mynet.com

kirazcı35 16-12-2011 21:18

kefir
 
Sayın gultar; göndermiş oldugunuz kefiri bugün açtım, yogurt kadar koyu olmuş çok güzeldi tekrar çok teşekkür ederim.

gultar 16-12-2011 22:19

kefir
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kirazcı35 (Mesaj 888659)
Sayın gultar; göndermiş oldugunuz kefiri bugün açtım, yogurt kadar koyu olmuş çok güzeldi tekrar çok teşekkür ederim.


Rica ederim afiyetle tüketiniz. Selamlar..

toprak5552 08-01-2012 20:19

sevdiğim içeceklerden

stratejist 09-01-2012 15:40

Arkadaşlar hangi sütü kullanmalıyız? Bana marketteki hazır kefirler daha güzel geliyor lezzet olarak. Hem pastorize, hemde uht süt denedim güzel bir lezzet tutturamadım. 24 saat denedim, 48 saat denedim. Tadı değişmiyor ekşiliği değişiyor.

Birde ortam ısısı lezzetine etki eder mi?

memet 09-01-2012 18:33

İlk üniversiteden kefir aldığımda bir de metin vermişlerdi. Her kefirin tadı farklı olur demişlerdi.
Başka başka mayalar kulanırsanız onların da tadı farklı olabilir. Ben pastörize süt kullanıyorum.

amatör hobici 17-01-2012 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi stratejist (Mesaj 897392)
Arkadaşlar hangi sütü kullanmalıyız? Bana marketteki hazır kefirler daha güzel geliyor lezzet olarak. Hem pastorize, hemde uht süt denedim güzel bir lezzet tutturamadım. 24 saat denedim, 48 saat denedim. Tadı değişmiyor ekşiliği değişiyor.

Birde ortam ısısı lezzetine etki eder mi?

Sn,stratejist,
Market kefirlerinin üzerini okursanız çoğunda Kefir Mayası yerine Kefir Kültürü yazıyor. Onların doğal olduklarından şüpheliyim. Nasıl ki eskiden peynirlerin üzerinde Peynir Mayası yazıyordu; şimdi peynir kültürü yazıyor. Aynı yoğurtlarda olduğu gibi..Herhalde fazla tüketim olduğundan normal maya ile talebe yetişemiyorlar..Tadı da onun için değişik geliyor olmalı..

Ortam ısısı, mayalama süresi ve saklama koşulları da tadına tesir eder..

Jezebel 22-01-2012 15:32

Elimde iki çeşit kefir mayası oldu.
Biri orta Asyadan getirilmiş, biraz sulu hafif ekşi tadı 8 saatte mayalanıyor.
Diğerinin kaynağını bilmiyorum, o kadar zincirleme elden ele gezerek bana ulaştı ki ;)
Onunla mayaladığım yoğurt kadar sert ve resmen tatlı oluyor,12-24 saatte mayalanıyor.
İkisinin de tadını beğeniyorum.
Bu içeceği keşfettiğim için kendimi şanslı sayıyorum.

memet 22-01-2012 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amatör hobici (Mesaj 900663)
Sn,stratejist,
Market kefirlerinin üzerini okursanız çoğunda Kefir Mayası yerine Kefir Kültürü yazıyor. Onların doğal olduklarından şüpheliyim. Nasıl ki eskiden peynirlerin üzerinde Peynir Mayası yazıyordu; şimdi peynir kültürü yazıyor. Aynı yoğurtlarda olduğu gibi..Herhalde fazla tüketim olduğundan normal maya ile talebe yetişemiyorlar..Tadı da onun için değişik geliyor olmalı..

Ortam ısısı, mayalama süresi ve saklama koşulları da tadına tesir eder..

Aslında kefir kültürü denmesi doğru. Marketten kefirin mayasıyla elde edilen kültürü alıyoruz. Maya yazarsa bu karnıbahara benzeyen mayanın şişelenmesi gerekir.
Peynir içinde geçerli sanırım peynir mayası şişelerde satılıyor. Yediğimiz bunun yardımıyla mayalanmış süt kültürü.

cihan_as 22-01-2012 20:28

memet, kefir mayası ikimize yetecek kadar çoğalmıştır payıma düşeni bir ara gelip alayım:)
amatör hobici arkadaşımızdan geçtiğimiz senelerde kefir mayası almıştım. Benden kaynaklanan kullanma hatasından maya bozulmuştu.Kefir mayasını metal kaşık ve süzgeç kullandım. Daha sonra çeşme suyu kullandığımdan mayalama işlemi sırasında süt kefire dönüşmedi, tadı bozulmuş içilmeyecek durumdaydı.

güler seferoğlu 05-02-2012 19:05

merhaba arkadaşlar,
bende kefir yapma hevesi yaklaşık 1 yıldır devam ediyor . aktardan maya aldırdım eşime. UHT yöntemiyle paketlenmiş kutu sütlerle yapıyorum. Ama ilk başta kefir taneleri ile yaptığımda , süt kesilmiş gibi görünüyordu üstte çok katı bir peynirimsi tabaka altta da suyu ayrışmış oluyordu.daha kısa süreler vs. versiyonlarını denedim ama bir türlü aradığım tadı elde edemedim. En sonunda marketten alınan pastörize kefirden 1 çay bardağı ve birde kefir tanelerimi ekledim . 18 saat kadar sürede mayalandı ve aradığım tat buydu ve uzamayan bir kefirdi (sadece pastörize kefirle mayalanırsa uzayan tuhaf bişey oluyor fazla mukus benzeri yani ) .
sonrasında hep bu kefirden kefir mayaladım taneleri arada bir sütle besledim bazen kefire de koyuyordum süzüp ıslatıyordum onları.Şimdi kefir tanelerimden işe yarar kefir elde edemiyorum.pastörize kefirle yapmayı deniyorum yine olmuyor. nasıl eskisi gibi güzel yapıcam bu işi ya (eşim kefirsizlikten şikayetçi :D )? bu arada kefir tanelerimi de buzdolabında temiz içme suyunda cam kavanozda bekletiyorum.uzun süre böyle bekleyince ölmüş olabilir mi benim kefir mayalarım? arada bir kullanmasam da az sütte bekletip beslemeye çalışıyorum onları ama sanki biraz ruhsuzlaştılar... şimdi sütçüden aldığım oda sıcaklığında süte bu mayaları koyup deneyeceğim tekrar.fotoğraflarını buraya yükleyip tecrübeli arkadaşların önerilerini almak isterim. evde güzel kefir yapmanın mutlaka bir yolu olmalı ben yaptığımda kefir mayalansa da anlamamış olabilirim büyüklerimden hiç duymadım ve görmedim çünkü.İlk olarak Süleyman Demirel Üniversitesi'nde tıp fakültesinin kantininde görmüştüm.ama hiç içmemiştim.gerçek tadını bile bilmiyor olabilirim :D:D pastörize olanlar ev yapımından çok farklı çünkü.sonuçları paylaşmak üzere kefir yapmaya gidiyorum herkese kolay gelsin ;)

memet 05-02-2012 20:57

Son toplantıda aldığım maya oldu bir koca topak.

güler seferoğlu.
Kefi biraz sulu ayran kıvamında olmalı mukoza gibi bir şeyler içine başka organizmaların karıştığı anlamına gelir.
Maya ölmüşse kefir oluşmadan süt öylece kalır bildiğim kadarıyla. Bir süre dolapta ya da suda bekleyince tekrar canlanması biraz zaman alabiliyor.
Süt pastörize de olsa sütçüden de olsa mayanın durumuna bağlı oluyor kefir oluşması.

güler seferoğlu 07-02-2012 11:29

O zaman benim mayalar geldiklerinde de pek sağlıklı değilmiş.çünkü süt hiç olduğu gibi kalmadı hep kesilmiş süte dönüştü. Sağlıklı maya almak için ziraat fakültesine bir sormak lazım herhalde. Ben birde birşey daha soracağım. Kefir mayalarken cam kap kullanmak gerektiğini okumuştum, mayalara metal değmeyecek ve çeşme suyu değmeyecek.Tüm bunlara dikkat ediyorum , ama kavanozun ağzı sıkı kapalı mı olacak yoksa az hava alacağı şekilde aralık mı bırakılacak kapağı onu da öğrenmek istiyorum. Kefirden kefir mayalamak da sağlıklı mıdır? Pastörize günlük sütlerde problem yok da tetrapaklarda satılan sütlerdeki yararlı bakteriler öldüğü için yoğurt mayalanınca tutmuyor, kefir tutar mı? Eğer tutmuyorsa biz kefirimsi bişeyler içmişiz demektir :D Çünkü sulu ayran kıvamında değildi genellikle. bu ara hazırları daha çok alıyoruz evdekilerde performans düşük.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025