agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

memet 07-02-2012 11:56

Hazır süt kullanıyorum bir sorun olmuyor. Onlara da süt ne kadar deniyor, ne kadar süt benzeri sıvı orası karışık, içindeki herşeyi yok ediyorlar.
Mayadan kefir mayalayın kefir sütü değiştirse de asıl maya gerekli.
Mayalarken üstünü temiz bir örtü ile örtüp kapak kullanmamak daha uygun.

güler seferoğlu 10-02-2012 19:40

teşekkürler,
bende dün akşam dediğiniz gibi bir tülbentle kapatıp kapaksız şekilde mutfaktaki dolabın içine sakladım mayalayınca.öğleyin pıhtılaşmış haldeydi dolaba koydum tadına henüz bakmadık ama en yakın zamanda yeni kefir tanesi ile denemem lazım.şu an kefir tanelerimden netice alamadığım için kullanamıyorum.son denemede süt peynirimsi birşeye dönüştü fotoğrafını o yüzden eklemedim buraya.kefirden kefir yapmaya çalışınca elde ettiğimiz şey dediğiniz gibi muhtemelen gerçek kefir değildi ama normal sütten daha faydalı bir içecek olduğu kesin :D eşim 10 aydır kefir içiyor ve az uyusa bile kefirin vücudu sabaha kadar dinlendirdiğini düşünüyor bu kadar sürede plasebo etkisi yapmış olamaz herhalde:D

dünyam1 24-02-2012 20:28

ben kefiri hazır alıyordum ,kendim yapmak ve denemek istiyorum kefir tanesi nereden temin edebilirim?

gülenmelek 24-02-2012 22:34

Sayın dünyam1, eğer isterseniz çok değil ama 2-3 tane minik gönderebilirim size. Onlar zamanla büyüyor ve çoğalıyor zaten.

gultar 25-02-2012 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 916248)
ben kefiri hazır alıyordum ,kendim yapmak ve denemek istiyorum kefir tanesi nereden temin edebilirim?


Adresinizi özelden gönderirseniz kargo ile alıcı ödemeli gönderirim(kefir ücretsiz)

elche 28-02-2012 22:53

merhaba arkadaşlar,
bende evde kefir mayalamak istiyorum fakat kefir mayası bulamadım.İzmir'de oturuyorum. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Süt Teknolojisi bölümünü aradım sordum nisan ayında satışa başlayacaklarını söylediler. İzmir içinden maya paylaşabilecek birisi olursa çok memnun olurum...

hewalita 04-03-2012 18:18

merhaba
 
bakıyorum da bu kefir konusu 2007 yılından beri devam ediyor.aslında Türkiye'ye kefirin girmesi çokkk uzun yıllar önceye dayanıyor.30 yıl önce komşumuz Rusya'dan gelen kefir mayalarını bize de vermişti.ALLAH annemden ve teyzemden razı olsun yıllardır kefir mayasını öldürmedi ve çevremizdekilere dağıttı.hatta şu an 20'li yaşlarda olan kardeşlerim kefir neslinden diyebilirim :) o zamanlar çevremizde kefirle ilgili bir şeyler duymuyorduk tabiiki.sadece antibiyotik gibi olduğunu biliyorduk.ama haber yapıldıkça kefirle ilgili biz de eski bir dostu görmüş gibi seviniyoruz..hepimize şifa olur . :)

yusufziya 10-04-2012 12:21

selamlar.

yeni kefir linkini göremedim.

link verirmisiniz.

( satış ile ilgili )

memet 10-04-2012 12:38

Kefir satan mı var, hangi linki kastediyorsunuz?

yusufziya 12-04-2012 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 944149)
Kefir satan mı var, hangi linki kastediyorsunuz?

ahada buldum :))

http://www.agaclar.net/forum/toprak-...atis/26015.htm

ereninannesi 10-05-2012 09:59

arkadaşlar 4 gündür neredeyse kefir yapmaya uğraşıyorum kefir tanesini baharatçıdan aldım fakat pıhtılaşmıyor. 24 saatte denedim olmadı bugün 48 saati deneyeceğim. bana yardımcı olur musunuz? ne yapmam lazım pıhtılaşması için. kefir tanesi gayet güzel ve düzgün görünüyor hiç anlamadım neden olmadığını? şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

dryad 10-05-2012 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ereninannesi (Mesaj 963170)
arkadaşlar 4 gündür neredeyse kefir yapmaya uğraşıyorum kefir tanesini baharatçıdan aldım fakat pıhtılaşmıyor. 24 saatte denedim olmadı bugün 48 saati deneyeceğim. bana yardımcı olur musunuz? ne yapmam lazım pıhtılaşması için. kefir tanesi gayet güzel ve düzgün görünüyor hiç anlamadım neden olmadığını? şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Süreden ziyade nasıl yaptığınızı ısı,ortam vs yazarsanız daha iyi bir cevap alabilirsiniz bence.

Ben kefiri çok seviyorum. Sağlıktan ziyade aroması çok hoşuma gidiyor. Evde mayam var arada yapıyorum. Ama genelde tembellik edip marketten alıyorum. Bu hafta sonu yapacağım,kendime söz verdim :)

redsonia 10-05-2012 13:05

aslında bende de geçen sene aynı sorun oldu... maya ve süt oranından kaynaklanabilir... maya az geliyordur süte belki de... ben 48 saatin sonunda elde ettim o mayadan kefiri ve güzel oldu 24 saatte bozduğumda hala süt tadı geliyordu... bir de kefir yapacağımız sütün sıcaklığı oda sıcaklığında olması lazım...

ereninannesi 10-05-2012 14:16

eskiden de kefir yaptığım için biliyorum süreci. şöyle anlatayım. kefir tanesi nohuttan biraz büyük olduğu için kulplu çay bardaklarının üzerinden 1 parmak eksik sütün içine oda sıcaklığında koyup kapalı kapanlık dolapta bekletiyorum. ama hiçbir kalınlaşma ya da hareket yok aynen süt tadı devam edşyor. hatta biraz ekşimiş gibi bile oluyor.

redsonia 10-05-2012 15:37

o zaman sorun bence geç mayalanıyor olması 48 saat bekletin o zaman da mayalanmazsa maya da sıkıntı var demektir....

memet 10-05-2012 15:50

Dolaptan sütü çıkarıyorum haydi mayanın üstüne. Sorun olmadan mayalanıyor. Baharatçıda mayanın beklediği ortam nasıldı en önemli olan yer orası. Ne kadar süre rafta durdu belli değil, bu nedenle eğer canlıysa aktive olması vakit alabilir

ereninannesi 10-05-2012 15:56

kefir baharatçıda dolaptaydı süt içinde çıkardı verdi bana. eve geldim açtım hatta sütünden de tatım ki bozulmuş mu diye yoo gayet iyiydi. acaba 2-3 denemeden sonra mı kendine gelir mayacık?

ereninannesi 10-05-2012 15:57

memet bey redsonia çok teşekkür ederim. sizlerde kefir mayası var mı ne kadar sürede büyüyorlar acaba?

memet 10-05-2012 16:56

Bendeki kefirler onbeş günde iki kat oluyor. Birkaç gün bekleyin aynı sütte. Canlıysa kesinlikle aktive olup çoğalacaktır.

redsonia 10-05-2012 18:22

benimkiler çok yavaş büyüyor... 2 aydır hala çay bardağını dolduramadılar...:))

ereninannesi 10-05-2012 18:26

benim kefirim nihayet 48 saat içinde minik bir çaybardağını mayaladı:) acaba hep 48 saatte mi mayalayak:)

kelebek çalısı 10-05-2012 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ereninannesi (Mesaj 963509)
benim kefirim nihayet 48 saat içinde minik bir çaybardağını mayaladı:) acaba hep 48 saatte mi mayalayak:)

Bulunduğu ortamın ısısına göre, içinde kefir mayası bulunan süt daha az veya fazla sürede kefire dönüşür. Artık yaz geldiğine göre, kefiriniz 48 saatten önce mayalanmaya başlayacaktır büyük ihtimal. O sebeple zaman zaman kapağını kaldırıp kontrol edebilirsiniz, yaz dönemi için belirli bir düzene oturması açısından.

ereninannesi 11-05-2012 08:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 963546)
Bulunduğu ortamın ısısına göre, içinde kefir mayası bulunan süt daha az veya fazla sürede kefire dönüşür. Artık yaz geldiğine göre, kefiriniz 48 saatten önce mayalanmaya başlayacaktır büyük ihtimal. O sebeple zaman zaman kapağını kaldırıp kontrol edebilirsiniz, yaz dönemi için belirli bir düzene oturması açısından.

teşekkür ederim ilginize:)

vourla 19-05-2012 16:52

Ben de kefir'i cam kavonuzda ve üzeri peçete ile kapatılmış olarak güneş görmeyen yerde mayalıyorum, havaların ısınmaya başladığı bu aralar 12 saat arasında içilecek kıvama geliyor.

yusufziya 22-05-2012 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vourla (Mesaj 968929)
Ben de kefir'i cam kavonuzda ve üzeri peçete ile kapatılmış olarak güneş görmeyen yerde mayalıyorum, havaların ısınmaya başladığı bu aralar 12 saat arasında içilecek kıvama geliyor.

bende kavanoza aldıktan sonra üstünü streç flim ile kaplıyor ve üzerine kürdan ile 20 tane kadar delik açıyorum.

Nevin Marangoz 24-05-2012 00:53

Kefiri sütün içinde ne kadar fazla tutarsanız o kadar ekşi olur.Fermantasyon süresi uzadıkça ekşilik artar.Yoğurtta olduğu gibi.

nehuse 07-06-2012 19:13

Üniversitede Üretilmiş Doğal Kuru Kefir Mayası
 
Kafkas kökenliyim 5 yıldır www.kefirtanesi.com sitesi ile kefiri tanıtmaya çalışıyorum.Kefir mayası isteyenlere Isparta üniversitesi teknokentinde Prof Dr Zeynef seydim tarafından patenti alınarak üretilmiş mayayı tavsiye ediyorum.Evde üretilmiş mayalar steril ve kökeni belli olmayan mayalar bu yüzden yarar yerine zarar getirebilir.Ayrıca kargo ile gönderilen yaş kefir mayası kargo şartlarında bozulup zararlı bakteri üretebilir.Bu konuda sorusu olanlara cevap vermeye çalışacağım..

http://www.kefirtanesi.com/wp-conten...31-199x300.jpg

Hamdullah 11-06-2012 14:55

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar Kefir'e yeni başladım(bir kaç ay), kendi Kefir'imi evde yapıyorum. Kefir'de hazır süt kullanıyorum(Pınar Süt gibi). Diğer adımları iyi yapmaya gayret gösteriyorum. Benim bir sorum olacak sizlere, sizlerde bilirsiniz, çiğ süt kaynatıldı mı içindeki faydalı bakteriler zarar görüp işlevini yitirmektedir. Demek istediğim soru şu : Çiğ sütü(sağımdan sonra) hiç kaynatmadan Kefir'de kullansam bir sakıncası olur mu?, öğrendiğim bir bilgi, Kefir, çiğ sütün içindeki zararlı bakterileri(mikropları) öldürüyormuş(etkisizleştirme) yönünde. Arkadaşlar bu bilgi doğru mu?, denemekten korkuyoruz. Çiğ Sütle yapılan bir Kefir'i içsem bana hastalık bulaşır mı?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

kelebek çalısı 11-06-2012 17:59

Kefiri anavatanında, doğduğu topraklarda yapanlar, acaba sütü sağdıktan sonra kaynatıyorlar mı? Ben de merak ettim.

nehuse 13-06-2012 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 983178)
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar Kefir'e yeni başladım(bir kaç ay), kendi Kefir'imi evde yapıyorum. Kefir'de hazır süt kullanıyorum(Pınar Süt gibi). Diğer adımları iyi yapmaya gayret gösteriyorum. Benim bir sorum olacak sizlere, sizlerde bilirsiniz, çiğ süt kaynatıldı mı içindeki faydalı bakteriler zarar görüp işlevini yitirmektedir. Demek istediğim soru şu : Çiğ sütü(sağımdan sonra) hiç kaynatmadan Kefir'de kullansam bir sakıncası olur mu?, öğrendiğim bir bilgi, Kefir, çiğ sütün içindeki zararlı bakterileri(mikropları) öldürüyormuş(etkisizleştirme) yönünde. Arkadaşlar bu bilgi doğru mu?, denemekten korkuyoruz. Çiğ Sütle yapılan bir Kefir'i içsem bana hastalık bulaşır mı?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Kefirin bakteri oldurucu ozelligi yoktur.Cunku kendiside yararli bakterilerden olusur.Duzgun sartlarda mayalanmazsa kefirin icinde zararli bakyerilerde ureyebilir Cig sutle mayalamanizi tavsiye etmem

Hamdullah 16-06-2012 12:54

Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, bayağı kafamı kurcalıyordu, az kaldı deneyecektim.

polatuz 16-06-2012 13:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nehuse (Mesaj 984324)
Kefirin bakteri oldurucu ozelligi yoktur.Cunku kendiside yararli bakterilerden olusur.Duzgun sartlarda mayalanmazsa kefirin icinde zararli bakyerilerde ureyebilir Cig sutle mayalamanizi tavsiye etmem

Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır. Bu yüzden hijyenik şarlarda taze sağılmış süt ile yapılan kefir çok daha sağlıklıdır. Bilim dünyası enzimlerin önemini ve canlıların metabolizması üzerinde ne kadar çok etkiye sahip olduğunu yeni yeni keşfediyor. Süt kaynatıldığında, içerdiği son derece yararlı enzimler yok olur. Bu yüzden çiğ süt ile yapılan kefir çok daha yararlıdır.
Kefirin koruyucu etkisini açıklamak için size yabancı sitelerde gördüğüm bir deneyi örnek olarak anlatabiliim. Bildiğiniz gibi kefir ile mayalanma sırasında sütün beyaz kısmı ile sıvı kısmı ayrılır. Bu sıvı kısımı ayırın ve bir dilim bifteği bu sıvının içine yatırın. Mutfağın herhangi bir bölümünde (buzdolabında değil) istediğiniz sürece saklayın (1 hafta, 1 ay vs.). Sonra da bifteği pişirip gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Et çok uzun bir süre oda sıcaklığında bu sıvının içinde bozulmadan saklanabilir.
Yine de kefir ile uğraşırken hijyeni ihmal etmeyin.

nehuse 16-06-2012 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polatuz (Mesaj 985797)
Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır. Bu yüzden hijyenik şarlarda taze sağılmış süt ile yapılan kefir çok daha sağlıklıdır. Bilim dünyası enzimlerin önemini ve canlıların metabolizması üzerinde ne kadar çok etkiye sahip olduğunu yeni yeni keşfediyor. Süt kaynatıldığında, içerdiği son derece yararlı enzimler yok olur. Bu yüzden çiğ süt ile yapılan kefir çok daha yararlıdır.
Kefirin koruyucu etkisini açıklamak için size yabancı sitelerde gördüğüm bir deneyi örnek olarak anlatabiliim. Bildiğiniz gibi kefir ile mayalanma sırasında sütün beyaz kısmı ile sıvı kısmı ayrılır. Bu sıvı kısımı ayırın ve bir dilim bifteği bu sıvının içine yatırın. Mutfağın herhangi bir bölümünde (buzdolabında değil) istediğiniz sürece saklayın (1 hafta, 1 ay vs.). Sonra da bifteği pişirip gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Et çok uzun bir süre oda sıcaklığında bu sıvının içinde bozulmadan saklanabilir.
Yine de kefir ile uğraşırken hijyeni ihmal etmeyin.

Çiğ sütle yapılan kefir elbette daha besleyici olacaktır ama günümüzde içinde hastalık yapıcı mikroorganizmalar olmayan çiğ sütü nereden temin edersiniz bilemiyorum.Ayrıca kefirin zararlı mikroorganizmaları öldürmediğini aşağıdaki yazıdanda görebilirsiniz.

Kod:

Kefir tanesinde yer alan mikroorganizmaların çevre ile bağlantısı o denli geniş bir alana yayılmıştır ki, çeşitli mikroorganizmalar ile kontaminasyon bu mikroorganizmaların fonksiyonlarını engelleyemez. Sununla birlikte kefir tanesi ve kefirde birçok hatanın meydana gelmesinin ana nedeni kültür üretimi ve ürün eldesi sırasında yabancı mikrofloranın ortama hakim olmasıdır. Kefir mikroflorasının çok karmaşık olması nedeni ile, bu tür yabancı mikroflorayı belirlemek oldukça güçtür. En önemli kontaminasyon mikroorganizmalarını şu şekilde sıralamak mümkündür (Wegner ve Zicrick 1981):
-        Koliform Mikroorganizmalar: Koliform bakteriler kefir ana kültüründe (kefir tanesi), işletme kültüründe ve kefirde üretim hijyenine uyulmadığı taktirde gelişe-bilirler-, Üründeki gaz kabarcıkları çoğu zaman koli-form bakterilerin bir işareti olmayıp, şekeri parça-layan mayalardan ileri gelebilir.
-        Kahm Mayaları: Kahm mayalarının (Candida cinsleri) çoğalmaları, düşük sıcaklık derecesinde uzun süre fermantasyon sonucu söz konusu olur. Üst kısımda
sarı-beyaz, kremimsi bir tabaka oluştururlar. Üründe hoş olmayan kuvvetli bir maya aroması algılanmasına neden olurlar.
-        Geotrichum candidum; Kahm mayaları ile aynı koşullarda çoğalırlar. Üst kısımlarda beyaz renkle bir küf tabaka-sının oluşmasına neden olurlar. Penicillium, Mucor gibi diğer maya cinsleri ile nadiren kontamine olurlar.
-        Sirke Asidi Bakterileri(Acetobacter spp.); Normal kefir mikroflorası içinde yer almakla birlikte, alçak derecede inkübasyon sonucu çoğalarak, kefirin ekşi bir tat alma-sına neden olurlar. Bu durumda sirke asidi bakterileri de yabancı flora olarak kabul edilirler.

Ayrıca Akademik | Kefir tanesi Kefir ile ilgili bilmek istediğiniz her şey burada. linkinde konu ile ilgili bir çok araştırmayıda okuyup kulaktan dolma değil Akademik araştırmaların sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

polatuz 16-06-2012 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nehuse (Mesaj 985926)
Çiğ sütle yapılan kefir elbette daha besleyici olacaktır ama günümüzde içinde hastalık yapıcı mikroorganizmalar olmayan çiğ sütü nereden temin edersiniz bilemiyorum.Ayrıca kefirin zararlı mikroorganizmaları öldürmediğini aşağıdaki yazıdanda görebilirsiniz.

Ayrıca Akademik | Kefir tanesi Kefir ile ilgili bilmek istediğiniz her şey burada. linkinde konu ile ilgili bir çok araştırmayıda okuyup kulaktan dolma değil Akademik araştırmaların sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

Sn. Nehuse,
Yaklaşık 20 yıldır kefir hakkında sizin deyiminizle "kulaktan dolma" bilgileri takip ediyorum. Bunların içinde tüm dünyada yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçları da var. Yani Türkiye'de bir üniversitenin daha yeni başlamış akademik çalışmaları değil tüm dünyada yayınlanan bilimsel makaleleri referans olarak alıyorum. Sizin yazınızı okuduktan sonra yaptığım tek bir Google araştırmasıyla bile aşağıdaki gibi, kefirin antibakteriyel özelliklerini açıklayan bir yazıya ulaşabildim.

"Antimicrobial properties of kefir
Garrote et al. (2000) tested the inhibitory activity of a supernatant of cows’ milk fermented with kefir grains, against Gram-negative and Gram-positive bacteria. Gram-positive microorganisms were inhibited to a greater extent than Gram-negative microorganisms; moreover, both lactic and acetic acids were found in the supernatants. Garrote et al. (2000) showed that milk supplemented with lactic acid or lactic acid plus acetic acid at the concentrations found in the kefir supernatant also had inhibitory activity against E. coli 3. They concluded that organic acids produced during kefir fermentation could have important bacteriostatic properties even in the early stages of milk fermentation.
Hydrogen peroxide is another metabolite produced by some bacteria as an antimicrobial compound. Yüksekdag et al. (2004a) showed that all 21 isolates of lactic acid bacteria from Turkish kefir produced hydrogen peroxide (0.04–0.19ug/ml). In a later paper, they reported that 11 out of 21 strains of kefir lactococci produced hydrogen peroxide (Yüksekdag et al. 2004b). All lactococci strains were effective in inhibiting growth of Streptococcus aureus, but were less effective against E. coli NRLL B-704 and Pseudomonas aeruginosa."
Kaynak: Nourish Kefir - Healthy Probiotic Drink - Nourish Kefir

Yine de önceki yazımda da kefirle uğraşırken hijyen koşullarına uyulması gerektiği uyarısını yapmıştım ki sizin alıntıladığınız yazıda da böyle ekstrem durumlarda kontaminasyon olabileceği açıklanmış.

memet 17-06-2012 07:27

Sizin bilimsel kaynak ticari bir sayfaya benziyor.

polatuz 17-06-2012 12:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 986038)
Sizin bilimsel kaynak ticari bir sayfaya benziyor.

Verdiğim link, ticari bir siteye ait. Tıpkı Sayın Nehuse'nin link verdiği sitenin olduğu gibi.
Ama sitede bulunan, alıntı yaptığım döküman bilimsel bir yayından alınmış. Tam linki şöyle:
http://www.nourishkefir.co.uk/upload_file/F8.pdf

memet 17-06-2012 12:19

Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır.

Ben Ege üniversitesinden kefir mayası alırken konuştuğumda ve bana verdikleri dökümanda içinde kolayca bakteri üreyebilir. Bu nedenle hijyen önemlidir demişlerdi.
Metni okuduğumda da içinde zararlı bakteri üremez gibi bir yeri ben anlayamadım. Zaten en ufak bir hijyen ihmalinde üstünün küf kaplanması yeterli oluyor durumu öğrenmek için.

Zaten aksi olsa steril koşullar gerekli değil denirdi.

polatuz 17-06-2012 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 986110)
Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır.

Ben Ege üniversitesinden kefir mayası alırken konuştuğumda ve bana verdikleri dökümanda içinde kolayca bakteri üreyebilir. Bu nedenle hijyen önemlidir demişlerdi.
Metni okuduğumda da içinde zararlı bakteri üremez gibi bir yeri ben anlayamadım. Zaten en ufak bir hijyen ihmalinde üstünün küf kaplanması yeterli oluyor durumu öğrenmek için.

Zaten aksi olsa steril koşullar gerekli değil denirdi.

Tartışmanın başlangıcı çiğ sütün kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna dayanıyor. Sadece burada değil tüm dünyada bu tartışma çok yoğun bir şekilde yapılıyor. Bazıları sadece fabrikasyon gıda ürünleri tüketilmesini savunuyor. Sütte de "Aman çiğ sütten uzak durun, sadece ambalajlı pastörize hatta UHT süt tüketin." söylemi çok yaygın.

ABD'de çiğ süt satanlar hapse atılıyor. Çiğ süt satmakta ısrar eden çiftçilerin, besicilerin çiftlikleri silahlı hükümet ajanları tarafından basılıp tüm varlıklarına el konuluyor. Bu işte dev gıda tekellerinin parmağı olduğu sık sık iddia ediliyor.

Çiğ süt düşmanlığı, yakında bizim ülkemizde de UHT kutu süt dışında süt tüketiminin yasaklanmasına varırsa hiç şaşmayın.

Kefir konusunda da elbette bunun mucizevi bir iksir olduğu, hiç bir zararlı içeremeyeceği gibi bir iddiada hiç bulunmadım. Tersine hijyen şartlarına azami özen göstermek gerektiği hep vurguluyorum. Çiğ süt kullanıldığında da, elde edilme koşullarının çok önemli olduğu, kaynağına dikkat edilmesi gerektiği aşikar.

Mağazalardan alınmış kutulu UHT süt kullandığımda, birden fazla kez bu sütün kefir mayalarımı öldürdüğüne şahit oldum. Besicilerimiz sanırım hayvanlarında bol bol antibiyotik kullanmayı iyi bir şey zannediyorlar.

Yine tartışmanın başına dönersek, iddiam odur ki eğer güvenilir bir kaynaktan, sağlıklı hayvanlardan hijyenik şartlarda sağılmış, taze çiğ süt bulabiliyorsanız, yapacağınız kefir, mağazadan satın aldığınız işlenmiş sütle yapılan kefirden kat be kat daha sağlıklı olacaktır.

polatuz 17-06-2012 15:50

Bu arada bilimsel yaklaşım diyerek sadece üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinin sözünü dinlersek, çok da doğru olacağını düşünmüyorum. Onların işlenmiş gıdalardan uzak durun demelerini bekleyemeyiz. Bu, onların kendi varlık nedenlerini inkar etmeleri anlamı taşırdı. Oysa işlenmiş gıdalar konusunda son yıllarda ortaya çıkan gerçekler herkesçe malum.

Hamdullah 18-06-2012 08:15

Arkadaşlar bu güzel açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. "Doğayı bozmadan faydalanabilirsek hastalıklarımızı iyileştirebiliriz"


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025