agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

Amanita 28-05-2017 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kariyer1586 (Mesaj 1504907)
su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba

Su kefiri sut kefirinden farkli bir mayadir. IUnternetten asagidaki siteleri buldum, daha ayrintili bilgi icin okuyabilirsiniz.

Su Kefiri Kategorisi « Doğal Maya
Su Kefiri , kombucha , kombuçay , Maya , Mayası , Kefir Kültürü , çayı , mantarı , Market , Mağaza , su kefiri

Ozlem A 28-05-2017 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508624)

Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.

UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.

Amanita 29-05-2017 03:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Kremalarda bulunan kivam arttiricilar da cogunlukla dogal kokenli, zararsiz malzemeler. Sutun prosesden gecmesi ve islem gormesi kotu bir sey degil, tam tersi dedigim gibi brusella riskini ortadan kaldiriyor. Kefirin saglikli olmasini saglayan sey icerdigi canli faydali bakteriler ve bu bakterilerin urettigi maddeler. Sutun icerisinde uht haline geldiginde yok olan bir enzim, vitamin bulunmasi soz kojusu degil, tam tersi islemden gecmemis sut buyuk bir risk. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. ;)

Ozlem A 29-05-2017 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508738)
Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.

Sizin bir önceki mesajınızda UHT süt ile yapılan kefirin sulu olmasının nedeni olarak sütün yapısını değil, yağının alınmasını gösterdiğiniz için değinmiştim, UHT süt ile hiç bir tecrübem yok, hiç kullanmadım. Aynı şekilde UHT krema da kullanmayı düşünmüyorum. Ama tam yağlı UHT sütün yağı olduğunu belirttiğinize göre kefirin sulu olmasının nedeni önceki mesajda belirttiğiniz üzere sütteki yağın alınması mıdır, değil midir?


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508738)
Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun. ;)

Anladığım kadarıyla gıda profesyonelisiniz, teorisini bildiğinize göre pratikte neler olduğunu da paylaşırsanız neler olabileceği hakkında bilgisi olmayanları da aydınlatmış olursunuz.

Benim tercihlerim zor da olsa olabildiğince doğala yakın olandan yana, tüketim alışkanlıklarımda doğasında olması gerekmeyen katkı maddesi içeren ve uzun raf ömrü olan gıda ürünleri yer almıyor ve paketli aldığım her şeyin etiketlerini iyice okurum (dünya üretimin neredeyse tamamına yakını GDO içeren ve aynı zamanda organik bile olsa önemli bir "endocrine interrupter" - hormonlara müdahale edici rol oynayan - soyanın gıdadaki varlığına çok dikkat ederim, bu arada mevcut imkanlarım ve farkındalığım doğrultusunda çok az da olsa sadece organik çikolata alırım, içinde katkı maddesi olmayan çiğ olanları tercih ederim)..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508738)
Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. ;)

Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.

Not: buradan hazır yoğurt ve kefiri tavsiye ettiğim fikri kesinlikle çıkmasın, yönelimimi belirtmek adına rafine endüstrileşmiş gıda ürünlerini tercih ve tavsiye etmediğimi buraya not etmiş olayım. Ek olarak, bu bölümü takip eden üyelere özellikle süt, yoğurt vb ürünlerde Dr. Yavuz Dizdar'ın yayınlanmış kitap ve söyleşilerini okumalarını ek görüş edinilebilmesi açısından öneririm.

mister73 29-05-2017 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.

Özlem hanım, tam yağlı ve "light" süt konusunda ve işlemden geçmiş süt tozu ile krema kullanımı hakkında ben de sizin gibi düşünüyorum.

Şöyle ki, içerdiği yağ oranına göre süt uluslararası literatürde genellikle dörde ayrılır; tam yağlı (whole milk; %3.5-4.5), yağı azaltılmış (reduced-fat milk; 2%), az yağlı (low-fat milk; 1%) ve yağsız (fat-free or skimmed milk; %0-0.2). Ülkemizde "light" olarak satılan sütte yanlış bilmiyorsam %1-1.5 yağ oranı mevcut.

Ayrıca pastörizasyon işlemi daha önce bu konuda da geçtiği üzere üç farklı şekilde yapılabiliyor; kaynatılmış, pastörize edilmiş ve UHT uygulanmış. Buradaki yöntemlerde uygulanan sıcaklık derecesi ve süresi farklılık göstermekte. Yani uygulanan en düşük sıcaklık ve en uzun süre kaynatma işlemindeyken, en yüksek sıcaklık ve en kısa süre UHT tekniğinde. Bu yöntemlerle pastörize edilmiş sütün saklama ömrü de tahmin edeceğiniz gibi kısadan uzuna doğru gidiyor. Bunu şöyle de açıklamak mümkün; uygulanan sıcaklık ne kadar düşükse sütün içinde hayatta kalabilen bakteri miktarı o kadar fazla oluyor, bu da sütün daha erken bozulmasına yol açıyor.

Amanita 29-05-2017 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508756)
Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.

Hazir UHT sut, sut tozu, krema olabilir, cunku bu gida maddelerinin sterilizasyonu besin degeri kaybina yol acmiyor, ayni zamanda icerisinde canli organizma kalmadigi icin urunun raf omru uzuyor. Ancak yogurt ve kefirde daha once de yazdigim gibi size fayda saglayan sey canli bakteriler ve mikroorganizmalar. Bu canlilarin canli olmasi gerekiyor size maksimum fayda etmesi icin.

Yogurda raf omru uzasin diye antifungal koruyucular ekleniyor, ve hatta bazen yogurt pastorize ediliyor. Bu konuda okudugum bir calisma piyasada satilan yogurtlarin bir kisminda hic canli bakteri bulunmadigini soyluyordu. Yogurdu yogurt yapan seyin icerisindeki canli bakteriler oldugu dusunulurse icerisinde canli olmayan yogurt daha az faydalidir ve yogurt degildir. Eksimeyen yogurt olmaz. eger eksimiyorsa o yogurtta bir eksiklik vardir.

Kefir icin tam ne prosesler kullanildigini bilemiyorum, ancak bazi hazir kefir ureticileri kefir taneleri yerine toz kefir mayasi kullaniyor. Kefir tanelerinde prebiyotik 30-40 cesit mikroorganizma bulunurken toz mayayla hazirlanan kefirlerde 5 cesit oluyor. Gercek kefir kefir taneleriyle mayalanir, bu yuzden hazir kefir kefir degildir. Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.

Ozlem A 29-05-2017 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508843)
Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.

Katılıyorum, teşekkürler.

Hamdullah 09-06-2017 08:12

Kefir ALKALİ midir?

aydemiraydın 09-06-2017 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1510264)
Kefir ALKALİ midir?


fermente ürünler asidiktir ve yemek esnasında tüketilirse sindirime yardımcı olur. yemek esnasında su içilirse midede ph yükselir ve sindirim sekteye uğrar.
yemekte su yerine fermente içecekler tüketelim.

mnkartal 11-06-2017 19:12

Merhaba, satın aldığım kefiri farkında olmadan biraz fazla sıcak sütte mayaladım, iyi mayalanmadı sıvı kaldı. Acaba yararlı mayalar ölmüş müdür, mayayı yenilemem mi gerekir?

Hamdullah 13-06-2017 08:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1510269)
fermente ürünler asidiktir ve yemek esnasında tüketilirse sindirime yardımcı olur. yemek esnasında su içilirse midede ph yükselir ve sindirim sekteye uğrar.
yemekte su yerine fermente içecekler tüketelim.

Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

aydemiraydın 15-06-2017 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mnkartal (Mesaj 1510457)
Merhaba, satın aldığım kefiri farkında olmadan biraz fazla sıcak sütte mayaladım, iyi mayalanmadı sıvı kaldı. Acaba yararlı mayalar ölmüş müdür, mayayı yenilemem mi gerekir?


kefir yapmak yoğurt yapmaktan kolaydır. 25-30 derece sıcaklıkta 24 saate olur. 18 saate olursa tatlı olur. 24 saati geçerse ekşi olur. ben her türlü seviyorum. kımızı daha çok seviyorum.

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 16:01

Ben mayaladım tutmadı, taneler çok çok küçüktü, lisianthus tohumları kadar.

24 saat beklettim döktüğümde dibinde azıcık bir şey yoğurtlaşma vardı ama kefirler de mercimek tanesi kadar olmuşlardı. Yıkayıp tekrar mayaladım, daha sıcak bir odaya aldım bu sefer.

yalper 12-02-2018 11:43

her mayalamada taneleri yıkamaya bence gerek yok, ama ben de bazen bunu yapıyorum

Sûz-i Dilârâ 12-02-2018 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1530752)
Ben mayaladım tutmadı, taneler çok çok küçüktü, lisianthus tohumları kadar.

24 saat beklettim döktüğümde dibinde azıcık bir şey yoğurtlaşma vardı ama kefirler de mercimek tanesi kadar olmuşlardı. Yıkayıp tekrar mayaladım, daha sıcak bir odaya aldım bu sefer.

Burada bahsettiğim ikinci denememde de başarısız olduktan sonra bir deneme daha yaptım.

İlk sütü sütçüden aldığım sütle ve başaracağımı umarak yapmıştım ancak olmadı. 1 lt. süte kefiri mayalamıştım.

İkincide elimde günlük süt yoktu, aceleyle markete inip Torku süt aldım, 250 ml'e mayaladım yine tutmadı 24 saat de bekletmiştim.

Üçüncüyü pirinç suyundan laktik asit bakterisi eldesi çalışmalarımda kullanılmak üzere BİM'den aldığım Dost marka süte mayaladım.
Ancak bu defa kefir tanelerinin çok küçük olduğuna karar verip takribi 150 ml kadar süte mayaladım. Kapağını kapattım ve karanlık yerde tuttum. Üstelik normal şartlarda 30 derecede mayalanması söylenen kefiri buzdolabından çıkardığım süte direkt mayaladım. 24 saat sonunda kefirim oldu.;)

Bana gelen kefirler ilk geldiklerinde toplu iğne ucu kadardılar. İlk iki başarısız denemem sırasında büyümeye devam ettiler.

1 lt. süt için iki yemek kaşığı kefir ölçüsü veriliyor ki bu benim ilk ve ikinci başarısızlığımı açıklıyor, üçüncü denememde süt miktarını çok az tuttuğum için de kefirim oldu.

Şimdilik kefirimizi büyütüp çoğaltma önceliğimiz var. :D

Kozanli 12-02-2018 18:58

1 Eklenti(ler)
80 yaşında bir ablam var.
Yaptığı kefirden bir tase ikramda bulundu, hangi sütten yaptığını sorduğumda sığır-camız karışımı sütten yaptığını söyledi.
İçmem için de bu sütü önermişti ve iki haftadır alıyorum.
Kefir içinde bu sütü bir deneyin derim.
3 L bidon içinde satılıyor.
Oldukça yağlı süt.
Biraz reklam gibi oluyor gerçi...

Birsen 33 21-02-2018 02:01

Kefir pastörize sütte zor mayalanıyor. Mahallenin sütçüsünden aldığım süt ile kolay ve kısa sürede mayalanıyor. Gerçeğinde çiğ sütten yapılırmış fakat ben kaynatıp soğutup mayalıyordum. Ayran olarak yazın en güzel içeceği kefir diyorum.

ekizilaslan 20-07-2018 10:23

Maya arıyorum dostlar . Maya paylaşabilecek var mı?

Kozanli 03-10-2018 20:08

Zehir
 
3 Eklenti(ler)
Dün komşunun bahçesinden birkaç kg üzüm aldım.
İlaçlama yaptığı ve üzüm üzerinde kükürt olduğu alenen görünüyordu.
Yıkadım ama yedikten sonra yediğimde dudaklarım ve dilim bayağı acıdı.
Zehirlendiğimi hissettim.
Niğde açık ceza evinde imalat edilen kefirden içtim ve rahatladım.
İçtiğim kefirin tadı ve içimi çok çok iyi.

maylo35 30-10-2018 12:27

arkadaşlar elinde kefir mayası olan var mı?

aydemiraydın 31-10-2018 07:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maylo35 (Mesaj 1551140)
arkadaşlar elinde kefir mayası olan var mı?

elden ele dolaşan mayalar kirli olabilir. marketlerde hijyen paketlerde satılan mayaları tercih edin.

https://www.dogadanbizim.com.tr/ market raflarında da var.

Mete_Eroğlu 15-04-2019 21:49

Arkadaşlar, kefir hakkında ayrıntılı bilgisi olanlar lütfen ilgilensinler. Bu konuda çok bilgisiz olduğumuzu düşünüyorum. İzniniz ile bildiklerimi aktararak, konuyu derinleştireyim.
Çok zaman önceydi, Trabzonlu bir arkadaşta ağaç dalı şeklinde bir kefir mayası görmüştüm. Kalınlığı üç santim kadar, boyuna uzanan bir dal şeklindeydi ve kesilerek paylaşılıyordu. Bir kaç yıl önce de bir-iki milim kadar kalınlıkta pinpon topu büyüklüğünde yuvarlaklar şeklinde büyüyen bir kefir mayasına daha rastladım. Şu anda her ikisini de yitirmiş bulunmaktayım. Bu mayalar,içinde bulundukları süt kabından çıkarılarak, her hangi bir süzme işlemi yapmadan yeni bir süt kabına konularak kullanıldığından, kullanılması çok kolay oluyordu. Elinde bu tür mayalar olan arkadaşlar, ilgilenirseniz memnun kalacağım, saygılar.

bitkicicocuk 18-06-2019 18:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem (Mesaj 144195)
Kefirim yoğurt gibi koyulaştı!...

çok normal

Buz Çiçeği 19-06-2019 11:35

En temiz ve saf haliyle kefir mayasını üniversitelerin ziraat fakültelerine başvurarak arzu ettiğiniz miktarlarda ücreti mukabilinde alma imkanınız var.Bilginize.

Asase36 17-03-2021 22:00

İzmir'de oturuyorum (MENDERES). Kefir mayası arıyorum, yardımcı olursanız çok sevineceğim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025