![]() |
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim 5-6 ay önce son mayaladığım kefir buzdolabında bu hale geldi, kuru tarhana gibi olmuş ve rengi fotoğrafta göründüğü gibi.
Şu an içme suyunun içine bıraktım yumuşaması için aslında atacaktım ama önce bu konuda daha deneyimli arkadaşların fikrini alayım dedim. Bundan tekrar maya olur mu? Eklenti 596084 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kefir mefir kalmadı, attık gitti çöp oldu. |
Alıntı:
Sayin Pria bugun A101 de yayla marka dogal yogurt mayasi diye yesil ve kirmizi paketler vardi yesilin uzerinde dogal yogurt mayasi diyodu kirmiziya bakmadim Kefir icin olan hangi renkli paket acaba |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefirim mayalama esnasında lorlaştı, peynirleşti gibi, süzgeçten geçmiyor, bunu kurtarmak için bir çözüm var mı?, bir miktar mayalanmış kefirim var, onunla tekrar kefir üretebilir miyiz?, Allah razı olsun... |
Gerekenden uzun süre mayaladığınız ya da gerekenden az süt kullandığınız için olmuş olabilir. Kötü koku, beyaz dışında renk vb yoksa kefirinizde sorun olmamalı. Süzün, yıkayın ve 1 çorba kaşığı dolusu kefir için 1 litre süt kullanarak tekrar mayalayın ortam sıcaklığı çok fazla değilse 24 saat mayalanması yeterli olmalıdır.
|
Kefir için köy sütünü kullanıyorum, merak ettiğim, Kefir için Keçi Sütü mü, yoksa İnek Sütü mü daha yararlı?
|
Bizler için doğal beslenen keçi sütü daha yararlı. İnek sütü proteini kazeine karşı özellikle çocuklarda alerji ve intolerans giderek artmakta. Bulabiliyorsanız keçi sütü tercih edin derim.
|
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütü derin dondurucuya koymak istiyorum, tazeliğini veya kaç aya kadar bozulmaz?, Allah razı olsun... Arkadaşlar bir sorum daha olacak : Kefir için çiğ süt kullanmak istiyorum, süte mikrop varsa Kefir etkisiz kılabilir mi?, Allah razı olsun... |
Sayın Hamdullah, çiğ sütte salmonella gibi ölümcül ve son derece zararlı bakterilerin üremesi mümkün. Dondursanız bile değişmez, saklarken ya da çözdürmeniz sırasında ortamdan gelebilecek bakteriler aynı tehlikeyi yaratır.
Kefiri mayalarken oda sıcaklığında bir gün kadar bırakıyoruz, zararlı bakteriler için de üreme imkanı bulunan bir ortam. Özellikle yurtdışında peynirler pastörize edilmemiş sütten imal edilebiliyor ancak, çocuk ve hamilelerin kullanmaması da tavsiye ediliyor. Kaldı ki, bu gibi imalathanelerde ortamın bakterilerden arındırılması ve bulaşmayı engelleyici önlemler alınması sözkonusu. Çiğ süt ısıtıldığında bazı ögelerini yitiriyor olabilir ama bu kadar risk varken kullanmanızı tavsiye eden biri çıkar mı bilemem. |
Yıllardır içerim çok severim malesef çevremdeki insanlar benim kadar sevmiyor
tapatalk yaz kızım |
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...
|
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar Kefirle ilgili bir sorum olacak : Kefir ne kadar ekşirse o kadar yararlı olur diyebilir miyiz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun... |
Diyemeyiz Sayın Hamdullah, uzman değilim ama bildiğim kadarıyla kefir mantarı sütteki bir madde ile beslenirken sütün yapısını değiştirerek probiyotik özellik kazandırıyor.
Fazla bekletirseniz besini tükenen kefir ortamı asidik hale getiriyor ve zayıflıyor, bir süre sonra da yukarıdaki bazı resimlerden görebileceğiniz gibi bozularak ölüyor. |
S.A
Sayın Özlem kafama takılan bir soruyu arzetmek istiyorum : Kefir ile Kombuçay arasında bir kiyaslama yaparsak, hangisi daha önde olur?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun... |
Her ikisinin de probiyotik özellik taşıdığı dışında karşılaştırma yapabilecek bilgim yok. Kombucha çeşitli sebeplerden süt ve süt ürünü kullanamayanlara alternatif olabilir.
|
Sayın Özlem teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...
|
Merhaba arkadaşlar.. Hamdullah beyin sorusuna bir cevap olur düşüncesi ile, iş yerinde kefir mayasını paylaştığım ve yıllardır kullanan bir arkadaşım mide rahatsızlığı çekiyor. Süt ve süt ürünleri kullandığında hoş kullanmasa bile yediği yemekler anormal derecede gaz üretip mide şişkinliği ve mide ağrısı yaptığını çiğ patates suyu kullandığını kısmen iyi geldiğini söylemişti..Bende kombu çayı olduğunu ben kullandığımı ve denemesi amaçlı 2 litre verdim..Şimdi kendi üretip kullanıyor. Çok rahatladığını şikayetlerinin ortadan kalktığını artık rahatsız edici şişkinliği ve ağrısı olmadığını belirtti..Böylece buna da iyi geldiğini öğrenmiş olduk..
|
Sayın Dostça teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, müsaitseniz bir sorum daha olacak : Kefir'i Cam Kavanozda mayalıyorum, Kefir süzüntüsünü Çelik Tencere'ye koyarsam bir sorun olur mu?, olumsuz bir etkilişim olur mu?, Allah razı olsun...
|
Merhaba Hamdullah bey, kefir konusunda araştırmalarda görünen metal kap içerisinde bulundurmamak, kefir Kafkasya ve yöresinde uzun yıllar kullanılan yöresel bir içecek olması ve bu yörelerde kullanılan alüminyum ve bakır kapların asitle iletişime geçmesi neticesi uygun olmadığı sonucuna ulaşılması, günümüzün çelik ürünleri asit oranı düşük olan kefir ile iletişime geçmesi çok düşük düzeyde olacağından sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorum. Ama günümüzde cam ve plastik ürünlerin ucuz ve bolca bulunması nedeni ile riske girmeye gerek olmayıp cam veya kaliteli plastik malzemelerin içerisinde mayalama ve bekletme işleminin yapılması daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.
|
Allah razı olsun,
Sayın Dostça, Kefiri kullandıkça insanın aklına değişik fikirler gelebiliyor. Evde şöyle bir deneme yaptık, bir miktar Kefir Süzüntüsünü(süzülmüş kefir) bir miktar sütün içine koyduk ve süt bayağı koyulaşıp, lezzetli oldu. Bununla ilgili bir-kaç soru sormak istiyoruz : 1- Kefir Süzüntüsünden Kefirin kendisini üretebilir miyiz? 2- Bu mayalanma şekli, Kefirin kendisi gibi güçlü olur mu?, teşekkür ediyrum, Allah razı olsun... |
Kefir süzüntüsünden kefir elde edebilmek için süzülen kefir içerisinde ufakta olsa kefir tanelerinin kaçmış olması gerekmektedir.Defalarca mayalama sonucunda belki o taneler büyüyerek kefir mayasını elde edebilirsiniz.Fakat kefir mayası olmadan mevcut kefiri süte aşılayarak (Karıştırarak) elde edilen kefir bir kaç mayalamadan sonra işlevini yitirecek ve istenilen sonucu vermeyecektir. Bir zamanlar bim marketlerde 1 gramlık kurutulmuş toz kefir mayası satıldı ve bununla mayalayan arkadaşlar dediğiniz gibi mevcut oluşan kefiri sütle karıştırıp maya elde etmeye çalıştılar fakat başarılı olamadılar ve birkaç karışımdan sonra kefirin istenilen şekilde olmadığını gördüler.
|
Sayın Dostça çook teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...
|
Kefire iyice alıştıktan sonra vazgeçmek zor.
Kışın tat konusunda sıkıntı olmazken son zamanlarda mayalanma gerçekleşene kadar kefir ekşimiş oluyor. :( Buzdolabında mayalamam söylendi ama bu sefer de 24 saatin sonunda kefir hala hazır olmuyor. Önerileriniz varsa lütfen yardımcı olun. |
İlk başlarda kefir ekşiyince içemezdim, şimdilerde ekşimiş sodalı ayran kıvamında da hoş geliyor.
Ailede birçok kişi bu tadı beğendi, fakat babam ağzına sürmüyor inatla |
Kefire bal katabilirsiniz, hem tadı güzeleşir hemde gücü fazlalaşır...
|
Biraz sabır ile tadı mükemmel gelmeye başlıyor
tapatalk yaz kızım |
Ekşi sevmiyorum.
Sevmediğim şeyi içemem. Mayalanma sıcaklığı kaç derece diye araştırıp buzdolabının ısısına ona göre ayar yapacaktım. Bu süre zarfında 8 C'da mayalayıp bıraktım. 5 tam günde mayalandı. Mayalama ısısı 20 C muş. Bu ısıyı 24 saabit nasıl sağlarım düşünüyorum. |
Merhaba, kefiri yeni yapmaya başladınız anlaşılan, bu kadar kendinizi kasmanıza gerek yok
sütü buzdolabından çıkardıysanız ocakta hafif ılıtmanız yeterli, gün içerisinde bir iki kez karıştırmanız durumunda daha çabuk mayalanır. İlla sabit ısı vermek istiyorsanız mayaladığınız kabı içerisinde sıcak su bulunan başka bir kap içerisine koyup üzerine bir bez örtebilirsiniz. Mayanız az ise bir bardak ılık süt ile bir gün bekletip sonra tamamını mayalayacağınız süte dökerseniz daha çabuk mayalama işleminiz gerçekleşmiş olur. Mayanız süte göre çok ise kefiriniz ekşi olur. Kolay gelsin.. |
3 Eklenti(ler)
Bir litre sütle yapıyorum, 1 çorba kaşığı kadar maya kullanıyorum.
Başında durup bahsettiklerinizi yapacak vaktim yok ki :( Derdim sıcaklığın fazla olması, burası İzmir. Mayaladıktan anca 16 saat sonra kontrol edebiliyorum. O saatte çoktan mayalanmış ve artık ekşimiş oluyor. Eklenti 615395 Eklenti 615396 Eklenti 615397 Önce bardak içinde mayalıyordum ama çok sevdim, miktarı artırdım. Mayamı tülbent kese içinde sütün içine bırakıyorum ve karıştırıyorum. İşlem sonunda hep üstte çıkmış oluyor. Şekil bu, yumuşak yoğurt kıvamında bir pıhtı oluşuyor. Acemi sayılmam bir tatlı kaşığından 3 çorba kaşığı maya oldu. |
Merhaba, Süt miktarını arttırabileceğiniz gibi bir poşet içerisinde dondurduğunuz suyu kefir kabını başka bir boş kaba koyup kenarlarına koyabilirseniz ortamı soğutacagı için mayalanma daha geç olacağını düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Buz kalıpları ile dolu bir piknik termosu veya oto buzdolabı çok işimi görür düşüncesindeğyim.
Eklenti 615725 Aşı kabı da olabilir. |
Bence de çok uygun, çok masraf yapmak istemezseniz balıkçılarda getirdikleri balıkların ağzı kapaklı straforları oluyor onları atıyorlar. Onlardan edinip güzelce yıkayıp havalandırıp kokusunu giderince kullanabilirsiniz..
|
kefir tanesi yapımı
Merhabalar.Kefir tanesi nasıl elde ediliyor?Etrafımızda hiç temin edilecek yer yok diyelim,bunu kendimiz yapabilir miyiz?Yoğurt mayası bulunamadığında nohuttan maya elde etmek gibi.Çok araştırdım ama bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.
|
işkembeden yapılıyor diye duymuştum birkaç aylık bir fermente süresi olduğu aklımda kalmış
|
Kefir tanesi yapisi itibariyle sifirdan elde edilemez. Sadece varolan kefir tanelerinin cogalmasiyla yeni kefir taneleri elde edilebilir. Dunyanin her yerinde gittigidiyor, ebay gibi sitelerden kefir tanesi alabilirsiniz. Veya biraz daha aramayla sizinle paylasacak gonullu birilerini bulabilirsiniz.
|
İlk tane nasıl ortaya çıktı acaba?
|
Sayin Jezebel mayalanma suresini uzatmak istiyorsaniz maya miktarinizi azaltin veya sut miktarini arttirin. Artan mayanizi yiyebilirsiniz.
Sayin çamkokusu ilk kefir tanesinin nasil ortaya ciktigi bilinmiyor. Bilimsel olarak kefir taneleri kendi iclerine yuvarlanmis biyofilmdir, ancak bu biyofilmin ilk nasil ortaya ciktigi henuz kesfedilemedi diye biliyorum. asagidaki wikipedia sayfasinin kaynaklarina goz atabilirsiniz; https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir#...f_kefir_grains |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025