agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

aydemiraydın 24-11-2016 08:00

yorulmamış hijyen kefir mayası. bir paket 5 litre süte yeter ve 2 lira tarifide üzerinde bi göz atın isterseniz .

Ürün Mayalama Bilgisi

1 Sütü 15-20 dakika kaynatınız.

2. Mayalama sıcaklığı olan 30 dereceye kadar soğumasını bekleyiniz

3. Ön aktifleştirme için bir çay bardağı ılık sütün içine Kefir mayası

paketinin tamamını katınız. Karıştırarak iyice eritiniz.30 dakika bekleyiniz.

4. 30 derece mayalama sıcaklığındaki sütün içine çay bardağında erimiş

olan mayayı katarak karıştırınız.

5. Mayalama süresi 24 saattir.

6. Mayalama süresince 30 derecelik ısıyı sabit tutmak için kabınızın etrafını ısısını

kaybetmeyecek şekilde sarınız.

7. Mayalama süresi sonunda Kefirinizi buzdolabına koyunuz.
8. 6-12 saat sonra buzdolabından çıkartarak Kefirinizi çalkalayınız.
İçilebilir kıvama geldiğinde tüketebilirsiniz.Çalkalama işlemini sürekli yapınız.

9. Paketi açtığınızda mayanın tamamını kullanınız.

10. Maya paketlerinizi buzdolabında saklamanız tavsiye edilir.

Amanita 24-11-2016 09:03

paketli kurutulmus mayadan kefir olmaz, kefir benzeri urun olur ancak. bunlar kefir tanesinden değil, kefirde bulunan 4-5 çeşit bakteriden yapılır. kefir tanelerinin 40 ve bazen daha fazla çeşitte probiyotik veya prebiyotik içerdiğini düşünürsek markette veya paketle satılan şey kefir değil, kefir benzeri fermente ürün olur.

çamkokusu 26-01-2017 15:34

Mayalanması yoğurttan daha sıkıntılıymış sanırım ben 24 saat mayaladım o zaman bile sulu oldu diyen var.

Peki hangi yöredeki köylerde kefir yapımı yaygındır?Kaliteli maya için Azerbaycana mı gitmeliyiz yoksa? :D

Ömer Bey 26-01-2017 19:50

Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.

çamkokusu 27-01-2017 16:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1493378)
Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.

Hmm peki bu kefir doğal değil mi?Genetik müdehale falan yok?

Ömer Bey 27-01-2017 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1493438)

****** doğal.Steril labaratuvar ortamında çoğaltıp ürettikleri kefir taneciklerini sizede steril tüp içinde verecekler.Aynı zamanda sizde evinizde sadece kefir elde etmek amacıyla kullanacağinız süzgeç,kaşık vb malzemeleri son derece steril kullanmalısınız.Her kullanımdan önce bütün malzemelerinizi kaynamış suyla yıkadıktan sonra kullanmalısınız.

Ömer Bey 27-01-2017 18:02

Neden yıldız çıktı anlamadım ama orada yazan '' t.a.b.i.k.i '' kelimesiydi.

Ozlem A 27-01-2017 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1493450)
Neden yıldız çıktı anlamadım ama orada yazan '' t.a.b.i.k.i '' kelimesiydi.

Türk Dil Kurumu yazım kuralları ile ilgilidir, forumda Türkçe'nin doğru kullanımının sağlanması için gözetilen kuralları aşağıdaki başlıkta görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm

Amanita 28-01-2017 01:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1493438)

Genetik mudahale sadece misir, soya, patates gibi belli basli tarim urunlerinde yapilir. Kefire genetik mudahale eden dunya capinda kimse yok.

çamkokusu 29-01-2017 14:57

Teşekkürler.O zaman uludağ üniversitesine uğrayıp yazın başlıyorum.

mr.emre 06-02-2017 12:22

Biokefir nedir arkadaşlar, kullanan var mı?

servetservet 02-03-2017 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1493378)

sayın Omer bey . ben de fakulteden kefir mayası almak istiyorum. daha once bu sekılde bır gırısımım hic olmadı. izlemem gereken yolu soyleyebilir misiniz lutfen. tesekkurler

Ömer Bey 02-03-2017 16:31

Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli.

erkanbey 02-03-2017 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1497438)

Yani ziraat fakültesine gidip hemen alınabiliyor mu?Birde ücreti ne kadar acaba,nasıl istiyosunuz,3-4 tanesi bir paket olarak mı satılıyor?

servetservet 02-03-2017 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1497438)

tesekkur ederım

Ömer Bey 03-03-2017 06:27

Herkese günaydın,
Ben ilk defa kefir almak istediğimde Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesine gidip danışmaya sorduğumda beni labaratuvara yönlendirmişlerdi.Oradaki laborant bana tüp içerisinde 5 gr olarak verebileceğini ve fiyatının 10 TL olduğunu söylemişti.2010 senesinde olan bu alışverişten sonra ben defalarca kefir mayalayarak hem mayamı büyüttüm ve olgunlaştırdım,hemde kendi arkadaş çevremize ve üye olduğumuz gruplardaki arkadaşlara vererek başkalarınında faydalanmasını sağladık.

Ayrıca istekte bulunan bütün arkadaşlarımı bulundukları illerdeki üniversitelerin ziraat fakültelerine yönlendirerek steril labaratuvar ortamında yetiştirilen kefir tanecikleri ile başlamalarını tavsiye ediyorum.Ulaşma imkanı olmayan veya yaşadığı yerde ziraat fakültesi bulunmayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.

erkanbey 03-03-2017 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1497489)
Herkese günaydın,
Ben ilk defa kefir almak istediğimde Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesine gidip danışmaya sorduğumda beni labaratuvara yönlendirmişlerdi.Oradaki laborant bana tüp içerisinde 5 gr olarak verebileceğini ve fiyatının 10 TL olduğunu söylemişti.2010 senesinde olan bu alışverişten sonra ben defalarca kefir mayalayarak hem mayamı büyüttüm ve olgunlaştırdım,hemde kendi arkadaş çevremize ve üye olduğumuz gruplardaki arkadaşlara vererek başkalarınında faydalanmasını sağladık.

Ayrıca istekte bulunan bütün arkadaşlarımı bulundukları illerdeki üniversitelerin ziraat fakültelerine yönlendirerek steril labaratuvar ortamında yetiştirilen kefir tanecikleri ile başlamalarını tavsiye ediyorum.Ulaşma imkanı olmayan veya yaşadığı yerde ziraat fakültesi bulunmayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.

Teşekkürler,tam olarak merak ettiklerim bunlardı.

Hamdullah 16-03-2017 09:01

S.A, akradaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütün içine kefir atıp mayaladığımızda, sütün içindeki zararlı mikroplar etkisiz hale gelir mi?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A 21-03-2017 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1499187)
S.A, akradaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütün içine kefir atıp mayaladığımızda, sütün içindeki zararlı mikroplar etkisiz hale gelir mi?, teşekkür ediyorum...

İlk olarak, çiğ süt sağlıklı şartlarda üretiliyor ve denetleniyorsa mikrop barındıracak diye bir kural yok. Ama çiğ sütte olması olası salmonella gibi patojenler ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan kefirin işlevi dezenfekte etmek değil.

Hamdullah 21-04-2017 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1499763)
İlk olarak, çiğ süt sağlıklı şartlarda üretiliyor ve denetleniyorsa mikrop barındıracak diye bir kural yok. Ama çiğ sütte olması olası salmonella gibi patojenler ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan kefirin işlevi dezenfekte etmek değil.

Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A 26-04-2017 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1503971)
Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum...

Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.

kariyer1586 27-04-2017 14:33

su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba

Ozlem A 27-04-2017 17:33

Su kefiri son zamanlarda vegan diyet uygulayanların öne çıkardığı bir yöntem. Sütteki laktoz ve kazein tarzı maddelere intoleransı ya da alerjiisi olanlara da uygun oluyor haliyle.

Kişisel görüşüm, kendi yerel diyet / geleneklerimize yabancı yiyecek ve içeceklerin bize faydasının sınırlı olacağı yönünde, okudukça ve denedikçe DNA yapımıza en uygununun kendi yöremizdeki gıdalar olduğuna inanmaya eğilim duyuyorum.

Tabii ki kendi metabolizmanız ve sağlık durumuzu göz önüne alıp bir beslenme uzmanına danışarak fikir alma imkanınız varsa en ideali öylesi olurdu.

dongyul 27-04-2017 23:04

Bende Sayın MeyveliTepe'nin eşi sayesinde kefir tüketmeye başladım... Hemen hemen bir haftadır kullanıyorum... Aç karnına mideye ve bağırsaklara çok iyi geldiğini fark ettim.. Mutlaka günlük hayatımızda yer almalı.. Ayrıca mayalaması kontrolü de çok güzel eğlenceli geldi bana...

mister73 28-04-2017 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1504792)
Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.

Aynı fikirdeyim ancak çiğ sütün hastalıktan veya zararlı bakterilerden ari olup olmadığını anlamanın basit bir yolu var mı onu bilmiyorum. Dolayısıyla sağlığımızı riske atmamak adına zararlıların yanında faydalı bakteri ve organizmaları da maalesef öldürmüş oluyoruz. Belki çiğ sütü kendimiz üretiyor olsak, temizliği ve nakliyesi gibi konularda arada aracılar olmadan doğrudan tüketebiliyor olsak acaba risk ortadan kalkar mıydı? :confused:

erkanbey 28-04-2017 09:37

Burada amaç kefir içip içindeki bakterilerden faydalanmak ise sütün kaynatılması,içindeki birkısım bakterilerin ölmesi pek sorun edilecek birşey değil bence.Zaten o sütü kefir ile mayaladığımızda esas almak istediğimiz bakteriler kefir mayası sayesinde oluşturulacaktır zaten.Amaç süt içip içindeki bakterilerden faydalanmak olsaydı kaynayınca içindeki bakteriler azalacak endişesi duymamız normal olurdu.Bunlar benim şahsi fikrim bilmiyorum siz nedersiniz?

mister73 28-04-2017 10:10

Kefir başlığı altında konuştuğumuz için kesinlikle haklısınız, benimki kefirden bağımsız olarak çok eskiden kalma bir merak :)

erkanbey 28-04-2017 10:18

Bu konudaki fikrimde şudur,zaten o sütün sağıldığı hayvanın bağırsak yapısı ile bizimki farklı olduğu için,esasında bir ineğin sütü bir insana göre değil,anne sütüde çiğdir ama anneden gelebilecek bakterilerle inekten gelebilecek bakteriler bir değildir(bunlar yararlı da olabilir zararlı da)sonuç itibari ile hayvan sütü içilecekse kaynatılması yerinde olur.Bütün bunlar şahsi fikrim,okuduklarımdan aklımda kalanlar vs.Bilimsel kaynak göstermemi beklemeyiniz 😀

mister73 28-04-2017 12:46

Evet, işte tam da bunu kastediyorum. Herhangi bir memeli ile yavrusu arasında hiçbir aracı olmadan çiğ süt tüketildiğinde sorun olmuyor; demek ki inek sütünü de aracısız (!) değil belki ama minimum aracı ve maksimum hijyen ile tükettiğimizde çiğ bile olsa olumlu sonuç alınabilir; en azından bağırsak floramıza faydası olur zararı olmaz diyebilir miyiz?

erkanbey 28-04-2017 13:13

Ben çiğ süt tüketmem şahsen,çiğ sütten yapılan peyniri bile aylarca tuzlu suda bekletip öyle tüketiyorlar,kaynatılmış sütten yapılanı veya pastörize sütten,bir gün sonra yenebiliyor.Olayı bilimsel açıdan açıklayabilecek biri çıkarsa daha sağlıklı bilgi edinilebilir.

Muda 28-04-2017 14:32

Bizim bulabileceğimiz çiğ sütler hazır olarak alabileceklerimiz. Kendimizin yetiştirme durumu çok zor. Olsa da çiğ sütü yeterli şekilde mikroplarından arındırmamız gerekmekte.

Çiğ sütten geçen hastalıklarla ilgili bir yazı aşağıdaki linkte.

Süt ile insana bulaşan hastalıklar ve süt hijyeni | Çiftlik Dergisi

Cem Karagozlu "Paylaşmak Güzeldir": Çiğ Sütten Bulaşan Hastalıklar

mister73 28-04-2017 20:05

Tam ben de bazı linkleri paylaşmayı düşünürken sayın Muda'nın verdiklerini gördüm, onları da inceledim. İkinci makalede bahsi geçen "kaliteli hijyenik çiğ süt"ten söz ediyorum. Aslında yukardaki mesajımda da belirttiğim gibi çiğ sütü kendim üretmeyi düşünüyorum, yani en azından yakın gelecek için böyle planlarım var diyelim. Tabi o zamana kadar sanırım en uygun çözümü aramaya devam edeceğiz :)

erkanbey 29-04-2017 16:08

3 Eklenti(ler)
Sayın okursan'a gönderdiği kefir mayaları için teşekkür ediyorum.Mayayı aldığımdan beri her gün mayalıyorum,mayamda gözle görülür bir artış var.Onların çoğalmaları ayrı bir zevk verirken,içmesi'de bir o kadar zevk veriyor.Samsun'da yaşayıp kefir mayası ihtiyacı olan,bana özelden mesaj atsın,bu nimetle daha çok kişiyi tanıştıralım.Mayayı alınca ilk işim,plastik süzgeç ve slikon kaşık almak oldu,cam kavanoz zaten vardı.İlk resim geldiği zamanki hali,ikincisi ise 6 mayalama sonrasındaki hali.

okursan 29-04-2017 20:24

Afiyetle sağlıkla için sayın hemşerim :)

Hamdullah 02-05-2017 14:10

Özlem hanım ben şunu merak ediyorum, daha önce sordum mu bilemiyorum?, çiğ sütle yapılan Kefir, ekşidikçe sütün içindeki zararlı mikro organizmaları etkisiz hale getiriyor mu?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A 02-05-2017 22:03

Daha önce sormuştunuz Sayın Hamdullah, ben de fikrimi belirtmiştim. Önceki sayfalarda görebilirsiniz sanırım.

Sizin bu soruyu tekrar sormanızın özel bir nedeni var mı?

Hamdullah 03-05-2017 10:49

Özlem hanım, bilgilendirmenizden dolayı çook teşekkür ediyorum, özel bir neden şu olabilir? : Kaynatılmış süte, Kefir için gerekli tüm vitaminler zengin bir şekilde duruyorsa, ciddi bir kayıp yoksa, kaygı yok, ama, eğer, kaynatılmış sütün zengin içeriği bozuluyorsa, kayıp varsa, güçlü ve kaliteli bir Kefir beklenebilir mi?, burada aslolan, Kefir yapmak değildir, nasıl daha güçlü ve daha iyi Kefir yapabilirim diye kaygılanmak gerek?, diye düşünüyorum. Doğrulara ulaşmak için bolca deney yapmak lazım...

Muhsin Hanif 13-05-2017 02:52

Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler. ;)

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.

erkanbey 13-05-2017 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif (Mesaj 1506849)
Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler. ;)

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.

Buna ek olarak şuda söylenebilir,kefir zaten varolan mikrobu etkisiz hale getirmek gibi bir yeteneğe sahip değilki.Bahsettiğimiz şey sirke,limon veya tuz olsa tamam,mikrop öldürücü etkisi var derim.Bu çiğ süt konusunu fazla uzatmamak gerektiğine inanıyorum,sağlık için bir iş yapılıyorken,sağlığınızdan olacak hamleler yapmayın derim.

Amanita 28-05-2017 14:53

Arkadaslar merhaba, kefir ve cig sut ile ilgili bazi yazilan noktalari aydinlatmak isterim.

1. Cig sut icmek, uht veya kaynamis sut icmekten daha faydali degildir. Kaynatinca sutun besin degeri azalmaz.
2. Cig sut icmek veya fermentasyonda kullanmak hastalik bulasmasi riski tasir. Yukarida bununla ilgili linkler verilmis, ancak tekrar belirtmek istiyorum, cig sut kullanacksaniz dahi 20 dk karistirarak kaynatmadan kullanmayin.
3. Cig sut inekten ciktigi an sterildir, yani icerisinde herhangi bir canli, mikroorganizma, bakteri vs bulunmaz. Sagildigi andan itibaren sagilma ekipmaninda ve inek memesinde ne varsa bunlar sute bulasir, ve sutu kirletir. Hayvan memelerinin ustunden hayvan diskisi bulasmasi her zaman olan bir risktir.
4. Sut, sagildigi anda steril oldugu icin faydali bakteri bulundurmaz, ancak kefir veya yogurt yaparken bu faydali bakteri ve mikroorganizmalari siz eklersiniz.
5. kefirin eksiligi, yani asiditesi arttikca icerisinde zararli mikroorganizmalarin buyumesi zorlasir, ancak hali hazirda bulunabilecek zararli mikroorganizmalari oldurmeyebilir. Kaynamis veya uht sut disinda sut kullanmamaya dikkat edin.

Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.

Inek memeleri uzerinden bagirsak floraniza faydasi olacak hicbir bakteri almayacaginizi garanti ederim, bagirsak floraniza faydali olacak bakterileri siz kefir mayasindan aliyorsunuz.

Cig sut icerken ciddi bir Brusella kapma riski tasiyorsunuz. Lutfen kendi sagliginiz icin cig sut kullanmayin.

Yillardir kefir yapiyorum, uht sut ile son derece guzel kefir yapabilirsiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025