![]() |
Merhaba Ceviz_06 mayanız ve işleminiz hakkında biraz detaya girmiş olsaydınız memnun olurdum. Alınan maya toz halinde diyorsunuz kefir mayası toz halinde olmaz, mayaladığınız sütün miktarı ne kadar,mayanın miktarı ne kadar? Aldığınız ürünün üzerinde nasıl uygulayacağınız veya ön işlemden geçirecegiz konusunda bir açıklama mevcutmuydu.
Sanırım kurutulmuş maya aldınız, onu da satmadan önce elde hasar gördüğü için ezilip toz haline geldi. Kurutulmuş mayaların ılık süt içerisinde ön işlemden geçirilerek canlanmasını sağlamak sonra maya olarak kullanılması gerektiğini okumuştum. İşleminiz, miktarlar ve sonuçları konusunda bilgilendirebilirseniz bizimde bilgimiz olmuş olur. |
Benim mayam bir leblebiden daha küçük. 1 senedir yarım litre köy sütünü 48 saatte dolap içinde mayalıyorum. Yoğurt kıvamında yenmesi gayet güzel.
Ama meraktayım denildiği gibi benim mayam neden çoğalmıyor. İyi bir maya olduğuna eminim bir akrabam verdi. |
Alıntı:
|
Mayalanma sonrası yoğurt kıvamında bir kefir meydana geldi.. 28 saat ortalama 30 derece bir sıcaklıkta mayalanma ile oldu.. dostça ayrıntılı bilgiyi aktarayım.. Maya kuru maya ve gerçekten sarı renkte toz halinde bir maya 2 litre sütü mayalamada kullanılabiliyor. bende tane şeklinde biliyordum ama toz şeklinde tesadüfen gördüm ve gerçekten kefir oldu.. kefiri süzdüm içerisinde yoğurt tanesi gibi belli belirsiz şeyler var sanırım bu oluşacak taneler diye düşünüyorum.. dolaba kaldırdım.. ilerde taneler oluşacak mı bekleyip göreceğim..
|
Merhaba Ceviz_06 dediğim gibi kuru taneler sanırım ezilmiş maya kültürü olduğu içinde zarar görmemiş. O zor görülen kırıntılı kısmı biraz kefirle birlikte alıp yeni ılık süt ile mayalama işlemine tabi tutarsanız yeni kefiriniz oluşacak ve zamanla o kırıntılar da büyüyerek taneli kefire dönüşecek diye düşünüyorum.. Kefir mayasının miktarı ne kadardı..
|
kefir mayasının miktarı 1gr lık pakette idi.iki litre sütü mayaladı. kefiri ince süzekten geçirdim.içerisinde tane göremedim fakat sütün üzerinde oluşan yağlı tabaka gibi bir tortu kaldı, tortuyu alarak bir çay bardağı kadar sütün içerisine koyarak kalorifer üzerinde tekrar mayalanmaya bıraktım. 12-45 saat sonrasında tekrar mayalanmış olduğunu gördüm. bunlar büyüyecek olan taneleri içerisinde barındırıyor olabilir mi?
|
Kefir mayalamalarımda maya bazen dipte bazen sütün yüzeyinde toplanıyordu büyük olasılıkla zamanla oluşacak kefir mayaları.
A101 markette satılan kefir mayasından mı aldınız..Mayayı elde edemesinler 1 kullanımlık mayalansın diye toz haline getirmiş de olabilirler.. |
Evet a101den aldım.. galiba dediğiniz gibi olabilir çünkü hepsi tozdu. paketlerin hepsi aynı şekilde idi. Tane oluşmayacak..
|
Üst kısımlarından mayalı kefir ile birlikte ve süzüp süzgeç üzerinde varsa eğer kısmen iri kısımlarından alarak yeni sütü mayalayınız, belki zamanla irileşme olursa mayayı elde etme şansınız olur.
|
Ben de a101 den kefir mayası aldım.. paketin içi toz içecekler kıvamında, kefiri oluşturan bakteriler kurutulup ufalanmış sanırım, daha önce starter tarzı ürünlerle kefir mayalamamıştım. Elimde bir miktar maya olmasına rağmen, tat ve kıvam farkı olacak mı diye merak ederek aldım. Şu an 15 saat civarında oldu sonuçları bekliyorum..
|
5 Eklenti(ler)
Köye gitmeden önce A-1001'den aldığım kefir matasını dün mayalamak nasip oldu..
Sütaş'ın 1 litrelik günlük pastörize sütünü kullandım.. Sütü 25-30 derece civarında ısıttım.. Cam kavanoza döktüm ve 1 gramlık Yayla kefir toz mayayı tahta kaşıkla iyice karıştırıp, kapağını kapattıktan sonra örtüye sarıp, buzdolabımızın arka-yan tarafında bulunan sıcak bölgeye dayadım.. 26 saat bekledi.. Azz önce açtım..İçi yeni tutmağa başlamış yoğurt, pelte gibiydi..Tanecik falan yoktu.. Tekrar tahta kaşıkla karıştırıp bir bardak içtim.. Çok hafif ekşimsi, koyu ayran kıvamındaydı..Tadı çok çok hoşuma gitti..Diğer o fabrikasyon kefir tadlarından çok farklı, ayranımsı bir tadı vardı.. Fakat bunca koyu olacağını bilseydim, 2 kilo süt mayalardım bu mayayla..Denemek lazım, belki 3 kilo sütü bile mayalayabilir daha uzunca bekletilirse.. Çok harika.. Çok sevdim.Mutlaka deneyin derim.. Diğer mayalar gibi, sürekli mayayı muhafaza etme, hijyen sağlama derdi yok.. Koyun buzdolabınızın gözüne maya stoğunuzu..açın, bir kerelik kullanın her paketi.. Kefir kavanozunu yine aynı yere koydum, yarın inşallah tadı daha da ekşir.. |
Dün yaptığım kefirin dibi göründü..Çünkü lezzeti eşimin de hoşuna gitti..Oysa marka kefirleri nedense pek sevmezdi..
Bu yüzen bugün yine A-101'in yolunu tuttum..Bana yakın şubede kefir mayası bitmiş, artık gelmeyecek, dediler.. Dönüşte ücra bir yerdeki mağazaya gidip 15 paket bulup aldım.. Bu akşam eve gelince bu kez TORKU'nun günlük sütüyle mayaladık kefiri..Ama bu kez 2 litre süt kullandık.. |
Güzel bir çalışma olmuş afiyet ile tüketiniz,bilgilendirmeniz için teşekkür ederim..
|
Alıntı:
Siz de insanların sağlıklı yaşaması için kullanıcı adınızdaki gibi ''dostça'' kefiri sevdirmeğe, yaygınlaştırmağa çalışıyorsunuz.. Kolay gelsin..selamlar.. Biz bugün ayrıca 2 litre Torku günlük sütünü Yayla Probiyotik yoğurt mayası ile mayaladık.. Bakalım, market yoğurtlarından farkı ve lezzeti nasıl olacak ? |
Az önce hem 2 litrelik kefiri hem de 2 litre sütle yaptığımız probiyotik yoğurdu açtık..
1 gramlık kefir mayası aynen daha önce yaptığım kefir kıvamındaydı..Koyu yani..Sulandırarak içiyoruz.. Probiyotik yoğurdu ilk defa yaptık hayatımızda..Market yoğurtları gibi katı olmuyor..Kaşıkla dökerken iplik gibi uzuyor.. Her ikisini de buzdolabına koyduk.. Bir de bir ara, 1 litre günlük süte 1 çay bardağı kefir koyarak mayalandırmayı düşünüyorum..Eğer mayalanma yine aynı olursa kuru kefir mayası satın almaya gerek kalmaz.. |
Gecen gün A101 den içi sırsız toprak guveç aldım, mahalle sütçüsünden aldığımiz sut ile içine yoğurt mayaladık pişmiş kilden yapıldığı için ve içinde sır olmadığı için yoğurdun fazla suyunu da emiyor.Tavsiye ederim.
|
1 Eklenti(ler)
A 101 den aldığım kefiri birkaç kez mayaladım.Yoğurt gibi koyu kıvamlı oldu.Son mayaladığımda ise katılaşmadı, süt gibi kaldı. Ben de süzdüm.Süzgeçte resimdeki parçalar kaldı.Kefir tanesi acaba bunlar mı? Eklenti 534626
|
Merhaba kaknus, Bu şekilde yeni ılık süte mayalayınız zaman içerisinde içindeki mayalar irileşip maya elde etme imkanınız olacağına inanıyorum..
|
Alıntı:
Aradan 10 saat geçti..az önce baktım, çok güzel mayalanmış.. Bu deneylere devam edeceğim..Bakalım bir paket mayadan ürettiğim kefirle kaç kere mayalama yapacağım merak ediyorum.. Sizin gibi 3 kere mayalama yapsam bile bu da iyi bir sonuç olur.. |
Aradan 30 saat geçti..İçtim biraz..Biraz daha ekşi oldu ama market kefirlerinden çok daha koyu ve lezzetli..
Ayran gibi severek içilebilir.. Bakalım, bu kefiri üstüste maya olarak kullanacağım.. İnşallah sürekli mayalama gücünü korur.. |
Bugün 2 kez kafirle mayaladığım sütü açtım..Biraz suluydu..
Sanırım 3. kez mayalama yaparsam biraz daha zor yapacak mayalamayı.. |
Merhaba arkadaşlar, kefir ve kombu çayı yapıp kullanıyorum fazlalaşan mayayı da uygun fiyatlı olarak başkaları da faydalansın diye satmaktayım. Bu sitede verdiğim ilanımı kaldırmışlar ihtiyacı olan arkadaşlar aşağıdaki adresten temin edebilirler..
KEFİR İÇ ZİNDE KAL--DİKKAT-KARGO DAHİL - Şarküteri Çeşitleri, Yiyecek ve İçecekler sahibinden.com'da - 122711104 http://www.sahibinden.com/ilan/alisv...98216074/detay |
YAYLA toz kefir mayaladığım kefiri bugün üçüncü kez maya olarak kullandım..İlk mayaladığım kefirden çok daha güzel oldu sanki..Bu kez kefirin içinde oluşan minik parçacıkları süzdüm..Bir çay bardağı kadar çıktı..Onunla mayaladım..
30 saat bekletiyorum buzdolabının arkasındaki sıcak bölgede dayalı olarak.. Ekşimsi olunca daha güzel oluyor.. Kısacası, her seferinde toz maya kullanmak yerine sütü kefirle mayalamak hem ekonomik hem iyi sonuç veriyor.. Devam edeceğim buna.. |
toz kefiri ben de beğendim. hızlı mayalanıyor ve lezzetli, elimdeki tanecikler 24 saatte tam katılaşmamış oluyor bazen, oysa toz kefir 12 saatte koyulaşmaya başlıyor...
ben de toz kefirin içine bir kaç tanecik ekledim bu şekilde arttırmaya başladım elimdeki kefirin kalitesini ve hızlı mayalanması da hoş oldu... |
sayın Pria.Paylaşımlarınız için teşekkürler.Beş yıl önce mayamı öldürdüm ve tekrar bulamamıştım. sizin bilgilendirmenizle A-101 yolları banada göründü. inşallah bulur ve başarırım.
|
Esegül hanım kefir mayasından bende istiyorum
|
Son gidişimde a101 de kefir mayası bulamadım, umarım satışı devam eder...
|
Alıntı:
Yayla kefir mayalarının bir kereliğine geldiğini söylediler..Tanıtım amaçlı..Diğer semtlerdeki mağazaları dolaşın derim.. |
Bence hiç aramak için uğraşıp zamanınızı ve çabanızı harcamayın aşağıdaki adreste çok uygun fiyata kargo ile evinize kadar kefir mayası ve kombu çayı mayasını gönderebilirim. Mayalar kısa sürede çoğalmakta olup sizde çevrenize artan kısmını ücretli veya ücretsiz dağıtarak başkalarının da bu imkandan faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Gönderilecek miktar dolu dolu bir tatlı kaşığı miktarında olup 1 litre süte yeterli miktardadır. Başka yerlerdeki gönderimleri dikkatli okuyunuz veya sorunuz, ya gönderilen miktar nohut kadar miktar, ya da kargo dahil olmayıp sadece kargo ücreti 12-15 TL arasında tutmaktadır. KEFİR İÇ ZİNDE KAL--DİKKAT-KARGO DAHİL - Şarküteri Çeşitleri, Yiyecek ve İçecekler sahibinden.com'da - 122711104 |
Alıntı:
|
Merhabalar, kefiri mayaladiktan sonra 3 gun boyunca mayaladigimi unuttum ve baktigimda uzerinde kuflenen kefirler vardi. Küflenenleri çöpe attim ancak küflenmeyenlerde uçuk pembe rengine dönmüşler. Bi kac kez mayalasam eski haline döner mi ? Cok uzuldum yillardir kullandığım kefirdi. Ne onerirsiniz ?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben kefirimi kefir mayasıyla yapıyorum. Mayalanan kefiri önce süzgeçten geçiriyorum ki mayalar süzgeçte kalsın. Sonra o mayayla yeniden sütle mayalıyorum. Hazır sütlerle de mayaladığım olmuştur ama köy sütüyle daha da güzel oluyor. Maya minik minik parçalar halinde, biraz büyüyen mayalar dağılmış karnıbahar görüntüsünde.
|
Gunaydin
Posetlerde toz olarak satilan kefir mayalarindan kefir mayasi elde etmek cok zor hatta imkansiz. Eger kefir mayasi elde etme ve cogaltmak istiyorsaniz bir yerden gercek maya elde etmeniz gerek... |
selam
benim kefirde buzdolabında sanırım 15 günden fazla kaldı sararmış yeni sütle aktif hale getirmek için süt ekledim ikinci günde ekledim 24 saattir bekletiyorum bozulmuş olabilirmi eski aktif haline gelirmi bu mayayı atmalımıyım?
|
Sayın ergunnugre her gün çok az sütle mayalanan yoğurdu kullanmadan dökeceksiniz. Süzdüğünüz kefir mayalarını bu şekilde 4-5 gün devamlı mayalayacaksınız 6. ya da 7 günden sonra maya kendini toparlıyor.
|
2 aydır kefir yapıyoruz. Kefir mayasının çok hassas olduğunu öğrendikten sonra (sonucta bu bir bakteri ve temiz ortamlarda kullanilmadiginda baska bakterilerinde içinde üreyebildiğini okudum) mayayı Ankara üniversitesi ziraat fakültesinden almaya karar verdik çünkü hazır satılan kefirlerin içindeki yararlı bakterilerin azaltıldığını öğrendik, (hazır satılan kefirlerden maya elde edilmemesi bu yüzden olabilir. Toz maya peşinden koşmak da işime gelmedi sağlıklı olduğunu da pek düşünmüyorum. 25 tl verip mayayi minicik bir kavanozda çok az miktarda aldık (standardı bu sonuçta ürüyor hayvancıklar) 1 lt mandıra sütünü oda sıcaklığına getirip kapağıda plastik olan bir kaba koyduk o azıcık mayayıda attık içine 24 saat bekleyince tatlı 48 saat bekleyince ekşi olacağını bildiğimizden 24 saat sonra açtık plastik bir süzgeçle süzdük mayayı tekrar aynı kaba koyup üstüne aynı miktar süt koyduk sardık sarmaladık 24 saat sonra görüşmek üzere kaldırdık ılık hali güzel değil soğuduktan sonra uff derim şimdiye kadar içmedşiime pişmanım. Şimdi
1) kefir mayası ürer ihtiyacınızın fazlasını dostlarınıza verirsiniz 2) yok vermeyeceksiniz fazlasını kaynamış soğutulmuş suya koyup ağzını kapatın dolabın alt tarafına koyun 15 gün dayanır 3) o da yetmedi fazlasını daha fazla saklayacaksanız plasik bir kaba koyun üstünü kapatacak şekilde süt koyun buzluğa atın 1 sene bekler açtığınızda 2 veya 3 yapmada kendine gelir. 4) süt oda sıcaklığında olacak 5) kullanılacak malzemeler plastik olacak aleminyum bakır değmeyecek 6) kuru maya ve hazır kefir orjinali varken mantıklı mı? 7)temiz ortamlarda yapılacak başka bakterilerin bulaşması önlenecek. 8) soğuk için! çok lezzetli ve ferahlatıcı 9) yaptığınız kefir 15 gün buzdolabında içilmeyi bekleyebilir 10) maya büyüyüp koyduğunuz süt aynı miktarda kalırsa 24 saatte de ekşi bir kefir oluyor tatlısını isterseniz mayayı ayırın 11) mayayı ilk aldımızda büyümeyi 3 yapmadan sonra gözlemledik sonra bizi çok sevdiler galiba garipler ha bire ürüyorlar 12) mayayı aldığınızda ufak bir bilgilendirme broşürüde veriyorlar (ankara üniversitesi ziraat fakültesinde) 13) mandıra sütü ile pastölize süt arasında dağlar kadar fark var tavsiyem ksliteli mandıra sütü Birazcık yararlı olabildiysem ne mutlu bana Saygılar |
Kefir gonderecek var mi
Arkadaslar bende kefir yapmak istiyorum gondermek isteyen var mi. 05352137810 mustafa üzer
|
Alıntı:
Süleyman Demirel Üniversitesinde üretilen hem mayası hem kendisi mevcut gibi. https://kefirnedir.gen.tr/kefir-mayasi/ |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025